» Blog » Garmin

SOUBOJ: Coros Pace 3 vs. Garmin Forerunner 165 – Muší váha, taky váha

Tagy: Souboj | Coros | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 22.5.2024 | 8 MIN

V tomto souboji se představí všestranný Coros Pace 3 a Garmin Forerunner 165, za kterým zase stojí dlouhá historie. Oba modely mají hodně co nabídnout a navíc nezblajznou vaše celoživotní úspory. A který je lepší?

Abych se přiznal hned, jsem velkým příznivcem modelu Coros Pace 3, který mi přijde z nabídky Corosu nejlepší v poměru cena / výkon. Ale zase dlouhá léta používám Garminy a s řadou Forerunner už mám více než desetileté zkušenosti. Co mají tyto dva modely společného?

  • menší rozměry
  • nízká váha
  • solidní výdrž baterie
  • kvalitní běžecké funkce
  • navigace po křivce
  • fitness funkce
  • hudební úložiště (Forerunner 165 ve verzi Music)

Coros Pace 3 recenze – Malý, lehký a šikovný
1.11.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 3 recenze – Malý, lehký a šikovný

Garmin Forerunner 165 recenze – Konečně něco, co nezatíží sportovcovu peněženku
18.4.2024 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 165 recenze – Konečně něco, co nezatíží sportovcovu peněženku

Garmin přidává k těmto funkcím navrch ještě třeba bezkontaktní placení. Coros pak o něco delší výdrž baterie a možnost varianty s nylonovým řemínkem a hudebním úložištěm v základu. Ale dost představovaček.

Nejnižší váhové kategorie – Kvalitní plasťáky

Oba dva modely, co se designu týče, jsou stavěny spíše na výkon než na přehlídková mola. Plastové pouzdro je u Corosu doplněno o jedno klasické tlačítko vespod a otočnou korunku nahoře. U Garminu je to pětitlačítková klasika, kterou vídáme už léta.

Oba dva modely si krásně hrají s barvami, a tak si může vybrat úplně každý. Někdo chce holt klasiku v černé a někdo chce hrát barvičkami co nejvíce. A všem je celkem slušně vyhověno. U čeho bych se zastavil, je volba řemínku. U Corosu máte možnost zvolit barevné varianty s nylonovým řemínkem či silikonem. U Forerunneru je na výběr pouze silikon a pokud chcete nylon, musíte si ho opatřit sami.

Velikosti jsou v obou případech příjemné asi stejně jako váha. Nicméně, zde je tabulka s údaji:

Coros Pace 3
Garmin Forerunner 165
Průměr pouzdra 42 mm 43 mm
Výška pouzdra 11,7 mm
11,6 mm
Šířka řemínku 22 mm 20 mm
Velikost displeje 1,2" 1,2"
Rozlišení displeje 240 x 240 px 390 x 390 px
Hmotnost
30 g
39 g

Ani číselnými údaji se hodinky skoro nijak neliší. Na ruce jsou oboje příjemné a můj názor je, že tyto velikosti sednou jak průměrnému chrtovi, tak i pořádnému chlapovi. Nebo třeba i drobné ženě či dítěti.

Vítězství v designu si rozhodněte sami v duchu (anebo dole v komentářích), je to celkem dost subjektivní záležitost.

AMOLED displej vs. Transflektivní displej – Co je lepší?

Jak už jste si o něco výše v tabulce mohli všimnout, Forerunner 165 má o něco vyšší rozlišení při stejné velikosti displeje. To je dáno AMOLED technologií displeje u Garminu, kdy u Corosu je použit starý dobrý transflektivní displej. Oba displeje jsou pak dotykové a mají i možnost ovládání tlačítky.

AMOLED displej u Forerunneru 165

AMOLED displej u Garmin Forerunner 165.

Pro jistotu ještě zopakuju čísla z tabulky výše – Garmin Forerunner 165 má rozlišení 390 x 390 pixelů a Coros Pace 3 má 240 x 240 pixelů. Oba mají velikost displeje 1,2" a stejně tak displej pokrývá sklíčko Gorilla Glass.

Transflektivní displej u Coros Pace 3

Transflektivní displej u Coros Pace 3.

V poslední době se setkávám se spoustou názorů na technologie displeje. A začalo se to prostě dělit na ty, kteří jsou věrní transflektivnímu displeji a na ty, co utíkají k barvičkám.

Na sportovních hodinkách se mi více líbí transflektivní displej a přijde mi i účelnější. Nemám rád časté zhasínání displeje, krátkou výdrž baterie při always-on módu a taky svit AMOLEDu, když běžím za tmy a hodinky mi neustále svítí do obličeje. Na druhou stranu, pro někoho, kdo špatně vidí, je AMOLED jasnou volbou a nedoporučil bych mu nic jiného.

Tady opět nechám rozhodnout vás, protože pro každého je lepší něco jiného. Já bych šel do transflektivního displeje u Corosu, ale...:-)

Senzorová výbava – Chybí Forerunneru dvoupásmová GPS?

U senzorové výbavy máme kvantitativně plichtu. U obou najdete akcelerometr, teploměr, gyroskop, barometr, kompas, pulzní oxymetr, snímač tepové frekvence a taky GPS. Coros u GPSky přihazuje možnost měření na dvě pásma, kdežto Forerunner zůstává jen u Multi-GNSS. Ale jinak je v obou vše, co člověk potřebuje.

Na přesnost obou přístrojů jsem se moc těšil. Oba jsou lehké a kvalitní sporttestery, které by měly mít přesnost na vysoké úrovni. A víte co? Ono se to i potvrdilo. U Forerunneru vás odkážu na testy, kterými se poslední dobou zaobíráme a děláme je tak trošku více vědecky. Jak tepovku, tak test GPS najdete na našem Youtube kanálu.

Měření GPSky a tepovky u Corosu bylo až neskutečně hladké a není co vytknout. Test probíhal víceméně jak při běžeckých, tak při cyklistických aktivitách a vždy byly odchylky minimální. Ostatně, mrkněte sami.

Fialová – Garmin Fenix 7X, modrá – Coros Pace 3

Fialová – Garmin Fenix 7X, modrá – Coros Pace 3.

Nevidím, žádný velký problém, a tak není moc co komentovat.

FSkflůjadsfa

Fialová – Polar H10, modrá – Coros Pace 3.

U tepovky si nevšímejte prostředku, kdy jsem stál a vymýšlel trasu. Zapomněl jsem si vypnout Corosy, a tak je tam zaznamenán i propad tepu – při zastavení.:-)

U senzorů se mi těžko vyhodnocuje vítěz. Řekl bych, že pokud chcete hodinky na sport s co nejpřesnější tepovkou a GPSkou a vybíráte mezi těmito dvěma modely, ani s jedním neuděláte chybu.

Výdrž baterie – U obou je fajn, u jednoho je lepší

U výdrže baterie lze z tabulky níže vyčíst potenciálního vítěze. A tím je tedy Coros Pace 3. Má razantně vyšší výdrž jak v režimu smartwatche, tak i na GPS. Abyste se ale neradovali předčasně, 24 dní je bohužel s měřením tepové frekvence pouze co každých 10 minut. Což je pro sportovní hodinky opravdu málo. Když zvýšíte frekvenci na každou sekundu, dostane se výdrž někde ke 14 dnům, což už je takový standard posledních let.

Coros Pace 3
Garmin Forerunner 165
V režimu smartwatche
24 dní
11 dní
Úsporný režim
-
-
Příjem signálu GPS
38 hod.
19 hod.
Příjem všech satelitů
25 hod.
17 hod.
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
15 hod.
- hod.
Příjem všech satelitů + hudba
7 hod.
6,5 hod.

Garmin u tohoto modelu zvolil standardní výdrž baterie, která je velice podobná té u městských modelů jako Venu 3 či třeba Vívoactive 5. Nepřekvapí, ale taky neurazí.

U výdrže bych spíše uvažoval, jestli chcete jít i nějaký delší závod – ultramaraton či nějaký dlouhý trek, kde by hrozilo dobíjení a dle toho bych vybíral.

Ale vítězem je tedy Coros Pace 3.

Sportovní metriky – Každý má to své

Musím se u této kapitoly vrátit ještě k té minulé. Protože i když Forerunner 165 za mě nesplňuje výdrž hodnou ultramaratonu, tak aktivitu "ultra běh" zde najdete. Výsměch, anebo se počítá s powerbankou?

Nicméně, pojďme zpět k opravdovému porovnání. Oba modely splňují základní nabídku sportovních aktivit, jako jsou běh, trailový běh, cyklistika, cvičení, veslování, jóga. Coros ale kromě letních sportů přidává i ty zimní, jako například snowboard či lyže. Pokud byste chtěli znát přesný počet aktivit, tak u Forerunneru se počet zastavil na 25 aktivitách a u Corosu je to 22 aktivit.

Aktivity na Garmin Forerunner 165: Posilování, HIIT, Kardio, Eliptický Trénink, Stoupání do Schodů, Stoupání do patra, Chůze, Pilates, Jóga, Běh na pásu, Halový běh na dráze, Virtuální běh, Běh, Venkovní běh na dráze, Běh v terénu, Ultra běh, Pěší turistika, Jízda na kole, Indoor cyklistika, Plavání v bazénu, Plavání ve volné vodě, Tenis, Piklebal, Padel.

Aktivity na Coros Pace 3: Běh, Běh na páse, Běh na ovále, Trailový běh, Cyklistika, Cyklotrenažér, Plavání v otevřené vodě, Plavání v bazénu, Kanoistika, Veslování, Lyžování, Snowboarding, Běžky, GPS Cardio, Cardio v tělocvičně, Turistika, Veslovací trenažér, Chůze, Švihadlo, Triatlon, Multisport, Síla.

U Garminu je mírná výhoda, že si můžete dodatečně stáhnout nějaký monitoring sportovní aktivity na Garmin Connect IQ. U Corosu jste už prostě na maximu. Ale upřímně, nic mi tam (kromě skialpinismu) nechybí.

Co se sportovních metrik týče, hodinky jsou na tom vevnitř podobně. Dostanete z nich dobu regenerace, VO2 Max, tréninkovou zátěž či třeba poměr aerobní a anaerobní tepové frekvence. Coros má trošku lepší práci s daty uvnitř aplikace, kde nedělá rozdíly mezi levnějšími a dražšími modely. Garmin má trošku jinou filozofii a za některé metriky si pak musíte připlatit. Trošku mě mrzí, že se do Forerunneru nedostal GAP, který je i v Corosech (tam označován jako Effort Pace), ale to bych chtěl už asi moc za ty prachy.

U sportovních aktivit a funkcí bych tedy vyhlásil za většího "znalce a obojživelníka" opět Coros Pace 3.

Navigace po křivce – Není navigace jako navigace

U obou modelů je super možnost navigace po křivce. U Garminu je to ta pravá možnost, u Corosu to trošku "očůrali". Trasu s gpx souborem si můžete nahrát do obou hodinek stejně, oba modely vám vykreslí křivku na slepé mapě, ale jen Garmin Forerunner 165 je schopen dávat navigační pokyny, kdy vás čeká odbočka atp.

Coros vás maximálně upozorní na to, že jste sešli z cesty. To znamená, že pokud se chcete navigovat dle Corosu, měli byste mít stále zapnutou datovou obrazovku s mapou, abyste se neztratili.

Fitness funkce na podobné úrovni

U fitness funkcí to je slušná plichta. Oba modely umí skoro to samé. Spánek, kroky, kalorie, tepovku (oba po sekundě), stres, noční měření HRV (v Corosech od 2. měsíce 2024) a to bude snad vše z toho podstatného. Tím, že se Garmin více otvírá lidem, přidává ještě třeba měření vystoupaných pater či třeba nabití vašeho těla od 0 do 100 v podobě funkce Body Battery a taky třeba spánkového poradce.

Sportovnější Coros přidává například výškovou aklimatizaci založenou na pulzním oxymetru.

Celkově jsou ale oboje hodinky kvalitní i jako skvělý hlídač zdravotního stavu. U této kapitoly bych ale vítězem zvolil Garmin, který má funkce trošku lidštější a má jich více.

Chytré funkce – Vítězem může být jen jeden

Pokud se mrkneme na chytré funkce, vítězem může být opravdu jen jeden. A tím je Garmin Forerunner 165. Coros tak nějak chytré funkce stále opomíjí a nejchytřejší funkce v hodinkách je tedy možnost nahrát si MP3 do úložiště, což stejně asi nikdo neudělá.

Garmin na druhou stranu zvolil větší range chytrých funkcí, a tak zde najdeme například platbu kartou, možnost nahrát hudbu přes streamovací služby (Spotify, Deezer, Amazon Music – vždy premium účet), anebo třeba odpověď na zprávy pomocí přednastaveného textu (Android only). Coros notifikace umí bohužel jen zobrazit. Co mě ale u Corosu těší, je funkce najít můj telefon.

Nicméně, zde je vítěz na plné čáře Garmin.

Tak už víte, které vybrat?

Oba modely jsou neskutečně zajímavé svou cenovkou a sportovní napráskaností. Pokud bych chtěl na ruce čistokrevný sporttester, který bude monitorovat vše, šel bych do Pace 3. Je přece jen všestrannější, co se metrik a aktivit týče, a uspokojí i ty nejrychlejší běžce světa (Coros Pace 3 Eliud Kipchoge edition).

Pokud chcete ale hodinky, které vás uspokojí i po stránce městské, vydal bych se cestou AMOLED displeje, NFC placení a lepšího spárování hudby s hodinkami. A co si budeme, sportovně na tom Forerunner 165 taky není tak špatně.:-)

A které hodinky padly do oka více vám?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku