» Blog » Seiko

Seiko Prospex Sea Diver SPB101 a SPB103: vylepšený Sumo bojovník

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 7.2.2020 | 5 MIN

Potápěčské „Sumo“ patří mezi dobře známé, přezdívkou obdařené hodinky od Seika. Najdeme je pravidelně umístěné v žebříčku TOP potápek do 1000 dolarů, nabízí totiž skvělé hodnoty za dané peníze. Na loňském Baselwordu (2019) dostaly poprvé od svého vydání několik vylepšení, a zatímco čekáme na limitovanou edici Sumo Black Series, podíváme se na Diver´s bojovníka podrobněji.

Seiko Sumo – Zrod japonského zápasníka
19.9.2023 - Jakub Pitucha
Seiko Sumo – Zrod japonského zápasníka

Seiko představilo první „Sumo“ v roce 2007. Měl to být mezičlánek mezi populárními a cenově velmi dostupnými Želvami (potažmo Samuraji) a dražšími topkami mezi potápěčskými Seikami MarineMastery. Model byl dostupný pod označením SBDC031, než jej Seiko, jak to má ve zvyku, bez větších skrupulí a v tichosti přestalo vyrábět. Důvodem bylo představení vylepšené verze. Stalo se tak na Baselwordu 2019, a i když zarytí fanoušci původního vzhledu (a ceny) můžou mít námitky, za oběť navýšení ceny se nám dostal do rukou kousek se skvělým finálním dojmem. A s cenou stále pod tisíc dolarů.

Starší Sumo SBDC031 a novější Sumo SPB101

Starší Sumo SBDC031 a novější Sumo SPB101

Od zmíněného debutu Sumo Diver´s se vzhled ani výbava příliš neměnila. Vlastně, když nepočítáme barevné alternace číselníku, tak zůstal beze změn. Sumo z roku 2019 je tak prvním pokračovatelem, a to hned ve dvou barevných variantách: černý matný číselník (SPB101) a u Suma poprvé požitý zelený se sunburst efektem (SPB103).

Přezdívka Sumo bojovníka

Kdybychom hledali typické znaky pro Seiko „Sumo“, rozhodně by mezi ně patřilo bytelné pouzdro s průměrem 45mm, s typickým zaoblením a krátkými nožkami. Právě „oblé“ rysy pouzdra, které se může zdát příliš velké na 20mm široký náramek, je jedním z vysvětlení, proč zrovna fanouškovská přezdívka „Sumo“. Druhou často zmiňovanou variantou (a typickým sumo znakem) je index 12. hodiny, který tvarem připomíná „Mawashi“, spodní část oděvu, které nosí bojovníci sumo zápasů.

Bez ohledu na správnou verzi, přezdívku už modelu nikdo neodpáře. Stejně tak pocitovou výhodu, že se Sumo nosí menší, než jak by průměr a délka 52,6mm mohl napovídat. Děkujme za to zmíněným krátkým nožkám a typickému zaoblenému pouzdru, které na ruce vypadá sice mohutně, ale rozhodně adekvátně.

Boubelatý tvar pouzdra s průměrem 45mm jsou typické znaky Sumo

Zaoblený tvar pouzdra s průměrem 45mm jsou typické znaky Sumo

Vylepšení Sumo SPB101 a SPB103

Hlavní změnou oproti předchůdci je vylepšený kalibr. Z původního 6R15 s 50hodinovou rezervou máme v SPB101/103 novější 6R35, nabízející až o 20 hodin vyšší rezervu chodu. Navíc přinesl novější automat i možnost nižšího pouzdra z 13,3mm na 12,9mm. Jinak zůstal běžet rychlostí 3Hz. Z komplikací najdeme datum s rychlým nastavením, oboustranný nátah včetně ručního a funkci hackingu.

Druhou vítanou aktualizací je safírové sklíčko, které nahradilo původní Hardlexové. Vylepšení, které Seiko začalo zavádět právě ve středních příčkách, ale v letošním roce (2020) se zdá, že na safír přechází i celá plejáda zástupců Želv a Samurajů. Něco, co za příplatek rozhodně stojí.

Sumo doznalo i několika designových změn. Tou nejpatrnější je změna fontu označení minutové stupnice na (ano, stále) hliníkové vložce lunety. Od tučných číslic přešlo Seiko na jemnější a tenčí styl, který ve výsledku ubírá „sumo vizáž“, ale působí elegantněji.

Druhou viditelnou změnou je tvar hodinové a minutové ručky. Hodinová už nemá ostrý předěl, minutová se protáhla. Co zůstalo, je bohatá luminiscence, kterou u Seika asi nepřestaneme obdivovat.

Designového zjemnění doznaly ručky i indexy

Designovým zjemněním prošly ručky i indexy

Tučná vrstva LumiBrite nechybí ani na indexech, které tvarově zůstaly velmi podobné, ale jsou o chlup menší, a dvanáctkový index Mawashi je také trochu upraven. Tradiční bílé ohraničení datumovky Seiko ponechalo. Celkově design Sumo 2019 dostal distingovanější nádech, aniž by bylo ubráno na kvalitách.

Zůstává i bravurně vyvedený ocelový náramek. Opět tříčlánkový, s kartáčovaným povrchem, ale lesklými akcenty na vnějších stranách prostředního článku, něco, co dodává rozhodně luxusní finiš.

Tříčlánkový náramek Sumo s překlápěcí sponou s pojistkou

Tříčlánkový náramek Sumo s překlápěcí sponou s pojistkou

A protože jde o skutečné potápěčské hodinky (splňující mimochodem ISO 6425), najdeme vedle pojistky na sponě mikroregulaci a vcelku pěkně řešenou potápěčskou extenzi. Pouze u plíšků spony je škoda, že se nedostalo na bytelnější ocel…

Spona u Sumo náramku

Spona u Sumo náramku

Rovněž mě pokaždé trochu zamrzí absence signování korunky. Zůstala ale samozřejmě šroubovací, stejně jako dýnko s rytinou „Great Wave“.

Na dýnku najdeme rytinu Tsunami vlny, známé ze Seiko potápek

Na dýnku najdeme rytinu tsunami vlny, známé ze Seiko potápek

Jak už bylo zmíněno, vylepšený Sumo bojuje o přízeň hned ve dvou barevných variantách. Černá (SPB101J1) má matný číselník, včetně černé vložky lunety. Zajímavější je v tomto případě zelená verze (SPB103J1). Sunburst efekt nabídne různé odstíny na různém světle, co je ale důležitější, sběratelé mají vůbec poprvé možnost zařadit zeleného Sumo bojovníka do své sbírky. Tato varianta je u nás dostupná od března 2020.

Seiko Prospex SPB101J1 a SPB103J1

Seiko Prospex SPB101J1 a SPB103J1

Limitovaná edice „Black series“ SPB121

V březnu 2020 se uvolní do prodeje také 7000 kusy limitovaná černá edice Sumo pod referencí SPB121J. Parametrově půjde o stejné hodinky – strojek 6R35, safírové sklo, 200M WR včetně ISO 6425, s typickým oblým pouzdrem a korunkou na 4. pozici a výraznou luminiscencí. Za černou úpravu (black hard-coating) pouzdra si připlatíme o tisícovku navíc, ale ocelový tah je tady nahrazen silikonem.

Sumo Black Series SPB121J1

Sumo Black Series SPB121J1

Černá edice byla podle Seika inspirována krásou nočního moře. Musím říct, že s černou barvou pěkně kontrastuje oranžová minutovka a naoranžovělý odstín indexů. Vedle tradičního Sumo v automatu bude k dostání také black verze k „solárnímu Sumo“ SSC757J1 (v limitované černé edici 3500 ks s referencí SSC761J1).

Pro úplnost, vedle dvou Sumo se pod „Black series“ pro rok 2020 ukrývá ještě SLA035J1, určený pouze pro vybrané butiky, ale modelově půjde o černou alternativu ke krásným SLA021J1, nástupce slavným MarineMater 300.

Trojice Black Series (SLA035J1, Black Sumo SPB121J1 a solární Sumo SSC761J1)

Trojice Black Series (Black Sumo SPB121J1, SLA035J1 a solární Sumo SSC761J1)

Celkový dojem zůstává ze Seiko Prospex Sea Diver „Sumo“ nadmíru dobrý. Zvýšení ceny je zdá se dostatečně vynahrazeno vítanými vylepšeními, značící potřebu Seika posouvat všechny své modely neustále dopředu. Precizní zpracování s kvalitním strojkem uvnitř jsou hodnoty, které staví Sumo vysoko v žebříčku dostupných potápek, a to nejen v rámci světa Seiko.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku