» Blog » Seiko

Seiko Prospex Solar Diver's recenze – Malé, ale drahé?

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Potápěčské

Agáta Vřeská | 3.9.2021 | 5 MIN

Jedna z nejzajímavějších novinek ve světě potápek od Seika jsou Seiko Prospex Diver's Solar. Rozhodně vzbudí zájem svými rozměry, pohonem, ale především designem. Současně ale vyvstává otázka adekvátnosti ceny. Tak se pojďme na tyto nové solární krásky podívat podrobně a pak i rychle strhnout tu náplast.

Kontext potápěčských hodinek Seiko je velmi dobře známý a asi tedy nemá cenu do něj nějak více zabředávat. Nicméně, v poslední době jsme mohli vidět zaměření spíše na mechanické potápky. Samozřejmě když pomineme klasické Tuňáky, potažmo Arnie. Ale tenhle konzervovaný design nemusí zrovna sedět každému, a to jak vkusem, tak velikostí.

Nové solární potápky SNE571J1 ve velmi klasickém pojetí jsou tedy relativně méně obvyklou a o to více možná vítanou záležitostí.

Automaty v této kategorii jsou u Seika totiž stálicí a věřím, že jejich pozici ještě dlouho nic neohrozí, nicméně se bez debat najde mnoho milovníků potápěčského stylu, kteří si zamilují tu pohodlnost solarního strojku.

Jde o jak jinak in-house strojek Seiko V147 se solárním článkem, který dokáže solární energii uložit do akumulátoru až na 10 měsíců. Při plném nabití tedy hodinky ve tmě stále téměř rok pojedou i bez přísunu světla.

Životnost akumulátorů je běžně okolo 10 let, takže se vyhnete zhruba pěti návštěvám hodináře kvůli výměně baterie u běžných quartzovek. Současně ale zůstává přesnost na maximálně ±15 sekundách měsíčně, což je hodně příjemné.

Druhým benefitem jsou rozměry. Průměr pouzdra je 38,5 mm, opět něco, co se u Seiko potápek jen tak nevidí, a od nožky k nožce mají 46,5 mm. Navíc jsou senzačně tenké, tloušťka je pod 11 mm. Rozměry jsou skutečně subtilnější a výrazně to napomáhá pohodlnosti při nošení, a to i na útlém zápěstí.

Mnohé možná právě tato čísla odradí, ale viděla jsem je na pánském zápěstí s obvodem 20 cm i "vychrtlejším" 16,5 cm a co se jim musí nechat, v obou případech vypadají naprosto senzačně. Pouzdro je sice menší, ale nožky jsou protáhlé, navíc je vše velmi dobře vyváženo a na ruce sedí opravdu krásně.

A pak je tady design. Jsou to prostě krásné hodinky. Velmi jednoduše pojaté, kdy z číselníku je cítit předloha SKX, nicméně pouzdro má velmi klasický tvar s korunkou na třetí hodině a po všech stránkách jde o velmi nadčasový vzhled.

Nabízí se ve čtyřech barevných provedeních. S klasickým černým číselníkem SNE573P1 na silikonovém řemínku, který je velmi pohodlný, velmi měkký a příjemný na zápěstí. Dále máme variantu SNE571J1 s hnědým číselníkem a vložkou lunety a s šedomodrým číselníkem SNE569P1 rovněž s odpovídající lunetou. Oboje jsou na ocelovém náramku. A poslední je PADI edice SNES575P1 se světle modrými detaily v kombinaci s černou a se strukturou zeměkoule na číselníku. PADI verze je opět na oceli.

To, co už z fotek úplně nevyčtete, je sunburst u barevných variant, který je skutečně efektní. U hnědé varianty působí číselník skoro až černě, ale jakmile jej vystavíte světlu, odmění se vám krásnými přechody a hrou světel. A podobně je na tom i modrošedá varianta.

Zpracování je na první pohled bez výtek. Pouzdro je pěkně kartáčované, což je něco, co v praxi oceníte. Přece jen, vlásečnice se tady lépe skryjí. Krásným detailem zvyšující dobrý pocit z hodinek jsou malé leštěné plochy po straně pouzdra a ve stejném stylu je také ocelový náramek. I tady mají články krásně vyleštěné hrany, ale plochy zůstaly v matné úpravě.

Náramek má u Seika běžnou překlápěcí sponu s pojistkou a signováním a samozřejmě nechybí ani potápěčská extenze.

Na ruce vypadají hodinky opravdu víc než dobře a musím říct, že mě víc než mile překvapilo i lícování chapter ringu, které, jak víme, u Seika dost často hapruje. Alespoň tedy kus, který jsem měla v ruce byl až neobyčejně pěkně vycentrovaný. Že by Seiko s QC konečně něco začalo dělat? Neodvažuji se doufat, každopádně tady jsem byla spokojena.

Mrkněte na naši videorecenzi:

Pěkné, ale ta cena?

Jedna věc, která bude podle mne vzbuzovat velké emoce, je cena. A na rovinu si přiznejme, že je trochu nadsazená.

Seiko se u solárů cenou dostává někde na pomezí svých king potápek základní sestavy a potápek střední kategorie. Ovšem tady máme quartzový, byť solární pohon, a několik dalších neduhů, které objevíte až při bližším zkoumání.

Především by se už dala čekat bytelnější spona, spíše než obyčejná z lisovaného plechu, která je typická pro levnější hodinky. Tady je to trochu dvojí pohled, protože funkčnost je prakticky stejná a u lisované dosáhneme snížení váhy. Na druhou stranu, bytelná spona působí seriózněji, odolněji a asi si neumím představit, že někdo záměrně upřednostní levnější variantu jen kvůli pár gramům.

Co je ale skutečně škoda, jsou koncovky. Tady Seiko možná ušetřilo pár korun, ale vlastně mi to nepřijde jako dostatečný argument. Když už se snaží jít cestou luxusněji pojatých modelů, ok, dává to smysl, je to jasná strategie, ale zpracování by tomu mělo odpovídat. Plné koncovky rovněž nehrají nějakou zásadní funkční roli při běžném nošení, ale vypadá to zkrátka násobně lépe.

Jsou to přesně tyhle „detaily“, které si ve výsledku obhajují vyšší cenu a tady to zkrátka chybí. Můžeme argumentovat, že máme safír, ale ten najdeme i u king verzí, kde cenu zvedá in-house mechanický strojek. Seiko mohlo alespoň přidat antireflex.

Navíc najdeme u konkurence modely v podobné ceně, s quartzovým strojkem, které mají celkové zpracování náramku na vyšší úrovni. Narážím například na Certinu, kde sice nedostanete solar, ale zato výjimečně přesný quartzový strojek, vyšší voděodolnost (byť bez ISO certifikace) a antireflex na sklíčku.

Že by tak velkou roli sehrálo u Seika použití Solaru se mi taky nechce věřit. Z opačného pohledu se totiž můžeme podívat na Citizen, který základní potápěčské modely s Eco-Drivem nabízí za méně než polovinu. Samozřejmě v nižší úrovni zpracování a v méně elegantním designu, ale jasně ukazuje, jak může vypadat adekvátně nastavená cena.

Takže ano, pokud tvrdě půjdeme po parametrech, najdete cenově vyváženější hodinky. Ale tady je asi třeba se smířit s jedním faktem, a sice, že jde o Seiko. Je to buď a nebo nechat být. Buď cenovou politiku Seika přijmete, protože ruku na srdce – tomu, jak Seiko dělá potápěčské hodinky, se nedá konkurovat jen lepší cenou nebo parametry, nebo vás obejdou a porozhlédnete se jinde.

Závěr

I přes některé výše uvedené výtky nicméně tak úplně nevěřím, že právě tyto nové soláry se nestanou velmi vyhledávanou záležitostí. Nabízí totiž – a to nejen u Seika – dnes stále oblíbenější menší rozměry, velmi klasický design a pohodlí quartzu v kombinaci se solárním napájením.

Navíc se nosí skutečně pohodlně, nikde netlačí, váha je i u ocelové varianty příjemná a pokud dáte stranou předsudky o průměru, zjistíte, že je to právě ten menší, velmi dobře promyšlený design, díky kterému se lehce stanou vašimi každodenními hodinkami, které nebudete mít důvod sundávat.

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Prospex SPB185J1 recenze – Potápky v plné polní. Vlastně vodní!
19.11.2021 - Boris Pralovszký
Seiko Prospex SPB185J1 recenze – Potápky v plné polní. Vlastně vodní!

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku