» Blog » Seiko

Seiko LX line: Lux(us) sportovní řady Prospex

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 1.8.2019 | 6 MIN

Když Seiko představilo na Baselworldu 2019 zcela novou kolekci Seiko Prospex LX line, bylo jasné, že nepůjde o krok vedle, ale nahoru. Vše od designu, materiálů až po pohon je totiž posunuto o pořádný kus výš, než by se u sportovní řady Prospex asi čekalo. Tím největším překvapením bylo použití Spring Drive, technologie, která dostala přízvisko „tichá revoluce“.

Spring Drive už Seiko použilo u některých svých Prospex modelů. Mohlo by se zdát, že se tak tato technologie, kterou si Seiko střežilo pro své prémiové značky Grand Seiko či Credor, konečně objevila také u „obyčejného“ Seika. Nicméně, Seiko tím spíše reagovalo na zájem zákazníků, kteří práhli po sportovních kvalitách Prospexů a zároveň luxusnějším vzhledu a pohonu Spring Drive. To platí i pro LX line. Seiko v těchto dnech (červenec 2019) otevřelo svůj nový butik na Ginze zaměřující se výhradně na Prospex, a i když tedy Spring Drive najdeme i v běžné řadě Seika, stále je určen jen pro vybrané obchody napříč světem. Jak by řekli markeťáci v Seiku: charakter sportovní řady zůstal, ale vývoj se nezastavil... Samotná kolekce Prospex LX line, ve které byl použit kalibr 5R Spring Drive, mě ale zaujala natolik, že jsem se na ni musela kouknout blíže.

Do kolekce Prospex LX line spadají tři modely, každý navíc v „black edici“, pro tři prostředí Země: Land, Sea a Sky. Všechny mají jednotný design pouzdra, stejný průměr, stejný pohon. Ale každý je uzpůsoben svému účelu. Land má GMT stupnici a kompas pro orientaci, Sea minutovou lunetu a voděodolnost 300M, model Sky nabízí zobrazení času až ve třech časových pásmech. Všechny modely jsou ukázkou sportovního ducha řady Prospex, ale Seiko jim nadělilo mnoho jedinečností a povýšilo směrem ke svým luxusnějším značkám.

Dobrý design rozeznáte i z pěti metrů

Tvrdí Ken Okuyama, muž, jehož první hodinky byly Seiko5. Slavný japonský designér, který pracoval pro General Motors, Porche nebo Pininfarina, kde se podílel na designu Ferrari Enzo či Mesarati Quattroporte. Spojený je ale také s vlaky Shinkansen a teď už, v neposlední řadě, s hodinkami Seiko Prospex LX line.

To on navrhnul vzhled jednotlivým modelům a inspiroval se legendárními Seiko Professional Diver 300M Hi-Beat z roku 1968. Jeho osobitý designérský styl a kreativita přinesla modernost, aniž by ušlapala původní tvary. Jak sám Okuyama řekl, jeho „cílem bylo vzít jedinečnou historii a integritu, kterou Seiko ve sportovních hodinkách napříč dekádami vybudovalo a přivést je v k životu v designu, který má jednoduchost, harmonii, sílu a přítomnost. Prospex LX line je skutečné Seiko s hlubokým pocitem přítomnosti“.

Pouzdra jsou vyrobeny z titanu (který Seiko u potápěčských hodinek použilo kdysi jako první na světě), se super-hard povrchovou úpravou. Všechny LX jsou robustní, dobře čitelné a zářivé. Ostatně název kolekce LX line byl inspirován latinským slovem pro světlo, lux. Má tak lehce upozorňovat na dokonalé odlesky na všech širokých plochách těchto hodinek. A tím se dostáváme k další nečekané výjimečnosti, na kterou jsme zvyklí spíše u Grand Seiko nebo limitovaných edicí. Povrch hodinek je leštěn technikou zaratsu, díky které připomíná zrcadlo. Lesk je docílen ručním broušením každého kousku oproti pohyblivému kotouči v přesném úhlu. A tuto náročnou metodu mohou provádět jen ti nejlepší z nejlepších, kdy zaučení trvá i několik let.

Každý model má navíc svou „temnou“ verzi. Černá barva byla vybrána zcela záměrně, byť se tím do jisté míry upozaďuje funkčnost a čitelnost hodinek. Pro Japonsko je ale tato barva otázkou silné spirituality a má ukazovat ty nejlepší materiály – černá ionizovaná povrchová úprava titanového pouzdra, černá keramika, černá kůže. I tady chtělo Seiko ukázat to nejlepší ze svého arzenálu.

Seiko Prospex LX line Black Edition

Seiko Prospex LX line Black Edition

Výjimečnost LX line

Mohlo by se zdát, že Seiko Prospex LX line je jen o briliantovém lesku, světově známém jménu designéra a velké reklamě. Ale jak jsme u řad Prospex zvyklí, Seiko vzhledu nepodřizuje praktičnost a účelnost. Naopak, snaží se o harmonii a top kvalitu materiálů doplňuje navíc výjimečným kalibrem. Ano, již zmíněným Spring Drive. Nezkušené oko by si Spring Drive mohlo splést s klasickým mechanickým strojkem - zůstalo hnací pero i rotor a marně byste hledali baterii. Ale stejně marně byste hledali také setrvačku a krokové ústrojí. To Seiko nahradilo svým tri-synchronním regulátorem. Ten reguluje tři síly – kinetickou, elektrickou a elektromagnetickou. Navíc na základě frekvence, kterou udává quartz. Díky tomu je dosažena přesnost quartzových hodinek, ale zachována krása mechanického soukolí.

První myšlenka na Spring Drive vznikla už na konci 70. let minulého století. V roce 1997 představilo Seiko první kalibr, ale až v roce 1999 uvedlo Seiko první funkční prototyp s tímto kalibrem v limitované edici. A až v roce 2005 byl na světové výstavě slavnostně představen Spring Drive se samonátahem, jak ho najdeme v LX line.

Kdybychom chtěli fungování Spring Drive popsat jednoduše, vypadalo by to nějak takto: Hnací péro vytváří mechanickou energii. Ta, stejně jako u klasických mechanických hodinek, rozpohybuje celé soukolí. Včetně kluzného kola s permanentním magnetem, které je základem tri-synchronního regulátoru. Kluzné kolo využije vlastnosti magnetického pole a přetvoří část mechanické energie na elektrickou. Elektrický proud je generován v cívkách, přes které jde dál přes integrovaný obvod ke quartzu, který se díky tomu, stejně jako u běžných quartzových hodinek, rozkmitá určitou frekvencí. Na základě této frekvence je pak elektrická energie v přesném množství vracena integrovaným obvodem zpět do cívek, které, coby elektromagnety, působí jako brzda pro kluzné kolo. Díky tomu se kolo otáčí přesně osmkrát za sekundu a brzdí tak celé soukolí.

Hodinky se Spring Drive poznáte podle dokonale ladného a přitom tichého pohybu vteřinové ručky. Tento, nebojím se říct dokonalý systém najdeme v hodinkách Seiko Prospex LX line. Konkrétně kalibr 5R65, který je přidělen modelu Sea, je složen z 276 komponent, kalibr 5R66, kterým disponují modely Land a Sky, je složen z 296 komponent. Oba obsahují 30 kamenů, rezerva chodu je až 72 hodin a přesnost Spring Drive je +- 1s denně (+- 15s za měsíc).

Technické parametry modelů Seiko LX line

Na zemi (Land, SNR033 a SNR035)

Verze pro zemi má titanové pouzdro o průměru 44,8 mm a výšce 14,7mm, tříčlánkový titanový tah, výraznou GMT ručku ve žluté barvě a otočnou lunetu s kompasem, ručky i indexy mají luminiscenci LumiBrite. Vše je uzpůsobeno pro potřebu rychlé a přesné orientace a čitelnosti. Krom ukazatele data najdeme na číselníku také ukazatel rezervy chodu, který je díky strojku 5R66 (Spring drive) až 72 hodin. Voděodolnost je 200M, model má šroubovací dýnko i korunku a safírové sklíčko. V černé edici je kovový tah nahrazen černým koženým páskem z telecí kůže, pouzdro, luneta i GMT ručka je rovněž ponořena do černé barvy.

Seiko Land Prospex

Seiko Prospex Land

V hlubinách (Sea, SNR029 a SNR031)

Verze pro moře je uzpůsobena pro hloubkové potápění. Jako jediná nemá druhou časovou zónu, zato samozřejmostí je jednosměrně otočná minutová luneta. Průměr titanového pouzdra je 44,8mm, pouze výška se o milimetr zvýšila na 15,7mm. Ze všech modelů má nejčitelnější číselník, výrazné, a pro potápěčské hodinky Seika typické ručky a indexy s LumiBrite luminiscencí, ukazatel data a rezervy chodu. Uvnitř najdeme strojek 5R65 (Spring Drive s rezervou 72 hodin). Voděodolnost je 300M, safírové sklíčko má vnitřní antireflexní úpravu. U černé edice je řemínek přizpůsoben vodnímu prostředí a nahrazen silikonovým.

Seiko Prospex Sea

Seiko Prospex Sea

V oblacích (Sky, SNR025 a SNR027)

A konečně verze Sky, která díky GMT červené ručce ve tvaru šípu a obousměrně otočné lunetě nabízí možnost zobrazení času až ve třech časových zónách. Modrý číselník ukáže krom času také datum, rezervu chodu, stejně jako u verze Land najdeme uvnitř strojek 5R66 (Spring Drive s rezervou chodu 72 hodin) a stejné jsou i rozměry – 44,8mm průměr pouzdra, 14,7mm výška, šroubovací dýnko, korunka, safírové sklíčko. V celotitanové verzi je keramická vložka lunety rozdělena do modročerné barvy pro denní a noční čas. Voděodolnost je 100M. Black verze působí elegantněji a pásek je z aligátoří kůže.

Seiko Prospex Sky

Seiko Prospex Sky

Grand Prospex?

Seiko Prospex LX line je uklidňujícím způsobem známý a vzrušujícím způsobem nový. Zatímco na spolehlivost, účelnost a robustnost jsme u Prospex zvyklí, kombinaci titanu, zaratsu leštění, safírového skla a pohonu Spring Drive bychom hledali spíše u limitek nebo Grand Seiko. Stejně tak cenu, která se pohybuje od 5100 Euro po 6100 Euro. Seiko se letos na Prospex opravdu zaměřilo a nabídne mnohem luxusnější sportovní hodinky, než jsme byli doposud v této řadě zvyklí. A jak už bylo zmíněno, tuto novinku, LX line, představenou na jarním BaselWorldu 2019, si můžete koupit pouze ve vybraných buticích. Třeba i na tokijské Ginze...

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře