» Blog » Rozhovor

Igor Sirota: „Hodinky Jamese Bonda jsou dobrý odraz toho, co se děje v hodinářském světě.“

Tagy: Rozhovor | Klasické

Agáta Vřeská | 27.10.2021 | 4 MIN

Hodinářská výstava SEW přinesla příležitost popovídat si s mnoha zajímavými lidmi. A mezi nimi i s panem Sirotou, šéfredaktorem magazínu Hodinky & Šperky a jedním z největších odborníků na hodinářský svět u nás.

Mechanika vs. smartwatch? Jak vidíte budoucnost klasických hodinek v době, kdy enormně roste zájem o chytré hodinky?

Myslím, že smartwatche klasické hodinky nevytlačí. Je to paralelní svět, který bude fungovat tak, jako kdysi přišel quartzový svět. A stejně tak přišel i svět smartwatchů a bude paralelně fungovat. Koneckonců vidíme značky jako Mont Blanc nebo Hublot, které se dají zařadit mezi vyšší značky a mají vlastní chytré hodinky. Takže doufejme, že mechanika zůstane mechanikou, která má své kouzlo a nedá se ničím zaměnit, a na druhou stranu praktičnost elektronického světa se nedá nahradit mechanikou.

Máte vy sám nějaké chytré hodinky?

Nemám, i když už několikrát jsem zvažoval, že si nějaké pořídím, ale zatím to vždy převálcovaly ty mechanické a pořizuji si stále další a další. Ale už to musí skončit. :)

Jaké mechanické skvosty tedy máte ve sbírce?

Tak například dneska mám na ruce hodinky od Molnár Fábry, slovenské dvojice klenotníků a skeletonizérů. Všechny jejich hodinky jsou skelety a jsou individuální. To znamená, že tyto hodinky jsou jediné na světě a víc jich není. A vše je ruční práce – přes ručky, korunku, skeleton, prostě všechno. Základem je pak tourbillon. Tak to je jeden z takových mých miláčků.

Ale jsou to i hodinky, které jsou něčím zajímavé pro mne – mohou to být značky zcela běžné, třeba Bomberg, kde je základem číselníku lebka a místo očí se pohybují ručky.

Zmínil jste hodinky s tourbillonem. Jaký máte názor na hodinky, které používají čínské verze těchto strojků?

Nepovažuji to za nic špatného. Nic, nad čím bychom se měli pozastavovat. Sám mám dva čínské tourbillony. Ale musíme to vnímat tak, že ten čínský stojí třeba 30 tisíc korun, kdežto ten, o kterém jsem mluvil před chvílí, třeba stovky tisíc euro.

Takže ten, kdo nedosáhne na švýcarský tourbillon, má šanci koupit si čínský, ale s tím vědomím, že si kupuje čínský. S vědomím, že například materiály nejsou tak kvalitní, slícování není tak dobré a v případě, že se něco pokazí, servis může být obtížný… Ale kupujete si symbol, na který byste jinak nedosáhli. A byla by škoda, pokud jste skutečný fanda hodinek, se o něj připravit.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon
23.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon

Když jsem někdy unavený, tak si jeden z těch čínských tourbillounů natahuji ke kafi a jenom ho poslouchám a dívám se. Na ruce jsem ho popravdě nikdy neměl, ne, že bych se za něj nějak extra styděl, ale stačí mi se dívat a jsem rád, že ukazuje, jak tourbillony fungují.

Igor Sirota přednáší na SEW. Foto: SEW

Igor Sirota přednáší na SEW. Foto: SEW

Jak hodnotíte tento ročník SEW? Je vidět nižší zájem ať už ze strany návštěvníků, tak třeba vystavovatelů?

Především bych rád řekl: pánbůh zaplať za to, že se tento ročník uskutečnil. Za to patří dík nejen organizátorům a vystavovatelům, ale také fandům, že přišli a nebáli se určitých opatření.

SEW 2021 – Dostaly nás hvězdné hodinky. Ale Bond je nenosil
27.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021 – Dostaly nás hvězdné hodinky. Ale Bond je nenosil

Samozřejmě, že je tento ročník skromnější. Dva roky nazpět bylo množství vystavovatelů dvojnásobné. Bylo tady více značek z haute horlogerie, ale to hold s sebou nese doba. Ale například letos jsme tady měli tři české výstavní premiéry, takže fanoušci mohli vidět něco nového.

Slavnostní zahájení výstavy SEW. Foto: SEW

Slavnostní zahájení výstavy SEW. Foto: SEW

Měl jste přednášku na téma Hodinky agenta Jamese Bonda. Jak se vám líbil nový díl Není čas zemřít?

Popravdě jsem nový film ještě neviděl. A vlastně nejsem až takový bondista. Určitě je to soudobá ikona, je to krásná zábava a patří to k dnešku. Pro mne je tam zajímavé používání právě hodinek. Od Rolexu, přes silnou vlnu quartzových modelů, až po dnešní Omegy. Takže je to vlastně dobrý odraz toho, co je ve společnosti – to, co je v nabídce v hodinářství se nějakým způsobem zobrazovalo v těch filmech.

I. Sirota přednáší o hodinkách Jamese Bonda

Přednáška o hodinkách Jamese Bonda

A upřímně řečeno, nejde jen o hodinky, které měl James Bond. Například další hrdinové/antihrdinové, používali jiné – Girard Perregaux, Zenith a další. A právě tito antihrdinové mají dokonce vlastní sérii hodinek. Swatch Group, kam spadá i Omega, totiž vydává pravidelně sérii hodinek antihrdinů a já mám doma taky jedny (Swatch antihrdiny z filmu Casino Royale Cifry). Takže svět Jamese Bonda je z hlediska hodinek mnohem pestřejší.

Hodinky, které nosí agent 007 v aktuální Bondovce Omega Seamaster Diver 300 m vyhrály soutěž o hodinky roku SEW.

Hodinky, které nosí Agent 007 v aktuální Bondovce Omega Seamaster Diver 300 m vyhrály soutěž o hodinky roku SEW.

Zaznamenal jste v posledních dvou letech nějaké trendy, které se v hodinářství objevují? Ať už jde o barvy, komplikace, či cokoli dalšího?

Samozřejmě. Pokud jde o techniku, tak například na konci mé přednášky o automatickém nátahu byl zmíněn nátah, který s tím současným nemá nic společného. Protože už to nahrazují křemíkové soustavy ráčen, které díky tomu, že jsou tak tenké, ale přitom odolné, jsou schopné nahrazovat rotor. To se týká také krokového ústrojí, které už řekněme pět let nemusí být v tom tradičním způsobu, jak ho známe.

A další oblastí je frekvence, která už se posunula do tak nebetyčných výšek, že 8 Hz nebo 10 Hz je pomalu zapomenuto a jsme na úrovni stovek i tisíce Hertzů. Tím roste i přesnost hodinek, takže certifikace COSC je už v těchto případech mimo. Protože tady se bavíme o přesnosti desetin sekund za 24 hodin.

A to se ukazuje jako blízká-neblízká budoucnost hodinářství, které se posune od té klasické mechaniky, jak ji známe bezmála 400 let, k něčemu novému. A tvářit se, že je to něco nepatřičného a ničí to staré dobré hodinářství, je absurdní. Technický vývoj jde dál a přehlédnout to, je totéž, jako hovořit o chytrých nebo quartzových hodinkách, že sem nepatří.

Děkujeme za rozhovor. A ptaly jsme se i několika vystavovatelů, třeba zástupkyně značky Omegy:

SEW 2021 – Jak vnímají budoucnost hodinek jednotlivé značky?
28.10.2021 - Agáta Vřeská
SEW 2021 – Jak vnímají budoucnost hodinek jednotlivé značky?

Autoři: Eliška Měrková, Agáta Vřeská

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře