» Blog » Zprávy

Jak se Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodinek

Tagy: Zprávy | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 12.3.2021 | 7 MIN | 1x komentář

Příběh o Snoopyho hodinkách, cestě do vesmíru a 70 let starých arašídech.

Prolog

Většina našich článků se snaží přinést aktuální recenze, občas se vydáváme za historií hodinářských značek, nebo se snažíme co nejčtivěji zpracovávat hodinářská témata. Ale sem tam se trochu utrhneme ze řetězů a výsledkem jsou nečekané příběhy, které zdánlivě s hodinkami nesouvisí.

Ani Walt Disney nevěřil, že si někdo koupí hodinky s Mickey Mousem
25.3.2020 - Agáta Vřeská
Ani Walt Disney nevěřil, že si někdo koupí hodinky s Mickey Mousem

Pokud máte právě teď na jeden takový chvilku čas, dejte si třeba kafe, vypněte notifikace a začtěte se. Dneska se vydáme po stopách Snoopyho.

TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch
24.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch

Kapitola První: Kdo je Charlie Brown a co má společného s arašídy

„Nejdelší příběh, který kdy jeden člověk vyprávěl.“ Tak se někdy označuje příběh o Charliem Brownovi. Je o malém chlapci, trochu nemotorném, úzkostném a nervózním, ale s velkým srdcem a laskavou povahou, díky čemuž je oblíbený u svých přátel.

Charlie se zrodil z tužky Charlese M. Schulze v roce 1950. Jeho komiks, který si psal i kreslil od začátku sám, se stal jedním z nejpopulárnějších a ovlivnil tehdejší kulturu. Ani dnes se snad nenajde nikdo, kdo by jeho kresby alespoň okrajově neznal.

Karikaturista Charles Schulz. Zdroj: wikipedia.org

Karikaturista Charles Schulz. Zdroj: wikipedia.org

Ale spíše než jméno Charlieho Browna máme zafixovanou postavičku jeho psa, černobílého svérázného bígla, který dostal jméno Snoopy. Jeho kreslené rysy zná celý svět a je symbolem i dnes. I kdybyste nikdy nečetli žádný komiks s Charliem Brownem, Snoopyho nelze nepoznat.

Brzy se z komiksové podoby prokousal i do kreslených filmů, divadelních her a samozřejmě mnoha propagačních materiálů od plyšáků po nálepky. Schulz vydával příběhy o Charliem, Snoopym a jejich přátelích až do roku 2000, kdy ohlásil odchod do důchodu a krátce na to zemřel. A protože si nepřál, aby někdo jiný pokračoval v arašídovém příběhu, všechny historky těží přímo z jeho padesátileté práce.

Jak s tím souvisí arašídy? V originále se komiks jmenuje Peanuts (v překl. Arašídy). Dost divný název, který s Charliem ani Snoopym nemá nic moc společného. Vznikl tak nějak náhodou, když Schulz předložil svůj komiks United Feature Syndicate, americkému novinovému sloupku. Původní název, Li'l Folks, se jim totiž nelíbil, protože připomínal názvy jiných komiksů té doby.

No a co čert, ani Schultz, nechtěl, běžel tehdy oblíbený pořad pro děti Howdy Doody. Jeho součástí byla tzv. Peanut gallery, kde v publiku byly děti a reagovaly na moderátora pořadu. Právě oblíbenost Peanut gallery inspirovala tým ze syndikátu, aby pro Schulzův komiks o dětech vybral název Peanuts.

Sám Schultz ten název nesnášel. Když poprvé Arašídy vyšly v novinách, šel do stánku a zeptal se prodejce, zda má noviny s Peanuts. A on mu odpověděl: Ne, ani ty s popcornem… No, ale Peanuts jako hlavní název zůstal.

Kapitola Druhá: Jak se Snoopy dostal do vesmíru

Charlieho pes Snoopy, později v komiksu definovaný jako typ bígla, je specifický tvor. Autor komiksu mu dal tak svéráznou povahu, že na něj někdy máte až pifku. Umí být dost sobecký, nesebekritický a ztřeštěný. Ale je to věrný přítel s úžasnou schopností imaginace.

Žije na střeše své červené boudy, kde schovává všechno možné, včetně obrazů Van Gogha, a především – píše romány. A v nich se díky své fantazii může stát čímkoli. Svůj sen být slavným astronautem se ale rozhodne splnit i v reálu. Nejnovější zfilmovaná podoba jeho cesty na Měsíc a dál je od Apple Watch, která koupila na Peanuts práva. A tak se někdy můžete oprostit od dospěláckých starostí a mrknout na krátké „mise“ do vesmíru.

Ale Snoopy se tam dostal i v reálu. Tedy, tak trochu. A tím se dostáváme k tomu, proč v NASA platí Snoopy za maskota bezpečnosti.

Psal se rok 1968. Mise Apollo 10 byla posledním předskokanem před chystaným přistáním člověka na Měsíci. Velitelský modul byl pojmenován jako Charlie Brown a lunární expediční modul (LEM) dostal označení Snoopy. Šlo o oficiální volací kódy, když se velitel lodi odpojil s lunárním modulem a kroužil nad povrchem Měsíce. Název byl zvolen úmyslně, protože LEM měl doslova „čmuchat“ po vhodných místech přistání na Měsíci. A tak se Charlie i Snoopy dostali do vesmíru.

NASA požádala Schulze, zda by Snoopy mohl být maskotem bezpečnosti NASA. Více o spolupráci přímo na stránkách NASA.

NASA požádala Schulze, zda by Snoopy mohl být maskotem bezpečnosti NASA. Více o spolupráci přímo na stránkách NASA.

Ale tím to nekončí. Seriál Peanuts se Snoopym byl v té době americkým fenoménem, a tak když NASA hledala způsob, jak zvednout morálku a poděkovat pracovníkům, kteří se na misích podíleli, vymyslela tzv. Silver Snoopy Award. Cenu udělovali astronauti jako uznání za skvělou práci, podporu a zajištění bezpečnosti během jejich letů. Ocenění pracovníci dostali mimo jiné jakýsi připínací špendlík se stříbrným vyobrazením Snoopyho ve skafandru, který měli astronauti s sebou ve vesmíru.

Připínací špendlík Silver Snoopy Award.

Připínací špendlík Silver Snoopy Award.

Kapitola Třetí: Co mají Omegy společného s kresleným bíglem

Asi nejproslulejšími hodinkami pro astronauty jsou Omega Speedmaster, známé jako Moon Watch. Vydržely náročné testy, odolaly nárazům, vodě, extrémním teplotám a členové posádky je nosili během svých misí.

Kromě toho, že se mohly tehdy jako jediné pochlubit certifikací NASA pro lety do vesmíru, se proslavily událostí, která se zapsala do historie. Bylo to během mise Apollo 13 v roce 1970, kdy ve známém, dnes i zfilmovaném příběhu sehrály hodinky zásadní roli.

Na lodi došlo k neočekávanému výbuchu a cíl mise se z přistání na Měsíc změnil na cíl dostat posádku bezpečně domů. Bylo zapotřebí mnoha improvizovaných řešení, včetně použití lunárního modulu (nejmenoval se Snoopy, ale Aquarius, Vodnář) jako záchranného člunu, který měl kyslíkové zásoby. Během návratu k Zemi se ale i přes veškeré snahy loď vychýlila z trajektorie, a tak se rozhodlo pro zážeh motoru lunárního modulu. Pro správnou korekci bylo nutné přesně 14sekundové odpálení.

A právě ke stopování těchto kritických 14 sekund použili astronauti Omegy Speedmaster. Pokud jste navnaděni k techničtějším a přesnějším detailům, zapátrejte přímo na wikipedii. Společnost Omega dostala od astronautů Silver Snoopy Award jako ocenění za spolehlivost hodinek, které jim pomohly se bezpečně dostat domů.

Ocenění astronautů NASA pro Omegu.

Ocenění astronautů NASA Silver Snoopy Award pro Omegu.

To už byl jen krok k tomu, aby Omega zvěčnila Snoopyho na svých hodinkách. Ale překvapivě se to stalo poprvé až v roce 2003. Limitovaná edice měla název Silver Snoopy Speedmaster a na jednom z čítačů chronografu byl obrázek Snoopyho ve skafandru. Zrovna jako na sponě Snoopy Award.

První Omegy se Snoopym z roku 2003 v limitované edici.

První Omegy se Snoopym z roku 2003 v limitované edici.

Další limitovaná edice přišla v roce 2015. Měla 1970 kusů Speedmasterů se Snoopym jak sní ve své oblíbené poloze a hláškou z filmu Apolla 13 „Failure is not an option“ (Selhání není možností). Prvních vyznačených 14 sekund bylo zvýrazněno větou: „What could you do in 14 seconds?“ (Co můžeš udělat ve 14 sekundách?) jako připomínka 14 sekund, kdy hodinky stopovaly odpálení pro korekci letu.

Omega Speedmaster se Snoopym z roku 2015.

Omega Speedmaster se Snoopym z roku 2015.

Za mě nejzajímavější verze Omega Speedmaster Silver Snoopy Award je z roku 2020, která vznikla jako připomínka 50. výročí letu Apollo 13, ale především půl století od udělení ceny NASA Silver Snoopy Award pro Omegu.

Co je na nich unikátního? Jsou jedním slovem překrásné. V modrobílém provedení, kdy na číselníku v jednom ze subciferníku opět najdeme Snoopyho ve skafandru. Ale zázraky se dějí také na dýnku. Vyobrazení Měsíce a Země, která konstantně rotuje po vzoru malé sekundové ručky času. A pak to přijde. Když spustíte stopky, Snoopy se pohybuje po obzoru ve své lodi. Tady doporučuji pustit si video:

Pro mnohé fanoušky bylo dobrou zprávou, že nešlo o limitku (ty předchozí se zatím na prodejních fórech vyšplhaly na částky někdy až dramaticky přesahující původní hodnoty), i tak je cena za tyto překrásné Omega Speedmaster „Silver Snoopy Award“ nemilosrdných 9 600 $ (přes dvě stě tisíc korun). Spojení Snoopyho, vesmírných letů a hodinek, je ale v dokonalé kombinaci.

Kapitola Čtvrtá: Snoopy slaví 70. narozeniny

Spojení hodinek Omega se Snoopym je víc než legitimní, ale samozřejmě, že burákové postavy jsou celosvětově známým a využívaným motivem. S jeho obrázkem můžete mít bačkory, hrnek, boty nebo třeba obal na telefon. Ale pokud zatoužíte po hodinkách, nemusíte na ně šetřit jako na nové auto.

Mnohé jiné značky se rozhodly své hodinky rozveselit Snoopym a jeho přáteli. Jako příklad můžeme zmínit Invictu, která měla model se Snoopym ve své kolekci Charakter Collection.

S hodinkami se Snoopym se roztrhl pytel v roce 2019, kdy se slavilo 50 let od přistání na Měsíci. Značky jako Undone nebo Timex nabízely cenově dostupné a vizuálně lákavé modely. Právě americký Timex má v nabídce modely s motivy komiksu často, a to i u dětských hodinek. My se podíváme trochu blíž na rok 2020, kdy u příležitosti oslav 70. výročí od vydání prvního komiksu vyrobil hned několik modelů ve svých řadách pro dospělé.

Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje
22.2.2021 - Michael Černík
Historie Timexu – Americké hodinky pro každého. Prezidenty nevyjímaje

Předně tady máme i bez Snoopyho oceňovaný model Merlin. Merlin představuje v kolekci Timexu návrat do dob, kdy vyráběl mechanické hodinky. Velmi klasický retro design si okamžitě získal pozornost a pro své kvality i cenovou dostupnost se těší oblibě. A když k tomu přidáte nenápadnou postavičku Snoopyho v jednoduchém Schulzově stylu…

K 70th Anniversary vydal Timex také kolekci Standard Peanuts. Jejich kouzlo tkví v dokonalé čitelnosti samotného modelu, proslulým Indiglo podsvětlením, minimálních nákladech na pořízení, aniž by se to nechvalně podepsalo na kvalitě, no a navrch budou dělat radost ještě Charlie se Snoopym.

A úplně na konec jsem nechala Timex Q Reissue. Jejich skoro se mi chce až napsat geniální retro kouzlo očarovalo hodinářský svět už v roce 2019 a Snoopy je pak oživil právě u příležitosti oslav 70. narozenin komiksu Peanuts o rok později.

6 NEJ: Levné retro hodinky, které vypráví příběh
14.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Levné retro hodinky, které vypráví příběh

Tím náš dnešní příběh o Snoopym, jeho vesmírných cestách a hodinkách končí. Nezbývá, než se vrátit zase nohama zpátky na zem. Ale pokud vám v hrnku zbylo ještě trochu kafe, pusťte si nějaký ten zábavně-poučný díl komiksových Peanuts.

The END.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 397 dny, reagovat
Tak toto je bomba :)

Hodinky zmíněné v článku