» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Forerunner 745 vs. Forerunner 255

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 6.9.2022 | 5 MIN | 4x komentář

Pro spoustu lidí bude tohle souboj na který čekali. Starý versus nový aneb "mladá generace" dává zabrat té staré. Má ještě cenu si koupit Forerunner 745 po drtivém nástupu Forerunneru 255?

Souboj dvou profi běžců odstartujeme tím, že se mrkneme na společné rysy hodinek. A vy, pokud jste nečetli recenze těchto dvou modelů, nejprve bych doporučoval podívat se právě na ně.

Garmin Forerunner 745: Sporttester s téměř dokonalým záznamem trasy
30.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 745: Sporttester s téměř dokonalým záznamem trasy

Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy

A teď ty společné rysy:

  • Celoplastové pouzdro
  • Nízká váha
  • Vysoká přesnost
  • Stvořeno pro výkon

Novinky u Garmin Forerunner 255:

  • Větší displej
  • Nový snímač tepové frekvence
  • Nový snímač GPS s Multi-GNSS
  • Nové běžecké a fitness funkce

A teď ta hlavní otázka? Vyplatí se vůbec dělat souboj anebo je výsledek jasný? To se dozvíte níže.

Plast kam se podíváš

Asi nikdo by neřekl o obou modelech: "Týjo, to jsou krásky! Ty si vezmu, až se budu ženit / vdávat." A já se upřímně nedivím. Funkčnost je rozhodně nadřazená designu, takže žádná velká pecka to není. Velikostně je to skoro plichta. Dvapětpětky jsou o něco větší, ale není to žádné drama.

Spona je titanovám, což je jedna z mála kovových částí. Další kovovou částí jsou tlačítka, která jsou zdrsněná, aby neklouzala a u modelu 745 je na nich ještě vygravírováno základní nastavení. FR 745 je se svou váhou 47 g o 2 gramy lehčí než mladší nástupce.

Ačkoliv vám to nemusí připadat jako rozdíl, starší model má řemínek "na pevno" a FR 255 má Quick Release. Díky pevnému uchycení (stěžejku vytáhnte z řemínku) ale můžete používat Quick Fit uchycení z "fenixovského" řemínku, což je malá výhoda.

Po designové stránce je to čistě na vás, na který z plasťáků si spíše zvyknete.:-)

O chlup lepší displej

Jak už to tak bývá, vše roste a zvětšuje se. O displeji hodinek Garmin Forerunner 255 to platí taky. Hodinky mají displej o velikosti 1,3" s rozlišením 260 x 260 pixelů. Sedmčtyřipětky mají displej o velikosti 1,2" s rozlišením 240 x 240. Asi si říkáte, že to není taková hrůza těch pár pixelů, ale opravdu, je to znát. Oba modely jinak používají transflektivní LCD displeje vyznačující se výbornou čitelností na přímém slunci a trvalým rozsvícením.

Rozdíl pak uvidíte i v monitoringu sportů, protože 745tky dokážou zobrazit "pouze" 4 datových polí, kdežto model 255 může mít až 6 datových polí. Píšu slovo "pouze", protože je to nějaké maximum, které používá jen hrstka lidí. Většina "normálních" pro větší přehlednost používá okolo 4 datových polí.

Senzorová plichta s výhodou FR255

Pokud jste četli nadpis, určitě jste zaznamenali náznak nelogického slovního spojení. Oba modely mají shodnou senzorovou výbavu, avšak novinka tohoto roku je osazena novým typem snímače tepové frekvence a také multifrekvenční GPSkou, která je, stejně jako tepák, o hodně přesnější.

Ačkoli jsme brali, že Forerunnery 745 jsou ty nejpřesnější, s příchodem vícepásmové GNSS se misky vah překlopily na stranu nového kousku. Při všelijakém testování šlo vidět, že sedmčtyřipětky už prostě nestíhaly. Ne, že by to bylo nějak strašné, ale novinka si umí lépe poradit jak ve městě, tak v lese.

Co se tepovky týče, stále si stojím za tím, že nejlepší je hruďák. Kdybys se měl ale přiklonit k nějakému modelu, tak to bude letošní novinka. Hodinky rychleji reagují na změny a opravdu jsou o něco přesnější.

U baterie se nemáme o čem bavit

Starší model Forerunner 745 byl nabušený model, který uměl téměř vše. Jen tomu bohužel inženýři z Garminu nepřízpůsobili baterku. U nového modelu se snažili o nápravu. A povedlo se jim to.

Garmin Forerunner 745 Garmin Forerunner 255
Režim chytrých hodinek
7 dní
14 dní
Úsporný režim
X X
GPS 16 hod.
30 hod.
Všechny navigační systému
X 25 hod.
Všechny navigační systémy + multifrekvenční příjem
X 16 hod.
GPS + Hudba 6 hod. 7 hod.
UltraTrac 21 hod. 54 hod.

Všimli jste si toho taky? Pokud zapnete Multi-GNSS na FR 255, dostanete se na stejný čas, jako byste pustili pouhou GPS na Forerunneru 745. Je to náhoda, anebo tím chtěl Garmin něco říct? No, jednoznačně lze vidět, že si nový model ten starý namazal na chleba. Ve všech ohledech. Jediné, kde se dá polemizovat o remíze je pak GPS + hudba.

Běžecké hodinky "Pro běžce"

Nové hodinky, nové fíčury, to je jasné. Některé jsou super, jako například lepší widget tréninkového statusu, a některé jako svalová mapa anebo animovaná cvičení jsou... No rozhodněte si sami.

Moc se mi líbí Race wigdet, kdy si můžete naplánovat sezónu a podle toho vám Garmin upravuje tréninky. A na některých webech už je napsáno, že by měly hodinky dostat i funkce z nového modelu Garmin Enduro 2, na které už bohužel starší model nedosáhne.

Forerunnery 745 dostaly alespoň v posledním updatu funkci Run / Walk / Stand, která vám po tréninku vyhodnotí, kolik jste toho odběhli, odchodili a odestáli.

Co v obou hodinkách nechybí, je například VO2 Max z trailového běhu, barometr pro zaznamenávání výšky, tréninková doporučení a například zátěž. Oba modely jsou stavěné pro maximální výkon a proto pro sportovní aktivity neuděláte chybu ani s jedním z nich.

A Forunner 745 navíc přihazuje ještě Strava a Garmin Live segmenty, které nový model prozatím neumí.

Chytráci jsou oba stejní

Ani v jednom ze zařízení nechybí základní chytré vybavení od Garminu, představující notifikace, NFC placení, hudbu přímo v hodinkách (oba 500 skladeb anebo streamovací služby) a například rychlé odpovědi. V tomhle odvětví si oba modely zaslouží potlesk, protože jsou na stejné výši jako například Garmin Fenix 6. Mapové podklady sice chybí v obou kouscích, ale zato navigaci po křivce tam najdete a s ní také například funkci PacePro anebo ClimbPro.

Fitness funkce v čele s VST

U fitnes funkcí je o vítězi jasno už předem. Variabilita srdečního tepu je důležitá hodnota, která vám o vašem zdraví dokáže říct hodně. Jestli přichází nemoc, jste unavení anebo přetrénovaní... Je to opravdu důležitá hodnota a bohužel, Forerunner 745 s ní pracovat neumí. Forerunner 255 pracuje s touto hodnotou výborně a dokáže ji měřit přes celou noc a dle toho usoudit, jak na tom jste.

Kromě VST a snímku zdraví jsou funkce ale totožné a základ v podobě kroků, stresu, tepovky přes den i noc, měření spánku a dalších x vymožeností, zde najdete.

Má ještě cenu koupit Forerunner 745

Z celého srdce a úplně upřímně... Ne, Forerunner 745 už bohužel nemá cenu pořizovat. Ceny obou modelů jsou velice podobné, a tak se nevyplatí jít do "horšího" modelu za nižší cenu. Záměřně píšu uvozovky, protože hodinky mají furt co nabídnout, co se sportu a funkcí píše, ale v tomto souboji je jasným vítězem Forerunner 255 se svou výdrží baterie, funkcemi a dalšími fíčurami jako například nový snímač tepovky anebo Multi-GNSS.

Papírovým vítězem je, jak už jsem výše psal, Forerunner 255 a pro mě osobně je nový model také vítězem. Kdybych si měl nyní koupit multisportovní hodinky do 10 tisíc, určitě padne volba na Forerunner 255, který je ve všech ohledech dostačující na téměř jakoukoli aktivitu od triatlonu až po ultratraily. Nejvíce na něm oceňuji navigaci, platbu kartou, nové fitness funkce a hlavně obrovskou výdrž baterie.

Co si myslíte o těchto modelech vy?

Mohlo by vás zajímat:

SOUBOJ: Garmin Forerunner 55 vs. Forerunner 255
13.7.2022 - Dominik Hok
SOUBOJ: Garmin Forerunner 55 vs. Forerunner 255

Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším

SOUBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Garmin Forerunner 955
15.6.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Garmin Forerunner 955

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 597 dny, reagovat
Kľúčová otázka: budem s tým novým bežať rýchlejšie než so starým? :)
Rudopřed 592 dny, reagovat
Skoda ze 255 nemaju aj klavesove skratky, co 745 ma.
Mirazpřed 149 dny, reagovat
Ahoj, mel bych takovy dotaz. Vim, ze 745 je funkcne o chlup horsi nez 255, ale ted mam moznost koupit pouzitou 745 za neco pres 3 tisice. Jsem zacinajici bezec a nevim, jestli me to chytne. Mam FR45 a tam mi chybi spousta metrik. Jedine, ceho se bojim, ze uz ta baterka moc nevydrzi. Za plnou cenu nova 745 nema smysl, ale co pouzita?
Matěj Urbaczkapřed 148 dny
Ahoj, jediné, o co bych měl strach, je výdrž baterie. Metriky a přesnost problém určitě nebude.:-)

Hodinky zmíněné v článku

7 990 Kč (doručíme do 6.5.)
8 190 Kč nedostupné
7 990 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 3%
9 690 Kč nedostupné