» Blog » Seiko

Seiko má novou kolekci Save the Ocean s bílým žralokem

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 5.8.2019 | 12 MIN

Seiko se letos zaměřilo na svou sportovní řadu Prospex a fanouškům dělá skutečnou radost. Po loňském úspěchu edice Save the Ocean přichází s dalšími modely. Ve středu zájmu je žralok bílý a Seiko si dalo s detaily opravdu záležet.

Kolekci „Save the Ocean“ představilo Seiko poprvé v loňském roce (2018) a vzbudilo tím obrovský zájem. Démonicky modré číselníky s pruhy inspirovanými tělem modré velryby ve třech modelech doslova uhranuly nejen skalní fanoušky. Japonský gigant navíc kolekci vytvořil se záměrem chránit oceány a část z výtěžku šla neziskové organizaci Ocean Learning Center, založené Fabienem Cousteau, který se stal ambasadorem řady Prospex.

První generace edice Seiko Prospex Save the Ocean z roku 2018

První generace edice Seiko Prospex Save the Ocean z roku 2018

Neuplynul ani rok a na začátku 2019 vypustilo Seiko do světa de facto designově stejné modely jen v černé PVD úpravě a s opačnou kombinací pásků u jednotlivých modelů. Novinkou byl solární "Tuňák", také v černém kabátku (SNE518P1)

Seiko Prospex Save the Ocean Black version (začátek roku 2019)

Seiko Prospex Save the Ocean Black version (začátek roku 2019)

Je léto a Seiko navazuje na úspěchy své kolekce. Další generace Save the Ocean je tedy na světě, navíc s dovětkem Great White Shark. Rozložení speciální edice zůstalo stejné: Turtle (Želvy, SRPD21K1), Samurai (Samuraj, SRPD23K1) a Solar Chronograph (SSC741P1). Oproti loňské verzi najdeme změny především v barevných tónech a žraločích detailech.

Seiko Prospex Save the Ocean 2019 Great White Shark

Číselníky zůstaly poutavě modré. Zatímco v kolekci 2018 přecházela modrá až k černé na šesté hodině a pruhy na číselníku byly inspirovány tělem modré velryby, kolekce 2019 má lehce světlejší modrou, která odlesky mění barevnou strukturu a ještě věrněji připomíná zvlněný oceán. Z ostře řezaných vln vystupuje na osmé hodině (u soláru na 7:30) ploutev žraloka. Rozhodně zaujme detail, že ploutev je lehce uštíplá, což je údajně u dospělých jedinců těchto predátorů typické. A ocasní ploutev tvoří také protizávaží sekundové ručky. U solárního chronografu je ploutvička rafinovaně ukrytá jako ručka levého horního subdialu. Rozhodně povedené.

Na číselnících najdeme žraločí detaily

Na číselnících najdeme žraločí detaily

Po předchůdcích mají letošní modely tvary ruček včetně silné vrstvy luminiscence LumiBrite. Ta patří v současné době mezi nejlepší na trhu a ve tmě tomuto tvrzení rozhodně dostojí.

Luminiscence LumiBrite patří k nejlepším na trhu

Luminiscence LumiBrite patří k nejlepším na trhu

Tmavším odstínem modré zbarvený chapter ring je výrazně zkosený, o to víc podtrhuje hloubku číselníku. U celé kolekce je číselník chráněn tvrzeným minerálním sklíčkem Seiko Hardlex.

Zkosený chapter ring dodává číselníku zajímavou hloubku.

Zkosený chapter ring dodává číselníku zajímavou hloubku

Jednosměrně otočné lunety nesou minutovou stupnici. A rýhovaná vložka stupnic má navíc promyšlené barevné rozložení, kdy prvních 15 či 20 minut je v šedém žraločím odstínu, zbylý čas pak v modré. Šroubovací korunky mají letos ocelovou barvu (proti loňské kontrastní černé), dýnko je neprůhledné a samozřejmě šroubovací. Zůstaly kalibry – pro želvy automatický 4R36 s day date, pro samuraje automatický 4R35 s datumovkou, oba pracující na frekvenci 3Hz s rezervou chodu 41 hodin. Pro solární chronograf zůstal kalibr V175, který po plném nabití vydrží v chodu 6 měsíců.

Oproti minulé kolekci jsou všechny modely na ocelovém tahu, což jistě potěší fandy Seiko Želv (loňská byla v základu na pryžovém řemínku). Tahy jsou z jemně broušené oceli, spony jsou překlápěcí s pojistkou a potápěčskou extenzí. Ostatně všechny tři verze jsou skutečně určené pro hloubkové potápění. Nesou hrdé označení Diver´s a pyšní se certifikací ISO 6425 pro potápěčské hodinky.

Překlápěcí přezka s pojistkou a potápěčskou extenzí

Překlápěcí spona s pojistkou (a potápěčskou extenzí)

Zbývá ještě doplnit rozměry, které zůstaly víc než podobné těm loňským. Želva (SRPD21K1) má průměr 45 mm a tloušťku 13 mm. Samuraj (SRPD23K1) má 43,8 mm s výškou 13,4 mm. Solární chronograf (SSC741P1) má 43,5 mm s výškou pouzdra 13,8 mm. Čísla signalizují sice celkovou robustnost všech modelů, ale jak už jsme si zvyklí, na ruce působí zcela adekvátně a jen málokdy doopravdy nesednou. Tabulka velikostí v tomto případě tedy rozhodně nenahradí osobní vyzkoušení.

A cena je opět, troufnu si říct, v podstatě bezkonkurenční. To, co Seiko dokáže nabídnout svým zákazníkům za danou částku je neskutečné! A kolekce Save the Ocean 2019 není rozhodně výjimkou. Solidní potápky, které už prověřil nejen čas, ale také nejeden spokojený majitel, navíc splňující ISO pro potápěčské hodinky, s magickým ciferníkem a promyšlenými detaily navržené speciálně pro tuto kolekci – a za opravdu dostupný kapitál. Nové Želvy jsou za 12 450 Kč, Samuraje za 12 790 Kč, solární chronografy za 11 790 Kč. A ta slibovaná podpora ochrany oceánů? Samozřejmě, 5 % z prodeje jde na nadaci Fabiena Cousteaua.

Seiko sice možná marketingově těží na oblíbenosti těchto kultovních modelů, nicméně jde na to opravdu dobře. Po speciální kolekci PADI a limitce Blue Lagoon je kolekce Save the Ocean další senzací. A konkrétně letošní speciálce Save the Ocean 2019 prostě není co vytknout. Teď už zbývá jen hádat, zda do půl roku tady máme black edici white žraloka... 

Níže v článku najdete ještě podrobné specifikace jednotlivých modelů a informace ke spolupráci s ambasadorem řady Prospex Fabienem Cousteauem. (A možná i něco málo o žralocích :).)

Dokumentarista a autor dokumentů o žralocích Fabien Cousteau

Dokumentarista a autor dokumentů o žralocích Fabien Cousteau

Želvy (SRPD21K1, Seiko Prospex Sea Automatic Diver's Save the Ocean Great White Shark Special Edition "Turtle")

Turtle, nebo, jak se jim v Česku také říká, Želvy nejsou u Seika novinkou. Oblíbené byly na konci 70. a v první polovině 80. letech minulého století, nejznámější želvy 6309 se vyráběly od ´76 až do roku 1988.  A reedice, které Seiko začalo produkovat od roku 2016, si získaly srdce nejen seikařů. Pokud se na hodinky podíváte ze shora, je jasné, odkud dostaly svou přezdívku – pouzdro připomíná tvarem krunýř želvy. Z krunýře vykukuje pouze jedna nožka coby šroubovací korunka typicky na čtvrté pozici. Zaoblené pouzdro je jedním z důvodů, proč i přes větší průměr dobře sedne na většinu zápěstí. A kdyby to nestačilo, Seiko uvedlo i „mini želvy”.

Typické zaoblené pouzdro připomíná želví krunýř

Za tu dobu už vzniklo bezmála dvacet želvích verzí, připomeňme například „pepsi želvy” v červenomodré kombinaci v kolekci Seiko Prospex PADI (SRPA21K1) nebo Seiko Prospex Turtle Blue Lagoon s tyrkysovým zabarvením. Loni zaujaly želvy v prvním ročníku kolekce Save the Ocean (SRPC91K1), i proto dopřálo Seiko fandům černou PVD verzi (SRPD11K1) hned zkraje roku 2019. A to ještě nikdo netušil, že o pár měsíců později připlave do hodinářských vod želvo-žraločí verze z kolekce Save the Ocean 2019 Great White Shark.

Letošní oceán zachraňující želvy (SRPD21K1) si ponechaly všechny typické želví znaky včetně mechanického strojku 4R36 s automatickým nátahem. Ten disponuje ukazatelem data i dne v týdnu, má rezervu chodu 41 hodin a frekvenci 3Hz. Nese 24 kamenných uložení a nechybí mu funkce hacking (zastavení vteřinové ručky při vytažení korunky). Přesnost chodu je výrobcem udávána od +45s do -35s za den, ale podle zkušeností je to o řády lepší. Průměr pouzdra je 45 mm, tloušťka 13 mm, výška lug to lug je 47,7 mm. Rozpětí nožek je standardních 22 mm. Pouzdro i tah je z oceli 316L a jsou jemně broušené. Zapínání náramku je formou překlápěcí spony s pojistkou a nabízí i potápěčskou extenzí, díky které je možné zvětšit nastavený obvod.

Korunka na čtvrté pozici je šroubovací, stejně tak plné dýnko, čímž je docíleno lepšího těsnění. Diver´s želvy jsou voděodolné do 200 M, tedy tlaku 20 ATM a splňují náročná kritéria pro certifikaci ISO 6425. A samozřejmě nechybí jednosměrně otočná luneta s minutovou stupnicí, pro shark verzi v barvě žraločí šedé a oceánsky modré. Číselník je kryt minerálním sklíčkem Seika Hardlex. Pokud se bojíte poškrábání, můžete si jej vyměnit za safírové, ale dle zkušeností, Hardlex předčí veškerá očekávání od minerálu.

Čím se model jednoznačně odlišuje od všech předchozích želv, je číselník. Modrý odstín se širokými vlnami evokuje rozvlněnou hladinu oceánu. Z něj vykukuje ploutev žraloka bílého, kterou najdeme také na konci vteřinové ručky. Přesně pro tyto detaily včetně fascinujícího odstínu modré se podle mě stanou želvy Seiko Prospex Sea Save the Ocean Great White Shark naprostým hitem minimálně letošního roku a pro želví chovatele naprostou nutností do sbírky…

Samuraj (SRPD23K1, Seiko Prospex Sea Automatic Diver's Save the Ocean Great White Shark Special Edition "Samurai")

Ani se Seiko potápkami, které od fanouškovské základny dostaly přezdívku Samurai (podle tvarů ruček připomínající samurajské meče), se nesetkáváme poprvé. První samuraje vyrobilo Seiko v letech 2004 – 2008. Tehdy ještě s automatickým strojkem bez ručního nátahu 7S35. Znovu uvedlo Seiko samuraje na trh v únoru 2017 v limitce Blue Lagoon, kde nahradilo původní strojek kalibrem 4R35 s možností ručního nátahu. Najít můžete také PADI verzi (SRPB99K1) a v roce 2018 samozřejmě speciální edici Save the Ocean (SRPC93K1). A stejně jako u želv následovala black verze Save the Ocean s PVD (SRPD09K1). Nejen modré kombinace ale u samurajů (a želv) zabodovaly. Loni Seiko vydalo pro evropský trh limitku Dawn Grey Series (SRPD03K1), barevně v šedo-oranžové kombinaci, která připomíná úsvit nad mořem.

Seiko Prospex Dawn Grey Series Limited Edition 2018

„Želvy a Samurai" ze Seiko Prospex Dawn Grey Series Limited Edition 2018

A dostáváme se k letošním samurajům ve speciální edici Save the Ocean Great White Shark 2019. Pouzdro má oproti želvám ostřejší tvary a zkosení a působí dynamičtěji. Stejně jako náramek je i pouzdro z chirurgické oceli a průměr a tloušťka pouzdra je 43,8 x 13,4 mm. Rozpětí nožek zůstalo 22 mm, rozměr lug to lug, tedy výška včetně nožek 48,4 mm. Automatický strojek 4R35 nabízí komplikaci data, hacking, ruční nátah, 23 kamenných uložení, přesnost je výrobcem udávána +45/-35 s za den, ale stejně jako u želvího 4R36 jsou zkušenosti o řády sekund lepší (+-15s/denně). Doba rezervy zůstává 41 hodin. Také samuraje nesou označení Diver´s, snesou tlak do 20 ATM a spolehnout se na ně můžete i při potápění s přístrojem. K tomu vybízí i minutová stupnice na otočné lunetě, která má jednotlivé časové úseky jakoby odděleny, což tvoří krásný detail. Čitelnost po nasvětlení číselníku je díky LumiBrite skvělá i v hlubinách a kalné vodě. Ocelový tah nabízí překlápěcí zapínání s pojistkou a potápěčskou extenzi, rozšíření objemu zápěstí tak není problém. Korunka s typickým šrafováním a ochrannou na třetí pozici je šroubovací, stejně tak plné dýnko.

Seiko „Samurai

Seiko „Samurai" Save the Ocean 2019

Kromě celkového skvělého provedení, na které jsme si už u Seika zvykli, zaujme u letošních žraločích samurajů barevné provedení číselníku v působivé modré s napodobením rozvlněné hladiny. Stejně jako u želv se můžeme u samurajů kochat detailem žraločí ploutve na osmé hodině a ploutvičky jako protizávaží sekundové ručky. A podobně jako u želv, ani tomuto modelu samuraje prostě není co vytknout, zvlášť když vezmeme v potaz cenu 12 790 Kč, za kterou je nabízen!

Solární chronograf (SSC741P1, Seiko Prospex Sea Solar Diver's Chronograph Save the Ocean Great White Shark Special Edition)

Poslední model v kolekci Save the Ocean Great White Shark žádnou přezdívku nedostal. To hravě nahrazuje svými funkcemi. Jednak má solární dobíjení Seiko Solar a jednak chronograf.

Číselník solárních chronografů je mnohem rušnější než u želv či samurajů. Je to samozřejmě dáno třemi subciferníky v klasickém rozmístění 3, 6, 9. První, pravý, nabízí 24 hodinový ukazatel času. Druhý, spodní, ukazuje stopované minuty, maximálně tedy hodinu. Poslední, levý, nahrazuje funkci centrální sekundové ručky a ukazuje vteřiny hlavního času. Centrální vteřinovka stopuje s přesností ⅕ s. Pro úplnost zmiňme, že použitý solární strojek V175 jsme mohli najít ve všech Save the Ocean Solar Chronograph včetně loňské verze.

Solar Chronograph Save the Ocean 2018, black vesion a 2019

Solar Chronograph Save the Ocean: 2018, black version a Great White Shark 2019

Vedle stopek disponuje také datumovkou, garantovanou přesností +-15 s denně a funkcí pro zabránění přebití. Po plném nabití světelným zdrojem vydrží hodinky v chodu až 6 měsíců. Pokud jde o rozměry, tak průměr pouzdra je 43,5 mm s tloušťkou 13,8 mm. Výška pouzdra včetně nožek narostla na 50 mm. Stejně jako zbytek kolekce, také soláry se chlubí certifikací ISO 6425 pro potápěčské hodinky a WR je 200 metrů. I přes tři šedé subciferníky zůstala patrná oceánově modrá barva s ostrými vlnami, které jdou vidět i na subdialech. A vlezla se i žraločí ploutev, konkrétně na pozici 7 h a 30 min. A druhá ploutev? Není na konci centrální sekundové ručky, ale u levého subciferníku a dokonce s praktickou vrstvičkou luminiscence Lumibrite. Díky tmavým subdiálům působí ciferník o to víc jako hladina oceánu, po které se přehnalo špatné počasí, a vůbec tak nekazí celkový dojem.

Na ocelové pouzdro pěkně navazuje ocelový tah, opět s překlápěcím zapínáním s pojistkou a nechybí ani potápěčská extenze. Cenově vychází podobně jako u kolekcí PADI či loňské Save the Ocean, tedy na 11 290 Kč, což je pro solární potápky s touto dávkou propracovanosti prostě paráda.

Great White Shark

Když se vysloví „žralok,“ vybaví si většina z nás právě žraloka bílého jako typického zástupce těchto predátorů. Dřív se mu říkalo také žralok lidožravý. Pověst po lidské krvi bažící potvoře získal především kvůli filmu Čelisti z roku 1975, které režíroval filmový mág Steven Spielberg. Nicméně inspirace vzešla ze stejnojmenné knihy Petera Benchleye. Mistrovské zfilmování zapříčinilo, že proti žralokům se strhl neoprávněný odpor a neřízený hon. V některých místech poklesl výskyt žraloka bílého až o 50 %! Sám autor knihy, Peter Benchley, se až do své smrti věnoval ochraně žraloků a před svou smrtí se nechal slyšet, že kdyby věděl to, co ví dnes, nikdy by takovou knihu nenapsal. Přesto je pravdou, že ze všech žraloků je právě u bílého nejvíce prokázaných nevyprovokovaných útoků na člověka. Nicméně, v průměru bývá smrtelných útoků 1,5 ročně, což je méně než u zasažení bleskem. Dokonce se uvádí, že žralok bílý neútočí na lidi záměrně, pokud se s ním setká, „lehce kousne”, aby zjistil, o co se jedná. Lidské maso mu údajně zas tak moc nechutná – hodně kostí, málo tuku.

Žraloku bílému by mohlo kvůli masivnímu lovu hrozit vyhynutí

Žraloku bílému by mohlo kvůli masivnímu lovu hrozit vyhynutí

Žralok bílý je celkově velmi pozoruhodné zvíře. V zajetí umírá a nejdéle byl chován jen něco kolem 200 dní. Dorůstá do délky okolo 7 metrů a váhy 3 tun. Dokáže vyvinout krátkodobě rychlost až 56 km/h a mimo člověka má jediného nepřítele, kosatku dravou. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody byl zařazen mezi zranitelný druh, kterému může v brzké době hrozit i vyhynutí. Tomu se snaží zabránit také ambasador řady Seiko Prospex Fabien Cousteau. Vnuk slavného oceánografa a ochránce přírody Jacques-Yves Cousteaua.

Fabien Cousteau je ambasadorem řady Prospex

Fabien Cousteau je ambasadorem řady Prospex

Vedle podmořské Mise 31, kdy byl v roce 2014 s týmem 31 po sobě jdoucích dní v podmořské laboratoři Aquarius, se proslavil právě studiem žraloků. Spolupracoval na řadě televizních seriálů a dokumentů, které se snaží podpořit správné nahlížení veřejnosti na tyto zajímavé tvory. V roce 2016 založil Fabien Cousteau Ocean Learning Center, které se snaží přímým způsobem pozitivně ovlivňovat zdraví oceánů. V roce 2018 představilo Seiko novou speciální kolekci Save the Ocean spadající do řady Prospex a Fabien Cousteau, který se ztotožnil se sloganem řady „Discover your planet”, prozkoumej svou planetu, se stal ambasadorem řady Prospex.


„Člověk chrání to, co miluje, miluje to, čemu rozumí, a rozumí tomu, co se naučil.” Tuto filozofii zastává Fabien Cousteau a zkoumá oceány, abychom jim lépe rozuměli, milovali je a chránili.


Spolupráce pokračuje také letos, druhým ročníkem kolekce Save the Ocean, tentokrát s dovětkem „Great White Shark”, tedy velký bílý žralok. Část zisku z prodeje hodinek spadajících do této kolekce jde právě neziskovce Fabiena Cousteaua, pro kterého je poslední hranicí Země právě oceán.

UPDATE

  • 1/2020 Seiko představilo v rámci kolekce „Monstra“ (ref. SRPE09K1). Mají všechny designové prvky Great White Shark (číselník, ploutvička na 8. pozici a na konci vteřinové ručky) a součásně jsou ve stylu 4. generace Monster. U nás je model v prodeji od února 2020.
  • 1/2020 Spolu s Save the Ocean Monster představilo Seiko také „Turtle King“ (ref. SRPE07K1). Model bude na silikonu, novinkou je ovšem safírové sklíčko, keramická vložka lunety a kyklop na day-date. Základní designové prvky Great White Shark zůstaly. Zahájení prodeje u nás je v březnu 2020.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku