» Blog » Garmin

SOUBOJ: Coros Vertix 2 vs. Fenix 7X

Tagy: Souboj | Coros | Garmin | Pánské | Chytré

Matěj Urbaczka | 12.5.2022 | 8 MIN | 8x komentář

Možná se ptáte, proč děláme souboj proti "nejlepším hodinkám dnešní doby", modelu Garmin Fenix 7X. Že by to mohlo být zbytečné. Omyl, Coros Vertix 2 Garminu pěkně zavařil a nakonec je z toho super vyrovnaný souboj.

To nejlepší, co si můžete pořídit pro outdoorové aktivity. I takto by se daly popsat oba modely, které dneska budu zmiňovat. Ale pro případ, že by někdo nevěděl o jaké hodinky se jedná, nechám zde recenze obou těchto modelů:

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

A co z těchto modelů dělají nejlepší hodinky pro outdoor? Právě tyto vychytávky:

  • Obrovská výdrž baterie
  • Outdoorová konstrukce hodinek
  • Vestavěné mapy a hudební přehrávač
  • Podrobné sportovní metriky a vyhodnocení tréninků
  • Až božské snímaní trasy

Určitě toho najdeme i více, ale necháme si to na průběh souboje. Tak jdeme na to.

Šroubky kam se podíváš

Vertixy i Fenixy vzhledově vypadají jako prvotřídní outdoorové hodinky. A tím taky jsou. Ačkoliv šroubky jsou dominantou obou modelů, Garmin využil nožky hodinek a šroubky usadil tam, což napomáhá čistějšímu vzhledu. Coros si na nic nehraje a přišroubovali zde snad vše. Na celé konstrukci a řemínku najdete 18 šroubků, což je hodně. A i když jenom Garmin splňuje vojenský standard odolnosti, nedivil bych se, kdyby ho Coros (neofiko) splňoval také.

Samozřejmě musím zmínit i velikost modelů. A myslím, že hodinky si na sebe vezmou jen chlapi anebo odvážné ženy. Fenix 7X má průměr 51 mm a Vertix 2 jen o milimetr méně. Zajímavostí je, že na silikonovém řemenu mají hodinky i stejnou váhu. 89 g s titanovým dýnkem a lunetou.

Oba modely jsou designem unikátní a pokud někdo řekne, že Coros opisuje od Garminu, já si to nemyslím.

Transflektivní LCD dotykové displeje u obou

Myslel jsem si, že tato skutečnost se nikdy nenastane. Ale opak je pravdou. Dotykový displej mi na těchto hodinkách dává veškerý smysl. U Corosu možná ještě o trošku více než u Garminu. Corosovský Magic Touch je za mne jeden ze silnějších úderů proti Garminu. Dotykový displej se totiž u Corosu aktivuje pouze při posunu v grafu anebo mapě. U Garminu si ho můžete více či méně nastavit sami, kde ho chcete používat, což někdy není úplně výhodou.

V praxi to znamená, že si můžete navolit, jestli chcete používat dotyk při všeobecném použití, při aktivitě anebo při spánku. Toto nastavení můžete v rychlosti změnit i přednastavenou zkratkou, což se hodí u map. Takže třeba já mám dotyk při aktivitě vypnutý, ale zkratkou si ho zapnu při používání map.

17 490 Kč skladem

Velikost displeje je pak shodně 1,4" s rozližením 280 x 280 pixelů. U čitelnosti a velikosti asi není co vytýkat. Krásná čitelnost na přímém slunci, možnost osmi datových polí při monitoringu sportu u obou modelů. Prostě paráda. Za mě ale stále vítězí Coros s Magic Touchem.

Snímače nejlepších hodinek na trhu

Asi není třeba psát, že pro outdoorové hodinky toho už o moc více vymyslet nejde co se senzorové výbavy týče. Coros má navíc EKG (sice ne takové jako na Apple Watch) a měření wattů se zápěstí. Garmin má navíc NFC placení a ANT+, kdy druhý zmíněný je velké mínus pro Vertixy 2. Coros tímto krokem dal jasně najevo, že tyto hodinky nejsou vhodné pro cyklisty, protože téměř všechny snímače pro cyklistiku jsou právě na bázi ANT+.

Přesnost už je trošku jiné téma. Jak už víme, tepovka z ruky není nikdy úplně přesná. Coros v tomhle býval jednička, ale s modelem Vertix 2 trošku snížil své standardy. Při srovnání jak v klidu, tak v aktivitě, měřily oba modely plus mínus stejně. S GPSkou a vykreslením je to také velice podobné. A hlavně velice podobně dobré. Však posuďte sami.

Coros – černá, Garmin – červená

Coros – černá, Garmin – červená

Oba modely i v městské zástavbě docela válí!

Coros – černá, Garmin – červená

Coros – černá, Garmin – červená

A kdo vyhrál? Garmin vládne jak ve sportu, tak v městském životě. Coros má měření wattů, ale nemá NFC a ANT+... Vítězem se tedy stává Garmin.

"Já vydržím běžet 30 dní!" "A já vydržím jednou tolik..."

Asi takto by vypadala hádka mezi Garminem a Corosem ohledně výdrže baterie. Oba jsou titáni, o tom žádná a čísla u obou modelů jsou jako z jiné planety. A je to pravda, Corosy sice vydrží běžet jednou tak déle v režimu smartwatche, ale má to pár háčků. Asi největším je snímání tepovky po 10 minutách a ne kontinuálně po vteřině. U GPS je to pak celkem vyrovnané, a tak vám ta čísla "nahodím" do tabulky, ať to je přehlednější.


Garmin Fenix 7X
Coros Vertix 2
V režimu smartwatche 28 dní (37 dní) 60 dní
Úsporný režim 90 dní (1+ rok) -
Příjem signálu GPS 89 hod. (122 hod.) 140 hod. (i s QZSS)
Příjem všech satelitů 63 hod. (77 hod.) 90 hod.
Příjem všech satelitů (multi-frequency) 36 hod. (41 hod.) 50 hod.
Příjem všech satelitů + hudba 16 hod. 30 hod.
GPS (režim max. úspory) 213 hod. (578 hod.) 240 hod.

No a ptáte se na vítěze této kategorie? Asi to budu muset nechat jako plichtu. Pro normální smrtelníky je tato výdrž maximálně nevyužitelná, a tak oba dostávají pomyslný bodík.

Sport je to oč tu běží

Ačkoliv se v dnešní době používá slovo smartwatch, hodinky jsou samozřejmě založeny na sportovních funkcích. Ten zbytek je vlastně jen podpora těch sportovních. A sport? Možná byste si mohli stěžovat, že Corosy nemají tolik aktivit, jako Garminy. Ale všechny ty známější jsou v obou hodinkách a nemusíte se bát, že by něco chybělo. Pro uživatele indoorových sportů může být u Vertixů 2 mínusem, že nemají animovaná cvičení, ale... Ruku na srdce, jak často tohle používáte?

Pojďme teď na porovnání hodnot, které z hodinek dostanete při běžeckém tréninku. VO2 Max, predikce času, regenerační asistent a tréninková zátěž je u každého modelu. Pojďme se ale mrknout v rychlosti, které všechny hodnoty vám může nabídnout Coros:

  • Marathon Level – Číselné vyjádření vaší schopnosti rovinatého běhu na vzdálenost maratonu. Tato hodnota bere v potaz VO2 Max, laktátový práh i vaši účinnost běhu. Čím vyšší skóre, tím rychleji jste schopní v tomto momentě dokončit maraton.
  • Training Load – Číselné vyjádření dopadu tréninku na vaše tělo na základě intenzity a délky cvičení.
  • VO2 Max – Maximální množství kyslíku, které může sportovec využít při sportovní aktivitě.
  • Running performance – Vyjádření, jak dobrý byl váš běh vzhledem k vaší kondici na stupnici od 80 do 120.
  • Laktátový práh – Tepová frekvence či tempo, při kterém se ve vašem těle začíná ve větším množství hromadit laktát a rychleji nastupuje únava.
  • Klidová tepová frekvence
  • Base Fitness – Číselné vyjádření schopnosti těla trénovat déle a častěji ve vyšší intenzitě
  • Load Impact – Čím vyšší číslo, tím větší bude dopad na vaše tělo a omezení při tréninku na základě únavy.
  • Fatique – Rozdíl mezi Base Fitness a Load Impact. Čím větší číslo, tím větší je přetrénování (hodnoty nad 60 už značí přetrénování).
  • Race Predictor – Předpověď výsledků na 5 km, 10 km, půlmaraton a maraton na základě vaší kondice.
  • Doba regenerace – Procentuální vyjádření vaší regenerace od posledního tréninku.

Garmin pak ke klasice přidává denní tréninková doporučení, slovní stav tréninku, kdy vám řekne, jak na tom jste a co byste měli dělat, abyste se zlepšili a taky nově funkci Stamina (odhad vaší reálné fyzičky v aktivitě kdy vám hodinky napoví, jak dlouho podle nich ještě dokážete běžet) a také vám rozdělí kolik z běhu jste šli a kolik běželi.

Co se mi hodně na Corosu líbí je jejich zaměřenost na dlouhý běh. Sami se pyšní tím, že pokud hodinky vydrží uběhnout ultramaraton, tak by měli mít i zpřístupněný trénink na tuto distanci. A přesně tohle najdete v Corosu. Strukturovaný trénink na 100mílovku. I u Garminu najdete kopu tréninků na různé distance. Ale do ultra se ještě Garmin nepouští.

Je docela zábava koukat na proud času. První Stamina režim měl Coros, který ukazoval, kolik kilometrů ještě uběhnete. No a světe div se, Garmin s tím letos přišel taky. Dvoupásmový příjem satelitů jsme také mohli prvně zahlédnout u Corosu a s tím Garmin později přišel také... Náhoda, nebo každý kopíruje od každého?

A je tady opět remíza.

Vyhodnocení tréninku v aplikaci

Jedna z nejdůležitějších věcí (po trénování samotném) je vyhodnocení našeho tréninku. A tady musím říct, že obě firmy prostě umí. Coros, jelikož je celý zpracovaný v angličtině a češtiny se zřejmě nedočkáme, může dělat problémy méně zdatným angličtinářům. Sem tam se tam objeví slovíčka, která nejsou úplně běžná, ale myslím, že se to dá zvládnout. No, dost keců, zde je obrázek.

V boční liště můžete vidět veškeré potřebné info ohledně vašeho tréninku a na hlavní obrazovce máte v základu nastavené jednotlivé kilometry a jednotky, které se těchto kilometrů týkají. Tyto jednotky můžete pak obohatit kliknutím na červené kolečko, kde se vám otevřou další metriky.

U Garminu je vše v češtině a možná trošku lépe pokupě. Anebo jsem na to jen více zvyklý. Na začátku vidíte veškerý základ, čili mapu, kolik jste běželi, za jaký čas, tempo a popřípadě nastoupané metry. Pak začíná grafové tornádo, kdy všechny metriky jsou zaznamenány v grafu, jako níže vidíte výškové metry (zelený graf).

No, dole pak vidíte veškerá číselná data zaznamenána jednotlivě do sloupců, kam patří.

Obě vyhodnocení mají něco do sebe. Pokud jste šikovní, v Corosu se můžete dozvědět více, o tom žádná, ale nestárnoucí klasika Garminu je stále úžasná a veškeré hodnoty z Garminu jsou dostačující i pro profesionálního sportovce. Nakonec, na odlehčení, pokud se vám nelíbí ani jedna platforma, běžte na Stravu.:-)

Topografické mapy celého širého světa

Coros přišel u modelu Vertix 2 s předinstalovanými topografickými mapami celého světa. Na to Garmin zareagoval TopoActive mapami celého světa. Takže zjednodušeně by se dalo říct, že oba modely nabízí Topomapy celého širého světa. Garmin trošku vede v podrobnosti všech map. Přecejen je to větší firma. Ale jak vidíte na obrázku níže, podle obou trefíte zdárně do cíle.

Ale ano, bod musím udělit Garminu, kvůli větší možnosti navigace přímo z hodinek, kdy nepotřebujete naklikat cestu na Mapy.cz, ale můžete si ji pohodlně vytvořit i v hodinkách.

Blbý a blbější

Ne, dělám si legraci. Tohle tvrzení rozhodně u těchto dvou modelů neplatí. Notifikace z telefonu (Garmin umí odepsat, Coros ne), přijmutí/odmítnutí hovoru (Coros umí i "ztišit"), hudba (Coros jen MP3 bez streamovacích služeb) a tak dále... U Garminu pak jasně vedou právě streamovací služby a platba kartou, což Coros bohužel nemá. Coros má navíc ovládání outdoorových kamer GoPro, což beru jak fajn vychytávku. Ale nevyužije ji každý jako například to placení.

Klasiku v podobě budíku, stopek, kompasu a dalších takových fíčur najdeme v obou modelech. Asi je čas zhodnotit tuto kategorii, kde má za mne o trošku větší skóre Garmin, který si trošku lépe poradí s městským životem.

Zhodnocení souboje

Je těžké hodnotit dva titány, nad které teď snad ani není. Souboj to je vážně vyrovnaný a s klidným srdce mohu říct, že máme dva vítěze. Garmin Fenix 7X je přecejen o trošku více dostupnější lidem z důvodu větší všestrannosti využití. Fenixy si vezmete k obleku, do hospody, do divadla anebo na sport a všichni budou vědět, že máte kultovní model hodinek. S Corosy je to obtížnější při formálnějším nošení z důvodu trošku více outdoorového vzhledu. Tam budete vždycky říkat, že jste horal ať už jste kdekoli.

Dobrá vychytávka u Vertixů 2, co? :-)

Dobrá vychytávka u Vertixů 2, co? :-)

Po funkčním hledisku je to vážně plichta. Někdo si vybere Garminy, protože umí platit a mají streamovací služby. A někdo si vybere Corosy, protože mají watty ze zápěstí a o něco lépe zpracované sportovní metriky. Oba modely jsou super zajímavé a oba jsou nejvýše hodnocené, co se outdoorových hodinek týče. Takže, ať už vyberete jakkoli, chybu rozhodně neuděláte.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Rosťapřed 711 dny, reagovat
Moc pěkné shrnutí. Jsem sám zvědav kde je to donutí nyní cílit, když už samotná výdrž není prioritou odběratelů. Těším se na další souboj těchto titánů a možná, že mě donutí i změnit značku. Pěkné, jednoduché hodnocení, dík.
Matěj Urbaczkapřed 709 dny
Ahoj Rosťo, díky moc za pochvalu.:-) Jinak určitě Coros přinese velké věci, jen pokud nebude umět platit, tak to pro nás asi nebude cílovka, i když jsme běžci.:-)
Lukášpřed 709 dny, reagovat
Díky za parádní článek. 1) Jak je to s češtinou u Garminů? Je tam plnohodnotná? Na snímcích vidím Beh, Dráhový beh atp. Proč tam není Běh? Moje Venu 2 mají názvy aktivit správně, divím se tedy, že vrcholové Fenixy to neumí...? 2) Prosím, zamyslete se nad významem "jednou tolik". Jednou tolik, tedy krát jedna, znamená to stejné. 30 krát 1 je pořád 30. Pokud tedy Corosy vydrží jednou tolik co Garminy, vydrží tedy stejně. Dle tabulky jde ale vidět, že výdrž mají dvojnásobnou, vydrží tedy "dvakrát tolik". Tohle je častá chyba a navíc je ještě zavádějící.
Matěj Urbaczkapřed 708 dny
Zdravím Lukáši, děkuji za pochvalu. 1. Fotka je ze slovenského prostředí Garminu, takže není se čeho obávat, aktivita "běh" je v češtině "běh" i na Fenixu 7.:-) A uznávám, že z matematicky-fyzikálního hlediska výraz jednou tolik nemusí dávat smysl, ale je to zavedený slovní obrat, který se takto používá a každý (včetně vás) ho chápe.:-)
Lukášpřed 708 dny, reagovat
Dobré ráno Matěji, díky za odpověď. Slovenské prostředí mi dává smysl, nechtělo se mi věřit, že by to na Fénixech neměli dodělané, když na nižších modelech mají :-) Ad. druhý bod, mě to právě v nadpisu zmátlo. Dle něj jsem očekával, že výdrž mají stejnou ;-)
Ladislavpřed 706 dny, reagovat
Super článek. Dnes mi přišly přesně tyto Garminy Fenix 7X. Výměna za Fenix 6. Tak se těším na první běh. Díky a teď jdu rozbalovat...
Kavonpřed 702 dny, reagovat
Mám mnesic corosy a baterie super mapy taky. Chybí čeština což je průser. Za mně cena výkon výhra
Zdeněkpřed 2 dny, reagovat
Ahoj Mateji, bezvadna a uzitecna recenze, diky moc za ni :) Jedine, co me mrzi a hlavne co mi zde opet chybi je, hodnoceni treninkovych funkci z jinych sportovnich odvetvi, nez je pouze beh. Ne, vsichni jsme bezci a presto hodinky pouzivame. U vetsiny sportu to neni "jen" o zaznamu na mape a tepove frekvenci. Ja napr. chtel vyzkouset funkce na cviceni, kardio aktivity, ci stolni tenis a zatim jsem z techto funkci mirne zklamany. Cekal jsem stejnou propracovanost predevsim v zakladnich vecech dane aktivity jako je to prave pro beh... Ale treba jsem zatim jen nestahl spravne doplnky (jako treninky apod.), nebo se do funkci dostatecne neponoril a neobjevil mnou vyhledavane funkcionality..

Hodinky zmíněné v článku

17 490 Kč skladem
17 490 Kč skladem
Rozbalené, sleva 3%
16 965 Kč nedostupné