» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Enduro vs. Enduro 2

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 20.9.2022 | 7 MIN | 14x komentář

Není tomu dlouho, co vyšel nový model hodinek Garmin Enduro 2. Jeho nástup byl takový kontroverzní a spousta lidí nevěděla, co si o něm myslet. V dnešním souboji je porovnám s první generací Garmin Enduro.

Pokud hodinky ještě tak úplně neznáte a myslíte si, že mají třeba něco společného s disciplínou Enduro na kolech nebo na motorkách, tak vás bohužel zklamu. Enduro je odvozeno od anglického slovíčka výdrž – Endurance. A pokud si chcete přečíst recenze na jednotlivé modely, tady jsou.

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem

Garmin Enduro recenze – Hodinky s výdrží jako kráva
12.3.2021 - Dominik Hok
Garmin Enduro recenze – Hodinky s výdrží jako kráva

Mrkneme prvně na společné rysy, které zůstávájí stejné:

  • Výdrž jako kráva
  • Odvážnější vzhled
  • Nylonový řemínek

A co se změnilo?

  • Váha
  • Funkce (mapy, hudba...)
  • Design
  • CENA

Určitě by se toho dalo napsat na začátek více, ale perličky si nechám do textu. Tak pojďme na to.

Design

Vždycky se mi líbilo, že Enduro šlo proti davu a nebálo se přidat odvážné designové prvky jako třeba žluté okruží kolem displeje. U nového modelu z této ideje neustoupili, jen ji trošku zmírnili. Okolo Displeje najdeme 11 čárek žluté barvy a stejně zbarvené tlačítko.

Jinak Garmin pokračuje v konceptu Enduro = Fenix 6X a Enduro 2 = Fenix 7X. Což znamená, že design je tedy čistější, luneta okolo displeje tenčí a šroubky jsou v nožkách. Největším rozdílem je, že už máme verzi pouze v titanu.

Rozdíl v pouzdře je tedy na první pohled znatelný. Minidetail je také to, že hodinky jsou o něco vyšší, konkrétně o 0,7 mm. Díky této změně si podle mě mohli dovolit šoupnout tam větší baterku. Další změnou je váha, kdy nová Endura 2 mají 70 g s nylonovým řemínkem. Starší generace měla v titanu 61 g a v oceli 71 g. No jo, větší baterka něco váží.

Nylonový řemen zůstal stejně skvělý a z toho mají radost asi úplně všichni, kteří do Endur půjdou.

Dotykový displej – výhoda?

Jak už jsme zvyklí z nových generací Garminu, všechno se dá ovládat dotykem. Neminulo to ani nová Endura 2. Jako, proč ne, hodinky se ovládají dobře oběma způsoby a dotyk je slušně rychlý a má to flow. Pro posun v mapě, napsání PINu karty nebo dalších. Naopak, pokud jste moc rychlí na starší model, můžete vidět, že systém má pomalejší rychlost a odezva není 100%.

Rozlišení displeje je pak shodné 280 x 280 pixelů a velikost je 1,4". Datová pole zůstala na stejném čísle – 8 datových polí na jednu obrazovku, což je dostatečné množství i pro datové maniaky.

Největší změnou je u displeje sklíčko, které ho pokrývá. Technologii Power Glass (minerál + solar) nahradil Power Sapphire (safír + solar). A upřímně? Nemyslím, že by to byla taková výhra. Při porovnání čitelnosti starého a nového modelu je starší mnohem lépe čitelný.  Bohužel safír a solár je celkem zabiják viditelnosti. Přece jen, když jsou to hodinky pro ultrablázny, kteří jsou permanentně unavení, čitelnost je důležitá.

Senzorová vybavenost

Senzorově jsou na tom hodinky opravdu stejně. Najdeme tam stejnou skladbu jako u všech prémiových Garminů. Novinky se u dvojek projevují hlavně na tepovce a GPSce. Tepák je zde Elevate 4 a GPS přijímač umí Multi-Band. U tohoto modelu byla také poprvé předvedena technologie SatIQ, která podle síly signálu mění družicové nastavení.

Ze začátku SatIQ (můžete číst SaŤík) trošku zlobil a nebyl jsem z něho vůbec nadšený. Po poslední aktualizaci to není vůbec zlé a troufám si říct, že to je budoucnost. No, tato fíčura už se asi do jedniček nedostane a tak aspoň mrkneme na výběh, jak vypadá stará a nová GPSka, a jestli je to takový rozdíl.

Černá – Enduro 2, červená – Enduro

Černá – Enduro 2, červená – Enduro

Oboje hodinky jsem měl puštěny na nejpřesnější snímání GPS a zde je rozdíl. Ano, Enduro 2 mají křivku podobnější cestě a vyhlazenější, ale furt nějak nemyslím, že by to bylo o tolik.

Černá – Enduro 2, červená – Enduro

Černá – Enduro 2, červená – Enduro

S mostní konstrukcí a dalším železem okolo si už Enduro 2 poradil o poznání lépe než jeho předchůdce.

Co mě ale hodně překvapilo je tepová frekvence, která by měla být přesnější u nového modelu. Leč zkoušky "na mokro", jinak řečeno běh v dešti, dokázal pravý opak. Ani jedny hodinky se netrefily přesně, ale první generace byla rozhodně blíže. Byl to opravdu klus a při něm nemívám 172 tepů. Holt za horších podmínek je zapotřebí hrudního pásu, pokud chceme relevantní data.

Modrá – Enduro, fialová – Enduro 2

Modrá – Enduro, fialová – Enduro 2

Baterie je lepší, ale vlastně není

Vždycky nás nejvíce zajímá, kolik vydrží baterka v běžném životě, abychom nemuseli nabíjet. Máte to taky tak? Rovnou vám prozdradím, že první generace je na tom lépe. A proč? Mrkněte do tabulky.

Garmin Enduro Garmin Enduro 2
Garmin Fenix 7X
Režim chytrých hodinek
50 dní / *65 dní 34 dní / *46 dní
28 dní / *37 dní
Úsporný režim
130 dní / *1 rok 90 dní / *1 rok
90 dní / *1 rok
GPS 70 hod. / *80 hod. 110 hod. / * 150 hod.
89 hod. / *122 hod.
Všechny navigační systémy
X 78 hod. / *96 hod.
63 hod. / *77 hod.
Všechny navigační systémy + multifrekvenční příjem
X 68 hod. / *81 hod.
36 hod. / *41 hod.
UltraTrac
200 hod. / *300 hod. 264 hod. /*714 hod.
213 hod. / *578 hod.
Expediční režim 62 dní / *95 dní 77 dní / *172 dní 62 dní / *139 dní

Ano ano, režim chytrých hodinek je u starších Endur opravdu lepší. A dá se říct, že celkem o dost. Bohužel hudba, mapy a nové funkce udělají své, ale i tak je to celkem pěkné se měsíc nemuset starat o nabíječku. Ale teď k tomu, k čemu hodinky jsou. Ta výdrž na jakýkoli mód GPS je neskutečná a Garmin dokázal udělat hodinky na jakýkoli přechod. Například průměrná doba dochodu pacifické hřebenovky je okolo 120 dní. Na expediční režim si troufnu říct, že pohoda.

Ale abych nevynášel do nebe jen nový model, na většinu vzdáleností absolutně v pohodě postačí i starší model. Stále spolu s Coros Vertix 2 a Fenix 7X drží první příčky, co se baterky týče.

Sportovec tělem i duší

I když má Enduro 2 spousty nových funkcí, při závodech se stejně všichni koukáme na kilometry, čas, tepovku a možná na ClimbPro. Je to setup pro trailové závody. Pro asfalt by tam možná mohlo být navíc tempo. Ale i tak, všechny tyhle věci, umí oba modely. Trošku jsem shodil nové funkce, co?

Když se ale mrkneme právě na ty novoty u nových Endur, rozhodně musím vyzdvihnout GAP – Grade Adjusted Pace – jak to nazývá Garmin v češtině – tempo s korekcí sklonu. Některé věci by se neměly překládat... Funkce je to ale výborná a slušně funguje i v reálném čase, a tak hned máte přehled, jestli se do kopce moc nedřete. U Endur 1 už tuto funkci bohužel nečekám, a tak zůstane jen pro nový model.

Další z novot jsou u Enduro 2 mapové podklady s funkcí Next Fork (dokáže vám říct, kdy bude další křižovatka). Jsou dvě skupiny lidí. Ti kteří říkají, že mapy zkazily Enduro 2 a ti, kteří si mapy naopak pochvalují. Po dlouhé době stojím přesně mezi a prozatím nevím, kde se přiklonit. Je to prostě evoluce modelu a hodinky GPSku s mapou utáhnou po delší dobu než první generace bez mapy. Takže asi nic proti nemám.

Poslední funkcí je widget primárního závodu. V kalendáři Garmin Connect máte možnost přidat závod. Zvolíte příslušné GPX závodu (často už je v paměti Connectu od jiných uživatelů), dáte si tam váš vysněný čas (anebo jen doběh) a Garmin vám vypočítá tempo a přenese to vše do hodinek. V hodinkách pak vidíte dobu do závodu, váš cíl (hned nad ním je predikce Garminu), počasí na závod a výškový graf.

To celé je pak doplněno o tréninkové rady Garminu. Když jsem tam měl UTMB – trasu TDS, hodinky mi nejprve psaly, že bych měl makat v kopcích a čím více se závod blížil, tím více mě upozorňovaly, že bych měl začít odpočívat a běhat jen kratší běhy. A samozřejmě, že vždycky skončily motivační hláškou, že to zvládnete.:-)

Chytré funkce doplnila hudba

I srdce ultraběžce anebo expedičního turisty potřebuje někdy pohladit tóny muziky. U Enduro 2 máte možnost nahrát do přístroje až 2000 skladeb anebo spojit z jednou ze streamovacích služeb (Spotify, Deezer, Amazon Music). Krom toho se ale nic nemění. NFC platby, notifikace a přednastavené odpovědi na ně, budík, stopky, časovač a další, které najdeme u obou modelů.

Jako nejdůležitější u chytrých funkcí beru stále možnost platby a rychlé reakce na notifikaci (odpovědi dostupné jen pro Androiďáky).

U fitness funkcí oceníte VST

Novinkou u modelů vydaných v roce 2022 je noční měření variability srdečního tepu. Na základě této hodnoty můžete řídit zátěž na následující den. VSTčko vám může prozradit jestli na vás něco neleze, nejste unavení, přetrénovaní a podobně. Je také super, že u nového modelu je přidaný widget "Připravenost k tréninku", který na základě všech fitness funkcí vypočítává, jestli můžete trénovat anebo jestli máte třeba jen lehce klusat.

Pokud tyhle funkce nepotřebujete a stačí vám třeba jen snímek zdraví (zahrnuje i VST), můžete se spokojit i se starým modelem Enduro, který vám do toho jednoduše nebude tolik kecat. Základ jako kroky, tep, spánek, kalorie a třeba stres umí oba přístroje.

Cena je velký hráč

Často bych cenu vůbec nezmiňoval, ale tady u tohoto modelu to hodně bije do očí. Rozdíl mezi titanovými verzemi je teď bezmála 12 tisíc a mezi ocelákem je to přes 13 tisíc! Kdybych měl vybrat vítěze poměru cena / výkon, byl by to určitě starší model Garmin Enduro. Cena je teď nasazena dost nízko a kór ocelová varianta je teď hodně dosažitelná.

Rozdíl je až tak markantní, že rozhodnout o jasném vítězi snad ani nejde. Pro Enduro 2 hrají veškeré nové parádičky, které Garmin přidal, podtrhnuté největší baterkou, co jsme prozatím viděli.

Pro starší Enduro hraje zase jednoduchost, účelnost s jednou z nejdelších výdrží baterie na světě.

Upřímně, moje sympatie stále patří spíše staršímu modelu, pro který bych se nakonec asi i rozhodnul mezi těmito dvěmi borci.

A co vy? Který model byste si vybrali a co se vám na Endurech nejvíce líbí?

Mohlo by vás zajímat:

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

SOUBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2
9.8.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Honzapřed 583 dny, reagovat
Zdravím, mám dotaz: u Training readiness se mi hodnota do Connectu promítne jen ráno a během dne, když hodnota roste na hodinkách, už v Connectu na změnu nereaguje. Má někdo podobný problém?
Matěj Urbaczkapřed 583 dny
Zdravím Honzo, musel byste ručně synchronizovat hodnota zase neroste tolik. Za dopoledne mi vzrostla o dva body.:-)
Honzapřed 583 dny, reagovat
Zdravím Matěji, já právě ťukám na kolečko k synchronizaci a někdy nic, jindy se hodnota v Connectu zvýší dle hodinek a pak zase spadne na první ranní hodnotu. Je to normální, nebo nějaký haluz?
Matěj Urbaczkapřed 582 dny
Také zdravím, ještě jednou, je velice možné, že teď opravili v poslední Betě 9.36, kterou jsem instalovat ráno.:-) Je toho teď víc, co Garmin opravuje, a tak bych počkal, až přijde aktualizace.:-)
Honzapřed 581 dny
Toto je bohužel normální stav. Řeší se to už několik měsíců na Garmin fóru... Určitě to bude opraveno, ale kdy, to je otázka. Navíc to je spíš problém Garmin connect než sw hodinek.
Petrpřed 582 dny, reagovat
Zdravim, Mel bych dotaz k Enduro 2. Bohuzel nemeri spanek. Zkousel jsem restartovat, nepomohlo. Nevite v cem muze byt chyba? Dekuji.
Matěj Urbaczkapřed 582 dny
Zdravím Petře, máte hodinky aktuální? Dělá vám to od začátku?
Petrpřed 582 dny, reagovat
Jsou cca 3 dny po aktivaci. Sw je aktualni 9.33
Matěj Urbaczkapřed 581 dny
Zdravím Petře, pokud hodinky nefungují správně od začátku, doporučil bych je reklamovat u prodejce.
Zbyněkpřed 581 dny, reagovat
Jen info o GAP. Lze stáhnout v connectIQ a instalovat na skoro všechny Garminy. Mě na Enduro jde dobře běh/chůze i Hike. A dokonce se automaticky zobrazuje i v apce na mobilu v prehledu o aktivitě.
Zbyněkpřed 580 dny, reagovat
Jedna věc se mi v článku nelíbí a to srovnávat cenu dva roky starý model s novinkou. Já kupoval Enduro titan za 23k. Bylo by fér napsat, jaká byla cena a že s další novinkou, spadne i cena Enduro2 za nějaký čas.
Matěj Urbaczkapřed 580 dny
Zdravím Zbyňku, proto tam je to slovíčko, že rozdíl v ceně je "teď".:-) A jelikož je to porovnání dvou modelů a ne recenze, o ceně se je nutno bavit.:-)
Rastislav Dvořákpřed 578 dny, reagovat
Za mňa Enduro 1 sú perfektné hodinky. Jediné funkcie čo by som prijal z nových Enduro 2 je možno tá multiband GPS a možno to LED svetlo to je super vychytávka. Touch display mi nechýba, mapy tiež nie (na kole aj tak nemám šancu pozerať na mapu na hodinkách - nato mám Edge 830), a hudbu tiež nepočúvam počas športu. Na tie veci mám mobil ktorý aj tak musím zo sebou brat na dlhé výjazdy. Ak by ale niekedy dali do Garmin hodiniek LTE a esim žeby sa dalo snimi volať tak to by bolo uz zaujímavejšie. Samozrejme výdrž batérie by šla hodně dolů ale podľa mňa 1dnovy výlet by určitě dali.
Pepapřed 471 dny, reagovat
Za mě jednoznačně Enduro 1. Chvíli jsem přemýšlel, jestli budu potřebovat mapy. No, občas by se asi hodily na turistiku. Ale.... Endura jsem sehnal za 10000 kč (jediný kus) a to je nabídka, která se neodmítá. A za tu cenu nemají vůbec konkurenci. Jsou perfektní. Ani jsem neuvažoval o Enduro 2. Ne že bych si je nemohl dovolit. Ale za tu cenu mi prostě už nestojí. Díky za srovnání !

Hodinky zmíněné v článku