» Blog » Garmin

SOUBOJ: Apple Watch Ultra vs. Garmin Fenix 7X

Tagy: Souboj | Apple | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 10.11.2022 | 9 MIN | 16x komentář

Někteří z vás na tento souboj dost možná čekali. A my jsme se k němu konečně odhodlali. Stavíme proti sobě dva Američany – Apple Watch Ultra a Garmin Fenix 7X.

Apple Watch Ultra recenze – Zvládly i 100km závod
7.10.2022 - Dominik Hok
Apple Watch Ultra recenze – Zvládly i 100km závod

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Design

Hrany nebo klasický kulatý tvar? Jedno bylo kdysi retro, teď je to moderní (hranaté pouzdro) a druhé je neumírající klasika (kulaté).

U obou modelů se nedá pochybovat, že mají typické outdoorové prvky. Apple Watch Ultra oproti klasickému modelu (AW 8) dost ztloustl, přidal se mu Action Button a vznikla hradbička okolo korunky a tlačítka na pravé straně. Zároveň je teď displej úplně rovný (nikoliv se zaoblenými hranami) a lehce zapuštěný do pouzdra.

Fenix 7 zase láká na klasické kulaté pouzdro s typickou kovovou lunetou se šrouby. Tento design se ve světě sporttesterů stal takovým typickým znakem. Vídáme ho u Corosu, vídali jsme ho u Suunta a teď dokonce i u Amazfitu.

V okolí displeje najdeme červeno-hnědé okruží skrze které prostupují sluneční paprsky a hodinky se tak mohou dobíjet. To u Applu nenajdeme. Ale myslím, že ani se solárním dobíjením by ve výdrži baterie neměly absolutní šanci. Ale o tom až později.

Ultra mají na výšku 49 mm a na šířku 44 mm. Fenix 7X má v průměru 51 mm a na zápěstí prostě jde poznat, že Fenix 7X je větší macek. Na druhou stranu. Když porovnám váhy, tak... Na chlup stejné. Bez řemínku váží oboje hodinky přesně 61 gramů (váženy Fenix 7X v titanu).

Srovnání Fenix 7X (vlevo) a Apple Watch Ultra (vpravo)

Popravdě, kdybych měl rozhodnout, který model je na tom z designového hlediska lépe, nevěděl bych. Není to žádné "nechci ani jednu značku urazit". Je to prostě těžké rozhodnutí.

To se ale bavím hlavně o vzhledu. Když přejdeme na technické parametry, vyhrává AW Ultra. Oba modely splňují vojenský standard, ale Apple splňuje ten aktualizovaný (810H), který je o něco přesnější. A na internetu najdeme spoustu videí, kde se někdo snaží AW Ultra rozflákat. A potřebuje k tomu pár dobře mířených ran. I z hlediska voděodolnosti je jasný vítěz. Fenix 7 zvládne šnorchlování (a neudává přesnou hloubku), AW Ultra zvládne ponor do 40 metrů reálné hloubky.

Apple v této kategorii vítězí.

Displej

Nebudu to natahovat. Tady je jasný vítěz Apple Watch Ultra. Jemnost 338 ppi mluví za vše. Podvícení 2000 nitů si poradí i s přímým sluncem.

Oproti tomu Fenix 7X má jemnost pouhých 200 ppi. Podsvícení je "tak akorát", žádná hitparáda. Ale zase tento displej nezhasíná a je mnohem, opravdu mnohem úspornější. Já třeba preferuji tento typ displeje, protože nemám rád všetečné házení zápěstím, aby se displej rozsvítil. Prostě chci říkat "mrknu a vidím".

U obou modelů chrání displej safírové sklíčko, ale u Fenixu můžete zvolit Gorilla Glass. Může to mít své výhody, protože toto sklo se sice dá poškrábat, ale zase je odolnější vůči nárazům.

Senzorová výbava

Z kvantitativního hlediska vítězí Apple Watch Ultra, protože má navíc EKG a hloubkoměr, ale skutečně u sporttesterů spoléháme na kvantitu?

Řekněme si narovinu, že snímač tepové frekvence je na Apple Watches perfektní. Podle mnoha zdrojů má skoro 100% přesnost nehledě na to, jestli jste v klidu nebo se pohybujete. Což se o Fenix 7X říct nedá. Snímač je sice dost přesný a řekl bych, že jeho přesnost přesahuje 95 %, ale prostě není tak přesný jako ten od Applu. Ale...

Ano, další ale. Fenix 7X totiž měří každou vteřinu celý den. Oproti tomu Apple Watch měří každou vteřinu pouze během aktivity. S Garminy tedy máte údaje o tepu pokryté během celého dne, oproti tomu AW měří zhruba co 15 minut.

Další výhodou je, že snímač u Garminu je lehce zapuštěný, tudíž jen tak nedojde k jeho poškrábání. Oproti tomu ten od Apple Watche je vystavený jakémukoliv škrábanci při odložení. Hodinky totiž při odložení vždy stojí přímo na snímači. U zařízení pracujícímu na bázi optiky to je lehký mínus.

Když se přesuneme na GPS přijímač, tak Fenix 7X přijímá multifrekvenčně, AW Ultra na dvou frekvencích. Asi tady popravdě nevidím rozdíl.

Když jsem oboje hodinky vzal na hory, tak...

Fenixy 7X naměřily vzdálenost 17,96 kilometru, tempo 6:25 a převýšení 822 metrů.

Ultra naměřily 17,93 kilometru, tempo 6:26, převýšení 812 metrů.

Skoro na chlup stejné, takže asi není co řešit. U Ultra začne GPS trochu haprovat, když zapnete úsporný režim, protože se sníží frekvence příjmu. Rád bych řekl, že tento režim nebudete potřebovat, ale pokud budete provozovat aktivitu delší patnácti hodin, musíte jej aktivovat.

Za výbavu by se dala považovat i svítilna, která je u AW Ultra řešená silným zářením displeje (což žere baterii) a na Fenix 7X najdete reálnou LED svítilnu (a taky to pěkně žere baterii).

Srovnání intenzity svítilen (1,5 metru od kolegy Matěje) – Garmin Enduro 2 (vlevo), Garmin Tactix 7 (uprostřed) a Apple Watch Ultra (vpravo).

Srovnání intenzity svítilen (1,5 metru od kolegy Matěje) – Garmin Enduro 2 (vlevo), Garmin Fenix 7X (uprostřed) a Apple Watch Ultra (vpravo).

Každopádně, vítězný bod bych dal spíše Fenix 7X, protože GPS je skvělá (a nemusíte dělat kompromisy vzhledem k výdrži baterie), snímač tepové frekvence funguje každou vteřinu celý den a LED svítilna je prostě LED svítilna.

Výdrž baterie

Stejně jako u displeje, není co řešit. Jednoznačný vítěz je Garmin Fenix 7X. Tabulka mluví jasně

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7 Garmin Fenix 7X Apple Watch Ultra
V režimu smartwatche
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
36 hod.
Úsporný režim
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+ rok)
60 hod.
Příjem signálu GPS
37 hod. (46 hod)
57 hod. (73 hod.)
89 hod. (122 hod.)
12 hod.
Příjem všech satelitů
26 hod. (30 hod.)
40 hod. (48 hod.)
63 hod. (77 hod.)
X
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
15 hod. (16 hod.)
23 hod. (26 hod.)
36 hod. (41 hod.)
X
Příjem všech satelitů + hudba
7 hod.
10 hod.
16 hod.
?
GPS (režim max. úspory)
90 hod. (162 hod.)
136 hod. (289 hod.)
213 hod. (578 hod.)
15 hod.

Apple Watch Ultra v úsporném režimu vydrží až 60 hodin, Fenix 7X až 1 rok. Když někdo udává hodnotu v hodinách nebo v rocích. To je fakt rozdíl.

Nebudu to natahovat, jasný vítěz je Fenix 7X.

Můžeme se ale krátce zamyslet nad pohledy obou značek. Garmin staví svá zařízení, aby vydržela maximum. Apple staví svá zařízení k maximální spokojenosti uživatelů. Plynulé prostředí, animace, rychlost... Apple si nemůže dovolit zapochyvovat.

U Garminu zase počítáme s kompromisy. Žádné extra barvičky, žádné extra animace. Všechno je takové nějaké... Oukej. U Applu je všechno... Top.

Sportovní funkce

Toto bude asi nejtěžší kategorie. Ale řeknu narovinu, že za vítěze považuju Fenix 7X. Garmin je prostě kanonýr sportovních funkcí a Apple nemá šanci. Přeci jen tato značka na poli sporttesterů začátečník... Garmin na tom dělá od počátku.

Chytrý kompas. Ten mě u Apple Watch Ultra nadchl. Při aktivitě si můžete ukládat body zájmu, pojmenovat si je a dát jim i speciální značku (oheň, stan, voda, cokoliv...). Tyto body se pak zobrazují na takové jednoduché slepé mapě a můžete se k nim zpátky navigovat. Docela praktická a bezpečná fíčura.

Fenix 7X to dokáže suplovat funkcí TracBack (navigace na výchozí bod trasy) a pro zorientování se, použijete mapu. Ale co si budeme, kompas je cool.

Když už jsme u těch map, Apple používá základní navigaci, která dává smysl třeba ve městě, ale pro sport je absolutně k ničemu. Naštěstí se dá nahradit aplikací třetí strany, ale nejlepší je stejně vždy origo přímo od výrobce. Což je zase tak trochu bod pro Garmin, protože ti mají mapy i navigaci na perfektní úrovni.

Když se podíváme na tréninkové funkce, Apple nemá šanci. Mají sice podporuju některých sportovních služeb (Adidas, Nike aj.), ale s funkcemi Garmin se nemůžou měřit.

Fenix 7X vám řekne, jestli nejste přetrénování (na základě tepových zón a času stráveném v nich), co byste ten den měli trénovat, jestli jste produktivní, jestli si nemáte odpočinout, jakou máte v noci variabilitu srdečního tepu, na stupnici od 0 do 100 vyjádří nabití vašeho tělo, váš stres, vaši připravenost k tréninku. Můžete si tam dokonce i stáhnout tréninkové plány, nakonfigurovat tréninky... Prostě toho umí vážně hodně.

VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin
3.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin

Ano, Apple Watch zvládá tréninkové plány, ale opět pomocí aplikace třetí strany (má i svoje, ale opravdu základní). V čem ale exceluje, jsou běžecké metriky. Samotné hodinky dokáží změřit vertikální oscilaci či dobu kontaktu se zemí. Garmin to dokáže s pomocí hrudního pásu či podu.Watty ze zápěstí a kadenci pak zvládají obě zařízení.

Apple Watch získal pokročilé běžecké metriky a měření wattů ze zápěstí
7.6.2022 - Dominik Hok
Apple Watch získal pokročilé běžecké metriky a měření wattů ze zápěstí

Nový update přidává do Fenixu 7 a Epix 2 měření wattů ze zápěstí
5.10.2022 - Dominik Hok
Nový update přidává do Fenixu 7 a Epix 2 měření wattů ze zápěstí

VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)
29.7.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)

Vyjmenovávat všechny sportovní funkce by bylo opravdu na dlouho, vypíchnu tedy ty nejdůležitější, co Garmin má.

  • ClimbPro a PacePro – Strategie tempa, které v potaz i převýšení. Hodinky vám v reálném čase ukazují, jaké byste měli dodržovat tempo, abyste doběhli v požadovaný čas. Zároveň přímo na hodinkách vidíte graf převýšení.
  • LiveTrack – Sdílení polohy a fyziologických dat v reálném čase.
  • Připravenost k tréninku – Tato funkce vezme v potaz historii vašeho spánku, stresu, tréninků, regenerace, variabilitu srdečního tepu a vytvoří z něj číslo na stupnici od 0 do 100, které vyjadřuje vaši připravenost.
  • Zábleskové světlo – Hodinky v pravidelných intervalech svítí. Funguje to jako hlídaní kadence nebo vám to na silnici dodá pocit bezpečí.
  • Real Time Stamina – Hodinky v reálném čase ukazují zbývající energii vyjádřenou v procentech, kilometrech či čase. Výpočet je tvořen na základě vašeho tempa, tréninkové historie a tepové frekvence.
  • Podpora snad všech dostupných snímačů (ať už s ANT+ nebo Bluetooth konektivitou).

Ano, Apple z funkčího hlediska také není k zahození. Má například sirénu, která vám může zachránit životu a například pro plavání a potápění je naprosto vhodnější než Fenix 7X. Ale pokud vezmeme v potaz standardnější sporty jako je turistika, běh, cyklistika, triatlon... Fenix je jasný vítěz.

Chytré funkce

Pokud v předchozí kategorii byl jasný vítěž Fenix, tady je to přesně naopak – Apple Watch vítězí.

První si shrňme, co umí Fenix 7X. Zaplatíte s nimi, zobrazí notifikace a můžete na ně zareagovat přednastavenou (editovatelnou) odpovědí (pouze uživatelé Android) a pak taková ta klasika... Budík, alarm, najdi můj telefon. Ano, Garminy jsou prostě pro sportovce, takže je to vlastně vše. Jediné, co mě ještě napadá, je hudební přehrávač s podporou streamovacích služeb. To se hodí. :)

Ale Apple... To je jiná písnička. Hned jak si hodinky spárujete, máte možnost si do hodinek jedním kliknutím nainstalovat všechny aplikace, které máte svém iPhonu. Když vám někdo napíše, můžete vybrat přednastavenou odpověď, zadat text hlasově nebo jej vyťukat na klávesnici. Placení a hudební přehrávač je u Applu samozřejmost.

Podporu aplikací třetích stran má Apple i Garmin, ale Apple tam má statisíce opravdu kvalitních aplikací. Connect IQ od Garminu je spíše taková směsice vynikajících a naprosto mizerných appek.

Víte, asi nejdůležitější věc je, že Apply můžete teoreticky používat místo vašeho chytrého telefonu. Napíšete z nich mail, vyřídíte hovor, objednáte pizzu, odepíšete kamarádovi na WhatsAppu... Toto všechno Garmin nedokáže.

Apple je jednoznačný vítěz.

Shrnutí

Jestli počítám správně, je to plichta, ale nemůžeme to generalizovat, že je nějaký model absolutní vítěz. Daná vítězství si totiž musíte vztáhnout k sobě. Apple totiž vyhrál v kategorii designu, displeje a chytrých funkcí. Pokud tedy hledáte chytré hodinky čistě na sport, jsou to ty nejnutnější věci? Zeptejte se sami sebe. Já si myslím, že ne. Pokud hledáte hodinky na běžné používání v kanclu, rekreační sportovní a sem tam to extrémní, jsou ideální.

Teď se podívejme na vítězství Fenix 7X – senzory, výdrž baterie a sportovní funkce. Je to něco, co potřebujete sportovec? Rozhodně. Ať už rekreační, vrcholový či profesionální.

Souboj těchto hodinek pro mě byl jeden z nejtěžších. Apple se snaží dostat do sportovního světa a nemůžu o Ultra říct, že by třeba i pro vrcholového sportovce byly absolutně nevhodné. Ale zároveň vím, že mnohem vhodnější je stále Fenix od Garminu. Osobně si nedokážu představit dobíjení co 2 dny. Ani už bych se neobešel bez tréninkových funkcí do Garminu. Někomu ale dobíjení nevadí a docení obrovskou hromadu chytrých funkcí. Záleží tedy na prioritách.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Filip Ikapřed 531 dny, reagovat
Ahoy. Rozhoduji se pro nové hodinky, takže mi článek určitě pomohl, nasměrovat se, vzhledem k mým zájmům, správným směrem. Díky K#
LivigLegendpřed 530 dny, reagovat
Ahoj, proč se porovnávájí jabka s hruškami? Sportester a chytré hodinky jsou dvě rozdílné zařízení. Chapu ze presah mezi typy zařízenimi je znacny. Pokud clovek pochopi rozdil hned na zacatku. Tak tohle srovnani vi ze je zbytecne. Ale chapu ze je potreba vydavat clanky...
Pytlákpřed 528 dny
....tak to nečti
Miroslavpřed 530 dny, reagovat
Jak je to s měřením glykémi?
Matěj Urbaczkapřed 529 dny
Zdravím, Miroslave, cukr bohužel neměří ani jedny hodinky.:-(
Jakubpřed 528 dny
Garmin lze nějak propojit se zařízením dexcom
Matěj Urbaczkapřed 528 dny
Zdravím Jakube, ano, Garmin s Dexcom čidlem funguje. Je zapotřebí stáhnout aplikaci z Garmin Connect IQ a pak vše funguje, jak má.:-)
Milanpřed 529 dny, reagovat
Super článek děkuji
Pavelpřed 471 dny, reagovat
Zdravím, vídím to naprosto stejně a to je problém .... Garmin vzhled je prakticky x let stejný což je škoda ta luneta je moc velká na úkor displeje a AWU jsou nádherné, ale ta výdrž baterky je fakt zlo... :/ Furt nevím, tak nějak doufám a čekám, že v září výjdou AWU2 a baterka už bude třeba na týden a pak je to jasné ....
Honzapřed 428 dny, reagovat
Ahoj. Tak nějak jsem nevydržel a přešel na Apple Ultra. Je mi teskno po Garmin a stále hledám cestu k Ultra. Upřímně nevím zda ji najdu. Jsem ve fázi kdy zvažují se vrátit zpět ke Garmin. Přesto vše … můžete mi doporučit aplikaci iOS který je schopna nahradit fce Garmin ? Keňa se především o kolo, běh , turistiku. Dekuji
Dominik Hokpřed 427 dny
Zdravím, jaké funkce myslíte? Popravdě to spíše nepůjde, protože to není tak jednoduché. Například mapy se dají kompenzovat aplikací WorkOutdoors, ale všechno ostatní už tak jednoduché není.
Honzapřed 424 dny, reagovat
Umí WorkOutdoors plánovat a vyhodnocovat trénink? Má rozšířené metriky něco jako Garmin? Dekuji
Dominik Hokpřed 424 dny
Zdravím, jak jsem psal, WorkOutdoors supluje mapy, nikoliv tréninkové funkce. Popravdě, tréninkové funkce Garminu, nedokáže suplovat asi žádná aplikace na Apple Watches.
Honzapřed 422 dny, reagovat
Vypadá to, ze se holt vrátím zpět ke Garmin. S příchodem Enduro 2 jsem navážkách zda Enduro 2 nebo FENIX 7x. Pocitově jsem při Enduro 2. Je zde ale… Jak si myslíte ze se Garmin bude stavět k Enduro a FENIX z pohledu budoucí podpory? Myslím ze FENIX jsou jejich prim a nerad bych při volbě Enduro 2 tratil na podpoře od Garmin. Jaký je vás názor ? Případně není informace kdy se objeví FENIX 8? Dekuji
Dominik Hokpřed 422 dny
Zdravím, Honzo. Podpory bych se vůbec nebál. Podle mě bude podpora stejná jako pro řadu Fenix. To by si Garmin zbytečně kopal hrob, kdyby dělal takové rozdíly. Ohledně Fenix 8... Garmin většinu času dodržuje dvouletý odstup od vydání modelů, ale u řady Fenix si někdy dává na čas. Dává to smysl, protože tato řada se tak moc prodává, že Garmin nemá důvod vydávat nutně novou řadu. Tipuju tedy první polovinu příštího roku. Ale jsou to jen moje odhady, nic podloženého.
adampřed 134 dny, reagovat
za mě ultra ale nejsem vrcholový sportovec občas zabehat občas po horách a občas chci zapomenout tlf ale vědět co se děje podnikám tak za mě obyc uživatele jsou ultra druhou kůži ;) Adam