» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Fenix 7X PRO vs. Instinct 2X

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 7.5.2024 | 10 MIN | 5x komentář

Garmin Fenix 7X PRO jsou jedny z nejoblíbenějších hodinek veškerých outdoorových sportovců. A není se co divit. Je to prostě jednička na trhu. Garmin Instinct 2X Solar jsou hodinky, které mají cenovku skoro na polovině ceny Fenixů a přesto se jim dokážou vyrovnat. Čím? To se tady a teď dozvíte.

Oba dva modely, které figurují v tomto souboji, jsou tak trošku redaktorskou volbou mě a kolegy Dominika. Ačkoliv nosíme Fenix 7X PRO (Dominik nosí Garmin Tactix 7 odvozený od Fenixu), shodujeme se na tom, že logickou volbou skoro pro všechny je právě Instinct 2X.

V čem se oba modely protínají?

  • kvalitní zpracování pouzdra s vojenským standardem
  • stejná senzorová výbava
  • úžasná výdrž baterie
  • podrobné běžecké funkce
  • chytré a fitness funkce
Rozdíly se tam samozřejmě taky najdou, ale na ty se mrkneme pořádně v textu.

Design – Gumák a Kovák

Design je většinu času rozhodujícím faktorem. Gumák, představující Instinct 2X Solar, totiž vzhledově nesedne každému. Stále tam je vidět ta vojenská duše hodinek. Veškrá ocel je schovaná pod plastem, který je potažen gumou, a má 4 šroubky v lunetě a masivní tlačítka. Tyto hodinky se dělají i ve variantě Tactical, která má pár vojenských funkcí navíc. Ale dostanou se konečně i ve veselých barvách, jako třeba červená či bílá.

U Fenixu je design úplně jiné kafe. Hodinky jsou koncipované jako univerzální a ke každé příležitosti. A lidé už si zvykli, že ačkoliv to jsou stále outdoorové hodinky s outdoorovou duší, můžou je nosit ke všemu a všude. K obleku, k neoprenu či běžeckému oděvu. Fenix asi není třeba dlouze popisovat. Sendvičová konstrukce z titanu, 5 tlačítek, žádné rušivé elementy.

Pokud by vás zajímala nějaká technická specifikace, najdete ji níže v tabulce:

Fenix 7X PRO
Instinct 2X
Průměr pouzdra 51 mm 50 mm
Výška pouzdra 14,9 mm 14,5 mm
Šířka řemínku 26 mm 26 mm
Hmotnost
89 g se silikonovým řemínkem

67 g se silikonovým řemínkem

Velikost displeje 1,4" 1,1"
Rozlišení displeje 280 x 280 px 176 x 176 px

Z pohledu nošení hodinek jsem spokojen s oběma testovacími kousky. Na oba jsem dal teda nylonový řemen pro svou pohodlnost a neviděl jsem extra rozdíl ve váze. Abych byl exaktní, tak Instincty 2X váží s nylonem 51 g a Fenixy 7X s týmž nylonem mají 67 g. Abych se přiznal, i když tam je 16g rozdíl, nepoznám ho.

Vzhledově za mě vyhrávají Fenixy, protože jsou univerzálnější, ale každý to může mít jinak.

Čelní svítilnu mají oba

Svítilna na hodinkách je hitem posledních dvou let, kdy ji Garmin poprvé vložil do modelu Fenix 7X. A ta se ujala s takovým jásotem, že ji pak Garmin dal do modelů Enduro 2, Epix 2 PRO, Fenix PRO (Epix i Fenix všechny průměry pouzdra) a také do Instinct 2X. A stále tvrdím, že je to jedna z největších vychytávek za poslední dobu, co v hodinkách přibyla. Hodí se ve spoustě případech a jsem rád, že mám svítilnu vždy u sebe.

Svítilna Instinct 2X

Svítilna Instinct 2X.

Je skvělé, že i když je Instinct levnější model, vůbec na něm v Garminu neosekali funkčnost svítilny. Máme tedy 4 intenzity bílé, jednu intenzitu červené a můžeme si nastavit přesně, jak budou hodinky blikat či svítit. Stejně jako na Fenixech.

Šířka svítilny je o něco větší u Fenixů, a tak logicky svítí o něco více. V poslední aktualizaci Fenixu 7X PRO přišla ještě vychytávka v podobě bočního widgetu pro manipulaci se svítilnou. Takže když spustíte svítilnu dvojklikem, můžete rovnou tlačítky měnit intenzitu anebo přepnout na červené světlo. To u Instinctu 2X zatím není, ale potenciál to v aktualizaci určitě má.

Displej – Barevný anebo černobílý?

Displeje mají stejnou transflektivní technologii, ale u Fenixu je barevný a u Instictů 2X je černobílý. Nahoře v tabulce najdete veškeré údaje ohledně displejů, ale u Insinctů není úplně důležité číslo, ale vzhled displeje. Hodinky si totiž po svých předchůdcích zanechaly kruhový rámeček v boku, který trošku narušuje integritu celku. Někomu to může přijít super, někdo to bude nenávidět a někdo bude jako já a prostě si zvykne. Já jsem si zvykl a nakonec mi to přijde docela šikovné.

Dalším rozdílem je dotykový displej a materiál sklíčka. Dotykový displej má Fenix 7X PRO a taktéž má safírové sklíčko. Instinct má pak minerální sklíčko s chemickou úpravou s označením Power Glass. Oba modely pak mají 2 solární panýlky – jeden panel okolo displeje a druhý přímo pod displejem. Co do kontrastu, tak je určitě lepší displej od Instinctů, ale spoustu lidí nezaujme černobílá.

Pokud vás zajímá rozvržení polí ve sportovní aktivitě, Fenix nabízí až 8 polí a Instinct až 5, kdy jedno z polí je v kruhovém rámečku. U toho Instinctu mi přijde to páté pole dost zbytečné a nepřehledné. Nachází se úplně dole a není to moc šťastné. A tři pole + kolečko úplně stačí.

Kvalitativně určitě vyhrává Fenix 7X PRO. O tom žádná. Skvělá čitelnost, super barvy a výborný kontrast. Instinct 2X ale určitě může konkurovat v čitelnosti, která je právě na tomto modelu úžasná. Bod má tedy Fenix 7X PRO, ale Instinct rozhodně není k zahození.

Senzorová výbava

Senzorově je to teoretická plichta, když nebudu počítat takové ty "zbytečnosti" jako je EKG snímač. Neříkám, že ten snímač nebude fungovat, ale stále si myslím, že je lepší navštívit lékaře, ale to je na jiný článek či diskuzi.:-) Jmenovitě se v obou hodinkách nachází barometr, gyroskop, teploměr, akcelerometr, tepovka, pulzní oxymetr, kompas a to je tak vše. Navíc má teda Fenix EKG a senzor okolního světla na přizpůsobení jasu, který zatím za mě moc nefunguje.

Mírné rozdíly jsou v senzorech GPSky a tepovky. GPS je sice dvoupásmová u obou, ale SatIQ (automatický výběr družic) přidělil Garmin jen dražšímu modelu. Stejně tak je rozdíl v generacích snímače tepovky, kdy Instinct má Elevate 4 a Fenix má Elevate 5.

Testy GPSky, kdy oboje hodinky byly nastaveny na stejné nastavení satelitů (Všechny satelitní systémy), dopadly celkem slušně.

Žlutá – Instinct 2X, červená – Fenix 7X PRO

Žlutá – Instinct 2X, červená – Fenix 7X PRO

Test na Fatře v mlze a sněhu dopadl opravdu slušně a oboje hodinky ukazovaly přesně kudy jsem šel. Nešlo se držet značky ani cesty, a proto to vypadá, jako bych šel mírně opilý.:-)

Žlutá – Instinct 2X, červená – Fenix 7X PRO

Žlutá – Instinct 2X, červená – Fenix 7X PRO

Tady už jde vidět, že Instinct mírně nestíhal v seběhu, kdy bylo tempo trošku vyostřenější, ale stále je to zanedbatelné.

Snímač tepovky jsem zkoušel za dost nekvalitních podmínek, kdy bylo jasné, že se asi úplně nechytne. A tak se i stalo. Prostě v zimě a nepřízni počasí je lepší nosit hruďák.

Červená – Garmin Instinct 2X, modrá – Polar H10+

Fialová – Polar H10+, modrá – Garmin Instinct 2X

Jak vidíte, v intervalu do kopce, kdy jsem se snažil jít na hraně anaerobního prahu si Instincty myslely, že si tak nějak klušu. Ale bylo to hodně ovlivněno počasím, kdy byly asi 3 stupně nad nulou a lehce pršelo.

Takže poté následoval test za dobrého počasí, kde to už šlo o poznání lépe.

Fialová – Polar H10, modrá – Instinct 2X

Fialová – Polar H10, modrá – Instinct 2X

Tady už vidíme, že je vše jak má být a kromě dvou větších zaváhání je vše v pohodě.

A jak si naopak vedly Fenixy? Ty si vedou stále konstantně. Pro výsledky vás ale pošlu na Youtube, kde jsme zkoumali Garmin Fenix 7X v různých možných cvičeních, jako je běh, jízda na kole a posilování, a vyhodnocovali je trošku "věděcky".

Baterie – Velká jako kráva na obou stranách

U přehledu výdrže baterie to nejlépe shrne tabulka.

Instinct 2X
Fenix 7X
V režimu smartwatche
40 dní (neomezeně)
28 dní (37 dní)
Úsporný režim
100 dní (neomezeně)
90 dní (1+ rok)
Příjem signálu GPS
60 hod. (145 hod.)
89 hod. (122 hod.)
Příjem všech satelitů
40 hod. (65 hod.)
63 hod. (77 hod.)
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
27 hod. (36 hod.)
36 hod. (41 hod.)
Příjem všech satelitů + hudba
-
16 hod.
GPS (režim max. úspory)
150 hod. (neomezeně) 213 hod. (578 hod.)

Všechny hodnoty uvedené v závorce jsou při pomoci solaru. Solar při aktivitě přidává maximální možnou pomoc, pokud máte po celou dobu příjem minimálně 50 tisíc Luxů. U normálního nošení se hodnoty naplní při 50 tisících po dobu 3 hodin denně.

V tabulce vidíme pár zajímavostí. Jedna ze zajímavostí je určitě neomezené fungování u Instinctů, které se opravdu některým uživatelům v létě ukáže. Místo doby vybití baterie se jim ukáže krásná ležatá osmička. A i kdyby ne, výdrž v režimu smartwatche mají Instincty prostě delší.

Kde ale vládnou na plné čáře Fenixy jsou monitoringy sportovních aktivit s GPS, kde je jejich baterka neskutečná. Neříkám, že by normálnímu smrtelníkovi nestačilo 40 hodin aktivity, ale Fenix je prostě jinde.

Solar je o něco účinnější u Instinctů, které nemusí pohánět barevný displej. To dokazuje i to, že když jsem je vytáhl na "slunce" na Fatru, tak dokázaly v úspoře dohnat i Fenixy.

Modrá – Instinct 2X, fialová – Fenix 7X PRO

Modrá – Instinct 2X, fialová – Fenix 7X PRO

V baterii je to tedy plichta, protože v režimu smartwatche je lepší Instinct a v aktivitě zase Fenix 7X.

Sportovní vybavenost – Doména obou modelů

U sportovních funkcí už dávno neplatí, že Instinct má jen ten nutný základ a víc nic. Jak kvantitou sportovních monitoringů, tak kvalitou funkcí jsou absolutně srovnatelné.

Pokud by vás to zajímalo úplně přesně, Instinct 2X má přesně 100 sportovních aktivit a skoro všechny z nich mají nějaké speciální metriky pro daný sport. Fenix má 105 sportovních aktivit, kdy má Fenix 7X navíc podobné "ptákoviny" jako například tubing na vodě.

V čem má Fenix 7X navrch, jsou samozřejmě animovaná cvičení a mapa svalů, které Instinct 2X neumí zobrazit. Další rozdíly jsou v relativních doplňcích, jako jsou třeba závodní kalendář, primární závod, skóre vytrvalosti a skóre do kopce a například segmenty. To vše má navíc Fenix 7X oproti Instinctům 2X.

Co mi přijde jako výrazný rozdíl, je pak běžecká dynamika, kterou tedy Fenix 7X umí měřit přímo ze zápěstí a Instinct 2X to dává pouze z hrudního pásu, což je škoda, protože tento update se do hodinek dostat mohl.

Jinak ale hodinky dokážou vyhodnotit vše stejně. Najdete zde Připravenost k tréninku, regenerace, Training Load a třeba VO2 Max.

Kdybych měl nějak zhodnotit sporty, tak v tom důležitém je to plichta, ale něco málo navíc má tedy Fenix 7X PRO.

Chytré funkce a navigace – Kdo s koho?

Chytré funkce jsou velice podobné, pokud nevezmeme v potaz mapy a hudební úložiště. Notifikace, budíky, kompas, widget barometru, NFC placení, prostě vše, co je třeba. Velkým gamechangerem posledního měsíce je za mě Garmin Messenger, přes který můžete protějšku na tuto platformu psát přes hodinky jak z Androidu, tak i iOS. A to nejen přednastavenou zprávou, ale i klávesnicí. Tato bezpečnostně lifestylová funkce je něco, co mi dlouho na hodinkách chybělo a teď ji celkem hojně využívám.

Rozdílem je pak úložiště pro hudbu, které má Fenix 7X PRO, a taky mapové podklady, ze kterých taktéž benefituje Fenix 7X. Benefit je pak i v navigaci, kdy lze mapu použít i pro plánování trasy, návrat po jiné než stejné trase anebo třeba pro funkci "Okružní jízda", která používá oblíbenost tras ostatními uživateli Garmin v dané lokalitě.

Instinct 2X ale nezaostává o tolik. Na svém černobílém displeji dokáže navigovat po nahrané trase, což může být absolutně dostačující. Co mě trošku mrzí, je funkce ClimbPro, kterou Instincty 2X nedostaly, a tak nevíte vše o nadcházejícím kopci anebo "zkopci". Dobré je alespoň to, že hodinky ukazují celý graf výškových metrů.

U chytrých funkcí je vítězem rozhodně Fenix 7X PRO, kvůli mapovým podkladům.

Pokud se dostanete do prekérní situace na horách, anebo se vám vybije telefon, anebo je dokonce taková zima, že telefon nemůžete vytáhnout, mapové podklady vám můžou doslova zachránit život. Topografické mapy znázorňují vrstevnice, názvy vrcholů a skoro veškeré cestičky, které na kopci jsou. A všechny tyto aspekty jsou někdy k přežití velice důležité.

Někdy nemusí jít ani o život, ale člověk si na slepé mapě nemusí být jistý, kterou cestu na křižovatce zvolit a mapové podklady mu tuto volbu jednoduše ulehčí. Ačkoliv navigace po slepé mapě může mnohdy stačit, mapy jsou jistota.

Fitness funkce – Až na spánkového poradce stejné

U fitness funkcí je to také stejná písnička. U Instinctů 2X chybí jen nový spánkový poradce a poradce pro Jet Lag. A řekněme si upřímně, tyto funkce stejně nikdo moc nepoužívá.

Důležité metriky, jako spánek, noční VST, tepovka přes den po sekundě, kroky, kalorie a další jsou v obou hodinkách úplně stejně. A dokonce, i když to není v barvičkách, vzhled widgetů se nemění.

Takže za mě opět plichta v důležitosti, ale Fenix 7X má něco navíc.

Vítězem může být jen jeden, ale...

Slovy klasika, vítězem může být jen jeden, ale pro mě jsou vítězové opravdu dva. Pokud se spokojíte s navigací po křivce bez ClimbPro, budete ready s černobílým displejem a jiným vzhledem, vyhráli jste. Vyhráli jste lepší cenu skoro o 10 tisíc a o něco delší baterku v režimu smartwatche.

Ano, tyto hodinky jsou konkurence schopné, i když stojí polovinu a mají černobílý displej. A řekl bych, že kdybych nepracoval tady v Hodinkách, byla by to teď moje volba numero uno.:-)

Na druhou stranu, Fenix 7X PRO je to nejlepší, co aktuálně můžete v outdoorovém světě sehnat a hodinky nemají moc chyb. Se svou vybaveností, jak sportovní, tak chytrou, vévodí vysokým horám (kde využijete mapové podklady, sportovní funkce, Garmin Messenger) i městu, kde oslníte jednoduchým a krásným vzhledem.

A na které hodinky sázíte vy?

Mohlo by vás zajímat:

Garmin Messenger – Komunikace přes chytré hodinky i v rámci iOS!
3.5.2024 - Dominik Hok
Garmin Messenger – Komunikace přes chytré hodinky i v rámci iOS!

Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenze – Na nejlepší se zvyká nejsnáze

6 důvodů, proč si pořídit Garmin Fenix 7 PRO
30.6.2023 - Matěj Urbaczka
6 důvodů, proč si pořídit Garmin Fenix 7 PRO

Garmin Instinct 2X představení – Ve větším a se svítilnou
12.4.2023 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2X představení – Ve větším a se svítilnou

Garmin Fenix 8 – Co bychom chtěli vidět u této kultovní řady?
19.4.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 8 – Co bychom chtěli vidět u této kultovní řady?

6 NEJ: Chytré hodinky Garmin s nejdelší výdrží baterie
3.11.2022 - Matěj Urbaczka
6 NEJ: Chytré hodinky Garmin s nejdelší výdrží baterie

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vašekpřed 14 dny, reagovat
Děkuji, za článek. Měl jsem oba modely. Ale nakonec jsem skončil u modelu Epix PRO druhé generace 51mm. A důvod. Vůbec to nebyly funkcemi, které oba modely nabízí. Využijí tak 10% funkcí co oba modely mají. U Fénix mi opravdu vadila dle mého subjektivního názoru čitelnost displeje u verze se safírem. Opravdu jsem na ně velmi špatně viděl (mám sice brýle, ale ne na blízko). A model Instinkt 2, to je černý kůň Garmin. Řekl bych za velmi hezkou cenu, odolnost, velikost (i pro mne, s malým zapěstím).....Byl jsem fanoušek G-shock, ale Garmin je opravdu překonávají. Jediný důvod, proč jsem je prodal byla pomalost systému. Např. pokud jsem měl nastavenou zkratku na tlačítku pro peněženku, tuto funkci jsem stiskem aktivoval a čekal cca 10sekund než se objevila peněženka k placení. Pomalé ukládání aktivit. Jsou drobnosti, ale mne kazily požitek s hodinek. Je vidět ten rozdíl v systému, na Epixech je reakce na funkci okamžitá. Nějaký recenzent v zahraničí na tuto pomalost taky poukazoval, prý je to asi daň za výdrž na baterii? To nevím, ale pokud niva generace toto vyřeší bez zaváhání si je koupím opět.
Matěj Urbaczkapřed 13 dny
Zdravím, Vašku. Díky za komentář. Máte pravdu, že při ukládání aktivity jsou hodinky trošku pomalejší. Po pár updatech je o hodně lepší rychlost v menu a ovládání zkratek, zde je to fakt bleskurychlé, ale uložení delší aktivity stále trvá.:-) Z Epixy to byla znamenitá volba a doufám, že Vám budou dlouho sloužit.:-)
Vašekpřed 11 dny, reagovat
Zdravím, Matěji. Děkuji za reakci a také informaci, že update pomalost vylepší. Až se brzy objeví, nástupce 2X a on se brzy určitě objeví. Tak možná pořídím 2X do "do šuplíku" jako záložní. Ceny asi jen trochu poklesnou díky nástupci. Ano, EPIX mne dělají radost. I při velikosti 51mm a díky titanu, jsou na útlém zápěstí velmi pohodlné. A nylonový řemen na suchý zip. To vygradoval na jinou úroveň :-) Přeji hodně úspěchů pracovních a také běžeckých:-)
Tomášpřed 8 dny, reagovat
Zdravím, instinct 2x solar umí Garmin Messenger?
Matěj Urbaczkapřed 7 dny
Zdravím, jak jsem psal v textu výše, nemumí.:-(

Hodinky zmíněné v článku