» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Forerunner 265

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 16.3.2023 | 5 MIN | 8x komentář

Dva titáni v poměru cena / výkon – Forerunner 255 a Forerunner 265. O kolik je nová generace lepší? Vyplatí se připlatit za Forerunner 265?

Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo
2.3.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo

Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy

Design

Popravdě, z designové hlediska se toho napříč generacemi až tolik neudálo. Jsou tam lehké změny, kdy mi přijde, že pouzdro Forerunneru 265 je o něco "aerodynamičtější" a trochu lépe drží na ruce.

Jedno z tlačítek na Forerunner 265, které se dříve označovalo jako START/STOP je teď protáhlejší s popisem "RUN".

Co se týče průměrů pouzder, obě generace mají dvě velikosti – 42 a 46 mm. Menší verze má totožnou váhu 39 gramů, a větší verze Forerunneru 265 dokonce zhubla z původních 49 na 47 gramů.

Asi nejvýraznější změna proběhla na řemínku, kdy Forerunner 265 má dvouvrstvý řemínek, kdy každá vrstva má jiné zbarvení. Za mě pěkný detail, který dodal hodinkám šmrnc. Na konci řemínek najdeme stejný popis jako na hlavním tlačítku – RUN.

Vzhled obou hodinek se těžko srovnává, protože změn se údalo málo. Forerunner 265 získal pár detailů, které design trochu povýšily, ale nejsou tak markantní. I tak ale za vítěze považuju Forerunner 265, protože práce s plastem je u tohoto modelu kvalitnější.

Displej

Tady je asi nejzásadnější rozdíl mezi oběma modely. Forerunner 255 používá permanentně svítící transflektivní LCD displej. Oproti tomu Forerunner 265 vsadil na technologii AMOLED s tím, že je ještě dotykový.

Mezi největší výhody transflektivního LCD displeje patří, že nikdy nezhasíná a není třeba jej rozsvěcovat (pouze přísvítit, pokud jste zrovna ve tmě). Kromě toho je schopný využívat slunečních paprsků k vlastnímu prosvícení, takže čím víc světla na tento displej svítí, tím jasněji září.

Oproti tomu AMOLED displej zhasíná, jelikož je jeho provoz mnohem náročnější a permanentní rozsvícení rapidně ubírá procenta baterie (proto doporučuju nenastavovat režim permanentního rozsvícení). Co ale za větší náročnost displeje dostanete? Mnohem kontrastnější displej se sytými barvami, rychlejší obnovovací frekvencí, což vede k mnohem plynulejšímu ovládání a lepší uživatelské zkušenosti.

VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek
25.10.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek

Forerunner 265 (vlevo) a Forerunner 255 (vpravo).

Forerunner 265 (vlevo) a Forerunner 255 (vpravo).

Když se podíváte na fotku výše, je zjevné, že transflektivní LCD (vpravo) je tak trochu zafrantoklackovský. Vidíte jednotlivé pixely, barvy jsou mdlé... Všechno to je ale schválně k zachování co nejdelší výdrže baterie. Oproti tomu AMOLED displej (vlevo) má krásné barvy, hezčí grafiku... Ale prostě zhasíná.

Osobně mi kdysi AMOLED displeje vadily právě kvůli zhasínání, ale hodinky mají senzory, které reagují na pohyb ruky a poznají, když se na ně chcete podívat. Kdysi tato funkce byla nespolehlivá, ale dnes už pracuje krásně.

AMOLED displeje byly pro sportovce nepoužitelné, protože na přímějším slunci nešlo na hodinkách nic přečíst. Dnes už je podsvícení tak silné, že nemám absolutně žádný problém.

Ačkoliv je LCD praktické, dávám jako vítěze AMOLED displej, který prostě vypadá jako z tohoto století. Garmin si mohl dovolit lepší uživatelské prostředí s pěknými animacemi, pohyb hodinkami je plynulejší a celkově... Je to prostě lepší.

Senzorová výbava

Z hlediska senzorů nenajdete žádný rozdíl. Oboje hodinky mají akcelerometr, barometr, kompas, gyroskop, teploměr, pulzní oxymetr, snímač tepové frekvence a GPS přijímač. Jediným rozdílem je senzor okolního světla, který má Forerunner 265 a díky němu si hodinky samy regulují jas podle potřeby.

Výdrž baterie

V tomto případě neexistuje nic lepšího než tabulka.


Forerunner 255S Music
Forerunner 265S
Forerunner 255 Music Forerunner 265
V režimu smartwatche 12 dní
15 dní
14 dní 13 dní
Příjem signálu GPS 26 hod.
24 hod.
30 hod. 20 hod.
SatIQ (automatický výběr)
?
18 hod.
? 16 hod.
Příjem všech satelitů (multi-frequency) 13 hod.
15 hod.
16 hod. 14 hod.
Příjem všech satelitů + hudba ?
6 hod.
? 7 hod.

Jediná škoda modelu Forerunner 265 je to, že uživateli nenabídne režim ve kterém by mohl mít alespoň 24 hodin snímání GPS (Forerunner 265S to zvládá s odřenýma ušima), což je škoda, protože nezvládnou například Iron Mana nebo 24hodinovku.

U všech chytrých hodinek se výdrž baterie ještě odvíjí od množství sportovních aktivit s příjmem signálu GPS a četnosti užívání, která má největší vliv právě u AMOLED technologie. Za vítěže ale považuji Forerunner 255, protože prostě a jednoduše vydrží déle.

Lifestylové a chytré funkce

Popravdě, nebudu vás zdržovat, v lifestylových a chytrých funkcích nejsou žádné rozdíly. Možná jen to, že nám zanikla verze Music a ve Forerunner 265 jsou teď všechny varianty s hudebním přehrávačem. Což je trochu škoda, pro uživatele, kteří nevyužijí hudební přehrávač a zbytečně za něj budou muset připlácet.

Když už je řeč o hudebním přehrávači, tak lehkou výhodu má Forerunner 265 v tom, že má dvojnásobné úložiště. Starší generace má 4 GB, novější 8 GB.

Chytré hodinky Garmin  – Nejlepší lifestylové funkce
16.2.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší lifestylové funkce

Ačkoliv jsou rozdíly minimální, bodík směřuje k Forerunneru 265.

Sportovní funkce

Nejzásadnější rozdíl je rozhodně funkce Připravenost k tréninku, což je funkce, kterou má Forerunner 265 a FR 255 nikoliv.

Připravenost k tréninku bere v potaz vaši historii spánku, poslední spánek, historii stresu, tréninkovou zátěž za poslední týden a vyváženost variability srdečního tepu. Ze všech těchto proměnných "vyplivne" jedno číslo na stupnici od 0 do 100, které říká, jak moc jste připraveni na trénink.

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce
8.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce

Přijde mi to velice směrodatné jak pro začátečníka, tak i pro vrcholového sportovce.

VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)
29.7.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)

Jinak mezi hodinkami ze sportovního hlediska nejsou žádné rozdíly. Vítězství v této kategorii si odnáší opět Forerunner 265.

Shrnutí

Vítěz je jasný – Forerunner 265. Bylo to ale předem jasné. Přeci jen, mělo by ze strany Garminu smysl vydávat nový model, pokud by nebyl lepší?

Rozhodující je ale cena. Forerunner 265 se prodává s o několik tisícovek vyšší cenovkou a je jen na vás, jestli jste ochotní si připlatit (dáme si to v kostce) za:

  • trochu lepší design (což je dost subjektivní),
  • lepší displej,
  • propracovanější a svižnější uživatelské prostředí,
  • větší úložiště,
  • připravenost k tréninku,
  • měření dynamiku běhu ze zápěstí.

Zároveň se musíte spokojit s trochu kratší výdrží baterie, ale to je daň, kterou musí zaplatit každý uživatel zařízení s AMOLED displejem.

Nestojí vám to za to? Běžte do Forerunneru 255, je to výborný přístroj. Stojí? Běžte do Forerunner 265, budete mít radost.

A co si o těchto dvou modelech myslíte vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jardapřed 418 dny, reagovat
Měření výkonu ve wattech mají i 255 ne? Nebyl nějaký poslední update, který jste missnuli? Já na 255 při aktivitě tedy výkon vidím (o tom jak je přesný už těžko říct, ale je tam).
Matěj Urbaczkapřed 418 dny
Zdravím, Jardo, máš samozřejmě pravdu a upravíme.:-) Je to ve všech hodinkách počínaje právě FR 255.:-)
Petrapřed 416 dny, reagovat
Ahoj, já se do transflektivního displeje zamilovala, 255 jsem si kupovala kvůli němu a nechtěla bych měnit. Je to dobrá změna oproti tomu, jak na mě pořád svítí telefon a počítač (a dřív moje předešlé hodinky) :)
Milanpřed 413 dny, reagovat
Ahoj, mam to stejne jak Petra. Garmin FR 255 mi od vas dosly ve stejny den, jak email s info o novych 265 :). Po pocatecnich uvahach o vraceni a koupeni novinky, jsem behem 2 dnu zjistil, jak mi transflektivni LCD allways on neuveritelne vyhovuje. A po dalsim zjisteni, ze 265 nenabizi v podstate nic noveho (vcetne mereni výkonu po update), maji dokonce nizsi vydrz baterie a cena je hooodne ulítle navysena (7690,- vs 11990,-), neni vubec co resit! BTW, jasne, cenove bych mel spis porovnat verzi s hudbou (kterou nevyuzivam), ale pro lidi, kteri tuhle funkci nevyuziji navýšeni ceny 255 vs 265 temer o 60% jen kvuli display? :)
Petrpřed 340 dny, reagovat
Bezva head2head komparačka, díky za ni :) Leč zapomněli jste na jeden podstatný rozdíl 265 vs 255 a tím je možnost též dotykového ovládání u 265 - jeho absence u 255 může být pro nemálo nových uživatelů dosti podstatným deal breakerem. Pro skalní (a to i doslova ;) G-lidičky ho lze u 265 naštěstí vypnout :)
Matěj Urbaczkapřed 340 dny
Zdravím, Petře.:-) Máte pravdu a slušelo by se to určitě napsat.:-)
Davidpřed 317 dny, reagovat
FR255 umí dynamiku běhu také.
Dominik Hokpřed 317 dny
Upravil jsem, díky. :)

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. zavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.