» Blog » Recenze

Steeldive SD1970S ala Seiko Willard – Jak kvalitní jsou „homage“ hodinky?

Tagy: Recenze | Pánské | Klasické | Potápěčské | Retro

Vojtěch Höhe | 26.8.2021 | 4 MIN | 4x komentář

Nedávno jsem při zkoumání inzerátů narazil na – pro mě do té doby neznámý – pojem „homage". Ve své praxi jsem narazil na pár více či méně povedených kopií známých značek. Ze začátku jsem bral za fake i tyto homage výrobky, ale ono to je trochu něco jiného.

Jde o to, že sice tyto malé brandy kopírují designy známých, většinou kultovních hodinek, ale nevydávají se za originál. Nemají na sobě napsáno Seiko, Rolex, Omega, apod. Tudíž oficiálně na tom není nic špatného. Samozřejmě, jde čistě o přiživení se na povedených modelech a přívlastek homage (v překladu „pocta“) je čistě alibismus. Ale co se týče kopírování vzhledu, je to v hodinářském světě celkem běžná praktika a dělají to firmy i se zvučnějšími jmény, jako třeba Steinhart, Stowa nebo Sinn.

Samozřejmě, že jde čistě o přiživení se na povedených modelech a přívlastek homage je čistě alibismus. Ale co se týče kopírování vzhledu, je to v hodinářském světě celkem běžná praktika.

Na toto téma se vedlo a vede spousta diskuzí a lepší bude, když si na to názor udělá každý sám. Hledal jsem dál, zkoumal jsem různé recenze a nejvíce mě zaujal model od značky Steeldive, který se inspiruje u hodinek Seiko Willard. Originál ze 70. let jsem opravoval (autor je hodinářský mistr, pozn. red.) a jejich zvláštní vzhled jsem si oblíbil.

Seiko Prospex Captain Willard. Reinkarnace z roku 2020.

Originální Seiko Prospex Captain Willard. Reinkarnace z roku 2020.

Rozhodl jsem se si hodinky objednat z jednoho asijského e-shopu, kde byly zrovna ve slevě, takže mě vyšly na 80USD. Kupoval jsem zajíce v pytli, ale říkal jsem si, že těch několik stovek mě případně nebude tak bolet. Hodinky přišly v malé vypolstrované krabičce, kde byl i návod a nevyplněná garanční kartička. Nemám nejmenší tušení, kde by se dala nárokovat nějaká záruční oprava. Asi nikde.

Steeldive

Steeldive "homage" Captain Willard

Vybral jsem si kus s černým číselníkem a lunetou a s černým gumovým řemenem. Dělají se ještě v modré nebo zelené variantě a dá se zvolit, jestli chcete kovový tah, gumový řemínek nebo meshový náramek.

Na první pohled hodinky působí solidním dojmem. Leštění a matování pouzdra je celkem na dobré úrovni. Trochu to pokulhává ve výřezu pro řemínek a u otvorů pro stěžejky je zvláštní rýha. Jako kdyby někdo z hodinek řemínek vytrhl a následně se snažil stopy přeleštit. Na funkci to ale nemá žádný vliv a na první pohled si toho člověk nevšimne.

u otvorů pro stěžejky je zvláštní rýha. Jako kdyby někdo z hodinek řemínek vytrhl a následně se snažil stopy přeleštit.

U otvorů pro stěžejky je zvláštní rýha. Jako kdyby někdo z hodinek řemínek vytrhl a následně se snažil stopy přeleštit.

Co ale zaujme je luneta, která je celá leštěná a je osazená keramickou stupnicí. Zpracovaná je moc pěkně, lícuje přesně s indexy a nemá zbytečnou vůli. Na rozdíl od Seika, které si s tím moc hlavu neláme. Nevýhodou lesklé keramiky je to, že chytá otisky prstů a při nějakém pádu nebo nárazu hrozí, že se rozláme. Na víčku a na korunce je vygravírované logo firmy znázorňující potápěčskou masku a ploutve. Korunka je šroubovací, dobře se s ní manipuluje a opět nemá žádné zbytečně velké vůle.

Zaujme luneta, která je celá leštěná a je osazená keramickou stupnicí. Zpracovaná je moc pěkně, lícuje přesně s indexy a nemá zbytečnou vůli.

Pod safírovým sklem je v mém případě černý číselník a ocelově stříbrné ručky. Vše se snaží držet předlohy, samozřejmě až na nápis, kde místo Seiko stojí Steeldive s logem. Díky kontrastu jsou hodinky dobře čitelné.

Ručky, indexy a dokonce i stupnice lunety jsou vybaveny luminiscencí. Číselník svítí zeleně a luneta modře. A oboje svítí opravdu dost. Co se týče délky svitu v praxi, v kině jsem byl schopen během celého filmu zjistit, kolik je hodin, i když ke konci už to chtělo více úsilí. Jinak jsem na číselníku nebo ručkách nenašel žádné nedostatky. A přesto, možná kvůli zvoleným odstínům barev nebo proto, že se vše tak zvláštně leskne, působí hodinky levným dojmem.

Možná kvůli zvoleným odstínům barev nebo proto, že se vše tak zvláštně leskne, působí hodinky levným dojmem.

Ručky, indexy i stupnice je vybavena luminiscencí, nicméně délka svitu dosahuje nejvýš ke dvěma hodinám.

Ručky, indexy i stupnice je vybavena luminiscencí, nicméně délka svitu dosahuje nejvýš ke dvěma hodinám.

Hodinky jsou vybaveny strojkem NH35. Je to robustní, spolehlivý pracant, který neurazí, ale ani nijak nenadchne. Výrobce pro tento kalibr udává tolerance -20s až +40s za den, ale v reálu mi hodinky chodí krásných +5s za den. Výhodou je také to, že disponuje ručním nátahem a schopností zastavení vteřinové ručky při řízení času.

Uvnitř je japonský strojek NH35A s rezervou okolo 40 hodin.

Uvnitř je japonský strojek NH35A s rezervou okolo 40 hodin.

Trochu jsem se bál voděodolnosti. Na hodinkách je sice psáno 200m, ale člověk neví, zda tomu může věřit. Zkusil jsem je dát do tlakového válce a bez problému vydržely tlak 10 ATM.

Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra
9.10.2020 - Agáta Vřeská
Seiko „Captain Willard“ jsou zpět. A čeká je zářná kariéra

Při hodnocení těchto hodinek se člověk nemůže vyhnout srovnání s jeho předlohou od Seika. Za tou kvalitativně trochu zaostává. Ale podíváme-li se na hodinky samotné, tak za pár korun dostaneme hezky zpracované hodinky, které jsou schopné sloužit spoustu let.

Steeldive je značka zabývající se výrobou hodinek, které designově kopírují nejikoničtější hodinky. Najdete tady jejich variace na Zenith Pilot, Omega PloProf či Seiko Sumo, Tuna a zmíněný Captain Willard. Kvalitativně za originály pokulhává, ale za pár korun můžete mít pěkné hodinky s oblíbeným designem.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petrpřed 974 dny, reagovat
dobrý den, děkuji za článek. Jaký je Váš názor na značku Ratio? Dělají něco podobného, napodobenina Seiko s NH35.
Vojtapřed 973 dny, reagovat
Dobrý den, popravdě značku Ratio jsem doposud neznal. Očividně se designem inspirují u Seika nebo Citizenu, ale asi bych je úplně nezařadil do škatulky homage. Strojky, které používají (Nh35, Miyota 8215,..) jsou dříči, které snesou i hrubší zacházení. Kvalitu zpracování nedokážu posoudit, jelikož jsem je naživo neviděl, ale podle mě bude odpovídat ceně. Neurazí, nenadchne. U těchto menších značek to je vždy trochu hazard. Setkal jsem se s hodinkami, kterým nebylo co vytknout ale také jsou případy, kdy například luneta nelícuje s indexy, špatně nanesené lumi, vylézající priskriplé těsnění skla apod. Děkuji za váš příspěvek S pozdravem V.
Robertpřed 968 dny, reagovat
Dobrý den, pokud vám připadá, že Sinn kopíruje Breitling, pak je to tím, že Sinn v osmdesátých letech od potápějícího se Breitlingu odkoupil práva na design modelu Navitimer. Stejně jako to udělala třeba firma Ollech and Wajs.
Bohumil Vopršalpřed 959 dny, reagovat
Jj, tyhle inspirace, to je peklo... Sinn 144 St třeba ANI TROCHU nevypadají jako Heuer Pasadena, které pro změnu VŮBEC nejsou podobné Porsche Design Chrono 1 :-) Ba ne, je dobré se téhle tématice věnovat. Já proti prodeji jasně deklarovaných "homage" nemám vůbec nic, tuplem jde-li o historické modely. Zato proti prodeji falešných hodinek libovolné značky mám úplně všechno.