» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Fenix 7 PRO vs. Epix 2 PRO

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 29.6.2023 | 5 MIN | 8x komentář

AMOLED či transflektivní LCD displej? Toto je asi nejčastější otázka při rozhodování se mezi Fenix 7 PRO a Epix 2 PRO. Displej ale není jediný rozdíl. Každopádně, v tomto článku si všechny rozdíly projdeme a uvidí se, jestli vůbec někdo z tohoto souboje vyjde jako vítěz.

Běžně máme souboje chytrých hodinek rozdělené do určitých okruhů, ale tyto hodinky jsou si tak moc podobné, že bude lepší se zaměřit na konkrétní (nebo snad jediné?) rozdíly, a těmi jsou typ displeje a výdrž baterie.

Z hlediska chytrých, lifestylových, sportovních funkcí nebo snad senzorů a designu se jedná o téměř totožné hodinky.

Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech
31.5.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenze – Nový tepák a svítilna ve všech velikostech

Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze

Co Fenix 7 PRO a Epix 2 PRO spojuje?

Než se vrhneme na rozdíly, možná by se hodilo popsat, co mají hodinky společného.

Tyto dva modely s přízviskem PRO jsou současně to nejlepší, co Garmin nabízí. Oba modely mají tu nejbohatější funkční výbavu a nejnovější (i nejpřesnější) snímač tepové frekvence v řadách Garminu. Zároveň se jedná o modely s jednou z nejdelších výdrží baterie na trhu vůbec.

Oba modely se nabízejí ve třech průměrech pouzdra a od toho se odvíjí také velikost displeje a výdrž baterie. Zároveň jsou všechny velikosti osazeny LED svítilnou.

AMOLED vs. transflektivní LCD displej – Dá se říct, který je lepší?

Na toto téma už byla vedena hromada diskuzí a stále bez výsledku. Proč? Protože každý z displejů má své výhody a nevýhody. Asi jako diesel vs. benzín.

Na toto téma máme dokonce i vydaný podcast.

Začněme transflektivním displejem. Pro ten je specifické, že je permanentně rozsvícený a nezhasíná, jako např. váš mobilní telefon. Ve večerních hodinách pro lepší čitelnost využívá podsvícení. Během dne je schopný využívat přírodní či umělé světlo, jelikož paprsky prochází skrze displej, kde se odrazí a prosvítí jej. To je také důvod, proč je s touto technologií často spojeno solární napájení (jelikož paprsky projdou skrze displej, což se u AMOLED technologie nestane).

Nevýhodou je mdlost a nekontrastnost barev. Displej je díky tomu poněkud "nudný" a pro lidi se zhoršeným zrakem někdy až nečitelný. Nečitelný často bývá i z určitých pozorovacích úhlů (hlavně z boku). Zároveň si hodinky s touto technologií displeje nemůžou dovolit graficky náročné aplikace nebo rychlý pohyb napříč hodinkami, jelikož nedisponují tak velkou obnovovací frekvencí, jako právě AMOLED.

6 důvodů, proč si pořídit Garmin Fenix 7 PRO
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
6 důvodů, proč si pořídit Garmin Fenix 7 PRO

AMOLED displej je obecně známější technologií, protože se s ní potkáváme v našich televizích, telefonech, tabletech... Skoro všude. Ano, to je ta obrazovka s pěknými a kontrastními barvami. Displej, který rozhodně není nudný a ano, je o dost čitelnější než LCD displej. Proto je často o dost vhodnější pro lidi se zhoršeným zrakem než právě transflektivní LCD. Tento displej má velké možnosti z hlediska grafiky a díky vyšší obnovovací frekvenci je o něco plynulejší než LCD.

Nevýhodou je, že čitelnost na přímém slunci musí kompenzovat silným zářením, což ovlivňuje výdrž baterie a stáří displeje (diody v AMOLED displeje se mohou pálit). Zároveň musí zhasínat, protože permanentní rozsvícení také rapidně ovlivňuje výdrž baterie (třeba i o více než polovinu).

6 důvodů, proč si pořídit Garmin Epix 2 PRO
29.6.2023 - Dominik Hok
6 důvodů, proč si pořídit Garmin Epix 2 PRO

Tento článek je souboj, ale v této kategorii opravdu není možné říct, kdo je vítězem. Obě technologie mají něco do sebe.

Po LCD častěji sáhnou sportovci a ti, kteří nemají rádi, když displej zhasíná a nutně si nepotrpí na pěkných barvách a silném kontrastu. Nebo ti, kteří chtějí solární dobíjení.

Po AMOLED zase sáhnou všichni, kterým nevadí zhasínání displeje, nevyžadují solární napájení a naopak chtějí, ať je na displej radost pohledět. Například i vykreslení mapy je mnohem hezčí na Epix 2 PRO.

Výdrž baterie a solární napájení

Epixy i Fenixy jsou přeci jen chytré sportovní hodinky, a proto je výdrž baterie pro budoucího uživatele zásadní. Přeci jen, GPS přijímač je náročný na výdrž baterie a jelikož sportovci trénují každý den a třeba i dlouhé hodiny (kdy je aktivní GPS), vybíjí se jim hodinky mnohem rychleji než třeba ne-sportovci.

Důležité je zmínit, že u AMOLED displeje výdrž baterie rapidně ovlivňuje to, jestli máte či nemáte nastavené permanentní rozsvícení a jak často na hodinky koukáte. Při každé aktivaci displeje se totiž musí rozsvítit všechny diody, a to je náročné na výdrž baterie (proto třeba ovlivňuje baterii i nastavení rozsvícení displeje při natočení směrem k obličeji).

Transflektivní LCD má samozřejmě také nějaké proměnné, které ovlivňují baterii, ale nejsou tak markantní. Výdrž může ovlivňovat jas a četnost podsvícení. Vzhledem k tomu, že transflektivní displej využívá slunečních paprsků k vlastnímu prosvícení, můžete mít během dne nastavených třeba 5 % jasu a i tak na hodinky krásně uvidíte. Večer poté musíte využívat podsvícení.

U Fenixu 7 údaj v závorce vyjadřuje, na kolik dní či hodin se výdrž prodlouží při solárním dobíjení, u Epixu 2 zase na kolik se zkrátí při aktivním Always-On.

Garmin Fenix 7S PRO
Garmin Fenix 7 PRO
Garmin Fenix 7X PRO
Garmin Epix 2 PRO 42 mm Garmin Epix 2 PRO 47 mm Garmin Epix 2 PRO 51 mm
V režimu smartwatche
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
10 dní (4 dny) 16 dní (6 dní) 31 dní (11 dní)
Úsporný režim
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+rok)
14 dní
21 dní 41 dní
Příjem signálu GPS
37 hod. (46 hod)
57 hod. (73 hod.)
89 hod. (122 hod.)
28 hod. (20 hod.) 42 hod. (30 hod.) 82 hod. (58 hod.)
Příjem všech satelitů
26 hod. (30 hod.)
40 hod. (48 hod.)
63 hod. (77 hod.)
21 hod. (16 hod.) 32 hod. (24 hod.) 62 hod. (48 hod.)
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
15 hod. (16 hod.)
23 hod. (26 hod.)
36 hod. (41 hod.)
13 hod. (10 hod.) 20 hod. (15 hod.) 38 hod. (30 hod.)
Příjem všech satelitů + hudba
7 hod.
10 hod.
16 hod.
6 hod. 10 hod. 17 hod.
GPS (režim max. úspory)
90 hod. (162 hod.)
136 hod. (289 hod.)
213 hod. (578 hod.)
49 hod. 75 hod. 145 hod.
Expediční režim 26 dní (43 dní) 40 dní (74 dní) 62 dní (139 dní) až 9 dní až 14 dní až 27 dní

Výdrže baterií jsou srovnatelné, pokud se budeme bavit o módu, kdy Epix 2 zhasíná a nemá Always-On.

Nesrovnatelné to je ale v případě, kdy máte dobrý přístup světla, protože Fenix 7 se může solárně dobíjet. Když potom srovnáte například příjem pouze GPS s permanentně rozsvíceným displejem, Fenix 7 může vydržet až 122 hodin a Epix "pouhých" 58 hodin.

Na druhou stranu, málokterému smrtelníkovi nestačí 58 hodin.

Kdo je vítěz?

No, je to remíza, která se dala očekávat. Tyto hodinky mají naprosto stejnou funkční výbavu, vypadají úplně stejně a i výdrže baterie jsou srovnatelné. Ačkoliv je tam několik proměnných, které z hlediska výdrže baterie nahrávají do karet spíše Fenixu.

Hlavní rozhodování se točí okolo displeje. Nebudu se opakovat, protože všechna hlediska už jsem probral v části o displeji. Teď už je míček na vaší straně.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Wheelerpřed 302 dny, reagovat
Za mě je jasný vítěz amoled,mám fenix 6x solar tit.a epix pro 51mm. V našich končinách je 160 až 190 slunečných dnů za rok,ale vlastně jsou to jen půl dny,tak o čem se bavíme.
Freedompřed 290 dny
Ono to nebude tím, že málo svítí a solar se nevyužije, ale spíš tím, že máte 6X kde solární napájení bylo opravdu jen na lepší prodej a zvýšení ceny.. Zkuste 7x solar a tam už je to docela znát, jak umí pracovat se světlem, sluncem. Jediná výhoda u amoled je asi ta krása displeje, jiná výhoda není.
prochpřed 237 dny, reagovat
Mám Fenix 6X a moje další hodinky, i když už blbě vidím, budou zase transflexivní. Vozím hodinky na kole v holderu a ten amoled by tam akorát v létě trpěl. Nejde mě ani tak primárně o solár. Výdrž je dnes už i tak dost dlouhá na to moje "posunování". Spíš jde o to vypalování v létě, kdy to amo žhaví na X nitů, abychom něco viděli.. Vypínat a znovu aktivovat displej při aktivitě na kole nebo běhu, chůzi je za mě opruz. Amoled na hodinkách, které jsou vlastně Fenixy, mě přijde tak trochu "zženštilé" Nic pro velký kluky...Ale je dobře, že je na výběr...Dík za hezký článek...
Espritpřed 13 dny, reagovat
Tak teda poradte, mám F5 a žena má Venu2. Chtěl bych povýšit a taky si udělat radost a nevím po čem sáhnout :-) Používám je jak na kole, tak na chození po horách, bohužel na potápění musím zvolit SUUNTA. Takže otázka zní, které si dát k narozkám?
Dominik+Hokpřed 13 dny
Zdravím, zcela upřímně, nedokážu moc odpovědět. :) Netuším, jaké jsou vaše požadavky a chodit po horách můžete víceméně se vším. Pokud jste ale zvyklý na Fenixy, těžko se vám bude zvykat na něco jiného. Pak už je jen otázkou, jestli Fenix či Epix. A to se dozvíte v tomto článku. Teoretickou možností je ještě Descent, který by mohl nahradit i vaše Suunta na potápění a zároveň má všechny funkce Fenixu.
prochpřed 13 dny, reagovat
No tak já už jsem se posunul na 7X. Displej, můj oblíbený transflexivní mě ale zklamal. Bez podsvícení neuvidíte v příšeří lesa nebo tmavé místnosti skoro nic. Když to srovnám s 6X tak je to tristní. Prý za to může ono solární dobíjení...Pravda je, že s podsvícením je to zase o level jinde než 6X. Ale to mě nespasí...Momentálně tedy přemýšlím nad náhradou za 7X. Stejné funkce, transflex a bez soláru.
Matěj+Urbaczkapřed 12 dny
Zdravím, tak pak jedině Garmin Tactix bez solaru.:-)
Espritpřed 13 dny, reagovat
Díky za odpověď, kouknu na Descent, to mě nenapadlo :-) Ale ten display Epixu je super

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další