» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2

Tagy: Souboj | Garmin | Pánské | Chytré

Matěj Urbaczka | 9.8.2022 | 7 MIN | 12x komentář

Pouhým okem jsou tyto hodinky těžko rozeznatelné, a proto si většina lidí bude myslet, že Garmin Fenix 7X a Garmin Enduro 2 jsou tytéž hodinky. Této myšlence rozhodně nahrává i fakt, že Endura 2 mají mapy a hudbu. Je tam vlastně nějaký rozdíl?

Pro mnohé je to souboj na život a na smrt. Doslova. Pojďme v rychlosti shrnout přednosti modelů při jejich vydání.

Pokud jste ale nečetli recenze těchto modelů, měli byste s nimi začít:

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Výhody Garmin Enduro 2:

  • Delší výdrž baterie
  • Grade Adjusted Pace – GAP
  • Mapy Next Forks
  • 2x silnější svítilna
  • Sexy žlutozelené prvky

Výhody Fenix 7X:

  • Více společenský vzhled
  • HRV, Tréninková připravenost (U Endura 2 zatím není potvrzené)
  • Primární závod, závodní kalendář (U Endura 2 zatím není potvrzené)
  • Více barevných variant
  • Nižší cenovka

Po shrnutí to vypadá, že rozdíly nejsou téměř žádné. Něco jsem ale našel.

Vzhled je asi největší rozdíl

Podobné jako vejce vejci, ale přece jen je vzhled asi největší rozdíl mezi těmito modely. Konstrukce hodinek je u obou úplně stejná. Enduro 2 si ale nechaly svůj kašpárkovský design s barevnými prvky okolo displeje. To znamená, že nad solárním kroužkem máme ještě 11 žlutých proužků. A proč 11? To se mě neptejte.

Endura si od Fenixů převzaly i hradbičku okolo tlačítka, má stejnou žlutou barvu a vypadá to sakra dobře! Jinak materiál (titan), rozměr (51 mm), solar a sřouby v nožkách zůstávají stejné. Systém 5 tlačítek je taky totožný, ale po stisknutí reagují Endura 2 trošku jinak. Necvakají, jsou tišší a... Za mě i lepší. Nevím, jestli je to jen kusová záležitost anebo to bude všude stejné.

U Fenixu 7 je hrazdička taková nenápadná

U Fenixu 7X je hradbička taková nenápadná

Jsem moc rád, že i Enduro 2 zůstal u úžasného nylonového řemenu. Je to asi největší rozdíl, protože Fenix 7X je na silikonu, kůži anebo kovotahu. A kdybych měl možnost vybrat si jen jeden řemínek už navždy, byl by to právě nylon.

No, kdybych se měl rozhodnout pro jeden model, vyberu si Endura, protože ten originální vzhled je pro mě ten pravý.

Displej se zdá být stejný

Parametrově, pokud se podíváme na displej, nenajdeme rozdíl. Stejný, transflektivní displej o průměru 1,4". U Endura je novinkou safír v kombinaci se solarem a dotykáčem. U Fenixu najdeme totéž, a tak je to technologická plichta.

V reálu mi ale Endura přijdou čitelnější na přímém slunci. Nevím, jestli mají nějakou spešl úpravu, o které Garmin nemluví, ale odlesky jsou menší a viditelnost je lepší.

Tepák mě u Enduro 2 vyloženě zklamal

Snímačově je to opět plichta. Stejný tepák Elevate 4, multifrekvenční GPS, prostě vnitřnosti jsou totožné. Nevím, jak se jim to povedlo, ale na testovacím modelu mi tepovka neskutečně blbla a byl jsem velice zklamán.

Stejná střeva, jiná funkčnost

Stejná střeva, jiná funkčnost

Ostatně, mrkněte na graf. Obě tepovky jsou z ruky a musím říct, že je Fenix o hodně přesnější. Výkyv tepovky v sedmé minutě (běžel jsem do kopce) se zaznamenal úplně přesně v případě Fenixu 7X a Endura si očividně myslely, že odpočívám. No, doufám, že to byla jen nějaká erupce na slunci, a že tepák bude fungovat stejně dobře jako na Fenixech.

GPS je také oříšek. Už v rámci aktivity jsem si všiml, že Endura lehce podměřovala, ale to co jsem pak viděl na mapě, byl doslova průser.

Vybíhal jsem tam, kde vede fialová linka...

Vybíhal jsem tam, kde vede fialová linka...

Tohle je opravdu hodně špatné

Tohle je opravdu hodně špatné. Fialová – Garmin Fenix 7X, Modrá - Garmin Enduro 2

SatIQ – Satisfakce se ale nekoná

Bude to absolutně geniální funkce! Důležité je ale to slovíčko "bude". SatIQ slouží k automatickému přepínání mezi satelitními signály. V momentě, kdy máme nebe bez mráčků, jsme na otevřeném prostoru, hodinky přepnou pouze na snímání GPS, které je v tu chvíli dostatečné. Pokud se ale přesuneme pod stromy, kde je signál velice slabý, hodinky přepnou na snímání všech družicových systémů + více pásem.

Toto nastavení vám zajistí nejlepší poměr výdrž baterie / přesnost. Teda měla by... Prozatím je to jen nejlepší ze strany baterie, ale přesnost, jak vidíte o něco výše, docela pokulhává. SatiQ je už u obou modelů a myslím, že tato funkce je budoucnost. Prozatím bych ji ale nechal vypnutou.

Baterie u Enduro 2 – Level MASTER

O tom, že model Enduro je přeborník ve výdrži baterie, to už víme z první generace. Ale Garmin teď baterii posunul na level Master. Pro přehlednost, údaje nechám v tabulce. Údaje s hvězdičkou jsou se solarem.

Garmin Enduro Garmin Enduro 2
Garmin Fenix 7X
Režim chytrých hodinek
50 dní / *65 dní 34 dní / *46 dní
28 dní / *37 dní
Úsporný režim
130 dní / *1 rok 90 dní / *1 rok
90 dní / *1 rok
GPS 70 hod. / *80 hod. 110 hod. / * 150 hod.
89 hod. / *122 hod.
Všechny navigační systému
X 67 hod.
63 hod. / *77 hod.
Všechny navigační systémy + multifrekvenční příjem
X 40 hod.
36 hod. / *41 hod.
UltraTrac
200 hod. / *300 hod. 213 hod. /*578 hod.
213 hod. / *578 hod.
Expediční režim 62 dní / *95 dní 77 dní / *172 dní 62 dní / *139 dní

Můžu s klidným srdcem říct, že Endura mají nejdelší výdrž baterie na světě, co se GPS hodinek týče. A nevyrovnají se jim ani Coros Vertix 2.

Sportem ke zdraví – GAP

Garmin dbá na veškeré metriky a přesnost (po předchozích řádcích – haha). Aby nezůstal pozadu, stále maká na nových vychytávkách. Jedna taková přišla právě do modelu Enduro 2. Zkráceně GAP, rozloženě – Grade Adjusted Pace. Jedná se o super vychytávku, která přepočítává aktuální tempo na tempo na rovině. To znamená, že pokud jdete do kopce tempem 15 min / km, datové pole GAP vám zahlásí například 6 min / km. Protože takové tempu se to rovná na rovině.

Velice skvělá vychytávka, která vám pomůže řídit váš trénink i závodní usílí, abyste nepřepálili. Za mě je to jeden z největších posunů Garminu za poslední dobu. A prozatím je to jen výsada modelu Enduro 2, protože u Fenixu tato funkce není prozatím potvrzená.

Auto pauza na občerstvovačky

U novějšího ze dvou soupeřících je také novinkou možnost automatických zaznamenání občerstvovaček. S kolegou jsme se úplně neshodli, jestli je to výhoda, protože se může stát, že se zastavíte na záchod někde na závodě anebo třeba jen omdlíte, a rázem z toho máte občerstvovačku. Někdo to může shledat zajímavou funkcí, nás to úplně nenadchlo.

Mapy u Enduro 2? Ano! A ještě s vylepšením

Někteří říkají, že mapy u Endura vítají a někteří si zase myslí, že to zničilo podstatu modelové zobrazí název ulice po které běžíte a vzdálenost k další křižovatce.

Veškeré zmiňované funkce jsou prozatím jen v Garmin Enduro 2 a musíme se nechat překvapit, jestli tyto funkce nakonec budou i ve Fenixech 7. Můžete se určitě těšit na úpravu tohoto článku, až budeme vědět, co a jak.

VST, připravenost k tréninku a další

Řeknu vám hned na rovinu, pokud se tyto funkce nedostanou do Enduro 2, budu pěkně vytočený. Prozatím tam nejsou, a z dostupných materiálů nevypadá, že by měly přibýt. Ačkoliv Enduro 2 umí měřit variabilitu srdečního tepu přes snímek zdraví, tak celonoční VST je zahaleno pláštěm obav, jestli se tam dostane. Variabilita srdečního tepu je důležitá hodnota, která vám dokáže prozradit, jak moc jste přetrénovaní anebo jestli na vás nejde nejhorší chlapská nemoc a další...

HRV nebo-li VST se do hodinek dostalo z modelu Garmin Forerunner 955

HRV nebo-li VST se do poprvé objevilo v modelu Garmin Forerunner 955

Připravenost tréninku je něco, co Fenixy dostaly v aktualizaci opravdu nedávno. Hodnota vám od 0 do 100 ukazuje, jak moc jste ready na další trénink na základě vašeho spánku, VST, doby regenerace, krátkodobé zátěže a také historie spánku a stresu. Je to celkem slušný pomocník a dá se říct, že je to taková vylepšená hodnota doby regenerace.

Ve Fenix 7 najdete také možnost zobrazit vaši cyklistickou úroveň (pouze s wattmetrem a hruďákem) anebo jak jsou na tom akcie. Což je zajímavá novinka a jelikož se v tomto odvětví vůbec nepohybuji, můžete mi napsat, jestli je to pro vás zajímavé.

V chytrosti vás nic nepřekvapí

Stejná písnička, hodinky jsou opravdu totožné, co se chytrých funkcí týče. Notifikace, hudba, hydratace a další srandy, které dnes a denně používáme. Avšak rozdíl opravdu mezi těmito kousky nehledejte. Ztráceli byste čas.

Například platba kartou je

Například platba kartou je "sranda", kterou opravdu používám velice často

Stejně tak u fitness funkcí, které krom zmiňovaného "véestéčka", jsou absolutně stejné...

Závěrečné zhodnocení

U modelu Garmin Enduro 2 bych použil svou, celkem oblíbenou, větu: "A proč? Protože můžu." Tento model je s Garmin Fenix 7X téměř identický a ač jsme s kolegou pečlivě hledali veškeré rozdíly, tak téměř neexistují.

Pokud nejdete po originálním vzhledu Endur s žlutým kroužkem uvnitř číselníku, nevidím důvod, proč si koupit model Enduro 2. Ale... Důvod ke koupi bude, pokud Fenixy nedostanou v aktualizaci GAP a Next Fork. Jestli to je pro vás důležité, nedokážu posoudit, ale pro mě by minimálně první zmíněná funkce byla rozhodujícím faktorem.

Moje konečné zhodnocení je jednoduché. Jste běžecký ultra-blázen, který potřebuje co nejdelší výdrž baterie, kašpárkovský vzhled a nejlepší běžecké funkce, co existují? Běžte do Enduro 2 a chybu rozhodně neuděláte. Jste-li sportovec srdcem i duší a děláte všechny sporty, které vám přijdou do cesty. Běžte do Fenixu 7X a neuděláte chybu. Jste obojí zmiňované, kupte jakýkoli model a opět – chybu rozhodně neuděláte.

Myslíte, že nakonec z F 7X přejdu na Enduro 2? :-)

Myslíte, že nakonec z Fenix 7X přejdu na Enduro 2? :-)

Tento článek projde rozhodně razantní změnou po vydání modelu Enduro 2, protože je psaný na základě testování neprodejného vzorku právě tohoto modelu, a tak uvidíme, jaký bude prodejní kousek a co všechno se dostane do Fenixu skrze aktualizace.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Štefan Nugettapřed 624 dny, reagovat
Prosím mám dotaz - těch 11 proužků - světélkují v noci, když na ně dopadne světlo z čelovky?
Dominik Hokpřed 624 dny
Ahoj. Nene, je to jen žlutozelená barva, bohužel to nesvětélkuje. Ale bylo by to cool. :)
Jaroslavpřed 597 dny, reagovat
Zdravím, máte už nějaké info o "VST, připravenost k tréninku a další", co se neví, zda to půjde v aktualizaci do Enduro2, přemýšlím mezi 7X a Enduro 2 a váš článek mi "moc nepomohl" :) - neberte to špatně, v článku je hodně informací, ale stále se nemohu rozhodnout, do které verze jít
Matěj Urbaczkapřed 597 dny
Zdravím Jaroslave, VST a nové fíčury už byly do Enduro 2 dodány přes aktualizaci.:-)
Robertpřed 584 dny, reagovat
Zdravím chlapi, rád bych se zeptal, jestli mají po akualizacích fenix7x něco, co by endura 2 neměly a bylo by to opravdu zásadní. Předem děkuji za odpověď.
Matěj Urbaczkapřed 584 dny
Zdravím Roberte, zatím není v updatu nic, co by nebylo v Endurech 2, ale bohužel ještě nepřibyl GAP a Next Fork.:-(
Honzapřed 424 dny, reagovat
Ahoj. V recenzi Endura nevyšly moc dobře v porovnání s FENIX v oblasti GPS. Došlo ke zlepšení po aktualizaci ? Dekuji
Matěj Urbaczkapřed 423 dny
Zdravím, Honzo, už je to nějaký čas zpátky a Endura 2 se opravdu zlepšila na plné čáře. GPSka je stejně přesná jako u F 7X a i SatIQ je super pomocník.:-)
Honzapřed 421 dny, reagovat
Ahoj. Ještě jeden dotaz. V recenzi (YouTube ) padlo, že se zdá u Endur o něco čitelnější displej oproti FENIX. Stále tento postřeh platí ? Dekuji
Matěj Urbaczkapřed 421 dny
Zdravím, Honzo, mně se to tak zdálo. Displej šel vidět lépe i z úhlů, ale taky to může být jen můj úhel pohledu.:-)
Honzapřed 420 dny, reagovat
Jak se stále rozhodují a vybírám, tak padly do oka i Epixy2. Ty by měly ala FENIX po funkční stránce. Je tomu tak? Co mě na nich trochu mrzí je velikost (stále mám ve hře Endura2). Pominuli displej je nějaké doporučení pro výběr Endura2, Epix 2. Čím víc se do toho dostávám ,tím je to horší. Dekuji
Dominik Hokpřed 420 dny
Zdravím, ano, Epix je na tom funkčně stejně. :) Akorát Fenix 7X má lepší parametry baterie a svítilnu :)

Hodinky zmíněné v článku