» Blog » Garmin

SOUBOJ: Cyklopočítače vs. chytré hodinky – Proč investovat do obou?

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 28.7.2022 | 5 MIN | 19x komentář

Možná si říkáte, že investovat do obou přístrojů je zbytečné a hodinky přece musí stačit úplně na všechno. Ano, mohou, ale taky nemusí. V dnešním článku si shrneme, proč je dobré mít oba tyto přístroje. Tedy chytré hodinky i cyklopočítač.

Jak už to na světě bývá, oba přístroje mají své výhody i nevýhody, které v rychlosti shrnu.

Výhody chytrých hodinek:

  • Univerzálnost pro více sportů
  • Tepová frekvence ze zápěstí
  • Smart funkce
  • Rozměry
  • Menší riziko úhony

Výhody cyklopočítače:

  • Rozměry
  • Speciální metriky a funkce
  • Nabíjení
  • Možnost připojení speciálních snímačů
  • Zaměření pořádně na jednu věc


Velká kráva anebo mini displej?

Trošku přeháním, ale plus mínus to tak je. V tomto případě hrají rozměry velkou roli. Cyklopočítače jsou vždy o něco větší než hodinky. Někdy i trojnásobně a je třeba si rozmyslet, co chcete vozit na řídítkách nebo představci.

Velikost ovlivňuje další parametry. Největšími "gamechangery" jsou baterka a velikost displeje. Dá se říct, že čím větší cyklokompjůtr, tím větší displej a výdrž baterie. A mnoho cyklistů na kole rozhodně ocení pohled na velkou obrazovku, aby nemuseli luštit malá písmenka z displeje hodinek.

Vypůjčeno od DesFit.:-)

Fotka je vypůjčena z kanálu DesFit.

Projdeme si pro koho se hodí chytré hodinky a pro koho zase cyklopočítač:

  • Jsem biker, který jezdí sjezd či enduro a riziko pádu anebo ztracení přístroje je vysoké – Chytré hodinky
  • Jezdím často na silničce, v lese jsem občas a riziko pádu je nízké – Cyklopočítač
  • Jezdím často bikepackaging, cyklotúry atp. – Cyklopočítač
  • Jsem začínající biker, co chce mít ponětí o tom, co dělá a veškerou statistiku – Cyklopočítač
  • Jsem závodník, honím kilometry a watty jsou můj denní chleba – Chytré hodinky, cyklopočítač

Cykloradary Varia – Zpětné zrcátko 21. století
28.2.2023 - Matěj Urbaczka
Cykloradary Varia – Zpětné zrcátko 21. století

Skoky, watty a speciální metriky

Spoustu, opravdu spoustu věcí umí simulovat hodinky a cyklopočítač nepotřebujete, ale existují i metriky, které umí zaznamenat nebo vyhodnotit pouze a jen cyklopočítač. Pokud bych se podíval na sebe, vždycky jsem si říkal, že cyklopočítač nemůže být o tak moc velký rozdíl. Upřímně, je.

Například mapové podklady mají jak hodinky, tak Edge, ale heatmapy (mapy podle popularity) má jen Edge. Správně a rychle přepočítat trasu v reálném čase zvládne jen Edge. A jelikož mám rád, když to z kopce trošku drncá anebo lítá, rád se mrknu na mapy Trailforks, které nabízí traily v okolí vaší lokality po celém světě. Hodně se mi líbí měření sklonu kopce, které cyklopočítač ukazuje v reálném čase oproti hodinkám, které ukazují tuto metriku pouze při spuštěné navigaci.

Ve Fenix 6 se poprvé objevily funkce Grit a Flow, což znamená obtížnost a plynulost jízdy na MTB. V hodinkách to vypadalo opravdu zajímavě, ale teprve na cyklopočítači je to ráj dat. Jelikož Edge dokáže zaznamenávat i skoky. A tím se měření stává rázem přesnější.

Měření wattů je rozhodně věc, dle které se řídí téměř každý cyklista. Samotné zařízení od Garminu vám ale nestačí. Ani hodinky ani cyklopočítač. Je zapotřebí mít buďto senzor na kliku, senzor integrovaný v klice anebo speciální pedály. Jenže od Garminu stojí pedály celkem parník, a tak bych doporučil se podívat jinde.

Elektřina se stává trendem

Není žádnou tajností, že poslední dobou se elektřina dostává do všech přístrojů, které kdysi poháněla lanka anebo jiné fíčury. Elektřina například pohání i řazení anebo teleskopické sedlovky. A každý chce být upozorněn, kdy má přístroj nabít. A proto přináší Garmin Edge kompatibilitu se téměř veškerými AXS (rozuměj elektrickými) fíčurami, které na kole můžete mít. Dobrá zpráva je, že podporuje jak značku SRAM, tak i Shimano, které stojí proti sobě asi jako Suunto a Garmin.

Jen pro představu, žádné lanko.:-) Edge vám poté dokáže říct, kolik vám zbývá baterie a na jaký převod právě jedete.

Jen pro představu, žádné lanko.:-) Edge vám poté dokáže říct, kolik vám zbývá baterie a na jaký převod právě jedete.

Bohužel tuto funkci má prozatím jen Garmin Edge a do hodinek se tyto vychytávky nedostaly. Zase si říkám, že jestli má někdo na to, aby vybavil celé kolo v elektřině, tak už mu asi nepřijde škoda dát prachy za cyklopočítač. Pro představu, elektrické řazení (přehazovačka, páčka a nabíječka) se teď pohybuje okolo 13,5 tisíce korun.

Určitě se ale ptáte i na e-biky, které jsou poslední dobou značným trendem. Většina e-biků je spojitelná jak s Edgem, tak s téměř jakoukoli nositelnou elektronikou od Garminu. Malou výjimku tvoří značka Specialized, která udělala vychytanou appku (dá se stáhnout v Connect IQ), která je dostupná pouze pro veškeré Edge, ale jen některé hodinky. Kompatibilitu si můžete zkontrolovat přímo na Connect IQ storu.

Při připojení většinu času vidíte stav vaší baterie na kole a někdy můžete přepínat mezi módy šlapání.

Výdrž baterie je rozhodně jedním primárních faktorů

Jak už jsem říkal – čím větší, tím vyšší výdrž. Myslím ale, že tady jasně kralují hodinky, které mají výdrž baterie o něco dělší. Když srovnáme například nové modely Fenix 7 Solar s novým cyklokomputerem Edge 1040 Solar, zjistíme následující:


Pouze GPS – 1s interval Všechny satelitní systémy + více pásem
Garmin Fenix 7X
89 hod / 122 hod se solarem 36 hod / 41 hod se solární dobíjením
Garmin Edge 1040 Solar
70 hod / 100 hod se solarem 35 hod / 45 hod se solárním dobíjením

Z tabulky lze poznat, že Solar u cyklopočítače je silnější než u hodinek, což je díky ploše počítačů celkem jasná věc. Ale základ výdrže mají hodinky z nějakého důvodu prostě větší... Velkou výhodou Edgů ale je, že mají volně přístupný konektor, a tak můžete pohodlně nabíjet cyklopočítač i za jízdy.

Čistokrevný cyklista anebo multisport?

Pro každého je toto asi nejtěžší otázka. "Stačí mi multisportovní hodinky, které ovládají monitoring cyklistiky anebo potřebuji cyklopočítač, který umí pouze a jen cyklistiku?" Jako běžce mě napadá jen jediná odpověď. Hodinky jsou absolutně dostačující. Ale jako nerdíka na čísla musím změnit odpověď.

Vyhodnocení na první dobrou vypadá velice podobně. Až na druhý pohled si všimnete, že se často statistiky rozchází. Za mou, prozatím krátkou, bike-edgovou kariéru jsem prozatím zjistil, že určitě metriky plynulost a vytrvalost dávají rozhodně větší smysl na cyklopočítači, kde má přístroj větší možnost zaznamenat správně tyto metriky za předpokladu, že hodinky jsou na ruce a cyklopočítač na řídítkách.

Hodně mě baví i velký displej, na který se dá vidět, za jakékoli únavy (či slepoty). Takže ano, musím uznat, že pokud to někdo myslí s jízdou na kole vážně anebo chce opravdu exaktní data, doporučil bych pořídit jeden z Edgů. Pokud jste cyklisa asi jako kolega Dominik, kteří kolo vytáhnou jednou až 2x za rok (ještě s prázdnými pláštěmi), určitě vám stačí multisportovní hodinky na základní metriky. Udělají vám lepší službu než cyklopočítač.

A co vy? Napište nám do komentářů, jestli máte obojí anebo máte jen jednu možnost.:-)

Mohlo by vás zajímat:

Cyklisté u nás mají zelenou – Cyklokomputery, radary a příslušenství
21.7.2022 - Matěj Urbaczka
Cyklisté u nás mají zelenou – Cyklokomputery, radary a příslušenství

SOUTĚŽ: Poraďte nám ohledně cyklopříslušenství od značky Garmin
27.7.2022 - Filip Debrecenyi
SOUTĚŽ: Poraďte nám ohledně cyklopříslušenství od značky Garmin

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vláďapřed 636 dny, reagovat
Prosím o radu, V Mapy.cz si udělám trasu, přenesu jo do Fenixu i do edge. A naviguji.... V puli cesty chci jet jinam. V hodinkách dám odložit aktivitu na později, nahraju nový gpx obnovím aktivitou a naviguji podle nové trasy.... Jako toto udělat v edgi? Nenašel jsem možnost, jak nezrušit jízdu (chci mít jednu jízdu z celého výletu) Nevíte prosím někdo?
Matěj Urbaczkapřed 633 dny
Zdravím Vláďo, měl byste se vrátit do základního nastavení a vyhledat políčko "najít trasu", poté si vybrat trasu a tou se nechat navigovat.
STbpřed 635 dny, reagovat
Přijde mi to trošku za vlasy přitažené. Člověk by měl sednout na kolo pro radost z pohybu z toho že je v přírodě a ne honit za nějakými čísly. Každopádně ať si každý pořídí to co chce. Přeji pohodu a mnoho šťastných kilometrů.
Tompřed 633 dny, reagovat
Ja mel FR935, tam mapy nesly, neslo s nimi platit a i kdyz i k obleku nevypadaly nejhůř, tak jsem stale pokukoval po F. Nakonec kdyz vysly F7, sel jsem za super cenu do novych F6X PRO s topo a parada. Vse co jsem chtel umi a maji slusne velky displej. Jezdil jsem s nimi na horaku (hodinky na riditkach a nosim i hrudak) a pak po koupi gravelu i na nem, ale pak jsem pokukoval po Edge a nakonec se mi podaril sehnat bazarovy Edge 1030. Teprve nedávno jsem ho otestoval poradne a muzu rict, jednim slovem parada. Kdo nechce sledovaz statistiky, GPS zaznam trasy a jine, tak at se projede par km od domu bez cehokoli, ale kdyz se chces mrknout kolik jsi ujel, kama si jel, na prevyseni, nebo kdyz behas ... Tak spikeji Garmin s hodinkama nebo Edge a jejich apkou Garmin Connect... Proste top a kdo nezkusil nevi...
Martinpřed 632 dny, reagovat
Tak jo, kromě běhání i kolo s Garminem. Půjdu otestovat souhru mezi F7 a Edge 830 a pokud rozumím pak: 1. Na Edge se chci nechat navigovat trasou (gpx z Mapy.cz). 2. Z F7 nechám vysílat HR do Edge (nemám a nechci hruďák). 3. Jízdu pustím jen na Edge - navigace na zadané trase. 4. Jízda se mi uloží do GC i se záznamem HR a dalšími, které měří Edge. Správně?
Matěj Urbaczkapřed 632 dny
Zdravím Martine, je to správně.:-)
Vondrysenpřed 583 dny, reagovat
Pokud budu chtít ale na hodinkách sledovat zdravotní funkce (body battery, trénink apod.) asi se mi takto zaznamenaná jízda na Edge v F7 nezapočítá, nebo? Pravděpodobně musím záznam spustit jen na F7 a Edge bude pouze navigovat a ukazovat jízdní údaje.. Ptám se asi blbě, ale mám zatím jen Edge Explore 2 a zvažuji koupi hodinek, na kterých mne lákají hlavně zdravotní funkce a jsem především cyklista. Ale chci vyhdonocovat společně s kolem i všechny další aktivity - chůze, běžky, sjezd a cvičení.
Matěj Urbaczkapřed 583 dny
Zdravím, pokud aktivitu nahrajete z Edge Explore na Garmin Connect, aktivita se spáruje i s hodinkami a započítá se do tréninku, tréninkového statusu atp., takže je vše bezpečně propojeno.:-)
Vondrysenpřed 583 dny, reagovat
Děkuji moc za pozitivní informaci. Tak budu používat postup, který popsal Martin výše. Uvidím zda snímač tepu na vybraných Instinct 2 Solar bude pro rekreační jízdu stačit. Vlastně mi půjde jen o to, abych se nedostával s pulsem do vyšších hodnot - což je můj problém a také bych chtěl vypustit hrudní pás. Tak snad to takto bude s těmito hodinkami OK.
Radekpřed 527 dny, reagovat
Dobrý den, stojím před rozhodnutím. Mám cyklopočítač Garmin EDGE 130+ a koukám po výměně hodiněk (Xiaomi) za Garmin Instinct 2 solar (z důvodu mít všechnu aktivitu v jedné aplikaci...).Jsem hlavně cyklista, mám hrudní pás a snímač kadence. Myslíte si, že má cenu pořídit si dané hodinky které využiju převážně k sledování spánku, tepu (převážně mimo sportovní aktivitu), občasným výpravám (hory...)? Děkuju za reakci
Matěj Urbaczkapřed 526 dny
Zdravím Radku, ono to má cenu z důvodu, který jste napsal. Budete mít všechna data na jednom místě a Garmin vás může lépe sledovat co se aktivit týče. Pokud byste chtěl pak třeba podle trenéra od Garminu trénovat, bude mít o Vís celistvější informace.:-)
Rostapřed 474 dny, reagovat
Ahoj, mate nekde zkusenost? Nosim hodinky F7 a na kolo pouzivam edge 1040. Stve me, ze na edgi mam nekdy jine doporuceni denniho treninku nez na F7. Na F7 beru ze to je presnejsi protoze tam jsou vsechny aktivity i spanek. Jak denni trenink z F7 dostat do edge?? Vse mam samozrejme propojene pres G connect. Diky
Matěj Urbaczkapřed 472 dny
Zdravím, Rosťo, bohužel tyto tréninky mezi sebou nejsou přenositelné.:-(
lukaspřed 373 dny, reagovat
chyba: mám fenix 6 a měří sklon kopce i převody na axs i shimanu, včetně stavu baterie
lukaspřed 373 dny, reagovat
zatím všestranně využívám fenix 6 a jsem maximálně spokojen, po zkušenosti určitě nebrat ani do sauny ani do vodní páry, přežijou to, ale ničej se postupně, ale teď budu dokupovat edge 530 jen kvůli většímu displeji, přece jen za jízdy na kole jsou údaje na displeji hůře čitelné
Jirkapřed 340 dny, reagovat
Ahoj. Používám již delší dobu edge 520, nyní už edge 830. Minulý týden jsem si pořídil i hodinky Fénix 7. Zatím řeším jízdy na kole tak, že mám aktivitu puštěnou na Edge 830 ( mám i snímač výkonu). Hodinky mám na ruce bez spuštěné aktivity. Je pak aktivita z Edge započítána do denního stresu, tepů,body bateryy a nebo jsou do connectu brány údaje z hodinek? Na těch mi tepy snímá Fenix na ruce, kdežto na Edge mám tepy z hrudního pásu. Nebylo by lepší při aktivitě vypnout na fenixech snímač tepů a přijímat taktéž z hrudního pásu? Při občasném juknuti se tepy trochu rozcházejí. A zase když vypnu snímač na hodinkách,jak pak bude fungovat body bateryy? Mám právě na obou zařízeních různé doporučení treninku i stavu. Díky za odpověď.
Matěj Urbaczkapřed 339 dny
Zdravím, Jirko, na Garminu by mělo být nastavení primárního zařízení pro data, tak mrkněte, které tam máte nastavené. Jinak je to ale tak, že při tréninku si vždycky bere Garmin tepovku v Connectu ze zařízení, kde je právě spuštěna aktivita. Ještě se zeptám. Po nahrání v Connectu se Vám aktivita z Edge objeví i v hodinkách? Pokud ano, mělo by to body battery a všechny ostatní metriky vyhodnocovat dobře a podobně.
Jirkapřed 339 dny, reagovat
Ahoj. Jako primární zařízení mám nastaveny hodinky z důvodu, že mi to snímá data po celý den. Zkoušel jsem spustit aktivity na obou zařízeních,ale v hodinkách pri snímání ze zápěstí se to dost rozcházelo. Jinak teď mám při aktivitě hodinky normálně na ruce. Ty mi snímají tep ze zápěstí a Edge 830 mám spárované jak s hrudakem,tak i výkonovým snímačem. Po skončení aktivity a nahrání do connect se mi pak objeví i na hodinkách.V průběhu aktivity mám pak v grafy měření stresu mezeru z důvodu právě té velké aktivity. Body baterry se normálně snižuje ,ale právě jsem nevěděl jestli tepem z hodinek a nebo z Edge,kde mám aktivitu spuštěnou.
Jirkapřed 339 dny
Tak dneska vyzkoušeno. Sundané hodinky na cca 10 minut při aktivitě a v grafu tepů mezera. To samé v BB. Tam tečkovaný odhad. Takže do grafu tepů jsou brány tepy z hodinek, což mi dělá bordel ve stavu tréninku. Na hodinkách mám málo vysoce aerobní a produktivní trénink a na Edge mám málo nízko aerobní a stav neproduktivní. Tak a teď podle čeho se řídit :-) .A nebo jak to sjednotit?