» Blog » Tissot

Seastar, DS Action Diver, Ocean Star, Khaki Navy: Srovnání 4 potápek ze Swatch Groupu

Tagy: Souboj | Certina | Hamilton | Mido | Tissot | Pánské | Klasické | Potápěčské

Eduard Tomas | 11.2.2020 | 6 MIN | 2x komentář

Pokud se díváte po švýcarských potápkách do 25000 Kč, jste na správném místě. Vybral jsem 4 zajímavé modely od 4 zajímavých značek s dlouhou historií a zvučným jménem a neubránil se lehkému srovnání.

Společný jmenovatel: Swatch, Volkswagen Group hodinářství

Tissot, Certina, Mido, Hamilton. To jsou značky, které mají na svědomí modely z mého výběru. Bezpochyby jste o nich už slyšeli, ale možná je dobré připomenout, že všechny patří do koncernu Swatch. Stejně jako Omega, Glashütte Original a dokonce i Breguet a Blancpain.

Právě Swatch má největší podíl na celosvětovém trhu s hodinkami. Značka byla založena roku 1983 Nicolasem Hayekem na vrcholu krize známe jako quartzové a dalo by se říci, že Swatch Group tehdy zachránil švýcarské hodinářství. Ale to už je příběh na někdy jindy...

Důvod, proč to zmiňuji je, že společná přítomnost Tissotu, Mida, Hamiltonu i Certiny ve Swatch Groupu se odráží na podobných specifikacích některých modelů. Je to podobné jako u Volkswagenu, i tady sdílí koncernové značky komponenty mezi sebou. My se podíváme na to, co vybrané potápky spojuje, ale především na rozdílné prvky.

Tissot Seastar 1000 Automatic

Model Seastar 1000 od Tissotu nabízí, stejně jako ostatní hodinky Tissot, kvalitu a povedený design a s cenou okolo 18 000 Kč jistě zaujme. Robustní pouzdro o průměru 43 mm, které je hodnoceno na 300 m voděodolnosti, má i chráněnou šroubovací korunku, což je pro potápěčské hodinky typické. Osobně bych preferoval spíše velikost okolo 40 mm, ale větší pouzdro může někomu vyhovovat.

Tissot Seastar 1000

Design se, jak již bylo řečeno, povedl. Je funkční, přesto stále působí poněkud elegantně, rozhodně si hodinky můžete pořídit i na každodenní nošení. Vyhnul bych se však formálnějším událostem, věřím, že k saku stále patří jednoduché a tenké hodinky, které snadno schováte pod košili.

Jediná má výhrada k číselníku je tloušťka ručiček, byť jde z hlediska množství luminiscence o praktickou věc, ztenčení by jim designově neuškodilo, zvlášť když je porovnáme s poněkud malými indexy.

Číselník je ale jinak povedený, kromě nenápadné datumovky na šesté a trochy textu je velmi strohý a čitelný. Je kryt standardním safírovým sklíčkem, které je lehce seřízlé na krajích. Lemuje ho keramická luneta, což je u hodinek této cenové kategorie velmi dobré. Většina konkurentů nabízí méně odolnou a levnější hliníkovou lunetu. Na jednosměrně otočné lunetě nalezneme, pro potápěčské hodinky typickou, časomíru na až 60 minut.

Keramická luneta je v této cenové kategorii

Keramická luneta je v této cenové kategorii velkým plusem

Dýnko Seastaru 1000 je šroubovací a průhledné, což je u potápek velmi atypické, proto mě hned zaujalo. Průhled přes sklo odhaluje strojek, který je pěkně zdobený, zvlášť s ohledem na cenovku. Jedná se o ETA Powermatic 80, což je velmi dobrý a kvalitní strojek s obdivuhodnou 80 hodinovou rezervou chodu. Můžete tak hodinky nosit i s několikadenními přestávkami, bez toho, aby přestaly jít.

Průhledné dýnko nebývá u potápěčských hodinek příliš obvykle, o to více zaujme

Průhledné dýnko nebývá u potápěčských hodinek příliš obvykle, o to více zaujme

Hodinky jsou nabízeny v různých barvách číselníku, včetně černé, modré, v kombinaci obou barev a šedé.

Tissot Seastar 1000 se nabízí hned v několika barevných variantách

Tissot Seastar 1000 se nabízí hned v několika barevných variantách

Certina DS Action Diver Automatic

Certiny DS Action Diver sdílí s Tissoty stejný základní ETA strojek, ale na tenhle se skrz dýnko nepodíváme. Společné mají 300 m vodotěsnosti, velikost pouzdra 43 mm a datumovku, ta je ale na třetí a ne na šesté, také nepůsobí tak elegantně, jako u Tissotů. Korunka je opět šroubovací a chráněná.

Liší se však v designu, protože kromě datumovky je design modelu DS Action Diver, byť jsou Tissoty pěkné, lepší. Například tady jsou ručičky i indexy ideální. Dále mají Certiny na rozdíl od modelu Seastar certifikaci ISO 6425 pro potápěčské hodinky, takže se jedná o skutečně „čistokrevné“ potápky.

Dýnko je u Certin plné, šroubovací; hodinky mají navíc ISO 6425

Dýnko je u Certin plné, šroubovací; hodinky mají navíc ISO 6425

Bohužel má ale model DS Action Diver i svá negativa oproti modelu Seastar. Luneta je u Certin ocelová pouze s hliníkovou vložkou a nedosahuje kvalit keramické. Také je o několik tisíc dražší než Tissoty, a je na zvážení, jestli to není poněkud velký příplatek, když se zamyslíme, co dostáváme navíc…

Certina DS Action se nabízí v několika variantách

Mido Ocean Star Automatic

Mido Ocean Star zaujme hodně povedeným designem
27 000 Kč (doručíme do 26.4.)

Mido nám s modelem Ocean Star nabízí podle mě nejpovedenější design ze všech. Pouzdro je o chlup menší, konkrétně má 42,5 mm. S výše zmíněnými potápkami sdílí Ocean Star chráněnou šroubovací korunku a základní ETA strojek, ani tady na něj ale nevidíme, průhled nabízí jen Tissoty.

Na dýnku Ocean Star najdeme typickou rytinu hvězdice

Na dýnku Ocean Star najdeme typickou rytinu hvězdice

Oproti ostatním tady máme navíc komplikaci ukazatele dne v týdnu. Co nepotěší, je luneta, vyrobena z hliníku. Na druhou stranu je asi designově nejzdařilejší a ladí k hodinkám velice dobře.

Luneta má sice jen hliníkovou vložku, ale v celkovém dojmu vypadá hodně dobře

A našli bychom pár dalších nedokonalostí. Voděodolnost je ohodnocena na 200 m, což není žádný velký problém, zvláště pokud nemáte v úmyslu se potápět do větších hloubek, přesto bych ocenil aspoň 300 m, jako nabízí Certina a Tissot. Zejména s ohledem na cenu, kdy si Mido za své hodinky řekne ještě o pár tisíc víc, než Certina. Se svou cenou okolo 25 tisíc za model na ocelovém náramku je tedy z našeho výběru nejdražší.

Na vyšší ceně Mido Ocean Star se podepsalo nejen jméno značky, ale i propracované detaily, nebo spona i u verze na pryžovém řemeni

Na vyšší ceně Mido Ocean Star se podepsalo nejen jméno značky, ale i propracované detaily či spona i u verze na pryžovém řemeni

Za mě by byly Mido Ocean Star naprosto ideální, pokud by šly s cenou o něco dolů.

Také Mido nabízí několik variant, včetně titanového provedení

Také Mido nabízí několik variant, včetně titanového provedení

Hamilton Khaki Navy Scuba Automatic

22 400 Kč (doručíme do 14.5.)

Model Khaki Navy Scuba od značky Hamilton také sdílí s ostatními základní ETA strojek a chráněnou šroubovací korunku. Nabídne nám ale, na rozdíl od ostatních, ideálně 40 mm velké pouzdro. Dále pro někoho zajímavější značku, protože Hamilton, byť je dnes skutečně švýcarskou značkou, byl založen ve Spojených státech a to už roku 1892.

Design se také povedl, Mida u mě vyhrávají, ale Hamilton neurazí, ba naopak. Líbí se mi i ocelový náramek, pokud se pro něj rozhodnete. Hodnotil bych ho asi nejlépe ze všech hodinek v tomto srovnání. Přitom si za něj, na rozdíl od ostatních, Hamilton neúčtuje nic navíc, pryžové řemínky bývají totiž většinou levnější.

Hamilton Khaki Navy má krásný ocelový náramek

Tím se dostávám k hlavnímu esu v rukávu těchto hodinek, model Khaki Navy Scuba od Hamiltonu stojí ještě o pár set korun méně, než Tissoty. Byť je rozdíl v cenovce minimální, Hamilton vyhrává cenu o nejlevnější hodinky srovnání.

Jsou tedy hodinky Khaki Navy Scuba ty nejlepší? Tak jednoduché to nebude, protože ani ony se neobešly bez chyb. Začněme voděodolností, ta činí pouhých 100 m a to dle mého názoru nelze u moderních potápek tolerovat. Také tady je datumovka dosti nepěkná a působí, jako kdyby byla přidána až na poslední chvíli.

17 440 Kč Prodej ukončen

Luneta je jen hliníková, což s ohledem na cenu není problém, ale Tissot zvládnul přidat keramickou za cenu velmi podobnou. A v neposlední řadě bych preferoval strozší a čistší číselník.

Barevné varianty Khaki Navy Scuba Automatic

Finální verdikt. Které potápky si zaslouží místo na vašem zápěstí?

Svým způsobem vlastně všechny; každé nabízí něco zajímavého, co ostatní nemají. Lepší otázkou by bylo: které v čem vynikají a na co se hodí?

Nejlepší poměr ceny ku výkonu nabízí suverénně Tissot. Ano, Seastar má své chyby, ale nabízí nejlepší technické specifikace, pokud si považujeme keramické lunety víc než certifikace ISO 6425, za druhou nejnižší cenu. Navíc má i průhledné dýnko, které je pro milovníka hodinek velmi zajímavé.

Pro skutečné potápěče doporučuji DS Action Diver od Certiny. Sice si připlatíte, máte ale jistotu certifikace a z mého pohledu i lepší design. Ztratíte sice keramickou lunetu, ale jsou to skutečné potápky, o které se v praxi bát nemusíte.

Mida lze doporučit všem, kdo tolik nehledí na specifikace a chce designově propracované a povedené potápěčské hodinky od značky, která je velmi uznávaná a zajímavá. Objektivně je poměr ceny ku výkonu asi nejhorší z porovnávaných hodinek, ale ne všechno – a už vůbec ne hodinky – lze vždy hodnotit objektivně a racionálně. Konec konců každý by si měl koupit ty hodinky, které se mu líbí.

Posledně zmiňované Hamiltony bych doporučil zájemcům spíše o sportovní hodinky s potápěčským designem, než vyloženě potápky. Pokud mezi takové zájemce spadáte, je atraktivní provedení Khaki Navy Scuba perfektní volbou.

Ať už se ale vyberete kterékoli, jistě budete spokojeni. Všechny 4 potápky se totiž náramně povedly a nešlo o soutěž, spíše lehké srovnání, v čem které vyniknou…

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 1485 dny, reagovat
Pěkný článek víc takových děkuji
Eduard Tomaspřed 1478 dny
Dobrý den. Děkuji, budu se snažit :-) E. Tomas

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice 1841 ks
31 200 Kč skladem
27 000 Kč (doručíme do 26.4.)
21 110 Kč (doručíme do 29.4.)
22 400 Kč (doručíme do 26.4.)
Zobrazit další