» Blog » Seiko

Evoluce u Seiko želv – Nové suchozemské želvy v řadě Prospex Land

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 8.6.2021 | 5 MIN

Seiko zařadilo do stálé kolekce několik nových sportovních hodinek. Dle tvaru pouzdra jde nezpochybnitelně o želvy, ale téměř vše ostatní se mění. Pravdou je, že jen málokdo se dnes s potápěčskými hodinkami skutečně potápí, a tak želvy vylezly na souš a v řadě Prospex najdeme čtyři nové Seiko Land Turtle.

Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Pro fanoušky na první pohled snadno rozeznatelný design Seiko Turtle (budu to v článku počešťovat na želvy), jsme měli vždy spojený s potápěčskými modely. Dává to smysl, protože želvy mají za sebou dlouhou historii v linii potápěčských modelů.

První želvy bychom dohledali už v roce 1977, ale designový prapůvod známe už z počátku 70. let v podobě Captain Willard (které Seiko v poslední době reinterpretuje v mnoha variantách). Seiko začalo s profesionálními potápěčskými hodinkami v roce 1965, takže želvy byly součástí převážné části této úspěšné – a stále nekončící – éry Seiko Potápek.

TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát
11.3.2020 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát

Dnes želvy najdeme v řadě pro profesionály Prospex Sea a vždy si můžeme být jisti, že jde o čistokrevné potápěče včetně 200M voděodolnosti s certifikací ISO 6425 a samozřejmě s jednosměrně otočnou lunetou s minutovou stupnicí.

To se s novými Prospexy mění. Nyní mořské želvy vylezly na souš a mění se na suchozemské želvy. A z podřady Sea je najdeme v podřadě Land.

Srovnání potápěčských Turtle Sea a outdoorovějších Turtle Land

Srovnání potápěčských Turtle Sea a outdoorovějšími Turtle Land.

Prospex (Professional Specifications) je sportovní řada Seika. Jak název napovídá, najdeme tam hodinky určené profesionálům. Seiko ji rozděluje na podřady Sea (určené potápěčům), Land (zaměřené na horaly) a Sky (určené pilotům) a nově také Street (s odvážnějšími designy inspirované designem Tuna). Nejvíce se Seiko zaměřuje na potápěčské modely (Sea), ale v poslední době silně rozšiřuje také podřadu Land, ve které najdeme např. slavné Alpinisty.

V čem jsou suchozemské želvy nové?

Asi nejvýraznější změnou je samotná luneta se stupnicí. Vložka lunety nesoucí stupnici je pak hliníková, v závislosti na modelu vedena do tlumenějších, zemitějších barev. Ale především, už není potápěčská, ale azimutální, ukazující světové strany. Má hustší ostřejší ozubení a je obousměrně otočná.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Azimutální luneta
20.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Azimutální luneta

Tím odpadá u klasických analogů možnost potápěčské certifikace. Nicméně Seiko díky spolehlivé voděodolné konstrukci polštářovitého pouzdra mohlo ponechat voděodolnost 200 metrů. Nechybí tak ani šroubovací korunka a dýnko, které je plné, bez průhledu na strojek.

Strojek je vlastně také nepatrnou změnou, bavíme-li se stále o želvách. Zůstal sice v základní úrovni 4R, ale už nemá komplikaci dne v týdnu a data, tedy kalibr 4R36, ale pouze datum, nenápadně ukryté na 4:30, tedy kalibr 4R35. Stejný najdeme například v samurajích nebo tuňácích. Je postavený na známém dříči 7S, ale nabízí navíc hacking a možnost ručního nátahu. Rezerva chodu dosahuje na 41 hodin.

Spíše než suchozemské, jsou Turtle Land obojživelníky. Stále se totiž mohou pochlubit 200metrovou voděodolností, šroubovací korunkou a dýnkem.

Výraznou designovou změnou jsou také ručky. Jsou přehozené a hodinová je tak nově ve tvaru široké šipky, zatímco minutová ve tvaru stříkačky. Indexy se pak protáhly z kruhových bodů na hranaté. Nechybí ale bohatá luminiscence LumiBrite, která se hodí na souši stejně jako pod vodou.

Pozemním podmínkám jsou přizpůsobeny také náramky. Zatím čtyři modely představené v této kolekci Turtle Land dostaly buď kožený řemínek nebo textilní s klasickou ocelovou přezkou. (Později přibyly také další varianty na oceli.)

U želv bylo vždy trochu diskutabilní sklíčko. Zatímco mnozí oceňovali pružnost minerálního Hardlexu u klasických želv, jiní se těšili z verze King Turtle, kde Seiko poprvé integrovalo safírové sklíčko s vnitřním antireflexem. U suchozemských želv jde o safírové sklíčko, ale bohužel bez antireflexu.

Želvy se vždy nosily velmi pohodlně a sedly na mnohá zápěstí. Ale svým průměrem 45 mm šlo o větší hodinky. Nové želvy v podřadě Land dostaly o něco subtilnější rozměry. Konkrétně se bavíme o průměru 42,4 mm s výškou 11,7 mm a délce 45,2 mm. Pokud tedy patříte k těm, kteří želvy nikdy neoblékli právě pro jejich velikost, možná evoluční zmenšení může být výhrou právě pro vás.

Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Dostupné varianty a cena

Seiko zatím uvedlo 4 základní modely v sestavě. Mým osobním jasným favoritem je Seiko Prospex Land Automatic SRPG13K1 s béžově-nazelenalým světlým číselníkem na textilním zeleném řemínku. Ručky i indexy jsou tady pěkně kontrastně černě lemovány a celkově model působí jako ideální volba do přírody.

Seiko Prospex Land Turtle; Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Seiko Prospex Land Turtle; Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Podobně laděný je model Seiko Prospex Land Automatic SRPG15K1 v modrých barvách číselníků i textilního řemínku. Z hlediska sladění s každodenním oblečením půjde o univerzálnější model. Z toho hlediska ale vyhrává černá varianta Seiko Prospex Land Automatic SRPG17K1, která je na černém koženém hladkém řemínku, s černým číselníkem a stupnicí. Kontrastuje tomu pouze značení v moderním rose gold provedení.

Nejvýraznější je pak model s povrchovou úpravou pouzdra v barvě rose gold, které sekunduje také zpracování ruček a nápisů na číselníku. Seiko Prospex Land Automatic SRPG18K1 je vzhledem k barevné úpravě nejdražší ze sestavy s cenou 16 190 Kč. Nosí se na koženém hnědém řemínku se světlým prošitím.

U ceny můžeme spekulovat, zda je adekvátní za modely se základním 4R strojkem a mnozí se mi jistě vysmějou, když řeknu, že: ano. Není to prodejní zvolání, ale jisté přesvědčení, že u Seika už dlouho platí, že si s cenou kupuje modely, které jinde nenajdete, v designu, který pokud milujete, milujete jej i přes vyšší cenu. A především, je krátkozraké uvažovat o cenách hodinek jen z pohledu, jaký strojek najdete uvnitř.

Foto: s lasavým svolením monochrome-watches.com

Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.com

Navíc nejde jen o nějaký nový módní výstřelek Seika, ale úplně nový model v úspěšné kolekci Seiko Prospex, kde víte, že se na hodinky můžete ve všech ohledech spolehnout. Zůstala nekompromistní voděodolnost, želví robustnost a ikonický tvar pouzdra. Ve výsledku půjde jen o to, že toužíte vyloženě po potápkách, nebo si domů přinesete tohoto suchozemského krasavce.

Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré
10.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré

UPDATE:

01/2022 Seiko později přidalo do nabídky také modely na ocelovém náramku s černým a zeleným číselníkem.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku