» Blog » Seiko

Seiko Prospex SPB185J1 recenze – Potápky v plné polní. Vlastně vodní!

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské | Tradiční

Boris Pralovszký | 19.11.2021 | 5 MIN | 6x komentář

Seiko Prospex Sea SPB185J1 jsou dle mého názoru hodně vydařenou poctou modelu Seiko Diver's 6159 z roku 1968. Mezi zasvěcenci se tomuto modelu přezdívá MM200, protože design pouzdra silně připomíná vzhled kultovních hodinek Marinemaster 300. A my se dnes ponoříme trochu hlouběji k detailům.

Ke značce Seiko mám silný osobní vztah. Moje první potápěčské hodinky nesly na svém číselníku právě logo tohoto japonského výrobce. Tenkrát se podobné hodinky nedaly koupit v běžném hodinářství, muselo se pro ně do Tuzexu. Pro ty, kdo již dnes nevědí, co že to je za podivný shop jen upřesním, že se jednalo o prodejnu „zahraničního obchodu“, kde si člověk vybavený patřičným obnosem v tuzexových bonech mohl pořídit právě to zboží, které nebylo dostupné v běžné obchodní síti.

Seiko Prospex Sea Automatic GMT – První prospexovské GMT!
31.7.2023 - Aleš Pavelek
Seiko Prospex Sea Automatic GMT – První prospexovské GMT!

Prostě netuctová, spíše luxusní a v každém případě prestižní záležitost. Moje cool potápěčské hodinky Seiko, na které jsem si vydělal několika brigádami a zbytek musela doplatit rodina, vydržely možné i nemožné. Konstruktéři potápek Seiko zřejmě počítali s tím, že jejich hodinky nebudou zdobit zápěstí tanečních mistrů. O dobách minulých píši právě v souvislosti s dnes recenzovanými Seiko SPB185, které mají své kořeny hluboko v historii. Stejně jako já svůj vztah k Seiko potápkám.

V roce 1968 Seiko představilo první japonské hodinky s Hi-Beat – strojkem s frekvencí 5 Hz. Model měl voděodolnost 300 metrů a nově umístěnou korunku na čtvrté hodině, z čehož se stal typický znak mnoha pozdějších potápek.

Hodinky jsou vyrobeny jak jinak než z ušlechtilé nerezavějící oceli s povrchovou úpravou Super-Hard. Název napovídá, že se nemusíte bát, když s hodinkami neopatrně zavadíte třeba při populárním „kancldajvingu“. Ale teď vážně, povrchová úprava by měla zabránit obvyklým vlásečnicím, o které není i při sebeopatrnějším nošení hodinek nouze.

Na druhou stranu potápky si zřejmě nepořídí puntičkář, který by upadal do mdlob pokaždé, když zavadí pouzdrem o manžetový knoflíček své košile. O škrábance na sklíčku se bát nemusíte vůbec, je totiž safírové. Praktickou funkcí je antireflexní úprava z vnitřní strany.

Ani manžety však nejsou pro tyhle hodinky nějakou nepřekonatelnou překážkou, pokud bude majitel hodinek většinu času chodit v obleku s košilí vybavenou touhle vychytávkou. Průměr pouzdra je sice rovných 42 mm, což je dnes u potápek spíše spodní limit, ale při tloušťce 12,5 mm není pro model problém pohodlně vklouznout i do „garáže“ nažehlených manžet.

K obleku tedy bez problému (pokud ovšem nemíříte na nějakou formálnější akci), ale nebyla by to trochu škoda? Byla! Tyhle plnotučné ocelové potápky si zaslouží nabíjet své indexy s bílou vrstvou LumiBrite co nejčastějším vystavováním se okolnímu světu. Ve tmě se vám za to odmění hodně vydařenou světelnou show.

Ani v hloubce druhé stovky metrů pod hladinou se nebudete muset bát, že byste si na indexy museli přisvěcovat podvodní svítilnou. Ta bílá na ručičkách i indexech pěkně podtrhuje industriální vzhled celých hodinek.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

Luneta s výplní z broušené oceli a černými indexy skvěle doplňuje „tool“ vzhled hodinek a v případě tohoto modelu opravdu nejde jen o pouhé zdání. V dnešní době nemusíte zrovna brouzdat po moři jako Jacques Cousteau, abyste našli opodstatnění pro koupi tohoto modelu.

V dnešní době nemusíte zrovna brouzdat po moři jako Jacques Cousteau, abyste našli opodstatnění pro koupi tohoto modelu.

Ale pokud se rozhodnete vydat na stejnou dráhu, můžete se spolehnout na to, že tyhle hodinky vás nepotopí. Jak by také mohly, když patří do řady Prospex, což je pro znalce zárukou toho, že se jedná o profesionální vybavení a ne jen tak ledajakou kamufláž, jakých je bohužel i na hodinkovém trhu spousta.

Luneta je otočná pouze jednostranně, což by mělo být u každých potápek samozřejmostí. Proč? Ale, no tak, pokud to nevíte, raději se rozhlédněte po jiném druhu hodinek. Uvnitř tohoto ocelového batyskafu kmitá in-house strojovna 6R35 s kmitočtem 21600 (3Hz). Hladký průběh pohybu zajišťuje 24 kamenů, technickou vyspělost konstrukce dokládá úctyhodná výdrž 70 hodin při plném natažení.

To by mělo pro ponor do hloubky dvě stě metrů i následné vynoření stačit a nemusíte kvůli tomu ani šidit dekompresní limity. Kdybyste se náhodou zdrželi pod vodou déle a zapomněli, jestli jste neprošvihli partnerčiny narozky, pomůže vám pohled na datum, které je umístěno na pozici tři.

Nátah je automatický, ale pokud preferujete manuál, není problém podpořit práci rotoru procvičením ručních dovedností. Přesnost +25/-15 vteřin za den, prostě Seiko klasika. Vteřinová ručka je zakončena rozšířením, kterému se někdy přezdívá semafor. Sice na něm pořád svítí jen červená, ale samotná vteřinovka na to nebere ohled a zastaví se jen v případě, že jí sami pomůžete plným povytažením korunky. Ano, tohle znamená, že hodinky jsou vybaveny tzv. hackingem.

Tradicí potápek Seiko je umístění korunky na pozici čtyři. Samozřejmě že je šroubovací, určitě byste ji neradi nedopatřením povytáhli zrovna při pronásledování chobotnice, která vám pláchla s podvodním foťákem plným skvělých záběrů.

Tool watche nepotřebují oslňovat zbytečnými kudrlinkami, a proto ani korunka tohoto modelu není ozdobena logem nebo třeba stylizovanou podobiznou rozzlobeného vládce moří. Slyšel jsem i názory, že by mělo být logo na korunce u hodinek v této cenové relaci samozřejmostí. Proč? Mně osobně se ta jednoduchost velice líbí.

Ani drsňák, který by ve chvílích rozjímání přece jen zatoužil po trošce toho umění, však nepřijde zkrátka. Stačí hodinky otočit a můžete obdivovat tradiční zobrazení vlny tsunami na ocelovém dýnku. Ano, existují i potápky s průhledným dýnkem, ale není to už trochu přes čáru ponoru?

Moje dávná Seika byla opatřena černým kaučukovým řemenem. Tento model je celý na oceli a moc mu to tak sekne. Broušený náramek ze tří dílků je zakončen typickou překlápěčkou s bezpečnostní pojistkou. Uvnitř se pochopitelně ukrývá extenze pro případné navléknutí hodinek na neoprén nebo na vaše poněkud vymakanější zápěstí.

Váha celého tohoto ocelového pomocníka je 186 gramů. Pokud nejste z cukru, což by bylo při potápění trochu na překážku, tak vám bude připomínat, ať se občas potěšíte pohledem na jejich vybroušený styl. Rozhodně ale nebudete cítit nežádoucí zátěž na zápěstí.

Co na závěr? Hodně povedené potápky od značky, která má v jejich vývoji tradici od roku 1965 a umí to fakt skvěle. Ještě váháte? A chcete vůbec potápky?

Mohlo by vás dále zajímat:

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Seiko Prospex Solar Diver
3.9.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Solar Diver's recenze – Malé, ale drahé?

Evoluce u Seiko želv – Nové suchozemské želvy v řadě Prospex Land
8.6.2021 - Agáta Vřeská
Evoluce u Seiko želv – Nové suchozemské želvy v řadě Prospex Land

Seiko King Samurai LE Shu-Iro představení – Odvaha japonských bojovníků
21.12.2021 - Agáta Vřeská
Seiko King Samurai LE Shu-Iro představení – Odvaha japonských bojovníků

Seiko Prospex Black Series 2022 představení – Černá, která prostě funguje
16.2.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Black Series 2022 představení – Černá, která prostě funguje

Seiko Prospex Save the Ocean Arctic & Antarctic představení
15.3.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Save the Ocean Arctic & Antarctic představení

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jiří Ludvikpřed 875 dny, reagovat
Já kupuji jenom potápky, jsem ryba a ve vodě jsem i v zimě. Nutno podotknout, že hodinky jsou pěkné, ale já bych si je nikdy nekoupil. Důvod je ten,nemám rád tuto předraženou značku. Za ty peníze,se dají pořidit ,špičkové švýcarské hodinky. Davosa, Edox, Mido to je moje krevní skupina a také srdcovka. ????
Agáta Vřeskápřed 873 dny
Asi si dovolím lehce nesouhlasit. Seiko nabízí skutečně odolné potápky, u vyšší řady strojků byste podle mě byl víc než spokojený také s přesností. A ta cena tomu pak odpovídá. Za těmi hodinkami je historie, příběh... Ale jde hodně o designové preference, tady máme třeba klasiku, která se nemění už přes půl století. Zpracování je tady senzační, a ta lumi je bezchybná. :) Ale - pro mne je Seiko srdcovka, tak jako asi pro každého, kdo si je pořizuje, takže nejsem možná zcela objektivní :) Vámi vyjmenované značky ale určitě nabízí také skvělé potápky, ale zase - je to o preferencích :) Třeba Mido má skvělé kousky, na jejich zpracování nedám dopustit, a jsou skutečně nádherné. Ale srovnávat Mido a Seiko je přinejmenším problematické. :)
Jiří Ludvikpřed 873 dny, reagovat
Agi, já vím, že jsi Seiková, ale ta jejich cenová politika je opravdu k pláči. Grand seiko,ano,tady se můžeme bavit o kvalitě, ale zase, za tu cenu si raději koupím Švycara. Střední třída, to je mizerný pohyb, za hodně peněz! Já si kupuji Švýcara a víš proč jsem udělal výjimku a koupil Japonce do vody ?(citizen promaster)Protože na všech zahraničních servrech, pjeli ódy na vyjmečnost těchto hodinek.A opravdu jsou neskutečný, přesný i dlouhodobě, ve vodě okolo 4 stupňů!Za to na seiko, jsem všude narážel, jak na ně lidé nadávají,to nebylo pár jedinců, ale stovky lidi. A co se týče toho, že jsou kultovní, no promiň, na to kašlu ????Švýcarský hodinky ,mají daleko větší historii,tradici, kde se řemeslo dědilo z otce na syna. A citizen ?, ten má spoustu patentů,prvenství, neustále zlepšuji, vyvýjeji nové modely, zlepšují svoje mechaniky, ale hlavně, mají kvalitu za rozumné ceny!Tady není taková kupní síla, aby si někdo koupil Japonce, za dvacet tisíc, když může za ty peníze, mit kvalitnějšího Švýcara. Hodinek je na trhu mnoho a pokud člověk není polomozek, tak si vybere tu nejlepší kvalitu, za přijatelný peníz. ????..a to seiko, rozhodně není! To je zase můj názor, ale určitě Ti nechci vzít ,nějaký ideál o této značce. .????Tak se nezlob a ahoj ????
Agáta Vřeskápřed 872 dny
Co se poměru cena/výkon u Citizenu týče, tak tam nemám absolutně co namítnout a souhlasím. :) U Seika se rozcházíme, ale to je asi v pořádku. Dva lidé, dva názory :) Ať Promastery slouží.
Jiří Ludvikpřed 872 dny, reagovat
Agi, Ty jsi rozumná žena..????souhlasím
Jiří Sedlakpřed 442 dny, reagovat
Souhlasím, že Seika se musí nechat zaběhnout a tak po roce na regulaci k někomu kdo si s tím vyhraje. Osobně mám zkušenost se strojky 7s26 a 4r35 a 36, 7s mi chodily vždycky líp. Dle mého okolí je na tom 6r podobně jako 4r, ale víc kritiky jsem četl na 6r15 než na 6r35. Nicméně radši hodinky pošlu po roce záběhu na servis a regulaci než nosit sice Švýcary, ale buď kopii Rolexu nebo ošklivý jak Němka. A zkuste si pořídit něco švýcarského kolem desítky. U Seika si vyberete, i klasické Samuraje miluju. A v akci stály necelých 7 a teď jsou na servisu a pořád se nepřehoupnu přes deset. A tam kde jsou fakt kluci umí a pak půjdou líp než Švycary. A Hardlex u levnějších modelů mi nevadí, pořád lepší je v moři odřít než rozbít a utopit. U MM200 už ten zbytečný safír z marketingových důvodu už je, lidi ho prostě chtějí i když nevědí proč. Švýcary mám taky, ale ne potápky, všechny byly ošklivé nebo cenově úplně mimo.

Hodinky zmíněné v článku