» Blog » Seiko

Seiko Speedtimer Solar recenze – Až překvapivě dobré

Tagy: Recenze | Seiko | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 10.12.2021 | 6 MIN | 1x komentář

O sportovních Seiko Prospex Speedtimer se mluvilo v hodinářských kruzích skutečně hodně. Většinou ale byla pozornost věnována (a zcela právem) mechanickým modelům. Nicméně solární verze podle mne osloví mnohem širší skupinu díky cenové dostupnosti i rozměrům. A tak je na čase vyrovnat skóre a podívat se detailněji právě na nové Speedtimer Solar.

Historické pozadí

V 60. letech se Seiku dařilo prosadit se v mnoha hodinářských odvětvích. Především, v polovině šedesátek zahájilo úspěšnou kariéru svých potápěčských hodinek – prvních profesionálních potápek v Japonsku. Už o dva roky dřív představilo svou řadu Seiko 5, které se vyrábí dodnes a v roce 1964 zazářilo na olympijských hrách v Tokiu jako oficiální časomíra. A předvádělo, co se přesnosti chronografů týče, skutečně vynikající výsledky.

Právě z roku 1964 ostatně pochází první náramkové mechanické hodinky s chronografem, známé jako Crown Chonograph. A v roce 1969 přišly v Seiku hned dva velké milníky. V závěru roku totiž uvolnilo do prodeje první quartzové hodinky Seiko Astron. Ale ještě dřív toho roku si připsalo prvenství za první volně prodejné automatické náramkové chronografy na světě.

Jmenovaly se Seiko 5 Speedtimer a jejich strojek 6139 měl jako vůbec první sloupkové kolo a vertikální spojku.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

Z toho je asi jasné, že Seiko má v oblasti chronografů na co navazovat. A přesto – příliš se s chronografy u Seika (vyjma základní quartzové řady) nesetkáme. No, tak na podzim roku 2021 se to Seiko rozhodlo změnit a nové Speedtimery jsou docela překvapením. A příjemným.

Celkem se jedná o šestici hodinek. První dvojice jsou automaty s nově upraveným automatickým strojkem 8R46 s chronografem a odkazují právě na první japonské náramkové chronografy z roku 1964. Varianta s bílým číselníkem je dostupná pouze pro vybrané butiky a je limitována 1000 kusy. Model s krásným šedým číselníkem bude ve stálé nabídce Prospexů.

Stejně tak 4 chronografy s quartzovým strojkem se solárním napájením. A právě ty jsem měla k dispozici, takže se na ně pojďme blíže podívat.

Mrkněte na naši videorecenzi:

Nesmrtelný panda design

Co se designu týče, tak tady je rozhodně o čem mluvit. Podle mne bude vést klasická černobílá panda verze, tedy bílý číselník s tmavými subčíselníky (ref. SSC813P1). U chronografů s tímto rozložením vede nejen díky kontrastu a tím i dobré přehlednosti. Oblíbené byly právě v 60. a 70. letech, ale popularita asi nikdy nezmizí.

Naposledy jsem tuto hypnotickou přitažlivost prověřenou časem oceňovala na mechanických retro Hamilton Intra-Matic. Tady ale máme rozložení subčíselníků na pozicích 3, 6 a 9 a i díky tomu jsou nové Seiko Speedtimer často přirovnávány k Rolex Daytona – a byť se jedná o úplně jiné hodinky (a v jiných cenových úrovních), nějaký společný designový základ tam skutečně najdeme.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let
17.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

Orient RA-TX02 představení – Orient potápky a v soláru? To bude pecka
21.3.2023 - Eliška Měrková
Orient RA-TX02 představení – Orient potápky a v soláru? To bude pecka

Musím se přiznat, že i když má černobílá panda neskutečný sexappeal, osobně mě dostala verze s béžovým, možná bych řekla až nazlátlým odstínem (ref. SSC817P1). Struktura číselníku je totiž pískovaná, jakoby lehce zdrsněná (něco podobného jsme viděli u Baby Alpinist), což perfektně ladí k tomu odstínu – ale hlavně, je neotřelý, vypadá zajímavě, nepůsobí nudně ani zbytečně extravagantně, prostě zdravá netuctovost.

Na produktové fotce to možná tolik nezaujme, ale naživo je to pecka (a i našemu fotografovi se to podařilo pěkně zachytit). Stejně tak naživo příjemně překvapila celočerná varianta, která vlastně vůbec není tak usedlá, jak jsem se obávala (ref. SSC819P1). Seiko totiž modely vyšperkovalo nažloutlým odstínem luminiscence a své určitě udělala už zmíněná pískovaná struktura samotného číselníku.

Poslední variantou je pak kombinace modrého číselníku s červenými detaily (ref. SSC815P1), které hodinky příjemně oživují a dodávají správný sportovní drive.

Zpracování je skutečně naspeedované

Pokud jde o subčíselníky, tak na třetí hodině najdeme 24 hodinový ukazatel (tedy zda je dopoledne, nebo odpoledne), na deváté běží sekundy hlavního času (centrální sekundovka je samozřejmě pro stopky) a dole na šesté najdeme sčítač minut stopek (až 60 minut).

Přesnost stopek je 1/5 sekundy a musím říct, že jsem byla víc než mile překvapená přesným slícováním vteřinovky s indexy.

U dolního subčíselníku si můžeme taky všimnout dvou písmenek F a E (F pro full, E pro empty). Značí to samozřejmě stav nabití, protože jak už jsem zmiňovala, máme co do činění se solárně napájeným modelem.

Uvnitř je konkrétně strojek od Seika V192, který má rezervu chodu při plném nabití až půl roku. Největší výhodou soláru je určitě bezstarostnost co se výměny baterie týče. Akumulátor v hodinkách vydrží obvykle kolem deseti i více let, takže dost dlouho nemusíte nic řešit.

Právě se solárem souvisí taková kosmetická drobnost. V určitém úhlu si můžete všimnout, že jsou subčíselníky namodralé. Právě pod ně totiž seiko ukrylo solární panely, aby si mohlo dovolit bezchybný strukturovaný číselník. Seiko za tento krok muselo zaplatit viditelnějším důkazem, ale popravdě osobně mi to vůbec nenarušovalo skvělý pocit z číselníku.

A nadšená jsem tady byla i z celkového zpracování, které je u hodinek poctivě dotažené. A to platí také o náramku, který je určitě o kus výš než na co jsme zvyklí u základních prospexů. Dokonce Seiko neopomnělo ani plnou koncovku u pouzdra a spona je krásně bytelná a zapínání na jedničku. Možná by jim neuškodil větší rozptyl na mikroregulaci, je tady pouze jedna poloha, ale i ty dva milimetry jsou někdy přesně to, co potřebujete.

Mezi nožkami je 20 mm, takže ani výměna za jiný řemínek není problém a nabídka je fakt široká. Například černobílá panda vypadá fantasticky na černé kůži, ale snese i experimentování, třeba červené NATO? Vyhrát se dá ale se všemi variantami. Třeba ty pískové vypadají skvělé na hnědé, díky černé lunetě i na černé kůži a úplně jinak působí zase na šedé.

Seiko Prospex Solar Diver
3.9.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Solar Diver's recenze – Malé, ale drahé?

Pokud jde o parametry, tak průměr je velmi příjemných 39 mm a věřím, že právě tohle bude důvod, proč se Speedtimery dostanou do hledáčku mnoha mužů. Velkých chronografů je na trhu celá řada (a bez debat najdete fakt krásné kousky), ale menší, s vynikajícím zpracováním a v solaru? Tak těch zas tak moc nebude. A je to i můj osobní argument proti četným komentářům, proč nemají aspoň 42…

Seiko Prospex Land Solar SSC911 Speedtimer recenze – Větší brácha v novém kabátu
4.4.2023 - Jakub Pitucha
Seiko Prospex Land Solar SSC911 Speedtimer recenze – Větší brácha v novém kabátu

Navíc Speedtimery na ruce vypadají naprosto fantasticky, a to jsme je zkoušeli na menších i větších pánských zápěstích. Na svůj průměr jsou totiž dostatečně robustní a hlavně – výborně vyvážené, takže sedí opravdu bohovsky (od nožky k nožce mají 45,5 mm). Tohle a jejich design vlastně považuji za největší selling points Speedtimerů.

Tloušťka je pak 13,3 mm, k čemuž dopomohl určitě i solární článek a taky lehce vypouklé a vystouplé sklíčko. To je naštěstí safírové, protože jinak by bylo hodně „na mušce“, a má navíc vnitřní antireflex. Čitelnost je tedy velmi dobrá.

To už se nedá úplně říct o datumovce, která je jednak v relativně malém okénku bez ohraničení, ale hlavně je hodně hluboko v číselníku. Může za to určitě částečně i solární článek, kvůli kterému se posunula ještě hlouběji. Zvláště u černobílé panda verze tak docela splývá. Pro někoho to ale zase bude plus, protože esteticky nijak výrazně nenarušuje symetrii číselníku.

Nastavování je pak naprosto bezchybné. Korunka se neviklá a manipuluje se s ní velmi pohodlně. Není ale šroubovací, což platí také pro tlačítka. Nicméně jsme u Prospexů, takže voděoodolnost je na 100 metrech, což je pro hodinky na běžné denní nošení dostatečně vysoká hodnota.

LumiBrite je pouze na hlavních indexech, ale svítí intenzivně a dlouho.

LumiBrite je pouze na hlavních indexech, ale svítí intenzivně a dlouho.

Až překvapivě dobré

Teď už zbývá jen finální verdikt nad Seiko Speedtimer Solar. Musím říct, že jsem se na Speedtimery hodně těšila. Jednak protože mám slabost pro Seiko, jednak protože mám slabost pro příběhy, které hodinky od Seika provází a tady jsme navíc dostali designovou klasiku, která je za mě prostě nestárnoucí a po designové stránce hodinkám nemám vlastně co vytknout.

A výjimečně ani po stránce zpracování, které je tady skutečně dobře dotažené. Náramek je senzační, celkově jsou to velmi dobře vyvážené hodinky. Podle mě splňují definici tool watchů, připravené na každodenní nošení.

Jediné, o čem se dá spekulovat, je velikost a cena. O velikosti jsem už psala a věřím, že právě menší průměr zasáhne hodně velkou cílovou skupinu. Co se ceny týče...

To je u Seika v poslední době trochu horká půda. Nicméně v celkové kolekci Seika je cena nastavená adekvátně. Dostáváme za ni skvěle zpracované chronografy, o které se prakticky dekádu nemusíte starat.

Za mě se Seiko trefilo a Speedtimery zvednou z gauče nejednoho fanouška.

Mohlo by vás dále zajímat:

Seiko Prospex Black Series 2022 představení – Černá, která prostě funguje
16.2.2022 - Agáta Vřeská
Seiko Prospex Black Series 2022 představení – Černá, která prostě funguje

6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko
8.11.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejmilovanější mechanické hodinky Seiko

Seiko Quartz Chronograph SSB427P1 recenze – Na vlně nostalgie
31.10.2023 - Patrik Zdvíhal
Seiko Quartz Chronograph SSB427P1 recenze – Na vlně nostalgie

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Dejvpřed 182 dny, reagovat
Takové přesnější Daytony :-).

Hodinky zmíněné v článku