» Blog » Suunto

Starý vs. nový – jak velký je rozdíl mezi generacemi sporttesterů

Tagy: Souboj | Garmin | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 4.10.2022 | 6 MIN

Rok je ve světě technologií celá věčnost. Ale co třeba 13 let? A jak si takové archaické kousky vedou proti dnešním titánům? Dneska vás provedu velice zajímavým soubojem. Garmin Fenix 7X vs. Forerunner 310XT vs. Suunto Ambit 2!

Co se stane, když nové hodinky budou měřit hůře? To by bylo, co?

V dnešním článku porovnám GPS, běžecké metriky a například barometr. Možná se dotknu i nějakých chytrých funkcí a bůhví, co ještě zjistím. Pojďme si ale představit dnešní soutěžící:

Za starou generaci GPS hodinek zde máme:

  • Suunto Ambit 2 (datum vydání 1. 5. 2013)
  • Garmin Forerunner 310XT (datum vydání 4. 2. 2009)

Nová generace pro porovnání:

  • Garmin Fenix 7X (18. 1. 2022)

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Garmin Fenix 7X – Po více než 1000 kilometrech
23.8.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7X – Po více než 1000 kilometrech

Suunto Ambit 2

Legendární řada Suunto hodinek – Ambit. Dočkali jsme se tří generací, každá měla své kouzlo a hlavně každá z nich byla neskutečný držák. Ostatně někteří lidé je nosí dodnes. Tato řada dala za vznik prvním GPS hodinkám od Suunta.

Na svou dobu byly hodinky už celkem slušně chytré. V základu jste našli ABC senzory (výškoměr, barometr, kompas) a k tomu ještě widget se západem a východem slunce.

Byly to macky. 50 mm průměr pouzdra se nevejde na každou ruku

Byly to macky. 50mm průměr pouzdra se nevejde na každou ruku

Samozřejmě to byl v první řadě sporttester, a tak byly nejdůležitější sportovní funkce. Hodinky měly základ v podobě běhu, turistiky, indoorových sportů a například plavání. Mezi rozšířené sporty beru třeba triatlon nebo lyžování. Tyto módy jste si mohli upravovat podle libosti v Movescount (bývalá aplikace pro Suunto).

Doménou Suunta, jak všichni víme, jsou kompasy. A tak hned první Ambity měly od začátku možnost navigace po křivce, kde jste si mohli vybrat, jestli chcete navigovat podle nahraného GPX souboru, podle předchozích projitých tras anebo například podle uložených POI.

Veškeré fotky pro Suunto Ambit 2 má na starost DC Rainmaker

Jelikož hodinky neobsahovaly optický snímač tepové frekvence, dalo se k nim připojit nespočet snímačů včetně hruďáku, wattmetru a všemožných PODů pomocí ANT+ technologie.

Výdrž baterie se pohybovala okolo 30 dní v režimu "smartwatche" (telefon nelze připojit, takže digitálky alá Casio Protrek), 50 hodin při minutovém intervalu snímání GPS a 15 hodin po vteřině.

Celkem slušné, co?

Garmin Forerunner 310XT

Nedivte se, že tady budu trošku citově zabarvený, protože Garmin Forerunner 310XT byly moje první hodinky od Garminu. V roce 2009 to byly hodinky s nejdelší výdrží baterie na GPSku a zároveň to byly jedny z prvních triatlonových hodinek na světě.

Nalevo první fotka s nimi v roce 2013 a napravo asi poslední dochovaná v roce 2015. A nesmějte se mi, všichni jsme byli někdy v pubertě.:-)

Nalevo první fotka v roce 2013 a napravo asi poslední dochovaná v roce 2015. A nesmějte se mi, všichni jsme byli někdy v pubertě.:-)

Bohužel zde nemohu popsat, jak hodinky vypadaly v režimu smartwatche, digitálek – tyto hodinky totiž žádný takový mód neměly. Takže jste je pustili pouze na sport, vybrali ten správný pro vás a stiskli start. Mohli jste samozřejmě nastavit veškeré hodnoty v hodinkách, jak je u Garminu zvykem.

Hodinky uměly základní sporty jako běh, kolo, plavání, indoorové sporty a zároveň tedy i triatlon (jak už jsem předeslal). Maximálně 4 datová pole na obdélníkové obrazovce a možnost vykreslení výškového grafu a navigace po křivce byla v té době totální paráda! Jako první měly virtuálního partnera, kterému jste nastavili tempo a mohli jste proti němu závodit. Dal se k nim připojit hruďák, wattmetr, PODy a další... Vše za pomocí ANT+.

Koukněte na ten piktogram cyklisty. Není to úžasné? :-)

Koukněte na ten piktogram cyklisty. Není to úžasné? :-)

Neskutečná pecička byla také možnost přenést data bez pomocí kabelu. Stačilo do počítače zapojit ANT+ Stick (čti ANT+ flashdisk), který převáděl signál a mohli jste data nahrát rovnou na Garmin Connect.

Garmin Connect pro pamětníky

Garmin Connect pro pamětníky

No a na baterku vydržely hodinky neskutečných 20 hodin po vteřině s jednou z nejpřesnějších GPS, co svět v té době viděl.

Garmin Forerunner 310XT vs. Suunto Ambit 2

První test probíhal jen mezi těmito dvěma modely,  v podobě testu GPS a barometru. Bylo zajímavé se už jen koukat, jak rychle (pomalu) načítají starší modely hodinek oproti novým. No trvalo to asi 3 minuty, což už jsem dlouho nezažil. Ale nostalgie to byla pěkná. Ačkoli se Garminy tvářily, že budou rychlejší, Suunto je předběhlo asi o půl minuty.

A teď už k výsledkům. Slušelo by se říct, že Garminy jsou přece jen o 4 roky novější hodinky, ale i tak, bylo to těsné.

Garmin Forerunner 310XT – černá, Suunto Ambit 2 – červená

Garmin Forerunner 310XT – černá, Suunto Ambit 2 – červená

Paradoxně si Garminy o mnohem lépe vedly v zalesněném prostředí, než na volném prostranství. Ani jedna "lajna" není stopro, ale Garmin se i přes černou stezku (nejvíce zalesněná) celkem trefuje.

Garmin Forerunner 310XT – černá, Suunto Ambit 2 – červená

Garmin Forerunner 310XT – černá, Suunto Ambit 2 – červená

Na volném prostranství zase kralovalo Suunto s takřka přesným záznamem, kdy Garmin to bral celou dobu po poli a Suunto hezky kopírovalo cestu.

V zástavbě to vzalo jak Suunto, tak Garmin přes barák, ale Garmin vyhrál tím, že to vzal méně přes barák než Suunto.

Nejvíce mne pak zaujalo měření barometru, kdy ani jeden nelze ručně zkalibrovat. No, dopadlo to asi takhle.

Modrá – Garmin Forerunner 310XT, fialová – Suunto Ambit 2

Modrá – Garmin Forerunner 310XT, fialová – Suunto Ambit 2

Realita je teda blíže Garminu, modré (alespoň podle map.cz). Suunto ale mělo celkově v součtu kilometrů o něco více, tak Garmin si to vykompenzoval na výšce.

Souboj chytrých funkcí

Tento název zní jako pěkný oxymorón, ale je to tak. Suunto i Garmin má nějaké chytré funkce. Například navigaci po křivce, která díky malému množství pixelů vypadá super retro cool. Po takovém testování si chce člověk okamžitě pustit Super Maria anebo Prince of Persia.

U Garminu se mi povedlo nahrát trasu hned, se Suuntem jsem trošku bojoval (jak už jinak, co?), ale i tam jsem to nakonec zvládnul. Obě navigace fungovaly překvapivě správně, jen Garmin mě trošku vytáčel svým neustálým pípáním. Mohlo to být ale i tím, že jsem utrhl řemínek a měl jsem je přidělané na Suuntu z druhé strany zápěstí, tudíž mohl mít horší přístup signálu.

Co se trasy týče, lepší vykreslení má Garmin a umí také vykreslit výškový graf, což je na stáří hodinek něco neskutečného. Ale ani podle Suunta jsem se neztratil a byly to právě Ambity, podle kterých jsem se navigoval nejvíce.

Rozbrazení výškového grafu je prostě paráda!

Zobrazení výškového grafu je prostě paráda!

Kdybych to měl vzít úplně do detailu, chytřejší jsou samozřejmě Suunta. Mají klasický režim času a můžete je nosit jako normální hodinky. Takovou možnost ještě Třistadesítky neměly.

Výbava funkcí je potom stejná krom kompasu, který se zobrazuje pouze na Suuntech. U Garminu je kompas omezen pouze na navigaci.

Souboj na horách mezi Fenix 7X, Forerunner 310XT a Ambit 2

Vzal jsem hodinky na hory a konečně je pořádně protáhl po kopcích. No, pořádně... Pár kilometrů se semnou proběhly Palkovickými Hurkami. Jak jsem psal výše, prasknul mi řemínek, a tak si myslím, že hodnoty byly trošku ovlivněny.

Ale pojďme na výsledky. Samozřejmě, že nejpřesnější byl Garmin Fenix 7X, o tom žádná. Kdybych měl ale vybrat vítěze mezi zbylými, asi bych nebyl schopen. Mrkněte na obrázky.

Zde si ještě veškeré hodinky dávaly celkem slušně. Žádné velké odchylky oproti reálu.

Modrá – Fenix 7X, červená – Suunto Ambit 2, žlutá – Forerunner 310XT

Modrá – Fenix 7X, červená – Suunto Ambit 2, žlutá – Forerunner 310XT

Suunta už úplně odskočily, ale 310XT už byly taky solidně mimo.

No a vrchní pohled nám ukazuje, že skoro celou trasu byly hodinky velice vyrovnané a pak si Garmin Forerunner 310XT řekl: "Bude sranda to vzít úplně mimo cesty", a tak se taky stalo. Kilometráž číselně tedy nejvíce seděla Fenixům a Suuntu, kdy Fenix 7X naměřil přesně 8 km a Ambit 2 dal 7,99 km. Forerunner 310XT pak kvůli své oklice naměřil 8,24 km.

U výšky, ačkoliv jsem našel kalibrování na Suuntu, se děla docela mela. No, mrkněte sami.

Modrá – Forerunner 310XT, béžová – Fenix 7X, fialová – Ambit 2

Modrá – Forerunner 310XT, béžová – Fenix 7X, fialová – Ambit 2

Až na jedno puštění střemhlav dolů a nahoru (u Forerunneru), je výška vcelku konstantní a téměř shodná s Fenix 7X, což beru jako velice slušné. Suunto Ambit 2 kopíruje tvar grafu, ale o něco níže, než by měl. Číselně pak Fenix 7X – 382 m, Forerunner 310XT – 406 m a Ambit 2 – 360 m.

Souhrn

Co vám dal tento článek? Pokud nemáte staré hodinky a neplánujete výměnu, pravděpodobně vám nic nedal. Ale můžete se podívat a uvědomit si, kam jsme za pár let GPS hodinek došli. Od sporttesterů jsme se dostali ke kombinaci chytrých a sportovních funkcí. Hodinkami platíme, posloucháme z nich hudbu a řeknou nám vše o našem tréninku. Teda, s Garminem.:-)

Co nemůžu starým modelům ubrat je to, že i dnes by se dle nich dalo celkem řídit a krom výdrže baterie mě mile překvapila přesnost snímače GPS.

Takže podtrženo sečteno, Suunto Ambit 2 i Garmin Forerunner 310XT jsou parádní hodinky, se kterými jsem si užil mnoho zábavy při testování (a hlavně nastavování) a pokud vám jde o hodinky pro začátečníka, který potřebuje kilometry, čas a tempo, klidně do toho jděte.

Máte nějaké další hodinky pro takové srovnání? Nebojte se a napište nám do komentářů.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku