» Blog » Suunto

SOUBOJ: Coros Pace 2 vs. Suunto 5 Peak

Tagy: Souboj | Coros | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 29.4.2022 | 5 MIN | 4x komentář

Když se seká dříví, lítají třísky. Když bojují hodinky, praskají sklíčka. Pravý souboj ryze sportovních modelů hodinek Coros Pace 2 vs. Suunto 5 Peak, kde si ani jedny hodinky nedarují nic zadarmo. Souboj dvou bezkonkurenčních modelů střední třídy.

Musím se hned ze začátku přiznat, že mé city ohledně těchto dvou modelů jsou úplně jasné a více mě to táhne ke Corosům. Ale rozhodně tím nechci říct, že by Pětky Peak byly nějaké slabotky, co nemůžou překvapit. Mrkněme se na to, co nabízí oba modely a co jsou jejich klíčové vlastnosti:

  • minimalistický design
  • nízká váha
  • měření nastoupaných a sestoupaných metrů
  • slušná výdrž baterie
  • skvělé sportovní zázemí
  • základní chytré funkce

Rozdílů je pak celkem hodně, tak se na to pojďme mrknout pořádně. A pokud jste ještě nečetli recenze na tyto modely. Můžete si je klidně prvně přečíst:

Coros Pace 2 recenze – Hodinky, které zrychlí i lenochoda
23.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 2 recenze – Hodinky, které zrychlí i lenochoda

Suunto 5 Peak recenze – Byznys navenek, párty uvnitř
30.3.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 5 Peak recenze – Byznys navenek, párty uvnitř

Design – minimalismus na všech frontách

Je to asi trend posledního roku či dvou dělat minimalistické hodinky. Suunta vypadají trošku jako hodinky, ale Coros, to je prostě pravý plavecký čip s korunkou na ovládání. Parádní je skutečnost, že hodinky jsou univerzální a sednou jak pánům, tak i dámám. Coros má velikost pouzdra 42 mm a Suunto o milimetr větší.

Design je ale opravdu tvořen tak, že na ruce hodinky téměř zapadnou a zaručeně můžu říct, že je na ruce ani neucítíte. Suunto važí 39 g (má ocelovou a krásnější lunetu) a Coros neuvěřitelných 30 g! Což je prostě paráda. Mírnou výhodou Corosu je možnost výběru řemínku, kdy si můžete zakoupit ihned model s nylonem anebo silikonem, kdežto Suunto je jen na silikonu. Ale nezoufejte. Vždycky můžete Suunto o nylon obohatit. Obě značky používají systém stěžejek QuickRelease. Rozpětí nožek Suunto je 22 mm a Coros má 20 mm.

Takže suma summarum kategorii designu vyhrává rozhodně Suunto 5 Peak, protože vypadá k světu a nemusíte se bát, že vás někdo osočí, že nevracíte na bazénu čipy od skříňky. A ptáte se na těch 9 gramů navíc? Nebojte, ty vážně neucítíte.:-)

Zafrantoklackovský displej na druhou

Pokud máte rádi tetris, gratuluji. Oba modely jsou pro vás to pravé. Displeje nejsou úplně dominantou těchto modelů, ale je tam vidět vše potřebné a musíme si uvědomit jednu důležitou věc. Jsou to sporttestery a ne hodinky do společnosti anebo nějaké městské AMOLEDí šupy.

Ačkoliv je model Pace 2 o milimetr užší, displej je zde o 0,1" větší. Takže 1,2" pro Coros a 1,1" pro Suunto. Rozlišením je to pak 240 x 240 a 218 x 218. Suunto zde bitvu opravdu prohrává na plné čáře, protože i světelnost displeje je u Corosu lepší, i když oba displeje mají transflektivní vlastnosti. Toto tvrzení také podporuje fakt, že Coros používá minerální sklíčko a Suunto plastové. Plast se poškrábe rychleji než minerál. Můžete ho vyleštit, ale leštit nejde donekonečna.

Přesnost snímačů je důležitá

Oba modely mají sakra přesnou GPSku. Bez srandy, výtečná práce od obou firem. Vykreslení, hodnoty, vše. U snímače tepovky už mohu bohužel pochválit jen jednu značku. A to Coros. Tepovka sedí téměř identicky, jako kdybyste měřili hruďákem, ale Suunto... No, vlastně Suunto sedí jako Suunto. Snímačově jsou na tom hodinky velice podobně, kdy Coros má navíc gyroskop, teploměr a barometr. Poslední z trojice ale Suunto skvěle vyvažuje uměním měřit a ukazovat výškové metry v reálném čase i bez barometru.

Zde bych také dal bodík Corosu za větší přesnost tepovky, ale není to nic, co by nevyřešil hrudní pás.

V oblasti sportu není moc co vytknout

Sporttester je nečekaně odvozen od slova sport. A to tyto hodinky zvládají na výbornou. Škála sportů, metrik, vše. Není co vypíchnout. Snad jen, že model Pace 2 se zaměřuje více na asfaltové běžce, a tak zde chybí trail, turistika a zimní sporty. Ale mají navíc měření watů přímo ze zápěstí. Datová pole se pak u obou modelů nastavují v telefonu přes aplikaci a následně přenášejí do hodinek, což je asi jediné, co mi na těchto hodinkách vadí.

Zde bych dal nakonec bodík Suuntu. Za větší multisportovnost a půl bodíku Corosu za wattáž.

Chytré funkce – analogie s Teoríí velkého třesku

Pamatuji na díl, kdy se Sheldon a Berry Kripke hádají o kancelář a hledají obor v čem soutěžit, aby byli stejně dobří. Nakonec se rozhodnou soutěžit v tom, v čem jsou oba stejně špatní. U nich to byl sport a u Suunta a Corosu jsou to rozhodně chytré funkce.

Notifikace, budík, stopky, časovač... Tím jsme tak nějak skončili. Coros má navíc kompas, Suunto zase možnost ovládat hudbu z telefonu. Myslím, že se více hodí ovládání té hudby než kompas...

Téměř trojnásobná baterie

Hodinky mají téměř trojnásobnou výdrž baterie v režimu smartwatche a o 10 hodin větší výdrž na GPS, snímanou každou vteřinu. Pokud si myslíte, že Suunto porazilo Coros, tak si to bohužel myslíte špatně a zlatého bludišťáka získává druhá strana. Coros v tomhle o malinko utekl konkurenci. A nejen Suuntu, ale i všem ostatním. Jejich baterky jsou prostě a jednoduše monstrózní.

Suunto v běžném režimu smartwatche vydrží běžet týden a na GPSku to zvládne 20 hodin v režimu snímání každou vtěřinu. Zde je tedy vítězství a převaha asi jasná...

Vyhlášení vítězů a součet bodů

3,5 bodů Coros. 3 body Suunto. Na systém, plně smyšlený od nějakého pofiderního redaktora, vyhrály Corosy. Ale pokud bych si měl vybrat absolutně multifunkční přístroj, který budu chtít používat úplně na vše a všude, vezmu si Suunta.

Model Coros Pace 2 je skvělý společník pro sport, sportovní výkon a skvělou analýzu dat. S ním budete mít přehled o všem, co se s vámi (i ve vás) děje. Na sportovní multifunkčnosti jim ubírá to, že nemají podporu zimních sportů a také monitoring trailového běhu a turistiky. Za to pro ně hraje velká výdrž baterie, přesnost tepové frekvence a watty měřené, při sportovní aktivitě, přímo ze zápěstí. Moc té krásy ale hodinky nepobraly a proto nastupuje na řadu Suunto.

Suunto 5 Peak je dokonale multifunkční model, který si vezmete k šatům, saku, košili anebo také ke sportovnímu tričku, když vyrážíte za dalším dobrodružstvím do přírody. Multifunkční není jen v designu, ale i ve funkcích. Model obsahuje veškeré sportovní aktivity, které člověk potřebuje, k tomu přidává relativně slušnou výdrž baterie a ještě nabízí možnost ovládat hudbu z telefonu při vašem výkonu anebo když sedíte v tramvaji a chcete si přepnout skladbu.

Oba modely mají své pro i proti a rozhodně oběma přeji jen spokojené majitele.:-)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

machypřed 723 dny, reagovat
Coros Pace 2 umí navigaci po křivce? Podle stránek výrobce to umí až Apexy...
Matěj Urbaczkapřed 723 dny
Zdravím, teď jsem na to koukal, a opravdu je navigace po křivce i v Pace 2.:-)
machypřed 723 dny
A to koukáte přímo do hodinek? Tohle mě opravdu zajímá, protože je to jediná věc, která by mi u nich asi chyběla. Na stránkách výrobce přímo uvádí, že to neumí z hardware důvodů viz https://support.coros.com/hc/en-us/articles/360039841072-Breadcrumb-navigation-tracking
Matěj Urbaczkapřed 723 dny
Musím to vzít celé zpět. Omlouvám se. Zdá se, že DC Rainmaker měl ještě model, který nebyl limitovaný... Neměl jsem zrovna možnost hodinky otestovat osobně.:-( Takže bohužel, Corosy navigaci po křivce neumí.:-(

Hodinky zmíněné v článku

4 819 Kč skladem
4 819 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
7 629 Kč nedostupné
Zobrazit další