» Blog » Seiko

Seiko Happy Feet – Dvoje nové Prospexy Antarctica s tučňákem

Tagy: Představení | Zprávy | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 8.6.2021 | 4 MIN | 2x komentář

V kolekci Save the Ocean jsme už viděli velrybu, žraloka bílého, manty a teď se přidávají roztomilí tučňáci. Roztomilost je tady v zajímavém kontrastu s modely – monstry a tuňáky, což nejsou zrovna drobné hodinky. Seiko k nim ještě nevydalo žádné detailnější informace, ale pojďme alespoň na krátké představení nových Seiko Save the Ocean Antarctica.

Do speciální edice Seiko zařadilo modely s mrazivými číselníky, na kterých můžete najít drobné stopy tučňáků. Zajímavá je ale i samotná struktura připomínající ledové krystaly. Teď v parném létě je to rozhodně příjemné osvěžení.

V nabídce bude Seiko Prospex Antarctica Monster ref. SRPG57K1 a Seiko Prospex Antarctica Tuna ref. SRPG59K1.

Monstra ocel a led

Zatím poslední, čtvrtá generace Seiko Monster přišla v roce 2019. Oproti předchůdcům se zdála lehce uhlazenější díky barevné úpravě lunet, případně celých pouzder. Nyní Seiko nechalo veškeré parametry stejné, ale vrátilo se k ocelově holému pojetí, a to včetně vložky lunety, které dodalo postříbřený efekt.

V kombinaci se studenou modrou číselníku tak celoocelová konstrukce Seiko Monster působí skutečně chladně. To je ale ve zmíněném přímém kontrastu s drobnými otisky tučňáků, které většina z nás snad i díky té houpavé chůzi nebo omámením z animáků považuje za roztomilá zvířátka.

Seiko Monster: Jaká je 4. generace legendárních potápek?
7.8.2019 - Agáta Vřeská
Seiko Monster: Jaká je 4. generace legendárních potápek?

Toto designové odlehčení je rozhodně originální. Jinak se ale u Monster nic nového neděje. Luneta i pouzdro mají stále silné výkroje, průměr zůstal na 42,4 mm s výškou 13,4 mm a rozměrem lug to lug 49,4 mm.

Uvnitř opět můžeme najít in-house strojek 4R36 s day-date, které Seiko opět zvýraznilo pořádným kyklopem na třetí hodině. Na pouzdro navazuje pro Monstra typický ocelový náramek s překlápěcí sponou a pojistkou. A protože se nacházíme v řadě Prospex Sea, nechybí potápěčská certifikace dle ISO 6425, voděodolnost do 200 metrů, šroubovací dýnko i korunka.

Tučňák je nelétavý pták, který zaujme svou na první pohled neohrabanou chůzí. Ve skutečnosti díky kývavému pohybu dokáže ušetřit až 80 % energie. Název tučňák vznikl od slova „tučný“. Podobně je to např. u angl. slova  penguin, které vzniklo zřejmě z latinského výrazu „tučný“ nebo přeneseně neohrabaný, těžkopádný. Uvádí se, že existuje 18–19 druhů tučňáků.

Tuna Antarctica

V edicích Save the Ocean jsme zvyklí především na modely želv či samurajů, ale ani tuňák se neobjevuje poprvé. Se solárním pohonem byl představen u první generace jako Seiko SNE518P1. S mechanickým strojkem se u tuňáků setkáváme při ochraně oceánů poprvé.

V pouzdře Seiko Tuna ref. najdeme strojek základní úrovně 4R35, který nabízí okolo 41 hodin rezervy, možnost hackingu i ručního nátahu. Datumovka ukrytá mezi čtvrtou a pátou hodinou je něco, na co si někteří ještě stále spíše zvykají. Za mě je to chytré řešení, které umožňuje ponechat hodinové indexy s luminiscencí a díky bílému podkladu nijak neruší.

Luminiscence je stejně jako u Monster víc než štědrá. Jde o LumiBrite, kterým jsou potaženy jak ručky tak výrazné indexy.

Parametrově jde o Baby Tuna bez jakýchkoli novot (klasické Seiko Tuna obvykle dosahuje průměrem téměř k 47 mm, Baby Tuna pak mají 43,2 mm a nedávno představené Mini Tuna pak dokonce 38,7 mm. Naopak Emperor Tuna měl průměr 52,4 mm). I tady se můžeme spolehnout na 200metrovou voděodolnost, potápěčskou certifikaci a šroubovací plné dýnko a korunku.

Designově šlo Seiko do velmi světlých barev. Opět ponechalo pouzdro včetně typické ochrany kolem pouzdra (tzv. shround) v čisté ocelové a zkombinovalo to se světlým, lehce namodralým silikonovým řemínkem. Tím podtrhlo ledově modrý číselník s krystalovou strukturou. Na léto budou Tuna s tučňákem naprosto ideální!

Přestože tučňáci mnoho přirozených nepřátel nemají, některé druhy jsou na pokraji vyhynutí nebo silně ohrožené. Může za to především lidské počínání. Největšími problémy jsou nadměrný rybolov (a tedy úbytek potravy pro tučňáky), ropné havárie, celkové znečišťování oceánů, ale také například klimatické změny či turismus v oblastech, které dřív patřily jen tučňákům.

Obě novinky očekáváme v červenci 2021 a předpokládaná cena za Seiko Monster Antarctica je 14 990 Kč, cena za Seiko Tuna Antarctica pak 15 590 korun.

Save the Ocean je projekt Seika ve spolupráci s Fabienem Cousteauem. První generace hodinek s tématikou ochrany oceánů začala v roce 2018 sérií hodinek s číselníkem s pruhy modré velryby. Následovala edice s velkým bílým žralokem a nemalou pozornost vzbudily modely s rejnoky.

Seiko má novou kolekci Save the Ocean s bílým žralokem
5.8.2019 - Agáta Vřeská
Seiko má novou kolekci Save the Ocean s bílým žralokem

Část výtěžku (konkrétně se uvádí 5 %) z koupi modelů ve speciální edici Save the Ocean jde neziskové organizaci Ocean Learning Center, založené Fabienem Cousteau, který se stal ambasadorem řady Prospex. Fabien je vnuk slavného oceánografa a ochránce přírody Jacques-Yves Cousteaua. Fabien po vzoru svého dědy zkoumá oceány, snaží se jim lépe porozumět a chránit je.

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Prospex Save the Ocean Arctic & Antarctic představení
15.3.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Save the Ocean Arctic & Antarctic představení

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Leapřed 1045 dny, reagovat
Barva číselníku je ledově úžasná. Hodinky jsem neviděla "na živo" ale i na fotce jsou impozantní. Skutečně si vybavim ledovec. A detail otisku nohy tučňáka, paráda.
Balthasarpřed 1043 dny, reagovat
Tak ty vypadají teda skvěle!

Hodinky zmíněné v článku