» Blog » Seiko

Seiko SKX007 a SKX009. Nejlepší potápěčské hodinky do 10.000 Kč.

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické | Potápěčské

Radek Vyhlídal | 11.2.2019 | 4 MIN | 6x komentář

Hodinky Seiko SKX007 a SKX009 jsou opravdové ikony mezi hodinkovými nadšenci. Nebývají označovány jen za nejlepší potápěčské hodinky, ale dokonce za nejlepší mechanické hodinky v poměru cena/výkon vůbec! Proč? To se dozvíte v tomto článku.

Seiko SKX007 banner

Na tento článek jsem se dlouho těšil a jsem rád, že je konečně tady. Těšil jsem se na něj hlavně ze dvou důvodů. Ten první je, že tyto modely, konkrétně SKX007 a SKX009 jsou jedny z nejlegendárnějších hodinek, které znám. Liší se mezi sebou pouze barevným provedením, kdy model SKX007 je klasický černý a SKX009 v provedení "pepsi", tedy v kombinaci červené a modré. Důvod druhý je ten, že tyto ikonické hodinky dlouhou dobu nebyly v České republice k dostání. Až teď, tedy v únoru 2019, a navíc za velmi atraktivní cenu 5.990 Kč, která se už nebude nikdy opakovat. Z úcty k této legendě je totiž tato cena při návratu do České republiky dotována jak distributorem Seiko pro ČR, tak samotnými prodejci a po vyprodání zásob dojde k jejímu zvýšení.

Seiko SKX007 a SKX009

Hodinky Seiko SKX007 a SKX009

Legenda zrozená roku 1996

Jak už název kapitoly napovídá, hodinky byly poprvé vyrobeny v roce 1996. O tom, jak skvělý model tyto hodinky jsou, svědčí i to, že jsou od té doby prakticky nezměněny, včetně strojku s označením 7s26. Ten můžete nalézt i v jiných hodinkách Seiko. Jeho hlavní předností je, že je spolehlivý, přesný, desetiletími prověřený. Nevýhodou může být absence ručního nátahu. Strojku však díky "Magic Lever", stačí jen málo pohybu rukou, aby vyrobily dostatek energie k chodu. Chybí také hacking, takže hodinky nenastavíte přesně na vteřinu. To je myslím ale jen malý výčet nedostatků a dle mého názoru ještě ne až tak podstatných. Krom toho, že jsou legendární, jsou to také celebrity. Zahrály si totiž na ruce Roberta Redforda ve filmu Vše je ztraceno (All is lost) z roku 2013, konkrétně tedy "pepsi" varianta SKX009.

skx009 ve filmu All is Lost

Hodinky Seiko SKX009 ve filmu All is Lost

SKX007 i SKX009 jsou hodinky potápěčské, proto asi nikoho voděodolnost 200M úplně nepřekvap. Design je jednoduchý, čistě praktický pro potápěče. Není na něm nic navíc, je tam zkrátka jen to, co by u potápěčských hodinek být mělo. Silná luminiscence indexů i ruček. U vteřinové ručky je luminiscenční její vyváživá strana, což bývá jedna z mála věcí, která se dá hodinkám také vytknout. Na druhou stranu se na fórech dá dočíst i názor, že je to z důvodu, aby luminiscenční vteřinová ručka nemátla nebo nepřekrývala minutovou, která je pro potápěče doslova životně důležitá.

Seiko SKX007 a SKX009 v noci

Luminiscence hodinek Seiko SKX007 a SKX009 je fantastická

Luneta je jednosměrně otočná, na 120 cvaknutí. Sklíčko je hardlex. Netradiční je velká šroubovací korunka na pozici čtvrté hodiny, podle které hodinky na první pohled poznáte. Dýnko hodinek upoutá plastickým vyobrazením vlny, což je typický znak pro potápěčské hodinky seiko. Z funkcí pak hodinky nabízí datumovku a ukazatel dne v týdnu, kterému trvá poměrně dlouho, než se přehodí. Konkrétně se tak stane až ve tři hodiny po půlnoci. Tato pomalost je všeobecně vnímána za slabinu, může však být také výhodou pokud jste polárník. Díky pomalému překlápění dne v týdnu totiž poznáte, je-li poledne či půlnoc :)

Dýnko hodinek Seiko SKX007 a SKX009

Dýnko hodinek s plastickým vyobrazením vlny - typický znak potápěčských hodinek Seiko

To asi nejúžasnější na těchto hodinkách je, že za tak malé peníze, na které příjou, splňují nejpřísnější normu pro potápěčské hodinky ISO 6425. Tuto normu má jen velmi málo hodinek a poznáte je podle nápisu "Diver's" na číselníku (pokud teda zrovna nenarazíte na čínské hodinky, které snesou jakýkoliv nápis). Tato norma se používá od roku 1996 a klade důraz zejména na zřetelnost hodinek aby byly vidět i v absolutní tmě, musí být spolehlivé, odolné vůči vnějším vlivům, magnetismu, otřesům apod. Téma ISO 6425 je velice obsáhlé a detailněji se mu budeme věnovat v některém dalším článku našeho magazínu. Pro tento článek postačí vědět, že je to nejpřísnější norma pro potápěčské hodinky.

Shrnutí

Jak jsem již v tomto článku uvedl. Přednost těchto hodinek je poměr cena/výkon a kvalita prověřená desetiletími. U všech hodinek Seiko, včetně těchto, si můžete být jistí kvalitou použitých materiálů. Navíc v tomto případě legendární automatický strojek, nejpřísnější norma pro potápěče ISO 6425, to vše za bezkonkurenční cenu. Hodinky také velmi dobře vypadají na NATO řemíncích, ale i všech ostatních jak se můžete přesvědčit v galerii pod článkem. Výměnou řemínku za pár korun tak můžete z hodinek udělat unikátní kousek. Tento model zkrátka musíte mít. Ve sbírce jej má spousta hodinkových nadšenců, kteří jsou zvyklí nosit hodinky mnohem dražší.

Samozřejmě budu rád za komentáře pod článkem. Pokud jste majitelem těchto hodinek a rádi byste přispěli do galerie, zašlete foto na radek.vyhlidal@safetrade.cz.

Hodinky Seiko SKX007 na červeném NATO řemínku

Hodinky Seiko SKX007 na červeném NATO řemínku

Hodinky Seiko SKX007 na červeném NATO řemínku pohled shora

Hodinky Seiko SKX007 na červeném NATO řemínku pohled shora

Seiko SKX007 na koženém řemínku s imitací krokodýla

Seiko SKX007 na koženém řemínku s imitací krokodýla

Seiko SKX007 na původním Jubilee tahu

Seiko SKX007 na originálním Jubilee tahu

Seiko SKX009 v detailu na ruce

Seiko SKX009 v detailu na ruce

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

lenyspřed 1901 dny, reagovat
Nemají mít náhodou luminiscenci i na vteřinové ručičce? Podle fotky luminiscence to vypadá, že nemají.
Radek Vyhlídalpřed 1900 dny
tak je to upraveno ;-)
Radek Vyhlídalpřed 1901 dny, reagovat
Mají, máš skvělý postřeh. Při focení se mi rozeběhla vteřinová ručka a byla na fotce rozmazaná, čehož jsem si při focení nevšiml. Tak jsem ji chtěl spravit, ale nějak jsem to nezvládl. Budu to muset vyfotit zítra znova
Skxpřed 1848 dny, reagovat
Skx007 se vyrábí od 1996 a ne 1985. Takových nepřesnosti je v článku mnohem více.
Radek Vyhlídalpřed 1845 dny
S tím rokem máš pravdu, je to opraveno. Pokud se ti něco nezdá, tak klidně napiš, nevím všechno ;-)
Tomášpřed 1739 dny, reagovat
Jsou fakt super!Zpracování a přesnost nemá v této cenové kategorii konkurenci.

Hodinky zmíněné v článku