» Blog » Seiko

Seiko Prospex Sea SPB315J1 recenze – Nejtenčí želva v oceánu

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Potápěčské | Tradiční

Jakub Pitucha | 8.12.2022 | 4 MIN | 5x komentář

Nový strojek, nové sklo, nový kabát, ale duše zůstala… I tak by se daly shrnout Seiko Prospex SPB315J1. V Seiku totiž vyšli vstříc fanouškům; ubrali kapánek na velikosti, vyměnili Hardlexové sklo za safírové a dodali pouzdru povrchovou úpravu. K tomu všemu nás překvapili třešničkou na dortu v podobě nabušenějšího kalibru 6R35.

Když v červnu tohoto roku oznámilo Seiko hodinářskou senzaci nižší střední třídy Seiko 5 Sports GMT, ruku v ruce nám představilo i nové Seiko Prospex SPB315J1, a to v rámci tzv. „Diver's Watch Re-Interpretation“ kampaně. Díky té jsme se dříve dočkali například SPB239J1 nebo SPB237J1.

Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou
10.6.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou

Hodinky, které nám dnes leží na stole, odkazují na model 6105-8000 z roku 1968 a jsou dodávány ve třech variantách; v černobílé (SPB313) nebo zlatavě černé (SPB315) na ocelovém řemínku a šedočerné na silikonovém řemínku (SPB317). To vše dostaneme za cenu do 30.000 Kč.

Na velikosti (ne)záleží…

To si uvědomili hodináři v Seiku a přinesli nám stále velmi odolné potápky, ale v menším a mnohem příjemnějším balení. S šířkou 41 milimetrů a výškou 12,3 milimetrů se dostáváme na univerzální velikost, která sedne i menším zápěstím.

Zdroj: monochrome-watches.com

Zdroj: monochrome-watches.com

Díky těmto rozměrům se hodinky, na poměry potápek, které bývají obecně masivnější, stávají velmi flexibilními a klidně bych je tak převlékl třeba i na kůži. SPB315J1 se prostě nemusíte bát nasadit (téměř) za každé situace. Co se týče řemínku, potažmo náramku hodinek, ten má na šířku klasických 22 milimetrů.

A kolik tento kousek váží? Přesně 156 gramů, což bychom mohli specifikovat jako průměrnou hmotnost. Jak je u vybraných modelů Seika zvykem, také zde nalezneme charakteristický „želvácký“ tvar. U tohoto modelu je však zúžen kvůli úspory v šířce. Šroubovací korunku nalezneme zapuštěnou na čtvrté hodině.

Hlavní novinky oproti předloze

Seiko SPB315J1 přináší (oproti své historické předloze) několik novinek. Jednou z nich je Super-Hard povrchová úprava aka „DiaShield“. Ta sice není zdaleka tak silná jako třeba u Citizenů, ale i tak by povrch hodinek měla proti drobnějším nárazům ochránit. Známe zákon schválnosti a asi každému z nás se stalo, že si své hodinky nějak nešikovně škrábnul sotva si je pyšně donesl domů. A právě proti této nepříjemnosti by měla Super-Hard úprava bojovat.

Dalším vylepšením je sklíčko hodinek; je jemně vypouklého tvaru, dodává hodinkám krásný „vintage“ nádech, a kromě toho zde Seiko oproti původním 6105-8000 vyměnilo materiál. V SPB315J1 najdeme safír, který je (alespoň z mých vlastních zkušeností) prakticky nepoškrábatelný. Sklíčko hodinek si samozřejmě vyžádalo i antireflexní vrstvu pro lepší čitelnost, tu najdeme na vnitřní straně.

Je namístě zmínit také odolnost vůči vodě a jiné další potápěčské vychytávky… Hodinky totiž splňují certifikaci ISO 6425 Diver's . Tato certifikace však není žádnou samozřejmostí, a aby se jí hodinky mohly pyšnit, musí splnit několik předpokladů, které jsme už podrobněji vysvětlili v dřívějším článku. Pětičlánkový ocelový řemínek je pak dodáván i s potápěčskou extenzí.

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Japonské srdce

Uvnitř pouzdra tluče „in-house“ kalibr 6R35 na běžné frekvenci 3 Hz. Obsahuje 24 kamenných uložení a jeho garantovaná odchylka činí -15/+25 sekund za den. To jsou ale maximální hodnoty a běžná čísla jsou daleko přívětivější.

Strojek, jak už bývá u Seika zvykem, je automatický a lze jej podle potřeby natáhnout i ručně. Milovníky přesnosti potěší zejména funkce „hackingu“, kdy se při vytažení korunky zastaví sekundová ručička a vy tak můžete své hodinky nastavit na sekundu přesně.

Co je potřeba opravdu vyzvednout je zvýšená 70hodinová rezerva chodu. To v praxi znamená, že pokud hodinky sundáte v pátek večer a odložíte je na noční stolek, v pondělí ráno se nemusíte obtěžovat natahováním a seřizováním, ale můžete bez obav vyrazit do nového dne.

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Je libo černou nebo bílou?

Jak jsem se zmínil výše, kromě osvědčené kombinace černé a zlaté Seiko vsadilo i na varianty s kontrastním bílým číselníkem s černou lunetou a uhlazenějším černým číselníkem s černou lunetou. Hladký jednobarevný číselník všech variant zdobí charakteristické „X“, značící řadu Prospex, a nápis „DIVER'S 200m“, který nám odkazuje na dříve zmíněnou ISO potápěčskou certifikaci.

Sekundovou ručičku hodinek zdobí červený kruh, připomínající jablko či pomyslnou třešničku, jež silně kontrastuje s celým číselníkem a dotváří nadčasový dojem.

Luneta hodinek nám nabízí 60minutový interval a 120 pozic. Jako u každých správných potápěčských hodinek je otočná pouze jedním směrem. Otáčení doprovází opravdu libozvučné klikání, jež zahřeje na duši nejednoho hodinkového nadšence. Na nulté minutě lunety nalezneme luminiscenční bod, který využívá materiál LumiBrite, ten byl použit i na všech indexech.

Největší kontroverzí hodinek je pak okénko pro datum. Většina nespokojených fanoušků si totiž stěžuje právě na tento charakteristický detail, který je u SPB315J1 novinkou. Komplikace data má tedy kruhovitý tvar, a aby toho nebylo málo, nachází se dokonce mezi čtvrtou a pátou hodinou… Jaký to hřích! Já osobně tuto „inovaci“ vidím jako skvělý nápad, okénko na první pohled splývá s číselníkem a nám se může zdát, jako bychom v ruce měli čisté hodinky bez komplikací.

Zdroj: monochrome-watches.com

Zdroj: monochrome-watches.com

Co cena?

Na závěr mé recenze se dostávám k poslední a možná i nejožehavější otázce SPB315J1. Je cenovka lehce pod 30.000 Kč adekvátní? Dle mého názoru ano; za cenu 30.000 Kč totiž dostáváme automatické potápěčské hodinky s certifikací, safírovým sklem, nadstandardní rezervou chodu a nadčasovým vzhledem od renomované značky s dlouholetou historií.

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Prospex SPB185J1 recenze – Potápky v plné polní. Vlastně vodní!
19.11.2021 - Boris Pralovszký
Seiko Prospex SPB185J1 recenze – Potápky v plné polní. Vlastně vodní!

Evoluce u Seiko želv – Nové suchozemské želvy v řadě Prospex Land
8.6.2021 - Agáta Vřeská
Evoluce u Seiko želv – Nové suchozemské želvy v řadě Prospex Land

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Mojmírpřed 499 dny, reagovat
Hliníková vložka lunety u hodinek s takovou cenovkou se mi nezdá adekvátní.
Agáta Vřeskápřed 498 dny
Původně jsem si to taky říkala, ale podle mě je to tady výjimečně záměr. Sedí to k retro stylu modelu a matné úpravě povrchu. Ocel ani keramika by tady podle mne nepasovaly
Romanpřed 496 dny, reagovat
Za ty penize se da koupit Oris Aquis.To je daleko lepsi volba.
Karelpřed 329 dny
Oris Aquis ma obyc Sellitu SW200 a to zadny zazrak neni s 38h rezervy chodu.
Ondřejpřed 493 dny, reagovat
To datumové okénko je otřesné. Jinak krásné hodinky!

Hodinky zmíněné v článku