» Blog » Garmin

SOUBOJ – Garmin Vívoactive 5 vs. Venu 3 

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 5.1.2024 | 6 MIN

Kdo čekal, že už se Vívoactive nevrátí, byl na tom asi stejně jako já. Ale překvapení přišlo – oldschoolový Garmin Vívoactive 5 si našel cestu na trh a doplnil řadu městských hodinek spolu s Garmin Venu 3. Vyhraje dědeček v podobě Vívoactive anebo vnuk v podobě Venu?

Dva městské modely vydané ihned po sobě, které překvapily a trošku i zklamaly. Nebudu vám lhát, parametrově je na tom samozřejmě lépe Venu 3, ale jsou i chvíle, kdy je Vívoactive praktičtější. A proto je dnes postavíme proti sobě.

Co mají společného?

  • Typicky městský vzhled podle Garminu,
  • AMOLED displej,
  • slušnou výdrž baterie,
  • možnost placení kartou a hudební přehrávač,
  • sportovní funkce.

A teď pojďme na všechny rozdíly...

Garmin Venu 3 recenze – Tak trochu stejný, tak trochu lepší
30.8.2023 - Dominik Hok
Garmin Venu 3 recenze – Tak trochu stejný, tak trochu lepší

Garmin Vívoactive 5 recenze – Vy jásáte, peněženka nepláče
8.11.2023 - Dominik Hok
Garmin Vívoactive 5 recenze – Vy jásáte, peněženka nepláče

Design – nad jedním přemýšleli až moc

Design Garminu je i u městských hodinek vždycky trošku poznamenaný sportovní duší. Takže pokud chcete čistokrevný smartwatch i vzhledem, ani jeden z modelů nebude pro vás. Ale model Venu 3 je hezky promyšlený. Má dvě varianty pouzdra – menší (41 mm) a větší (45 mm), ocelové doplňky (luneta, tlačítka), fajn barevné varianty a možnost volby premium modelu s koženým řemenem. Prostě radost pohledět.

U Vívoactive 5 se více hledělo na cenu materiálu, a proto je pouzdro z 99 % tvořeno z plastu (včetně spony a tlačítek) a jediný kovový prvek je luneta, která je z hliníku. Také nemáme na výběr z velikosti pouzder a Garmin vsadil na univerzální 42mm pouzdro. To pouzdro je za mě bohužel nevzhledné. Moc fajn je ale celková váha hodinek s řemínkem. Ta se dostala na 37 g se silikonem. U Venu 3 (větší velikosti) je to o nějakých 11 g více.

Musím taky určitě vyzdvihnout celkem pěkné a výrazné barevné varianty, které se nebojí zářit. Poutko na hodinkách má vždycky jinou barvu, a tak jim dodává větší šmrnc, který proráží nudnou monotónností.

Za mě bod putuje k Venu 3. Ale to, že se Vívoactivy nelíbí mně, neznamená, že se nebudou líbit vám.:-)

AMOLED kam se podíváš

Podíváte-li se na jedny či na druhé, podivíte se. Obzvláště u Vívoactive 5. U této řady byl totiž vždycky transflektivní displej a něco je to v Garminu přimělo změnit. Takže u obou modelů najdeme kontrastní AMOLED displej. U menší varianty Venu 3 a Víva najdeme displej o velikosti 1,2" s rozlišením 390 x 390 pixelů. Větší varianta Venu má pak 1,4" s 454 x 454 pixely.

Venu 3S

Venu 3S

Displej je prostě stejný. Nehledě na nějaké velikosti se na oba kouká moc hezky a ovladatelnost je velice podobná. Nedá se říct, že by menší displej byl nějaká prohra. Co se týče nějaké ochrany, tak chraňte jak sebe (haha), tak i hodinky samozřejmě. Jelikož jsou oba modely městské, luneta vůbec nechrání displej, a tak by si nějakou tu ochrannou fólii oba modely zasloužily.

Venu 3

Venu 3

U Vívo mě možná trošku mrzí, že (jelikož je oldschool) nezůstal u transflektivního displeje. Bylo by zajímavé sledovat, jestli i lidi, kteří chtějí městské hodinky, chtějí i transflektivní displej. Ale tohle už se bohužel nedozvíme.

Vívoactive 5

Vívoactive 5

Senzory jsou asi největším game changerem

Zde lze asi nejvíce vidět, jak Garmin šetřil na Vívoactivech, aby jim udržel nízkou cenovku. Než se pustíme do nějaké analýzy, mrkneme na výčet.

Vívoactive 5 – Akcelerometr, kompas, SpO2, tepovka, pulzní oxymetr, teploměr, GPS

Venu 3 – Akcelerometr, gyroskop, kompas, SpO2, tepovka, pulzní oxymetr, teploměr, barometr, GPS

Trošku mě mrzí vývoj a zároveň degradace řady Vívoactive, která své "znalosti" spíše zapomíná, než že by je prohlubovala. Asi bych neměl problém s teploměrem a gyroskopem, ale s tím, že Vívoactivu vezmou barometr a ještě tam dají starší snímač tepové frekvence, s tím už problém mám.

Elevate 5 na Venu 3, který snad brzy přinese funkci EKG

Elevate 5 na Venu 3, který snad brzy přinese funkci EKG

Aspoň že ta GPSka dostala možnost příjmu všech satelitních systémů najednou. Přijde mi trošku škoda, že Vívoactive 5 nedostal alespoň všechny snímače jako jeho předchozí generace – Vívoactive 4.

Elevate 4 na Vívoactive 5

Elevate 4 na Vívoactive 5

Nicméně přesnost obou hodinek není vůbec špatná a s daty se dá docela slušně pracovat. Přesnosti obou hodinek jsme popisovali v recenzích a žádný propastný rozdíl mezi sebou nemají.

Výdrž baterie – Celkem vyrovnaná kategorie

Baterie je solidní u obou modelů. Není o čem, oba mají výdrž nad 10 dnů, což je prostě slušné.

Vívoactive 5
Venu 3
Venu 3S
V režimu smartwatche
11 dní
14 dní
10 dní
Úsporný režim
21 dní
26 dní
20 dní
Příjem signálu GPS

21 hod.

26 hod.
21 hod.
Příjem všech satelitů
17 hod. 20 hod.
15 hod.
Příjem všech satelitů + hudba
8 hod.
11 hod.
8 hod.

Rozdíly jsou, jak je vidno, úplně minimální. A to jak v režimu smartwatche, tak i v režimu GPS. Paradoxem je, že i když mají všichni tři zástupci rozdílné výdrže baterie v režimu smartwatche, při zapnutí Always-on módu by měly vydržet úplně stejně – 5 dní.

Pomyslným vítězem by byl tedy model Venu 3, ale při dobré práci s výdrží (nastavení jasu, tapeta, vypnutí neužitečných funkcí...) vydrží Víva velice podobně.

Důležité funkce jsou stejné, Venu má ale navrch

Pokud je řeč o chytrých funkcích, oba umí kvalitní základ, který Garmin nabízí už pár let. Oba mají kvalitní zobrazení notifikací (nově u obou možnost i zobrazení obrázků – Android only), skvělé počasí s možností více pozic, platbu kartou, hudební úložiště a třeba přednastavené odpovědi, opět pouze Android.

Venu 3 přidávají navíc telefonování ze zápěstí (pro mnohé game changer). Pro mě to až taková výhoda není – všichni slyší můj hovor, v autě mám handsfree a jediné, kde se to dá použít pořádně, je, když doma nechci u dlouhého hovoru jen tak sedět a chci pokračovat v nějaké činnosti.

Další funkcí navíc u Venu 3 je probuzení hlasového asistenta z telefonu, který se objeví i na hodinkách, ale tahle fíčurka v Česku ještě moc dobře nefunguje a musíte ji ovládat anglicky. A opět, lidi to často používají na vyvolání hovoru a s háčky a čárkami mají Amíci prostě problémy.

Takže Venu 3 má funkce navíc, ale ten základ, který používáme nejvíce, mají oba modely.

Sporťáci s výrazným rozdílem pro běžce

Ze začátku na tom byly oba modely ± sportovně stejně. Základní sporty tam byly všechny, ačkoliv s chybějícím barometrem jsme nenašli ve výčtu u Vívoactive 5 turistiku, což je škoda. Jinak animovaná cvičení, VO2 Max, spousty sportovních aktivit, a tak podobně, jsou u obou.

Nový update ale slušně upřednostnil hodinky Venu 3 a to tím, že do nich přidal watty ze zápěstí a podporu běžecké dynamiky. A je to vlastně úplně poprvé, co Garmin porušil svou zásadu nedávat do městských hodinek nic specifického pro sportovní aktivity. Takže woow a obrovský odskok pro Venu 3.

Zde tedy výrazný bodík pro Venu 3.

Fitness guru s monitoringem šlofíků a VST

Když se řeknou fitness data. Okamžitě se mi vybaví tepovka, VST a spánek. Asi tři nejdůležitější údaje, které člověk může na svém chytrém zařízení sledovat. A díkybohu, oba modely tohle splňují. Ba co víc. U obou také najdete konečně i monitoring zdřímnutí, a tím vylepšenou službu Body Battery a také "spánkového kouče", který vám říká, jak se vám vede a co byste mohli zlepšit.

Kromě toho vám samozřejmě hodinky sledují kalorie, kroky a třeba minuty intenzivní aktivity. Jelikož má Venu 3 i barometr, tak k tomu všemu přidává i vystoupaná patra.

Co je novinkou u Venu 3, je spuštění monitoringu teploty kůže, který může odhalit nastávající nemoc anebo mohou pomoct monitorovat cyklus u žen. S novým senzorem se do Venu 3 snad dostane co nejdříve i tak moc chtěné EKG.

Takže co do fitness, základ najdete úplně všude a rozšířené funkce jen u Venu 3, kterému putuje pomyslný bod.

Tak které vybrat?

Vzhledově? Venu 3, to je jisté. Funkčně pro sportovce? Venu 3, to je jisté. Poměr cena / výkon? Vívoactive 5 i s tím, že tam chybí barometr. Za ty prachy, které dáte za Vívoactive 5, dostanete vyvážený výkon, slušnou výdrž baterie a skvělé funkce.

Vívoactive jako znovuzrozený dědeček, který má o něco méně funkcí, stále stojí zato a vyplatí se i za cenu horšího vzhledu a funkční výbavy. Kdežto Venu 3 je hotový model bez kompromisů.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku