» Blog » Garmin

Skóre vytrvalosti – Jak číst tuto hodnotu?

Tagy: Technologie a pojmy | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 28.5.2024 | 2 MIN | 14x komentář

Číselné vyjádření naší kondičky. I tak by se dalo označit Skóre vytrvalosti – metriku, která posunula chápaní vytrvalosti u chytrých hodinek Garmin na další level.

Trápí vás, že nedokážete podle hodnoty VO2 Max poznat, jak jste na tom? Nezoufejte, Garmin vymyslel další fíčuru, která se sice o maximální množství kyslíku opírá, ale je mnohem komplexnější a vyhodnocuje se u všech aktivit.

A které hodinky toto skóre umí?

Proč sledovat skóre vytrvalosti?

Spousta sportovců se řídí podle hodnoty VO2 Max, která je úzce spjata s naší aerobní výkonností (neboli "fyzičkou"). Tato hodnota ale má své limity pro každého z nás a není pravidlo, že pokud se neposouvá hodnota VO2 Max, neposouváme se ani my. I když tato hodnota může stagnovat, naše tělo si zvyká na zátěž a stáváme se jak fyzicky, tak mentálně odolnějšími, a proto se posouváme kupředu.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Skóre vytrvalosti je tak komplexní, že dokáže tento fyzický posun vyčíslit a slovně okomentovat, jak jsme zrovna na tom. A proto je lepší sledovat tuto hodnotu, než zmiňovanou VO2 Max.

Jelikož se Skóre vytrvalosti hodnotí u všech aktivit, nemusíte čekat na vyhodnocení VO2 Max. Hlavním faktorem je také to, že třeba při cyklistice je potřeba pro vyhodnocení vitální kapacity wattmetr, který je dosti nákladný. Skóre vytrvalosti se měří i bez wattmetru.

Přehled, skóre vytrvalosti u žen

Přehled, skóre vytrvalosti u žen.

Jak se Skóre vytrvalosti počítá a co zohledňuje?

Výchozí hodnotou pro Skóre vytrvalosti je VO2 Max. Garmin se od něho umí odrazit a vzít si z něho obraz o uživateli. Pokud hodnotu z nějakého důvodu nemáte naměřenou (třeba chybějící wattmetr u cyklistiky), Garmin ji odhadne dle vašeho věku, pohlaví, BMI a míry aktivity za poslední dobu.

Skóre běhu do kopce – Co znamená tato hodnota?
29.5.2024 - Matěj Urbaczka
Skóre běhu do kopce – Co znamená tato hodnota?

Přesný algoritmus samozřejmě Garmin neukazuje na veřejnosti, ale v tomto skóre se vám promítá kromě již zmiňované vitální kapacity také délka aktivity a její náročnost v závislosti na tepové frekvenci a výkonu. Čím delší je aktivita, tím větší je přínos do Skóre vytrvalosti.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Je také jedno, jestli plavete, jedete na kole, jdete na skialpech anebo běžíte. Všechny aktivity se do tohoto skóre promítají. Na základní obrazovce widgetu máte vyobrazeny tři aktivity, které skóre nejvíce ovlivňují. Jejich pořadí v důležitosti je zleva doprava.

U těchto aktivit také znamená, že Skóre vytrvalosti má největší relevanci a můžete použít jeho benefity. V praxi to znamená, že pokud jste výkonnostní běžec a na kolo jdete jednou za čas, tak Skóre vytrvalosti odráží vaši vytrvalost v běhu a ne na kole.

Skóre vytrvalosti u mužů

Skóre vytrvalosti u mužů.

Osobní okénko vytrvalce

Hodnota skóre vytrvalosti mi tak nějak nedá spát. Hodnotí totiž super věc, výsledky jsou přesné a dá se podle nich řídit, ale vyhodnocení je tak trošku matoucí a není jasně dané. A to mi prostě nedává smysl – abych nevěděl, kolik bodů mám za jednotlivou aktivitu.

Pokud by tohle vyřešili a dal by se alespoň teoreticky odhadnout počet bodů, který je prozatím opravdu proměnlivý, tak řeknu, že je to asi nejlepší odraz naší vytrvalosti. Takto je to jen solidní možnost pro nás, abychom věděli, na čem jsme.

A co vy, jak se vám pozdává vytrvalecké skóre?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Miraspřed 60 dny, reagovat
Zajimava funkcionalita, ale z meho pohledu mi prijde, ze mnohem vetsi dopad na rust skore vytrvalosti ma zvyseni hodnoty VO2max, nez dlouha, vytrvalostni aktivita.
Matěj Urbaczkapřed 60 dny
No, úplně to tak není. Dá se říct, že čím dělší aktivita je, tím vyšší bodový zisk skóre vytrvalosti. Jelikož VO2 Max tréninky jsou často kratší, intervalové a max do hodiny, moc skóre tam neuděláte.:-)
Miraspřed 60 dny, reagovat
To neni pravda, hodinky mi hlasi "Zlepseni hodnoty VO2Max prineslo s sebou i zvyseni vaseho uz tak skveleho skore vytrvalosti. Uzasne!"
Matěj Urbaczkapřed 60 dny
Ano, zlepšení tam bude, ale bodový zisk nebude takový, jako při dlouhých aktivitách. Výňatek přímo od Garminu: "Zvláštní důraz se při výpočtu skóre vytrvalosti pochopitelně klade na nejdelší aktivity."
Miraspřed 60 dny, reagovat
Mozna jak u koho, kdyz jdu celidenni turu s tepovkou kolem 90tep/min, tak to ma minimalni dopad na skore vytrvalosti. Stejne tak jako celodenni jizda na kole s tepovkou pod 100tepu/min.
Matěj Urbaczkapřed 60 dny
Ale pokud půjdeš běh, okolo 145 tepů po dobu 3 - 4 hodin, tak to bude asi prospěšné pro skóre vytrvalosti, ne? :-)
miraspřed 60 dny, reagovat
to: "Ale pokud půjdeš běh, okolo 145 tepů po dobu 3 - 4 hodin, tak to bude asi prospěšné pro skóre vytrvalosti, ne? :-)": To ano, ale pri 145 tepech fakt nemuzu behat 3-4 hodiny kazdej den:-). Pri tom, co pises, bych si tohle mohl dovolit tak 2xtydne a zbytek regenerovat, takze by mi zase klesalo skore vytrvalosti:-).
Matěj Urbaczkapřed 59 dny
Z takových tréninků by se měl skládat tréninkový týden.:-) Minimálně 2x týdně, jak píšeš a zbytek dotočit třeba do 15 hodin tréninku týdně.:-)
Miraspřed 59 dny, reagovat
Jj, souhlas, ono je nekdy tezky najit kompromis, aby stoupalo skore vytrvalosti a clovek stihal regenerovat. Ty dlouhodobe aktivity to chce mit mezi 120-130 tepy, to pak stoupa skore vytrvalosti a neni to narocne na regeneraci.
Tomášpřed 51 dny, reagovat
Co mě štve tak že je to trochu demotivujici. Člověk se dře a číslo povyskočí o pár jednotek. Pak ráno vstane a má to ne několik desítek nižší. Nejsou nějaké i formace že by garmin poslední dobou změnil metrikuu výpočtu. Za poslední tři týdny mi klesko skóre o 400 jednotek, absolutně bez důvodu.
Matěj Urbaczkapřed 51 dny
Zdravím, Tomáši. Bohužel, žádné takové informace nemám. a nepřijde mi, že by to nějak moc padalo.:-)
Petrpřed 38 dny, reagovat
Zdravím a mám dotaz. Moji aktivitou je kolo, mám hodinky Fénix 7X a na kole používám Garmin Edge 1040. Jde mi o přenos trasy z G. Edge do hodinek s tím, aby to bylo zaznamenáno ve Stupni vytrvalosti. Umím trasu převést v Garmin connect nebo přes externí display, ale přitom jsou funkce na Garmin Edge deaktivovány. Jinak oba přístroje jsou super a Vaše články, videa, také skvělé. Předem děkuji za odpověď. Zdraví Petr z Tabora. Ještě doplním, že srdeční tep mám z hodinek na Edge přes snímač. Mám také radar Varia RTL 515, super věc.
Matěj Urbaczkapřed 37 dny
Zdravím, Petře. Vypadá to, že jste na kolo skvěle vybaven od Garminu! :-) Co se týče převodu aktivity, tak po ukončení aktivity v Edge se přenese do Garmin Connectu a z něj se přenese do hodinek a promítne ve skóre vytrvalosti. Poté, když rozkliknete veškerou statistiku převedené aktivity, uvidíte vespod i zdroj, což by měl být ve Vašem případě Edge 1040.:-)
Petrpřed 37 dny, reagovat
Matěji děkuji za radu a rychlou odpověď. Přeji hezký den a těším se na další videa, články, jsou super.

Hodinky zmíněné v článku