» Blog » Seiko

Seiko získalo ocenění iF DESIGN AWARD pro výjimečný design

Tagy: Zprávy | Seiko | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 19.4.2021 | 3 MIN

Seiko dosáhlo na prestižní mezinárodní ocenění iF DESIGN AWARD. Porota byla složená z 98 odborníků a přihlášeno bylo 10 000 soutěžních modelů z 50 zemí z celého světa. Seiko dokázalo v kategorii Produktový design – Šperky/hodinky zaujmout modelem Prospex SLA039. A není se čemu divit.

Cena iF DESIGN AWARD každoročně hodnotí výjimečný design, jeho význam pro podnikání a každodenní život a oceňuje jednu z nejdůležitějších pečetí kvality na světě. Cena iF, která se v Německu uděluje od roku 1953, je spolehlivým znamením dobrého designu pro spotřebitele i pro designovou komunitu.

Toto prestižní ocenění získalo Seiko s modelem 1968 Professional Diver's 300m Re-creation SLA039, který byl limitován 1100 kusy.

Seiko Prospex Sea SLA039 bylo představeno loni (2020) k 55. výročí prvních profesionálních hodinek Seika (1965), potažmo Japonska. Inspirován byl modelem z roku 1968, kdy Seiko představilo model s voděodolností 300 metrů, monoblokovým pouzdrem a charakteristickou korunkou na čtvrté hodině.

Byl charakteristický také tím, že běžel na Hi-Beatové frekvenci 5 Hz, tedy 36 000 polokmitů za hodinu. Šlo ale také o model, který posunul hranice potápěčských hodinek a vznikl i díky legendárnímu dopisu profesionálního potápěče, který se tehdy Seiku svěřil, že jeho prvotní modely neustojí 300metrové hloubky. Seiko jeho připomínky vzalo velmi vážně, ustanovilo zcela nový tým pro realizaci profesionálních potápěčských modelů a právě Seiko Diver´s 1968 byly prvním velkým úspěchem.

Seiko si tento milník nepřipomíná poprvé, mimo jiné z tohoto modelu vycházely i MarineMaster. Často šlo také o limitované edice. Například krásná limitka Seiko SLA025, která získala Sports Watch Prize Grand Prix d'Horlogerie de Genève za rok 2018. Cena se pohybuje ale poměrně vysoko, okolo 140 tis. korun.

Designově z něj vychází také dostupnější modely Seiko Prospex SLA021 či speciální model k oslavám 140. výročí Seika Prospex SLA047. Nechybí samozřejmě 300metrová WR, jednokusové pouzdro a perfektní zpracování včetně leštění Zaratsu (tradiční japonská technika leštění, používaná například pro samurajské meče). Změnil se ale strojek. Najdeme tady 8L35, který běží na 4Hz, tedy 28.800 polokmitů. I tady jde ale o jeden z nejlepších in-house strojků sestrojených výhradně pro potápěčské modely.

Vítěz iF DESIGN AWARD Seiko Prospex SLA039 pak disponuje výjimečným strojkem 8L55 a běží na frekvenci 5Hz, tedy stejně jako model z roku 1968. Vychází z kalibru pro Grand Seiko a byl speciálně upraven pro potápěčské modely. Má rezervu 55 hodin a 37 kamenných uložení.

Stejně jako 8L35, i 8L55 je ale oceňován pro spolehlivost, přesnost a je ručně sestavován hodinářskými mistry v japonském Shizukuishi Watch studio.

Loňská série k připomenutí 55. výročí byla výjimečná ale ještě v jedné věci. Představila modely v nové slitině, kterou Seiko nazvalo Ever-Brilliant. Jde o ekvivalent oceli 904L, nicméně Seiko to prezentuje jako novou třídu nerezové oceli, která umožňuje nejvyšší úroveň odolnosti proti poškrábání a korozi.

Nová slitina Seiko Ever-Brilliant

Nová slitina Seiko Ever-Brilliant

A rozdíl oproti běžně používané oceli 316L jde opravdu vidět. V naší sbírce se nabízí ze stejné série úžasný model SLA043, který tentokrát připomíná zmíněný první potápěčský model z roku 1965, známější pod označením 62MAS.

Kolekce 55th Anniversary Re-creation s modrým číselníkem se skládala ze tří modelů (třetím byly Tuna SLA041) a myslelo se tady opravdu na každý detail, a tak není vůbec překvapením, že si právě model 1968 Professional Diver's 300m Re-creation SLA039 vydobyl prestižní ocenění. Seiku moc gratulujeme a těšíme se na další úžasné modely.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře