» Blog » Huawei

SOUBOJ: Amazfit GTR 3 PRO vs. Huawei Watch GT 3

Tagy: Souboj | Amazfit | Huawei | Chytré

Matěj Urbaczka | 19.7.2022 | 5 MIN

Hodinky stejné "váhové" kategorie, které umí skoro totéž. Ve zkratce bylo řečeno vše, ale na článek by to bylo asi málo, a tak se teď rozepíšu ohledně asi nejlepších modelů střední třídy co se chytrých funkcí týče – Huawei Watch GT 3 a Amazfit GTR 3 PRO.

Modely, které proti sobě dneska nastupují se těší veliké oblibě. Jak ze strany našeho redakčního týmu, tak široké veřejnosti. Slušelo by se říct, že hodinky jsou primárně tvořeny do města, a tak sport bude dneska až na vedlejší koleji. Hned ze začátku shrnu společné rysy hodinek:

  • Elegantní design
  • Displej sahající až za technologie planety Země
  • Slušná výdrž baterie
  • Sportovní a fitness funkce
  • Telefonování a úložiště pro hudbu

Na začátek to bude tak nějak vše a teď pojďme nahlídnout pod pokličku. A pokud jste nečetli recenze na tyto dva modely, můžete ještě mrknout tady:

Amazfit GTR 3 recenze – Pravděpodobně nejlepší volba do 5 000 Kč
23.11.2021 - Dominik Hok
Amazfit GTR 3 recenze – Pravděpodobně nejlepší volba do 5 000 Kč

[[M3245]]

Elegantní design ve všech ohledech

Chcete hodinky, za které se nebudete stydět ani při obchodním jednání, na diskotéce, ani při sportu? Máte je mít. Tuhle podmínku totiž oba dva modely splňují. Amazfit je o něco minimalističtější než jeho sok, protože nemá žádnou lunetu a pouzdro je kromě korunky a spodního tlačítka úplně holé. Huawei přidává sportovnější lunetu a ocelové pouzdro, kdežto úplný minimalista GTR 3 je z hliníku.

Mírnou výhodu shledávám u modelu GT 3, kde máte na výběr z vícero variant. Buďto na kovotahu, kůži anebo na silikonu. Mají také dámské provedení (42 mm), které je o něco menší, kdežto Amazfit GTR 3 PRO nabízí pouze jednu velikost (shodně s Huawei – 46 mm). Ale abych nebyl úplně tak přísný k Amazfitu, jejich model se dělá i na koženém řemínku.

Váhový rozdíl mezi pouzdry je 11 gramů, kdy ocelový GT 3 je zkrátka těžší než hliníkový GTR 3. Hodinky poté můžete osadit jakýmkoli řemínkem šíře 22 mm. Oba modely disponují rychlostěžejkami typu Quick Release.

Podtrženo sečteno, každému se bude líbit asi něco jiného a za mě jsou oba modely designově velice povedené a je jen na vás, jestli vyberete absolutní minimalismus anebo sportovnější lunetu.

Má Čína nějaké mezigalaktické technologie?

Obecně platí, že hodinky z Číny mají vždycky úžasné displeje. Tady to platí dvojnásob. Ale rovnou ze začátku musím říct, že displej od Amazfitu je ještě o něco lepší a vykreslenější než u Huawei. Také je trošku větší – Amazfit má velikost displeje 1,45" a rozlišení 480 x 480 pixelů a Huawei pak 466 x 466 s velikostí 1,43". A v poslední řadě, oba modely chrání Gorilla glass.

Ohledně obrazu už není moc co řešit. Displeje rozhodně nejsou věc, na kterou byste si mohli stěžovat, protože oba si říkají o ocenění za nejlepší displeje ihned po Retině od Applu.

Senzorová kanonáda

Číňan tam prostě vždycky narve všechno co najde, a proto je to absolutní plichta. Oba modely mají vše co znáte, a co od chytrých hodinek očekáváte. Mírným rozdílem je teploměr, který by měl u Amazfitu měřit teplotu vzduchu a u Huawei teplotu kůže. Píšu slovíčko mírný, jelikož dosahujeme stejných výsledků. Holt ruka ovlivňuje výsledky obou teploměrů.

Tím, že tam je vše, nemusíme řešit, co tam není. Přesnost už je ale jiná písnička. Při porovnání tepovky a GPS vychází lépe Huawei, který je vykreslený o něco lépe. Co ale musím vyzdvihnout ještě více u Huawei, je tepovka. Oproti Amazfitu je o parník dále co se přesnosti týče. Rozdíl je také v měření, kdy Amazfit měří pouze každou minutu a Huawei po vteřině.

U výdrže baterie papírově vítězí Huawei, ale...

Obecně platí pravidlo, že pokud hodinky vydrží nabité alespoň týden, je to celkem slušné. Můžete si vydechnout, oba modely touto výdrží disponují. U Amazfitu je to 12 dní v režimu běžného používání a 6 dní v náročném používání. Huawei je trošku napřed se 14 dny v normálním používání a 8 dny v náročném.

U Huawei lze taky vidět větší zaměřenost na městský životní styl, protože se neobtěžovali ani psát výdrž baterie po vteřině na GPS. Kdežto Amazfit překvapuje až 35 hodinami při spuštěné GPS po vteřině. A co si budeme, to není vůbec zlé.

Jeden je lepší na souši, druhý zase ve vodě

Suchozemští tvorové by mohli více tíhnout k Huawei a ti vodní zase k Amazfitu. Proč? Huawei, jako jedna z prvních čínských značek přichází s možností navigace po křivce při svých outdoorových aktivitách a Amazfit umí zase měřit tep pod vodou a dá se říct, že Amazfit byl vždycky na vodní aktivity kanón.

Co umí oba modely opravdu skvěle je monitorovat doslova blbostí. Hula-hop, tanec, létání s drakem a další celkem zbytečně rozlišené aktivity, kde je měřen pouze tep, kalorie a čas.

Pokud se zaměříme na běžecké metriky, u obou najdeme základ jako týdenní tréninkové zatížení, odhad hodnoty VO2 Max a doba regenerace. To všechny sportovní nadšence (ať už začátečníky anebo pokročilé) určitě potěší.

Závěrem bych dodal maximálně notnou zprávu, že ani jeden model neaspiruje na sportovce roku. Jsou to skvělí pseudosportovci, se kterými si můžete skočit po šichtě zaběhat a zjistíte o sobě vše potřebné. Pokud ale chcete ryzí sporttester, doporučuji si přečíst tento článek:

6 NEJ: Sporttestery pro vášnivé běžce
20.12.2021 - Matěj Urbaczka
6 NEJ: Sporttestery pro vášnivé běžce

Městské modely s hromadou městských funkcí

Oba modely se profilují jako městské hodinky. Ať už vzhledem anebo funkcemi. Z obou si zavoláme, přijmeme zprávu, poslechneme si hudbu. Bohužel, jak už to u Číňanů bývá, streamovací služby zde nenajdeme, a tak musíme empétrojky nahrávat růčo přímo do hodinek. Další nepříjemností je absence možnosti odepsání na SMS a další soc. sítě v případě Amazfitu.

No a jako obvykle, s platbami máme u obou modelů utrum. Až ale pořeší čínské značky tuto problematiku, máme se na co těšit!

Další věcí je pak rozšíření aplikacemi třetích stran. U obou modelů najdeme "obchod" s aplikacemi. Prozatím jsou oba hodně omezené, a tak slovíčko obchod je hodně nadnesené. Jednou z nejlepších aplikací je pak kalkulačka anebo zjednodušené ukazování navigace na obrazovce hodinek (s propojeným telefonem). Rozhodně nečekejte aplikace jako u gigantů Samsung anebo Apple.

U fitness vyhrává Amazfit svým one-tap měřením

Jedno stisknutí vládne všem. Pouhým jedním stisknutím u Amazfitu (například ráno) zjistíte za 45 sekund údaje o tepovce, stresu, SPO2 a frekvenci dýchání. Což se opravdu může hodit a za pár vteřin víte, jak jste na tom a jestli na vás náhodou něco neleze anebo jak silná je vaše ranní kocovina.

Huawei měří samozřejmě všechny zmiňované hodnoty, ale neumí je tak hezky prezentovat v jednom uceleném balíčku. U Huawei se mi líbí možnost nastavení připomenutí úkolů na dnešek, což znamená, že si nastavíte kolik kroků chcete ujít, kolik kalorií spálit, jestli půjdete sportovat anebo kolik toho chcete vypít. Zda plníte své cíle vám v průběhu dne bude Huawei připomínat.

Závěrečný rozstřel

U těchto modelů je složité porovnat, který model je ten lepší a tudíž, který si zaslouží vyhrát. Mé srdce trošku více táhne k Huawei, který si mě získává sportovnějším designem, měřením tepovky každou vteřinu a odpovídáním na zprávy.

U Amazfitu bych vyzdvihl hlavně sportovní nadání pro plavání, one-tap meření fitnes funkcí a úžasný displej.

A co vy, který model je podle vás ten lepší?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře