» Blog » Zprávy

SEW 2021 – Dostaly nás hvězdné hodinky. Ale Bond je nenosil

Tagy: Zprávy | Klasické

Agáta Vřeská | 27.10.2021 | 5 MIN

Po roční pauze se mohla opět uskutečnit výstava hodinek SEW – Salon exceptional Watches 2021. Pražský Žofín tak hostil v pátek 22. a sobotu 23. října hodinářské značky z celého světa. A my byli samozřejmě u toho. Jak se nám výstava líbila? Co nás zaujalo nejvíce a co bychom naopak ocenili v dalších letech?

Agáta Vřeská: Hodinky bez ruček, zajímavé přednášky a příjemná atmosféra. Ale perfektní to taky nebylo.

Stačilo pár minut v hlavním sále a bylo jasné, že letos některé značky, které tady prezentovaly dva roky nazpět, letos neuvidíte. A rozhodně je to škoda, protože SEW patří mezi vzácné příležitosti, jak si moct naživo prohlédnou celou řadu hodinek, ke kterým se jinak jen tak nedostanete.

Současně se to ale dá pochopit. Jednak se ve stejnou dobu konala jiná hodinářská akce, jednak jde o důsledek (post)covidové doby. Osobně jsem ale byla ráda, že se SEW mohl uskutečnit alespoň takto. A i v menším zastoupení to určitě stálo za to.

Mezi hlavní lákadla patřila výstava Omegy, kde bylo možné vidět všechny hodinky Omega, které si zahrály ve filmech s Jamesem Bondem. A skvělá byla i přednáška pana Siroty na toto téma. I když jsem se později dozvěděla, že nejnovější Bondovku ještě ani neviděl.

SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou
27.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021: Rozhovor s Igorem Sirotou

Věřím, že právě zajímavé přednášky jsou velkým benefitem akce a doufám, že v tomto doprovodném programu budou organizátoři pokračovat i v dalších ročnících. S kolegyní Eliškou jsme sice nezvládly absolvovat všechny, ale ty, které jsme navštívily, byly informačně dost našlapané.

Přednáška Ball, švýcarská značka s americkými původem a její cesta technických inovací až k vlastnímu kalibru.

Přednáška Ball, švýcarská značka s americkými původem a její cesta technických inovací až k vlastnímu kalibru.

Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak
4.3.2021 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak

Pokud jde o samotné hodinky, tak mě osobně tam zaujaly nejvíce dvě značky. První je Trilobe – značka, kterou jsem do té doby popravdě neznala. Naprosto mě dostalo jejich unikátní bezručkové pojetí. A zvláště model, kde číselník představoval hvězdnou oblohu. Ale ne jen tak ledajakou – byla customizována na přání. Takže jste si mohli nechat vyrobit hodinky s takovou polohou hvězd, jaká byla například v den vaší svatby, narození potomka, cokoli. A k tomu jiné čtení času. Paráda. Samozřejmě cena byla v pro nás v astronomických částkách (asi 10 500€).

Druhou značkou byla kubánská Cuervo y Sobrinos vyrábějící švýcarské hodinky. A nebylo to popravdě jen hodinkami, které byly sice výrazné a nemálo zajímavé, ale především díky zástupcům značky, kteří o hodinkách mluvili se skutečnou vášní. Jejich tourbillon byl i v soutěži o hodinky výstavy, a pokud si dobře vzpomínám, šlo o česko-slovenskou limitku. Hodinky sice nevyhrály, ale Cuervo mi uvízlo v paměti.

Do dalšího ročníku nezbývá než doufat, že se epidemická situace uklidní a v roce 2022 uvidíme další vystavující. Těším se ale v každém případě.

Hodinářská událost podzimu: výstava SEW 2019 a 3 důvody proč jít za rok znovu
25.10.2019 - Agáta Vřeská
Hodinářská událost podzimu: výstava SEW 2019 a 3 důvody proč jít za rok znovu

Eduard Tomas: SEW jako český Baselworld?

Veletrh SEW v mnoha ohledech kopíruje svého švýcarského bratříčka. Jistě, má více veletržní ráz, ostatně je to v názvu, avšak, co se charakteru a pocitu z akce týče, nabízí nám podobný zážitek. Takové akce jsou mezi milovníky hodinek nesmírně populární. Ovšem i kvůli jisté nejmenované nemoci jsou v současnosti tendence všech oborů spíše směrem k on-line světu, nikoliv k velkým sálům.

Letošní SEW byl takovým očekávaným zklamáním. Když jsem vešel, ihned jsem hledal Seiko a Jaeger-LeCoultre. Marně. Nejen je jsem letos postrádal, celé dva dny mě doprovázel pocit, že mi něco chybí. Těžko soudit, zda z jednoleté pauzy bude naše největší hodinková událost roku zotavovat, nebo jestli jsme byli svědky jejího konce.

Přestože byl počet značek nižší, jejich průměrná kvalita nerostla, ba naopak. Opět jsme tu měli Samsung, u něhož jsem měl pocit, jako bych byl v obchodu s ledničkami. Qlocktwo, mnou léta nepochopená, rádoby inovativní značka, tu byla též…

Ale abych jen nekritizoval, to si totiž SEW nezaslouží. Stejně jako v roce 2019 mě velmi potěšil Dušák. Měl zde největší zastoupení a personál u jednotlivých značek byl nanejvýš vstřícný a nápomocný. Dále jsem vedl příjemný a užitečný rozhovor se zástupci značky Fortis.

Maurice Lacroix jako jediný výrobce nominoval na cenu hodinky roku dámský model, a to skutečný, neošizený dámský model. Za což tleskám a jsem rád, že se tomuto trhu začínají značky více věnovat.

Skutečně nádherný dámský model od Maurice Lacriox.

Skutečně nádherný dámský model od Maurice Lacroix.

V neposlední řadě mě zaujal swiss-made francouzský výrobce Trilobe. Přichází s novým a poutavým designem za přijatelnou cenu. Myslím, že bude zajímavé sledovat, jak si tříletý benjamínek žofínského veletrhu povede dál.

Zda SEW navštívím i příště, tentokrát asi nebude na mně, nýbrž na tom, zda se bude vůbec konat. Byl bych však rád, kdybych tu možnost „spravit si chuť“ měl.

Eliška Měrková: Doprovodný program stál za to!

A jak SEW vnímaly oči touto výstavou dosud nepolíbené? Přiznávám, že ačkoli jsem zde zavítala prvně, hodinky nebyly tím, co upoutalo mou bezprostřední pozornost... a byly vlastně paradoxně až třetí v pořadí mých dojmů. Že jsou totiž novorenesanční prostory paláce Žofín nádherné, jsem věděla. Jejich působivost naživo se však slovy vystihuje jen těžko, natož když atmosféru doprovázely nevtíravé tóny klavíru a zlaté světlo zdobných lustrů, které jen umocňovalo přepychový pocit z výstavy. Takže prostory? Deset z deseti.

Dojem druhý: přednášky. Na ty jsme totiž s kolegyní Agátou zabrousily ještě dřív, než jsme stihly na hodinky vůbec mrknout. Hned první přednášku o hodinkách Jamese Bonda jsme si přece nemohly nechat ujít! A stálo to za to. Vystoupení Igora Siroty, šéfredaktora časopisu Hodinky & Šperky, bylo lahůdkou pro každého fandu agenta 007 a jeho hodinek plných tajných (a mnohdy docela kuriózních) vychytávek.

Víte například, které hodinky v sobě měly zabudovanou kotoučovou pilu? Vystřelovací lanko, laser nebo funkci odpálení nálože? Pan Sirota také připomněl, že zatímco svůj proslulý drink James Bond nikdy nezměnil, hodinky střídal skoro tak často, jako své femme fatale. Dozvěděli jsme se tak o hodinkové cestě od Rolexu až k současné Omeze a tím se nakonec dostali i k doprovodné výstavě hodinek Omega Jamese Bonda, jíž byla přednáška úvodem. Krása.

Doprovodný program se mi zdál nejen informačně bohatý, ale pro hodinkové nadšence především zajímavý. Nestihly jsme vše, to dá rozum, ale v krátkosti bych vypíchla ještě zajímavé představení novinek značky Ball a druhou přednášku pana Siroty s tématem "Automatický nátah. Nelže historie?", v níž byly hledány odpovědi na to, kdo v této problematice přinesl zásadní změny a nebo kam směřuje současný vývoj automatického nátahu... Stává se snad rotor přežitkem?

Sobotní program byl zaměřený na české hodinářství a jsem přesvědčená, že musel být neméně poutavý. Škoda, že jsem jej propásla, ale snad se něčeho podobného dočkáme i příští rok...?

A konečně dojem třetí: hodinky. O kráse unikátních bezručkových hodinek Trilobe už básnili kolegové a mě uchvátily stejně tak. Senzační dojem udělali také vystavovatelé kubánské značky Cuervo y Sobrinos, která své pestrobarevné hodinky balila do humidorů, a taky Omega, jejíž Bondovské hodinky koneckonců vyhrály soutěž o Hodinky roku.

SEW 2021 – Jak vnímají budoucnost hodinek jednotlivé značky?
28.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021 – Jak vnímají budoucnost hodinek jednotlivé značky?

Vím, že tento ročník musel být vzhledem k situaci kapku "ošizený", ale jak říkal samotný pan Sirota: "Pánbůh zaplať za to, že se tento ročník uskutečnil". A za to jsme byli moc rádi.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře