» Blog » Swatch

Speedmastery od Swatche – Předčasný aprílový žertík, dojná kráva či demokratizace slavného designu?

Tagy: Zprávy | Swatch | Klasické | Fashion

Eduard Tomas | 28.3.2022 | 5 MIN

Swatch Group ke konci března 2022 opět šokoval hodinkový svět. Představil totiž něco nejen nečekaného, ale především na první pohled zcela absurdního. Přesto jsou MoonSwatch, jak je kolaborace dvou titánů – Swatch a Omegy – nazývána, realitou. Ikonické chronografy od Omegy tak nyní seženete za neuvěřitelných 260 amerických dollarů. Nabízí se otázka – proč?

Blancpain x Swatch: Bioceramic Scuba Fifty představení
7.9.2023 - Aleš Pavelek
Blancpain x Swatch: Bioceramic Scuba Fifty představení

Jde jen o marketingové pozlátko, nebo nová kolekce přináší alespoň kousek požitku z legendárního modelu i běžným smrtelníkům? Věští „první Swatchky na Měsíci“ novou etapu pro švýcarský koncern, nebo tu máme pouze náhodný slepenec? Podívejme se spolu na novinku trochu zblízka.

Zklamání pro české milovníky hodinek

Pokud vás titulek a perex nadchly natolik, že zvažujete koupi, rovnou na takové myšlenky můžete zapomenout, tedy alespoň prozatím. Nejde ani tak o masivní fronty před butiky Swatch, byť zájem první den prodeje předčil dokonce očekávání samotného výrobce, jenž musel omezit již původně omezený počet hodinek na osobu ze dvou na jedny, ale především se v ČR zatím nemůžeme těšit vůbec.

V ČR zatím bohužel nejsou k prodeji.

MoonSwatche jsou k dispozici pouze ve vybraných kamenných obchodech a naše země na seznamu lokací bohužel chybí. Ze sousedů lze zkusit štěstí v Rakousku, Německu anebo Polsku. Nicméně zásoby na prodejnách jsou v řádu stovek a zájemců je nespočet.

Zdroj: Hodinkee.com

Zdroj: Hodinkee.com

Na bazarech již straší cenovky v desetitisících korun a hodinkovou komunitou se šíří mnohé vtipy. Swatch se nechal slyšet, že se nejedná o limitovanou či číslovanou edici. Ovšem minimálně nyní nabídka nestíhá poptávku. Též přislíbena je možnost pořídit si hodinky on-line přes oficiální webové stránky značky. Není však známo ani orientační datum, kdy bychom se mohli těšit.

Mise Pluto.

Mise Pluto.

Zpravidla platí, potvrdil nám to například Timex se svým modelem Q v roce 2019 a dlouhodobě to dokazuje i v jiné cenové hladině Rolex téměř se všemi svými sportovními kousky z nerezové oceli, že hodinky nemusí být limitované, aby je byl nadlidský úkol sehnat.

Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět
27.4.2023 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenze – Retro, které nečekaně uchvátilo svět

Mise po celé sluneční soustavě ve skoro plastovém pouzdře

Čím se nové časomíry od svého staršího bratříčka liší, je vzdálenost odputovaná od Země, respektive zatím jde o pouhé ambice na daleké cesty. Model Omega Speedmaster si vysloužil přezdívku „Moonwatch“, neboť se roku 1969 tyto hodinky staly prvními, co se podívaly na Měsíc. Nešlo však o jejich první ani poslední vesmírnou misi. A dnes se Swatch Group snaží navázat na tuto tradici „výpravami“ hned na jedenáct objektů naší sluneční soustavy, konkrétně na všech 8 planet, Pluto, Slunce a Měsíc.

Celkem je k dispozici 11 variant. Mise na planety naší sluneční soustavy, na Pluto, Slunce i Měsíc.

Celkem je k dispozici 11 variant. Mise na planety naší sluneční soustavy, na Pluto, Slunce i Měsíc.

Zajímavější než seznam variant, jež se od sebe liší jen esteticky, je materiál, z nějž je zhotoveno pouzdro. Swatch mu říká Bioceramic a poradím vám, není to úplně ani keramika ani plast. Nedávná inovace Swatche se skládá ze 2/3 keramického prachu a 1/3 z plastu s biologickým původem.

Na omak i vzezřením biokeramická hmota inklinuje spíše k plastu, avšak zároveň získává část pevnosti keramiky. Nošení je komfortní, hodinky nepůsobí přímo levně. Na druhou stranu právě nekovové pouzdro napomáhá udržet cenovku takto nízko.

Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek
16.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek

Druhé Speedmastery“ a dilema značky na ciferníku

Ve svém článku o historii Swatch jsem vysvětloval, že název Swatch je zkratkou pro „second watch“, tedy druhé hodinky. Dělá to tak ze společného projektu Omegy a Swatche „druhé Speedmastery“? A co si pod tím vůbec představit? Základní myšlenkou a jedním z předních důvodů úspěšnosti značky Swatch je nahraditelnost hodinek. Ztratí-li je člověk, zkrátka si pořídí nové. Nemá jít o jediné, jež má a co se dědí po generace. Takový koncept je samozřejmě aplikovatelný pouze u produktů nižší cenové kategorie, nicméně je, jak vidno, funkční.

Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství

Problém z mého pohledu nastává, když k tomu přimícháme výrobce, jakým je třeba Omega. Lze použít analogii k automobilovému průmyslu. Jak legrační by bylo si představit Porsche 911 s motorem a interiérem ze Škody Octavia? Rovněž jde o jeden a ten samý koncern, ale dvě značky se zcela odlišnými filosofiemi. Pak je do jisté míry oprávněný pocit, že Swatch pouze zneužívá legendárního statutu, parazituje na něm, navíc přitom původní model znesvěcuje.

Hodinky se netváří ani jako Omegy ani jako Swatchky, samy neví, kým jsou. Na ciferníku je pyšně napsáno „OMEGA“, místo řeckého písmene „Ω“ je vyryto zespoda na krycím sklíčku „S“, záměr je však zřejmý, nechybí ani typická tečka nad 90. Přitom v nich tepe srdce quartzové, spona řemínku je plastová a časomíry hrají všemi barvami…  A pochopitelně jde o bestseller. Kdo by nechtěl hodinky od švýcarského velikána za pouhých pár tisíc korun?

Konkurence pro Omegu

Zda tento krok Omeze uškodí, ukáže jen čas. Chce-li někdo Omegy, neuspokojí jej takový kompromis a cenovka je ve zcela jiných výšinách, přímá konkurence nenastává. Může jít o zpřístupnění slavného designu. Hodinky nám dovolí okusit, co bychom mohli mít, když si „skutečné“ Speedmastery pořídíme, ovšem kousíček bude vždy chybět.

Je to vlastně opačná strategie, pokud ji srovnáme například s druhým gigantem, Rolexem. Jak jsem říkal, sehnat sportovní model v oceli je dnes skoro nemožné a nezbývá nám než dychtivě zírat do výkladních skříní. Těžko jasně určit, jaký je ten poctivější přístup.

Přesto se mohu plést. Někoho spíše novinka odradí od koupě originálu. Druhého třeba uspokojí natolik, že již nebude mít potřebu po skutečných měsíčních hodinkách vůbec toužit. V první řadě je ale nutné říct, že já (na rozdíl od expertů obou značek) pouze spekuluji na základě omezených informací. Generální ředitel Omegy, Raynald Aeschlimann, prozradil, že projekt byl v plánu již před pandemií covidu-19, den D byl tehdy stanoven někdy v roce 2020. Fakt, že ke společnému výrobku došlo i po nuceném odkladu svědčí, že dostatečné zvážení reálií nastalo.

"Swatchky jsou perfektní pro začínající fanoušky Moonwatch a neumím si představit vhodnější ikonu pro náš společný projekt." Raynald Aeschlimann, CEO Omegy

Budoucnost Swatch Groupu

V tom samém článku o Swatch jsem tehdy značce vytýkal, že trochu usíná na vavřínech a nepřichází sama s ničím novým, spoléhá se pouze na koncernové značky. Nu, je MoonSwatch něco nového? Ano, nikdo z nás by ještě před měsícem ani v tom nejšílenějším snu nesnil od Speedmasterech od Swatche. Avšak jde také o ukázkový příklad spoléhání se na koncernového výrobce. Odvážný krok, ale jakým směrem, je na zvážení.

Bude Swatch čerpat nyní kromě své slavné minulosti i z té cizí? Totiž, mám skoro pocit, že označení dojná kráva není relevantní, nikoliv protože na hodinkách Swatch nevydělá, nýbrž jelikož tato kráva podkopává celou svou vlastní farmu. Jde-li o jednorázový „bonbónek“, povedl se. Kousky jsou to nádherné, vyzývavé, zábavné. Jak ale tedy vysvětlit důvod jejich existence? Zároveň nutno přiznat, že abychom si hodinek užili, nemusíme chápat, proč jsou, stačí, že jsou.

Swatch je inovátorem, nebojí se změny, ostatně to nám demonstroval nespočetněkrát. Doufejme však, že ne každý počin krále švýcarské hodinařiny určuje směr jeho budoucího putování. Z MoonSwatchů se pak budeme moct těšit jako z příjemné kuriozitky, spojených sil dvou výrobců, co sami mají svá vlastní pozoruhodná portfolia produktů.

Mohlo by vás dále zajímat:

TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch
24.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch

Swatch SPACE Collection recenze – Nejdostupnější hodinky podporované NASA
22.10.2021 - Agáta Vřeská
Swatch SPACE Collection recenze – Nejdostupnější hodinky podporované NASA

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie
3.5.2022 - Eliška Měrková
Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře