» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Venu SQ vs. Venu SQ 2 – Dvě generace hran

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 13.12.2022 | 5 MIN

Pokud nebudeme brát v potaz dětské hodinky od Garminu, tak jsou smartwatche Venu SQ a Venu SQ 2 jediné hranaté hodinky v nabídce této značky. A dneska se podíváme, kam se nová esqéčka posunula.

Ano, první generace Venu SQ vyšla v roce 2020 a byl z ní celkem hit díky nízké cenovce a opravdu slušné výbavě. Druhá generace z roku 2022 má cenovku o něco výše, ale není se co divit. Úměrně k cenovce se zlepšila i výbava. Nejdřív mrkneme na největší rozdíly a pak si k tomu řekneme něco víc.

Co má navíc Venu SQ 2 oproti svému předchůdci:

  • Nová technologie displeje
  • Nový snímač tepové frekvence a GPS
  • Vylepšený interface hodinek
  • Prodloužená výdrž baterie
  • Nové funkce

Co naopak zůstalo:

  • Hrany, kam se podíváš
  • Městský podtón hodinek
  • Dvě varianty – s hudbou a bez
  • Nepřeberná škála barev

Žádná designová změna

Pokud si dáte obě generace vedle sebe a neznáte barevné kombinace, nebudete vědět, která je nová a která ta starší. Na pouzdře se absolutně nic nezměnilo. A když říkám nic, myslím nic. Oka, nějaký chytrolín by mohl říct, že na černé "lunetě" okolo displeje už není logo Garminu, ale jsou tam pouze indexy.

Garmin Venu SQ recenze: Tělem Apple Watch, srdcem Garmin
8.10.2020 - Dominik Hok
Garmin Venu SQ recenze: Tělem Apple Watch, srdcem Garmin

Pouzdro zůstalo velikostně stejné – 40,6 x 37 x 11,1 mm, tvořeno kombinací plastového základu, hliníkové lunety a dvou tlačítek na pravém boku. Dokonce i váha zůstala stejná a zastavila se na 38 gramech, což znamená, že hodinky prostě a jednoduše na ruce necítíte.

Garmin Venu SQ 2 recenze – Hrany s pořádnou výdrží baterie
1.9.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Venu SQ 2 recenze – Hrany s pořádnou výdrží baterie

Mírná změna tedy nastala pouze v barevných kombinacích. Starší generace má 4 varianty s označením "Music" a 3 varianty bez hudebního přehrávače. Nová to má pak vyváženější, kdy varianty jsou v poměru 3:3. Z nových se mi nejvíce líbí barva s označením Metallic Mint/Cool Mint, která mi přijde "fresh".

Zvolit vítěze této kategorie bohužel nelze. Pouzdro je stejné, a tak je jen na vás, jaká barevná kombinace se vám líbí více.

LCD / AMOLED

Garmin udělal správně a vyměnil již archaický LCD displej za moderní AMOLED a jde to znát. Hodinky "prokoukly" a displej je kontrastnější a co si budeme, je i hezčí a kvalitnější. Na starším modelu se stávalo, že venku na přímém slunci nešlo moc vidět. U nových dvojek se mi to za dobu testování nikdy nestalo.

Displej u první generace Venu SQ

LCD u první generace Venu SQ

Čísly se dvojky také posunuly, kdy mají displej o velikosti 1,41" a rozlišení 320 x 360 pixelů. Stará generace má pak displej o velikosti 1,3" s rozlišením 240 x 240 pixelů. Sklíčko zůstalo stejné – Corning Gorilla Glass 3, které bych raději opatřil ochrannou fólií.

AMOLED je prostě hezčí

AMOLED je prostě hezčí

Co se týče displeje, vítěz je asi jasný... EsQé 2.

Senzorová výbava zůstala stejná, ale..

Pokud mrknete na stránky výrobce a dáte hodinky do porovnávače, zjistíte, že senzorová výbava zůstala stejná. Jsou tu dvě ale. Stejný zůstal akcelerometr, kompas, pulzní oxymetr a senzor pro korekci jasu.

Novinkou je pak senzor tepové frekvence Elevate 4 a také GPSka, která dokáže snímat všechny satelity najednou. Oba senzory slibují zpřesnění tréninkových a zdravotních dat a tento slib se jim daří splnit.

Ale přece jen, jelikož jsou hodinky opravdu lehké, ani stará generace neměla problém s tepovkou a GPSkou.

I tuto kategorii vyhrála nová řada SQ 2.

Opravdovým prvkem pro rozhodnutí je výdrž

Stále si myslím, že hodinky Garmin Venu SQ mají cenu, i když mají zastaralé senzory anebo horší displej. Jen je třeba počítat s vyšší četností nabíjení.

No, pro větší přehlednost přikládám tabulku.

Garmin Venu SQ
Garmin Venu SQ 2
Režim chytrých hodinek
6 dní
11 dní

Úsporný režim

-
12 dní
GPS 14h
26h

GPS + Hudba

h 7h (všechny navigační systémy)
Všechny navigační systémy - 20h

Dle tabulky už jde vítěz této kategorie jasně vidět. Hodinky Venu SQ 2 dotáhly výdrží baterie svého kulatého bráchu – Garmin Venu 2 či Venu 2 Plus.

Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?
9.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?

Městská sportovní klasika

U sportovních funkcí je to plichta. Není tady moc co rozebírat. Stejné sportovní funkce jako u všech hodinek městských řad Garmin. Žádný trailový běh, žádná turistika a jediným rozdíl napříč sportovních aktivit je ten, že nové hodinky dostaly aktivitu Disk Golf.

Hodinky vám jinak změří dostatečný základ v podobě zdolané vzdálenosti, tempa, tepovky, času, kalorií a třeba vašeho VO2 Max, co se běhu týče.

Druhá generace má trošku hezčí background výběru a pozastavení aktivity, co? :-)

Druhá generace má trošku hezčí background výběru a pozastavení aktivity, co? :-)

Bohužel se budete muset obejít bez větších sportovních funkcí, které jsem rozepisoval už v jiném článku.

Garmin – Městské vs. sportovní modely hodinek aneb co získáte a naopak ztratíte
30.11.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin – Městské vs. sportovní modely hodinek aneb co získáte a naopak ztratíte

Přibyl snímek zdraví a spánek

Jako skvělou věc beru, že ve dvojkách se konečně můžete podívat na svůj spánek přímo v hodinkách. Ne, že by první generace neuměla spánek měřit, ale je to o hodně příjemnější se mrknout hned po spánku v hodinkách než v aplikaci.

Další skvělou věcí je snímek zdraví, který kromě průměrných hodnot tepové frekvence, Pulse Ox a dechu, umí také variabilitu srdečního tepu, která vám může pomoct zachytit nemoc či další zdravotní problémy.

Základem ale zůstávají kroky, kalorie, stres, body battery a další známé funkce Garminu.

U chytrých funkcí jsem čekal více

Upřímně, říkal jsem si, že nové Venu 2 SQ budou umět telefonovat v dosahu telefonu, jako to umí Venu 2 Plus. Ale, bohužel. Neumí.

Takže i chytré funkce zůstávají stejné. Notifikace, odpovědi na ně (pouze Android), platba kartou, úložiště a streamovací služby (verze "Music"), budík, stopky a tím tak končíme. Není to vůbec zlé, protože přesně tohle umí i nejlepší modely od Garminu, ale u městských hodinek jsem čekal vychytanější funkce ve formě toho telefonování anebo třeba otevřené odpovědi na zprávu.

Závěrečné zhodnocení

Vítěz na body je zajisté jasný. Jsou to hodinky Venu SQ 2. Mají lepší displej, baterku i funkce. Pokud není problém si připlatit za tento kousek, rozhodně to stojí zato. Ale pro lidi, kteří chtějí kvalitní přístroj a přitom nechtějí dát moc, třeba za první chytré hodinky, Venu SQ je stále skvělá volba.

Venu SQ jsou teď dokonce jedny z nejlevnějších, ne-li nejlevnější hodinky na trhu, které podporují placení skoro u všech banek v republice. Má veškeré sportovní i chytré funkce, které člověk potřebuje a v základu baterka taky není tak hrozná.

A co si myslíte vy? Stojí zato si připlatit za větší baterii a lepší displej?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku