» Blog » Seiko

Seiko Prospex Save the Ocean Arctic & Antarctic představení

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské | Tradiční

Agáta Vřeská | 15.3.2022 | 3 MIN | 1x komentář

Na své misi záchrany oceánů představilo Seiko už celou plejádů hodinek. A všechny měly společné dvě věci – část výtěžku z jejich prodeje šlo neziskové organizaci zaměřené na ochranu oceánů a všechny měly unikátní číselníky s mořskou tematikou. Nejinak je to u nové trojice hodinek Seiko Prospex Save the Ocean Arctic & Antarctic, které jsou inspirované odstíny ledovců.

Nové Prospexy zahrnují „modern re-interpretation“ tří ikonických modelů z let 1965 (62MAS), 1968 a 1970 (Cpt. Willard). Na parametrech se nezměnilo nic, jsou tak, jak je z poslední doby od Seika známe.

Všechny tři spadají do střední třídy Seiko potápek. A to s sebou nese několik vítaných atributů. Bez výjimky jsou vybaveny antireflexním safírovým sklíčkem, šroubovacím dýnkem i korunkou pro zajištění 200metrové voděodolnosti, ocelovou konstrukcí pouzdra i náramku a automatickým strojkem střední třídy 6R.

Konkrétně jde o 6R35 s datumovkou na třetí hodině a rezervou chodu velmi příjemných 70 hodin. Postaven je na 6R15 a představen byl celkem nedávno. Odchylku v chodu Seiko uvádí maximálně +25 až -15 sekund za den, ale osobní zkušenosti vedou spíše okolo 5 sekund za den. Běží na 3 Hz frekvenci, s možností ručního nátahu, hackingu a samozřejmě s magnetickou odolností 60 Gaussů.

Ostatně všechny své Prospex Sea nechává Seiko certifikovat potápěčskou certifikací ISO 6425, což obnáší nejen testování na voděodolnost, ale také požadavky právě na antimagnetické vlastnosti hodinek.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Vyznačují se také skvělou čitelností, širokými ručkami a perfektní luminiscencí LumiBrite, na které Seiko u svých potápek nešetří.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

Seiko Prospex Save the Ocean 1965 SPB297J1

Modelem z roku 1965 začalo silné postavení Seika v podmořském světě. V tomto roce Seiko představilo své první potápěčské hodinky pro profesionály. Získaly přezdívku 62MAS a oblibu pro svůj velmi klasický tvar pouzdra, který se ukázal nadčasovým.

Prakticky se nezměnil až do dnešních dnů. Průměr pouzdra je 40,5 mm, délka 47,6 mm a tloušťka 13,2 mm. Právě menší rozměry jsou jeden z důvodů jejich oblíbenosti.

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Číselník je v tmavě modrém odstínu se strukturou ledovcových ker. Tmavou hloubku zvýrazňuje černá vložka jednosměrně otočné lunety.

Nosí se na ocelovém tříčlánkovém náramku s překlápěcí sponou s pojistkou a potápěčskou extenzí.

Seiko Prospex Save the Ocean 1968 SPB299J1

Rok 1968 znamenal představení modelu s 300metrovou voděodolností a specificky umístěnou korunkou na čtvrté hodině, která se stala typickým a oblíbeným prvkem potápek. Původní model se navíc vyznačoval monoblokovou konstrukcí a vysokofrekvenčním strojkem.

Nové reinkarnace jsou postavené na stejném zaobleném robustním pouzdře v dobře rozpoznatelném designu. Průměr je 42 mm s délkou od nožky k nožce 48,8 mm. Tloušťka je vítaně přízemní 12,5 mm.

Obdivně můžete zkoumat kombinaci leštěných a broušených ploch (se super-hard coatingem) a pěkně navazující náramek. Ten má překlápěcí sponu, pojistku a extenzi pro rychlé zvětšení například při využití na neopren.

Seiko Prospex SPB185J1 recenze – Potápky v plné polní. Vlastně vodní!
19.11.2021 - Boris Pralovszký
Seiko Prospex SPB185J1 recenze – Potápky v plné polní. Vlastně vodní!

Hlavní, nebo vlastně jedinou novinkou je číselník. Odstín je ledově modrý v hodně zvláštním odstínu. Zůstala vertikální struktura, kterou Seiko připodobňuje k ledovcovým krám Antarktidy. Spojitost s vodou evokuje také modrá luneta.

Seiko Prospex Save the Ocean 1970 SPB301J1

S tímto modelem se spojují hned dvě jména. Fiktivní postava filmu Apocalypsa Now kapitán Willard a japonský dobrodruh Naomi Uemura. Oba nosili hodinky Seiko s typickým polštářovitým pouzdrem, které Seiko začalo produkovat v roce 1970. Na jejich základech později vznikly i populární Seiko Želvy.

Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra
9.10.2020 - Agáta Vřeská
Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra

Zaoblené pouzdro zaujme i výčnělkem pro korunku. Celkově model působí velmi svébytným retro dojmem. Obnovení modelu vyvolalo u fanoušků nemalé ohlasy. Arktický model nabídne bělostný číselník, opět se specifickou strukturou.

Číselník připomínající nekonečné zledovatělé pláně nehostinných koutů světa doplňuje jen bílý náznak na vteřinové ručce a modrá luneta s kružnicovým drážkováním.

Všechny speciální modely z nové kolekce Save the Ocean Arctic & Antarctic by měly být dostupné v létě 2022, předpokládáme, že dodání bude nejpozději na konci července.

Mohlo by vás dále zajímat:

TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát
11.3.2020 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko přezdívek, které každý seikař musí znát

Seiko Prospex Black Series 2022 představení – Černá, která prostě funguje
16.2.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Black Series 2022 představení – Černá, která prostě funguje

Seiko Happy Feet – Dvoje nové Prospexy Antarctica s tučňákem
8.6.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Happy Feet – Dvoje nové Prospexy Antarctica s tučňákem

Seiko Presage GMT Zero Halliburton recenze – Špičkový design a ostré hrany
17.3.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Presage GMT Zero Halliburton recenze – Špičkový design a ostré hrany

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Alešpřed 769 dny, reagovat
hodně povedené

Hodinky zmíněné v článku