Vlastnosti sklíček na chytrých hodinkách

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 25.8.2023 | 3 MIN | 4x komentář

Minerál, safír nebo snad plast? Často omílaná otázka, která nemá jasné odpovědi. Jaké jsou vlastnosti jednotlivých sklíček, která se používají na chytrých hodinkách, a v jakých případech sáhnout po jakém?

Mohsova stupnice tvrdosti:

Stupeň tvrdosti Minerál Absolutní tvrdost
1 Mastek
1
2 Sůl kamenná
3
3 Kalcit
9
4 Fluorit
21
5 Apatit
48
6 Ortoklas
72
7 Křemen
100
8 Topaz
200
9 Korund 400
10 Diamant 1600

Jaké sklíčko je pro hodinky nejlepší?
2.12.2018 - Martin Koňařík
Jaké sklíčko je pro hodinky nejlepší?

Plastové sklíčko

Plastové sklo se v odvětví chytrých hodinek používá minimálně vzhledem k jejich malé tvrdosti. Akrylátová (jak se jinak říká plastovým) skla jsou kvůli tomu velice snadno poškrábatelná. Když plastová sklíčka umístíme na Mohsovu stupnici, tak pro představu toto sklíčko poškrábete do jisté míry klidně i nehtem, přičemž nehet má tvrdost 1,5–2.

Na druhou stranu jsou ale velice pružná, a proto velice dobře snáší nárazy (jelikož jej absorbují). Díky těmto vlastnostem bývá toto sklo vhodné na dětské hodinky. A také proto, že plastová skla jsou lehká a v případě prasknutí se roztříští na větší a neostré části, což je pro dítě v rámci možností bezpečné.

Z hlediska životnosti má ale plast jednu velkou výhodu. Do jisté míry je recyklovatelný. Stačí vám tedy leštící (nebo zubní) pasta a se škrábanci se můžete rozloučit.

Jak vyleštit sklíčko hodinek (plast, minerál a safír)?
31.3.2023 - Dominik Hok
Jak vyleštit sklíčko hodinek (plast, minerál a safír)?

Chytré hodinky s plastovým sklem

Minerální sklíčko

Ve světě klasických hodinek se jedná o pravděpodobně nejvyužívanější materiál sklíčka, jelikož se jedná o poměrně tvrdý materiál (6. pozice na Mohsově stupnici tvrdosti), který je dost odolný proti nárazu (více než safírové sklo). Pro chytré hodinky je ale typické spíše chemicky tvrzené minerální sklo. Mezi nejznámější typy skel s chemickou úpravou patří Corning Gorilla Glass a Ion-X.

Zdroj: Lenovoblog.cz

Chemické tvrzení probíhá na bázi iontové výměny, kdy při teplotě 400°C v tzv. solné lázni jsou všechny ionty sodíku nahrazeny draslíkem. Tyto ionty zabírají ve skle více místa, tudíž se zvýší hustota materiálu a ekvivalentně k tomu i tvrdost a pevnost.

Ovládání chytrých hodinek – Tlačítka vs. dotykový displej
17.8.2023 - Matěj Urbaczka
Ovládání chytrých hodinek – Tlačítka vs. dotykový displej

Chemicky tvrzená skla nejsou tak tvrdá jako safírová, ale je důležité se zamyslet nad tím, že s tvrdostí klesá pružnost a s pružností klesá odolnost proti nárazu.

Chytré hodinky s minerálním sklem

Safírové sklíčko

Toto sklo je vyrobeno ze syntetického safíru a obecně je považováno za nejprémiovější. Na Mohsově stupnici zaujímá 9. pozici, tudíž je poškrábatelné pouze druhým safírem anebo diamantem. Napříč hodinkovými sklíčky se jedná o nejtvrdší materiál (a často se o něm hovoří jako o nepoškrábatelném), ale kvůli své tvrdosti ztrácí pružnost, a tak je nejnáchylnější k prasknutí.

Safírové sklo má ale problém, že vytváří hodně odlesků, a proto je často opatřeno antireflexní vrstvou (ať už jednostrannou či oboustrannou), která je redukuje.

Chytré hodinky se safírovým sklem

V jakých případech sáhnout po jakém sklu?

Při výběru skla bych bral v potaz tři proměnné – tvrdost (škrábance), pružnost (nárazy) a optické vlastnosti (čitelnost).

Je tedy důležité se zamyslet nad tím, která proměnná nebo kombinace kterých proměnných je pro vás prioritní.

Pokud máte hodinky na denní používání, kdy jsou prodlouženou rukou telefonu, největším rizikem jsou škrábance. Proto se vybízí modely se safírovým sklem, anebo minerálním sklem, ale s ochrannou fólií / sklíčkem.

Pro sportovce upřímně... Záleží. U sportů, kde hrozí riziko silného pádu (např. sjezdaři na kole), bych sáhnul spíše po minerálním sklu s chemickou úpravou s tím, že škrábance bych vyřešil ochranným sklíčkem / fólií. Na druhou stranu už bych se v dnešní době nebál ani safíru. Některé chytré sportovní hodinky totiž splňují i vojenský standard, přičemž přední část pokrývá safírové sklo. V hromadě outdoorových modelů teď většinu času najdete safírová skla a ještě jsem snad ani nepotkal někoho, kdo by to safírové sklo praskl.

Z hlediska čitelnosti je jistotou minerální sklo, které má minimum odlesků, přičemž se vyrábí i skla (Corning Gorilla Glass DX a DX+), která jsou přímo určená na chytré hodinky za účelem co největší čitelnosti. Oproti tomu safír odlesky má a pokud je kombinovaný se solární vrstvou (např. Power Sapphire od Garminu), pod sklem je ještě "oranžová" vrstva, která čitelnost ještě zhoršuje.

Plastové sklíčko je velice náchylné na škrábance (ale dá se jednoduše vyleštit), snese hodně nárazů a má dobré optické vlastnosti. Ale upřímně, plast často není tak moc racionálním výběrem jako spíše skutečností, že je na konkrétních hodinkách a vy se s ním "spokojíte". Najdeme jej spíše na levných chytrých hodinkách, kde minerální či safírové (vzhledem k ceně) sklo nedává smysl.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Asdpřed 242 dny, reagovat
Ještě bych dodal že je také důležité jakou mají hodinky lunetu. Pokud je vhodně nadesignovaná tak sklo dokáže docela dobře ochránit. Jinak jako uživatel gt3 pro mohu říci že safírové sklo opravdu funguje.
Cernobohpřed 239 dny
Pravdu díš, třeba Vivoactive 4s má sklo vypouklé, zatímco TDSS mají sklo utopené a ještě titanovou lunetu
Pavelpřed 133 dny, reagovat
Pro mě věčné dilema Saphire nebo Gorilla Glass. U Garmin Fenix 6X Pro jsem zvolil Gorilla Glass, protože safírové sklíčko mi na prodejně pod světly zářivek připadalo skoro jako zrcátko a navíc displej byl i tmavší a kontury fontů při bližším zkoumání lehce neostré. U transflektivního displeje bych tedy volil Gorillu. Teď mám Garmin Epix PRO 51 mm s Gorilla Glass DX a nejsem si jist, zda jsem zvolil správně. Dle některých recenzí si Amoled displej se safírovým sklíčkem poradí lépe a odlesky už nejzhoršují tolik čitelnost jako například u Fenixů. Navíc u safírového sklíčka je také bonus v podobě lehčí titanové lunety a je zde tedy o 10 g lehčí tělo hodinek (88 g vs 98 g se silikonovým řemínkem). Příště už asi raději porovnám oba typy krycích skel s Amoled displejem, abych v tom měl jasno a neřešil to až po nákupu. Jinak můj způsob využití hodinek je běhání ve městě, kanoistika, turistika, plávání a běžné nošení. Naštěstí Epixy mají stejně jako Fenixy displej zapuštěný pod lunetou, takže spíš je pravděpodobné, že dojde ke kontaktu s lunetou než s krycím sklíčkem displeje. I tak mám ale přes sklo ještě nalepenou ochranou fólii.
Matěj Urbaczkapřed 122 dny
Zdravím, Pavle. U toho AMOLEDu je to vyvážení způsobeno těmi Nity, které maximálně podsvěcují displej.:-) Proto je u safíru při AMOLEDu méně odlesků.