» Blog » Seiko

Seiko Prospex Sea Automatic GMT – První prospexovské GMT!

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské | Tradiční

Aleš Pavelek | 31.7.2023 | 8 MIN | 6x komentář

Seiko představilo modely Prospex Sea Automatic GMT SPB381/3/5, které jako první v řadě Prospex kombinují automatický strojek s GMT. Historický milník? Nevím jak vy, ale já rozhodně chci být u toho.

V Seiku si asi inženýři řekli, že je na světě málo hodinek s GMT. U Seika to je vlastně pravda. Takže to napravili. Nejdřív to byly Seiko 5 Sports GMT, které strhly zaslouženou pozornost. Pak přišly Sumo v soláru. A pak nový automatický strojek dokonce s pravým GMT, který se i s druhou hodinovou ručkou objevil v řadě Presage (SSK009J1).

Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou
10.6.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou

Kdo se nad tím tehdy skutečně zamyslel, asi by dokázal prorokovat postupnou infiltraci také do řady Prospex. Jako první zvolilo Seiko model, který se běžně označuje jako „1968“ podle typických znaků přetrvávajících už dobrých 55 let.

Seiko Prospex SPB185J1 recenze – Potápky v plné polní. Vlastně vodní!
19.11.2021 - Boris Pralovszký
Seiko Prospex SPB185J1 recenze – Potápky v plné polní. Vlastně vodní!

Musím se přiznat, že mi docela trvalo, než mi došlo, co mám vlastně před sebou. Pár Seiko potápek už mi rukama prošlo, a to včetně šedesátosmiček. Ale GMT byla novinka a já si přesto dost dlouho neuvědomoval, jak ojedinělou kombinaci nám Seiko naservírovalo. Není pochyb, že GMT je celkově dost oblíbená komplikace. A veskrze praktická. I když, kdo z vás má fakt rodinu žijící někde v Japonsku, NY nebo kdekoli s jinou časovou zónou, a stále bez mrknutí oka ještě není schopen vysolit časový rozdíl?

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Přesně, duální čas nebo GMT oceníme hlavně když cestujeme. Ať už z profesních důvodů, nebo rekreačně. Taková letní dovolená do exotických končin si navíc vyžádá nejen spolehlivý bedekr, ale především excelentní výbavu v podobě hodinek. A když dobrodružná dovolená, tak odolné a spolehlivé potápky. A když do míst s časovým posunem, tak s GMT!

Naše videorecenze:

Bože, jak geniální kombinace to ve skutečnosti tedy je! Spojení kvalitních potápek s GMT udělalo z hodinek na léto (nebo prakticky v jakémkoli ročním období) dost možná dokonalé hodinky.

Ovšem o praktičnost jde až v druhé řadě. V první jde o vzhled. A nelžeme si do kapes, že to tak není. Zvláště, když už se nebavíme o hodinkách za pár korun. Tady už vyžadujeme nejen prověřenou kvalitu, ale taky něco jedinečného, co nás přesvědčí na krámě tu portmonku fakt vytáhnout. A u Seika to (ani nevím proč) podle mě musí být fifty fifty. Napůl volba rozumu, napůl vysněný kousek.

Seiko Prospex Diver GMT se k tomuto zlatému středu dostalo až nebezpečně blízko.

43 900 Kč (doručíme do 6.5.)

Detailní pohled

Modely postavené na 1968 byly vždycky dobře zvládnuté, s GMT ale dostávají nový rozměr. Čekal bych, že 24h stupnice a ručka navíc bude působit u těchto klasických a zažitých potápek nepatřičně až přeplácaně. Nebo že to prostě nebude u mě fungovat, protože GMT běžně nevyhledávám. Ale opak je pravdou.

Představeny byly tři barevné varianty. Model s černým číselníkem i lunetou (SPB383J1), který je takovou klasikou. Dále tu máme nádherně zelené SPB381J1, s působivým sunburst číselníkem a zelenou keramickou lunetou, která v jistých úhlech působí šedě, až skoro do černa. Rozhodně varianta, která se hned tak neokouká. Navíc je perfektně vyvážená zlatou GMT ručkou a nápisem GMT.

Poslední verze je jako jediná v limitovaném počtu, konkrétně 4000 kusů. Model SPB385J1 má originální a velmi detailně propracovaný číselník připomínající ledovcovou strukturu. Také světle modrá barva není až tak typická a v balení je pak navíc i textilní řemínek.

Náhradní řemínek je vyrobený z recyklovaných plastových lahví a byl vytvořen tradiční japonskou technikou pletení zvanou Seichu.

Náhradní řemínek je vyrobený z recyklovaných plastových lahví a byl vytvořen tradiční japonskou technikou pletení zvanou Seichu.

Celkově jsou ale všechny barevné varianty dobře vizuálně vyvážené, i když osobně bych inklinoval k zelené, nebo rovnou modré limitce, které jsem měl možnost si naživo vyzkoušet.

To, co mě ale doopravdy posadilo do židle, bylo až zpracování. Pouzdro (rozměry 42 x 48,6 x 12,9 mm) má velmi promyšlené broušení, z profilu ale vidíme silnější zrcadlově vyleštěnou plochu táhnoucí se až ke špičkám nožek. Nedokážu říct, zda jde o pověstné Zaratsu, ale efekt je to pořádný.

Opravdu pěkně je upravená i luneta se zoubkováním a asi nejjemnějším otáčením, jaké jsem u Seika zažil! Jednosměrné otočení o 120 klicích probíhá tak hladce, jako snad ještě nikdy. Znáte tu situaci, kdy máte hodinky s minutovkou na ruce a snažíte se lunetou pootočit, ale jde to tak ztuha, že se hodinky na zápěstí div nepřetočí? Tak to tady nehrozí.

Možná je to špatná zpráva pro potápěče, ale dobrá zpráva pro nás, potápěče nejvýš bazénové. Po dlouhém rozmýšlení jsem došel k závěru, že je to záměr. Možná se pletu. A stejně jsem za to rád.

Vložka lunety je samozřejmě keramická, nultý bod, který nijak nevyčnívá nad povrch lunety, je luminiscenční. Mezi lunetou a vystouplým safírem (s vnitřním AR) je pak takový ocelový kroužek, který hodinkám dodává ještě příjemnější pocit kvality.

Celkově se hodinky hodně lesknou, ale za mě ne přehnaně. Zvláště u limitky získáváte dojem hodně podobný ledovcovým krystalům na slunci. Indexy jsou aplikované a ohraničené ocelovými rámečky, které opět dokážou na světle divy. Samotná GMT ručka (u mé limitované verze modrá) je rovněž v lesku. Výsledný pocit z hodinek pak z fotek fakt nevykoukáte.

A konečně lumi. Ta je přesně podle mého gusta. Silná, s výbornou výdrží. V případě přímého nasvícení večer dokáže šajnit celou noc. Mlask.

Staronový GMT kalibr a jak si vedl v praxi

Strojek nese označení 6R54. Jde o vnitropodnikový strojek postavený na známém 6R35, ale s přidanou komplikací tzv. cestovatelské GMT. Druhou GMT ručku lze nastavovat skokově po hodinách, tedy zcela nezávisle na hlavním čase. A to velmi příjemně a bez zádrhelu, konkrétně v první poloze korunky (ve druhém směru otáčení můžete rychle nastavit datumovku).

Pro Seiko je to kalibr zcela nový a debutoval právě v řadě Prospex. S trochou nadsázky jde tedy o první Prospexy s komplikací GMT! (Když nepočítáme Spring Drive GMT u LX Line nebo soláry s GMT.)

Rezerva chodu, jak napovídá i nápis na číselníku, je 3 dny, tedy okolo 72 hodin. Přesnost by se pak podle Seika měla pohybovat v rozmezí +25 až -15 sekund za den. Papírově. Realita byla trochu jiná.

Od plného nátahu běžely 76 hodin, tedy ještě o 4 hodiny déle. Přesnost pak byla podle appky WatchTracker +7,4 sekund za prvních 24 hodin ve stejné poloze. A je pravdou, že postupně se odchylka navyšovala, jak hodinkám docházela síla. Osobně jsem malinko zklamaný, hlavně v porovnání se švýcarskou konkurencí. Podle mě má Seiko na víc. Ale kdo ví, třeba se po zajetí a během nošení strojek ještě zpřesní.

A zase to seikovská QC. Teda počkat, cože?

Seiko nám občas naservíruje takové přešlapy, až se nestačíme divit. Trochu posunutý ciferník, trochu šejdrem index… Ale dle mého skromného pozorování tohle odpadá, jakmile se dostanete do vyšších sfér Seiko hodinek. A dnešní recenzent tam určitě spadá. Nenašel jsem jediný přehmat. Aspoň můj konkrétní kousek byl perfektně doladěn. Všechno lícovalo, dokonce i číslice GMT stupnice byly na vnitřní lunetě vytištěné přesně mezi sekundové indexy.

Jediné, co se mi ne a ne povést, bylo umístění GMT ručky přesně na hodinový index, kdykoli byla celá hodina. Prostě… milimetřík.

Náramek

Náramek je pak kapitola sama o sobě. Sice ho někteří neberou jakou součást hodinek a hlavně, náramek vždycky můžete vyměnit, ale tady prakticky není důvod.

Dostatečně robustní tříčlánková ocel je po celém obvodu broušena do matna, ale – při ohybu jednotlivých článků si všimnete perfektního vyhlazení do lesku. Jsou to detaily, ale co jiného by mělo rozhodovat. V této cenovce naštěstí Seiko nedělá kompromisy ani co se týče plných koncových článků, a především bytelné spony. Žádný plíšek. Možná je to další detail, a můžeme se hádat, že funkčně je to to stejné, ale já si na tu solidně postavenou sponu prostě potrpím. U potápek obzvlášť.

Navíc poskytuje hned 4 dírky pro doladění. A ještě jedna věc – extenze. Musím se přiznat, že coby pohodlný člověk mám raději povytahovací extenze. Takové, kdy zmáčknutím tlačítek povyjede jakoby ze spony prodloužení. Seiko tradičně řeší extenzi menším, skrytým plíškem, se kterým jsem kdysi u Seika dost bojoval. Ale tady funguje bezchybně a má oproti vytahovací i své výhody.

Rozteč náramku je pak 20 mm a nožky mají předvrtané dírky. Což kvituji a je to vždycky výhoda. Protože pak vám na uvolnění náramku stačí prakticky cokoli, co doma najdete. V nejhorším i silnější špendlík. A dokonce to vidím raději než různé typy rychlostěžejek, které (i když umí být praktické) bych u potápek, nebo celkově sportovnějších hodinek asi nechtěl.

Jsem možná ze staré školy, ale už se mi na silikonovém řemínku stalo, že se mi zavaděním o „páčku“ rychlostěžejky řemínek uvolnil. Tady to nehrozí, prostě stará dobrá klasika. A bezpečnost je u potápěčských hodinek podle mě jejich gro (i když je pod vodu už bereme jen na plovárně).

Když už bych náramek měnil, sáhnul bych po silnějším silikonu nebo NATO strapu. U limitky je pak navíc hodně povedený textil (vyrobený recyklací plastu vyloveného z moře).

Alternativy? Pár jich je, ale… Vždycky je tam ale

Přes čtyřicet táců už je docela ranec. Nevím jak vy, ale já už si jó rozmyslím, jaké hodinky bych si za ně pořídil. Co se alternativ týče, nabízí se už docela slušná konkurence.

Určitě bych zařadil Longines Hydroconquest. Profláklé hodinářské jméno, pěkné potápky, ve 41 a taky se 3 dny rezervy chodu. Cena je běžně něco okolo čtyřiceti tisíc, ale – určitě ne s komplikací GMT. Tu bychom mohli najít u jejich pilotek, ale za vyšší ceny. Podobně to bude třeba u TAG Heueru. A stejně budete muset volit, zda potápky, nebo GMT.

Pak jsou tady Tudory a jejich zatraceně povedené Black Bay. Ale ať už sáhneme po čistých potápkách, nebo čistém GMT, cena je oproti Seiku násobná.

Hrdě bude sekundovat i Orient, konkrétně Orient Star se svými potápkami. Ani tady ale nedosáhneme na kombinaci Diversů a GMT.

Orient Star Sports 1964 Diver
24.7.2023 - Jiří Hons
Orient Star Sports 1964 Diver's RE-AU05 recenze – Povedená limitka s neuvěřitelnou lumi

Možná by tu byla jistá… Ano, Mido Ocean Star Captain GMT. Hodně atraktivní švýcarský kousek, navíc za pěkné peníze. Pouzdro dosahuje 44 mm a oproti Seiku, i přes větší průměr, působí více konzervativně. V souboji ale bude silný protivník.

Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečně ve stálé kolekci a s GMT
16.3.2023 - Eliška Měrková
Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečně ve stálé kolekci a s GMT

Asi nejblíž se i díky specifickému číselníku podle mě nicméně dostává značka Norqain, kterou jsem si popravdě v posední době dost oblíbil. Konkrétně model Neverest Glacier s in-house strojkem (víceméně) a opět téměř třemi dny rezervy. Cena je pak okolo 80 tisíc. Ale kdybych měl říct jednoho skutečného konkurenta dnešním Seikům Prospex Sea Diver GMT, byly by to právě Norqain.

Najednou už se ale cena za Seiko Prospex Sea GMT nezdá tak vysoká, že…?

Jsme na konci, takže jaký je verdikt?

Čistě subjektivně, ale když si pročítám fakta tak vlastně i objektivně, jsou to jedny z nejpovedenějších hodinek, které letos (v roce 2023) vyjely z tovární linky Seika. Pravda, rok ještě není u konce, ale já už mám dost možná vítěze i tak.

Zpracování blížící se Grand Seiku, všechny potápěčské propriety na 100 %, naprosto vyvážené pouzdro, které mi stále hlava nebere, kvalitní náramek a boží cifr. K tomu přidejte zajímavou komplikaci GMT, kterou v kombinaci s potápkami zrovna často nepotkáte, a máte ideální hodinky jako vyšité. Samozřejmě, cena je už vyšší, než když hledáte ve vodách Želv a Samurajů, ale zato je dost solidně obhájitelná nejen v rámci politiky Seika, ale i dalších, a to dokonce švýcarských brandů.

Ganbare, Seiko. Jen tak dál.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 271 dny, reagovat
Vidím tam pokrok v štýle ručičiek, konečne niečo čo nevyzerá ťažkopádne. No že si cenu obhája, neviem... kedykoľvek by som v podobnej cenovej hladine uprednostnil napríklad MIDO Commander. Alebo keď to majú byť divery a seiká, tak titanové shoguny. Tá GMT ručička naviac pre mňa nie je taký argument.
Jaromírpřed 270 dny, reagovat
Krásné hodinky,ale nechápu proč je nedělají i ve větší velikosti. 52-65mm. Pro mne malé.
Petrpřed 269 dny
Nejspíše protože by to nikdo nekupoval a nechtěl. Taková velikost je v dnešní době nenositelna, Seiko vyrábí spíše hoďky menších rozměrů, museli by nejspíše vynalézt nový strojek na takový obrovský rozměr. Mě osobně ten rozměr na průměr 42 mm a l2l 49mm mi přijde úplně perfektní a akorátní pro většinu velikosti zápěstí. Já bych akorát malinko rozměr l2l zmenšil o 1mm :)
Marekpřed 264 dny
Niektorí páni nepoužívajú ako kompenzátor len svoje autá.
Petrpřed 269 dny, reagovat
Co prosím znamená QC? Děkuji. Jinak jsem si článek užil na 100% a po tomhle bych je chtěl na živo vidět.
Agáta Vřeskápřed 268 dny
Autor naráží na quality control, tedy jakási výstupní kontrola, která je u Seika občas haněna. ;)

Hodinky zmíněné v článku