VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 24.6.2022 | 8 MIN | 2x komentář

V dnešním díle "Vše na téma" jsme se rozhodli vzít si na paškál luminiscenci u hodinek a podrobit ji důkladnému praktickému testu. Je rozdíl mezi švýcarskou Super-LumiNovou a LumiBrite od Seika? Jak si oproti nim stojí Tritnite, kterou používá Invicta? A co Neobrite od Casia nebo noname brand třeba u módního Dieselu? A vůbec – jak vedle sebe vypadají různé styly hodinek se stejnou luminiscencí? Už teď můžeme říct, že nás výsledky překvapily.

V tomto článku se budeme zabývat převážně praktickou stránkou luminiscence. O (děsuplné) historii či vzniku různých obchodních názvů luminiscence se už podrobně rozepsal kolega Radim:

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

Obsah článku:

Jaké typy luminiscence máme?

V šeru či ve tmě, i tehdy potřebujeme odečítat čas. Proto vzniklo vícero způsobů, jak "rozsvítít" naše hodinky. Pro krátké shrnutí – luminiscence rozlišujeme podle zdroje, z něhož světlo vychází: na fotoluminiscenci, radioluminiscenci a elektroluminiscenci.

Elektroluminiscence

Elektroluminiscence obvykle prosvětluje celý displej (či číselník, např. v případě luminiscence Indiglo u značky Timex) a nachází se výhradně u hodinek, které jsou poháněny baterií. Touto luminiscencí se v našem praktickém testu zabývat nebudeme.

Elektroluminiscence Indiglo u hodinek značky Timex.

Elektroluminiscence Indiglo u hodinek značky Timex.

Timex Coca-Cola Recenze – Hodinky si vychutnej
1.3.2022 - Igor Kratochvíl
Timex Coca-Cola Recenze – Hodinky si vychutnej

Fotoluminiscence

Zabývat se budeme samozřejmě fotoluminiscencí, která je na hodinkách nejběžnější. Jedná se o luminiscenční nátěr, jímž jsou opatřovány nejčastěji ručky a indexy, ale může se nacházet také na lunetě či na celé ploše číselníku. Aktivace fotoluminiscence se provádí zdrojem ultrafialového nebo viditelného záření, a tak je tedy zjednodušeně nutné ji "nabít" světlem.

Nátěr může mít více vrstev – čím více luminiscenčního materiálu nanesete, tím bude jasnější. Také platí, že luminiscence stejné značky může mít více úrovní svítivosti, jelikož se u různých typů hodinek vyžaduje různá intenzita záření (např. u potápek budeme potřebovat větší svítivost než u jiných stylů hodinek).

Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu
24.2.2021 - Agáta Vřeská
Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

Typický příklad fotoluminiscence.

Typický příklad fotoluminiscence.

K "nabití" je vhodné sluneční i umělé světlo, ale mnoho nadšenců do hodinek tvrdí, že nejlepší výsledky přináší přirozené sluneční světlo. Když na luminiscenční materiál dopadne světelná energie, elektrony se vyburcují a začnou se rychle energetizovat, čímž vzniká fosforeskující záře. Jak se energetická hladina elektronů zpomaluje, jas záře se snižuje. Výhodou fotoluminiscence však je, že materiál nestárne a září opakovaně.

Pro fotoluminiscenci existuje mnoho obchodních názvů. Na trhu je nejznámější Super-LumiNova, kterou používají převážně švýcarské značky, japonská LumiBrite (najdeme u Seiko a údajně i u spřízněných značek, jako je Pulsar či Lorus), Tritnite od Invicty, Chromalight, kterou používá značka Rolex, Natulight od Citizenu, Neobrite od Casia a další. Mnohé hodinářské značky, nejčastěji ty, které nabízejí dostupné či módní hodinky, obchodní název ani neuvádějí.

Fanoušci se pak na fórech rádi dohadují, která značka luminiscence vydrží více a jaké jsou v nich vlastně rozdíly. A přesně na to se dnes podíváme.

Radioluminiscence

Třetím typem je radioluminiscence. Radioaktivní, ovšem v současnosti naprosto bezpečná luminiscence na bázi Tritia v plynné formě, kterou jsou naplněny malé neprodyšné skleněné trubičky.

Typický příklad radioluminiscence na hodinkách Luminox.

Typický příklad radioluminiscence.

Díky reakci radioluminiscence vydává stálé světlo, aniž by musela být nasvícena jiným světelným zdrojem. Na rozdíl od fotoluminiscence, která vyžaduje vystavení vnějšímu zdroji a která po čase začne blednout. Mikroplynové trubice oproti tomu poskytují stálou zář, přičemž svítivost čítá až 25 let. Materiál však stárne a nedá se obnovit. Radioluminiscenci užívají například značky Luminox, Traser nebo taky Ball.

Pánské hodinky Ball – Fotogalerie těch nejzajímavějších
20.8.2021 - Agáta Vřeská
Pánské hodinky Ball – Fotogalerie těch nejzajímavějších

Pro zajímavost a srovnání jsme pak jedny hodinky Ball, které kombinují radioluminiscenci (ručky, indexy) a fotoluminiscenci (Super-LumiNova na lunetě), posadili v našem testu vedle hodinek s klasickou fotoluminiscencí.

Luminiscence je nabízena v různých barevných variacích, ovšem nejběžněji se používá zelená, žlutozelená a modrá, a to kvůli způsobu, jakým naše oči interpretují jas barev – tyto odstíny zkrátka vnímáme jako nejzářivější.

"Souboj" luminiscencí – Představitelé a co od nich očekáváme?

Test jsme se rozhodli provést pomocí časosběru, přičemž jsme vybrali 10 hodinek (z kapacitních důvodů, jinak bychom jich nejraději otestovali mnohem více – časem se však určitě dostaneme ke "světelným válkám" různých, nejzajímavějších kousků u nás). Pro účely prvního článku tohoto typu jsme zvolili hodinky tak, aby zastupovaly různé značky hodinek i luminiscencí. Ty mají za úkol demonstrovat ucelené informace a také to, zda se naplnila naše očekávání, nebo zda nás nějaké hodinky překvapily, ať už v dobrém či špatném smyslu...

Hodinky jsme rovnoměrně vystavili přímému slunečnímu světlu na celou hodinu, což je dokonce mnohem víc, než by k rozsvícení potřebovaly. Berte však na vědomí, že kamera obraz zkresluje a zdaleka se nemůže vyrovnat lidskému oku. Tmě přizpůsobené oči by viděly hodinky světélkovat i několik hodin, kdežto naše kamera... Po třech hodinách bylo prakticky zbytečné natáčet dál. Pro naše účely srovnání to však postačí.

Super-LumiNova

Jako zástupce hodinek se švýcarskou Super-LumiNovou jsme vybrali:

Certina DS-8 – společenské hodinky, u kterých se vysoká svítivost nevyžaduje (někdo u společenských hodinek dokonce považuje luminiscenci, byť decentní, za nevhodnou).

Edox Skydiver Neptunian – potápěčské hodinky s nejvyšší úrovní Super-LumiNovy X1, od kterých tedy máme celkem velká očekávání.

Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?
17.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?

Tissot Seastar 1000 Chronograph – Tissot úrovně luminiscence neuvádí, proto zde bylo spíše pokusem pro nás otestovat, jakou úroveň Super-LumiNovy dávají do základních quartzových Seastar 1000, jak si budou stát vedle Skydiverů a o kolik převýší společenské Certiny.

Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
17.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Tissot – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Super-LumiNovou byla opatřena také luneta hodinek Ball Roadmaster Marine, úroveň se mi však také nepodařilo vypátrat.

Existují tři úrovně Super-Luminovy: Standard (nejnižší), Grade A (střední) a Grade X1 (nejvyšší). Grade X1 je nejnovější formulace a podle společnosti RC Tritec vykazuje zlepšení světelnosti až o 60 % po dvou hodinách oproti úrovni Standard. Neuvádí se ale, jaké je zvýšení výkonu při porovnání Grade A a Grade X1.

LumiBrite

Japonská LumiBrite je dle všeho velmi působivý typ luminiscence, který používá značka Seiko, případně (údajně) značky, které pod něj náleží. Pro srovnání jsme vybrali potápěčský model z řady Prospex, pak základní quartzový model s chronografem a vedle něj postavili podobný quartzový model od značky Pulsar (který však luminiscenci vyloženě nespecifikuje a to, že je tam LumiBrite, jsem našla jen u nespolehlivých zdrojů, a tak je test spíše takové ověření pro nás):

Potápěčské hodinky Seiko Prospex Sea SPB189J1 přezdívané "Shogun", od kterých čekáme velké věci.

Seiko Shogun recenze – V jeho přítomnosti jsou ostatní takhle malí
9.2.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Shogun recenze – V jeho přítomnosti jsou ostatní takhle malí

Základní quartzový model s chronografem Seiko Chronograph Titanium Quartz SSB391P1.

Solární hodinky Pulsar Accelerator Solar Chronograph PZ5110X1 značky Pulsar, která je divizí Seika. Vyrovná se úroveň luminiscence základnímu modelu od Seika?

LumiBrite se pyšní tím, že dokáže po deseti minutách vystavení slunečnímu světlu osvětlit ručky a čísla na tři až pět hodin.

Tritnite

Svérázná Invicta nás už nejednou překvapila kvalitou svých hodinek. Pověst luminiscence Tritnite, kterou používá výhradně společnost Invicta, je však nevalná (možná proto se Invicta občas uchyluje k používání Super-LumiNovy). A tak od hodinek Invicta Pro Diver Automatic 0420 neočekáváme žádné zázraky.

Všem hodinkám dáváme stejné podmínky – nasvěcovaly se hodinu na slunečním světle, což, jak jsem říkala, by mělo více než stačit... Jak jsem se ale v problematice hnípala hloub a hloub, u Invicty jsem narazila na malou poznámku v knížečce s instrukcemi: "Tritnite vyžaduje 4–5 hodin působení světla, aby ve tmě jasně zářila. Při pravidelném vystavení světlu pak bude fungovat i nadále..." Tritnite tedy neměla takové podmínky, jaké vyžadovala, a tak si dělám mentální poznámku to s nimi v dalším díle zkusit znovu.

Neobrite

O luminiscenci Neobrite, kterou používá značka Casio, aby čert něco našel. Proto s napětím čekám na výsledky našeho testu, které mi o ní prozradí víc. Casio je nicméně dostupná značka a ze zkušeností víme, že luminiscence tady není žádná hitparáda. Ale uvidíme...

Zástupce Neobrite dělaly oblíbené hodinky Casio Edifice ECB-900DB-1AER, které jsme pro srovnání položili mezi ostatní quartzové chronografy jiných značek.

Módní noname luminiscence

A pro srovnání (a hlavně pro zajímavost) zařazujeme ještě módní quartzové chronografy Diesel Mega Chief, které se u pánů těší vcelku velké oblíbenosti. Kdo ví, třeba nás jejich luminiscence překvapí.

A vítězem se stává...?  – Naplnily se naše předpoklady?

Jak se mezi sebou luminiscence "popraly"? Koukněte na zrychlené video:

Volejme sláva a tři dny se radujme, protože vítězem se staly hodinky, u kterých jsme to nejspíš všichni očekávali: Seiko Prospex Sea a luminiscence LumiBrite! (ano, Agát, měla jsi pravdu ;))

Agát – náš největší borec přes Seika, měla o vítězi jasno od začátku. Přečtěte si její články.

Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou
10.6.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou

Když jsme u té LumiBrite, hodinky Seiko Quartz Chronograph a Pulsar Accelerator si pak také nevedly zrovna zle.

Pulsar ještě statečně jemně světélkoval ve 123. minute, kdežto Seiko Quartz Chronograph se držel až do

Pulsar ještě statečně jemně světélkoval ve 123. minutě, kdežto Seiko Quartz Chronograph se držel až do konce, jen o dost slaběji než velký potápěčský brácha. Přesto si vysloužil třetí místo!

U švýcarské Super-LumiNovy pak nastalo docela velké překvápko. Zatímco jsme si byli naprosto jistí, že Edoxy s proklamovanou Grade X1 zaválí a Tissot Seastar jsme k nim chtěli spíš přirovnat a zjistit, jestli mají stupeň luminiscence stejný, vidíme u Edoxu už v nějaké 102. minutě silný pokles světelnosti (kompletně zhasly kolem 126. minuty), zatímco Seastary dál válcovaly všechny hodinky okolo – proto taky opravdu těsně (!) skončily na druhém místě (Seika na konci svítí o chloupek víc).

Edox Skydiver zhasly k našemu překvapení poměrně brzy. Možná jsme však narazili na nějaký horší kousek. V příštím testu raději ještě otestujeme jiný model se stejným typem luminiscence.

Edox Skydiver zhasly k našemu překvapení poměrně brzy. Možná jsme však narazili na nějaký horší kousek. V příštím testu raději ještě otestujeme jiný model se stejným typem luminiscence.

Společenské Certiny opravdu slabounce světélkovaly až do konce a luneta hodinek Ball zhasla (pro čočku naší kamery) při nějaké 162. minutě.

Tritnite od Invicty to docela projela a pohasla už při 57. minutě.

A dostupná Casia s Neobrite? Ta si také nevedla zrovna zle. Ještě při 111. minutě zářily více než hodinky Pulsar a překvapivě velmi podobně jako Edox Skydiver. Zářit dokázaly ještě o něco déle, do 130. minuty.

Módní Diesly pak vydržely zhruba do 60. minuty, což je o chloupek lepší, než Tritnite od Invicty. Jak jsem ale zmínila výš, u Invicty to chce také alespoň jeden další test.

A to je pro dnešní souboj vše. Seikařům ze srdce gratulujeme a do komentářů mi můžete dát vědět, jaké hodinky máme podrobit testu v dalších dílech! :)

Mohlo by vás dále zajímat:

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon
23.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jiří Ludvikpřed 666 dny, reagovat
Agátko, opožděně přijmi velkou gratulaci ..????
Watchmanpřed 479 dny, reagovat
Docela bych rad videl ve srovnani zastupce Orient (napr Kamasu) a potapecske hodinky od Certiny.

Hodinky zmíněné v článku