» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 965

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 17.3.2023 | 5 MIN | 1x komentář

Bezersporu dva současně nejlepší modely z oblíbené běžecké řady od Garminu – Forerunner 265 a Forerunner 965. Pokud tyto dva běžecké titány postavíme na startovní čáru, který z toho vyjde lépe?

Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo
2.3.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo

Garmin Forerunner 965 recenze – Do města přiběhl novej kovovej šerif
2.3.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 965 recenze – Do města přiběhl novej kovovej šerif

Design

Forerunner 265 (FR 265) má lehkou výhodu v tom, že se vyrábí ve dvou velikostech pouzdra – 42 a 46 mm. Oproti Forerunneru 965 (FR 965), který se svým 47milimetrovým pouzdrem nemusí sednout úplně každému. Minimálně muži s útlým zápěstím a ženy mohou mít problém.

Dalším hlediskem jsou barevné varianty. FR 965 se dočkal lehce přízemnějších barev a u FR 265 si designéři trochu vyhodili z kopýtka. Abych ale řekl pravdu, nejvíce se mi ze všech barevných kombinací obou modelů líbí FR 965 s černým pouzdrem na žlutém řemínku.

FR 965 si mě ale získávají hlavně tím, že mají titanovou lunetu, která na mě působí trochu exkluzivnějším dojmem než ta plastová na FR 265.

S kovou lunetou hodinky trošku získaly na váze, ale ne nijak rapidně. Je to hlavně díky tomu, že luneta je titanová, protože ocel by na váze přidala o něco podstatněji. Každopádně si stojím za tím, že kovová část každým hodinkám dodá šmrnc a je to důvod, proč je řada Fenix tou nejoblíbenější. Kovová luneta byla často důvod, proč někdo nechtěl Forerunner 955, ale radši sáhl po Fenixu 7. Teď už se titan zapracoval i do řady Forerunner (úplně poprvé) a myslím, že se tím dost otevírá cílovka.

Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Forerunner 965 má také o něco kvalitnější sklo Corning Gorilla Glass DX a FR 265 se dočkal Corning Gorilla Glass 3. Mezi těmito skly je ten rozdíl, že DX má úpravu ke zlepšení optických vlastností, kdy sklo nemá tolik odlesků, což se může hodit. Oba modely mají totožnou voděodolnost 50 metrů.

FR 265 má systém upnutí řemínku Quick release a FR 965 zase upnutí šrouby, což je považováno za odolnější systém uchycení, ale Quick release je rychlovýměnný systém.

A kdo je vítěz? Ačkoliv má FR 265 dvě velikosti pouzdra a trochu více barviček, musím to dát FR 965. Design tohoto modelu působí o něco dospěleji a kov mu celkově dodává šmrnc a jistý pocit, že se jedná o odolný přístroj.

Displej

Oba modely vynikají tím, že se jedná o první modely z řady Forerunner, které použily technologii AMOLED displeje. Doteď se z praktických důvodů používal transflektivní LCD displej, který permanentně svítil a využíval sluneční paprsky k vlastnímu prosvícení. Bohužel byl ale mdlý a nekontrastní, což v 21. století, kdy se na UX (user experience) klade čím dál větší důraz, nedává moc smysl.

Bylo tedy třeba sáhnout po lepším displeji, který sice zhasíná, ale má mnohem lepší odezvu, vyšší rozlišení, kontrast... Prostě raketa.

FR 265 používá u větší verze displej o velikosti 1,3" a rozlišení 416 x 416 px, menší verze má velikost 1,1" a rozlišení 360 x 360 px.

FR 965 má displej o velikost 1,4" s rozlišením 454 x 454 px.

Popravdě, mezi displeji není, krom velikosti a k tomu ekvivalentního rozlišení, žádný rozdíl. Jak by se řeklo lidověji, je to plichta.

Senzory

Budu se opakovat, ale opět plichta. Oboje hodinky mají naprosto totožnou výbavu, která čítá akcelerometr, barometr, GPS přijímač (s multifrekvenčním příjmem), kompas, gyroskop, teploměr, snímač tepové frekvence a pulzní oxymetr.

Výdrž baterie

V této části nemůže být nic lepšího než tabulka:


Forerunner 265S
Forerunner 265 Forerunner 965
V režimu smartwatche 15 dní
13 dní 23 dní
Příjem signálu GPS 24 hod.
20 hod. 31 hod.
SatIQ (automatický výběr)
18 hod.
16 hod. 22 hod.
Příjem všech satelitů (multi-frequency) 15 hod.
14 hod. 19 hod.
Příjem všech satelitů + hudba 6 hod.
7 hod. 8,5 hod.

Je pravděpodobné, že hodinky s větším pouzdrem mají delší výdrž baterie a z toho právě Forerunner 955 v tomto souboji těží. Je trochu paradox, že menší verze FR 265 má delší výdrž baterie, ale pravděpodobně to bude kvůli menšímu displeji a tedy trochu větší úspoře.

Forerunner 965 vydrží slušnou dobu na GPS, ale nestačí stejně velkému Epixu 2, což je trochu zvláštní. Další zvláštní věcí je, že Epix 2 sice vydrží déle s aktivní GPS, ale Forerunner 965 vítězí v režimu smartwatche.

Kdybychom to vzali naprosto polopaticky, vítězí Forerunner 965, protože vydrží déle ve všech režimech.

Lifestylové a chytré funkce

Co se týče tohoto typu funkcí, napříč modely nejsou vlastně žádné rozdíly.

Chytré hodinky Garmin  – Nejlepší lifestylové funkce
16.2.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší lifestylové funkce

Pokud zabředneme do úplných detailů, FR 965 má čtyřikrát větší úložiště (32 GB) oproti oběma verzím FR 265 (8 GB). Teoreticky vzato se vám tedy do FR 965 vejde čtyřikrát více MP3 skladeb.

Jestli neznáte veškeré chytré a lifestylové funkce v obou modelech, doporučuji přečíst recenze, které najdete na začátku článku.

To by mělo být vše. Ačkoliv je to o fous, díky úložišti se vítězem stává opět Forerunner 965.

Sportovní funkce

Zcela upřímně, jsou sportovní zákoutí hodinek ve kterých FR 965 absolutně převažuje nad FR 265. Pro někoho se ale může jednat o velice specifické funkce, které nevyužije.

FR 265 například nemá vůbec žádnou podporu golfových funkcí. Nenajdeme tam tedy golfová hřiště, nemáte tam digitální skórkartu, měření vzdálenosti úderu a spoustu dalších golfových funkcí, které má právě FR 965.

To stejné jsou i topografické mapy, které najdete pouze ve FR 965. Mapový podklad může být lepší pro orientaci v terénu, kdy vidíte veškeré křižovatky, vrstevnice, přírodní prvky, barvy stezek aj. Oproti tomu FR 265 nabízí pouze navigaci po slepé mapě, kdy vám hodinky naznačují směr a jsou schopné vyobrazit, jak je to daleko do další změny směru. Pro většinu lidí je to naprosto dostačující, ale samozřejmě, mapové podklady to nepřekoná.

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod
13.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod

Pokud zamíříme do cyklistiky, FR 265 nemá měření plynulosti jízdy a skoků (MTB Grit & Flow).

Když se zaměříme na běžecké funkce (což cílovků ForeRUNNERů asi bude zajímat nejvíce), mezi hodinkami nejsou nijak výrazné rozdíly. Oba modely mají klíčové funkce jako stav tréninku, tréninkové zatížení, připravenost k tréninku, denní tréninková doporučení, odečet doby regenerace či noční měření variability srdečního tepu.

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce
8.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce

Když zabřehneme do detailů, FR 265 nemá výškovou a teplotní aklimatizaci, live segmenty (kvůli chybějící mapě) a Real Time Stamina, což je funkce, které odečítá vaši budoucí výdrž při aktuálním úsilí. Pokud tedy vyběhnete, hodinky určí vaše úsilí a jsou schopné odhadnout, kolik kilometrů nebo jak dlouho jste schopni takto vydržet.

Vítěz? Forerunner 965.

Shrnutí

Ano, je to jasné, že vítěz je Forerunner 965. Dávalo by smysl, kdyby Garmin nabízel levnější chytré hodinky, které jsou lepší než ty dražší? To by nebyla moc dobrá obchodní strategie.

Otázkou ale je, potřebujete delší výdrž baterie, mapové poklady a specifické sportovní funkce, která má Forerunner 965 nad rámec? Jestli ano, rozhodnutí je jednoduché. Pokud ne, můžu vřele doporučit Forerunner 265.

Osobně si ale myslím, že jsou dvě skupiny lidí. První sáhne po Forerunner 265, protože v poměru cena / výkon je to výborný model a nabízí funkce se kterými si vystačí většina běžeckých smrtelníků. Ta druhá skupina bude potřebovat co nejdelší výdrž baterie, protože se účastní dlouhých závodů anebo... Prostě chtějí tu titanovou lunetu, která hodinkám dodává šmrnc. A nevidím na tom nic špatného.

A po kterém modely byste sáhli vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Prochypřed 396 dny, reagovat
Chtěl sem si nechat epixy ale když ty 965 s žlutým reminkem a kovovou lunetou jsou proste pecka. A výbava stejná a displej lepší. Jdu do nich.

Hodinky zmíněné v článku