» Blog » Alpina

Stylové GMT retro od Alpiny za skvělou cenu - Alpina Startimer Pilot Heritage Automatic GMT

Tagy: Představení | Alpina | Pánské | Klasické | Letecké | Retro

Vojtěch Pospíšil | 28.8.2018 | 2 MIN

Novinka od švýcarské značky Alpina se zdá být jedním z nejlepších počinů letošního roku.

Alpina Startimer Pilot Heritage Automatic GMT AL-555DGS4H6

Nový model Startimer Heritage GMT se na scéně objevil bez famfár, nenápadné entrée ale rozhodně neznamená, že nemá co nabídnout. Právě naopak. Když nám dorazil na prodejnu první kousek v tmavě modré barvě s označením AL-555DGS4H6, okamžitě jsme ho podrobili důkladnému zkoumání.

Na první pohled zaujme retro vzhled. Pouzdro vypadá, jako by ho někdo do současnosti přepravil strojem času ze 70. let minulého století, kdy byl tento styl běžný. Proporce však narostly, průměr je v dnešní době univerzálních 42 milimetrů, takže hodinky budou působit dobře i na větším zápěstí. Celková stylizace číselníku taktéž odkazuje na minulost, ostatně inspirací byl Alpině historický model Dispomatic. Ten však disponoval mechanickým alarmem, kdežto novinka nabízí funkci zobrazení druhé časové zóny, tedy GMT.

Retro vzhled v moderním kabátě, to je novinka od Alpiny

Retro vzhled v moderním kabátě, to je novinka od Alpiny

A to je právě to, co nás nadchlo a proč si myslíme, že se jedná o takový hit. Startimer Heritage GMT jsou totiž hodinky s automatickým pohonem a stojí 32 990 korun. Za tuto cenu si můžete samozřejmě koupit mnoho dalších kvalitních mechanických hodinek, ale aby měly zároveň GMT, to je unikát. Obvykle jsou takové hodinky výrazně dražší.

Otočný disk s šipkou je vtipné řešení

Otočný disk s šipkou je vtipné řešení

V případě Alpiny se navíc jedná o tzv. „pravé" GMT, kdy se korunkou v první pozici posouvá hodinová ručička o celou hodinu. U tohoto modelu k tomu slouží spodní korunka. Tou horní se ovládá vnitřní otočná luneta, pomocí které se nastavuje druhá časová zóna, a to samozřejmě v součinnosti s GMT ručičkou, kterou v tomto případě nahrazuje otočný centrální disk s šipkou. Jak už bylo zmíněno, jedná se o odkaz na model Dispomatic, kde se takto nastavoval alarm. Někdo může namítnout, že takové odchýlení od předlohy je nevhodné, ale ruku na srdce, mechanický alarm je komplikace, která skoro vymřela a dnes ji má v nabídce jen hrstka výrobců. Proto jsme Alpině takový krok rádi odpustili.

Oranžová vteřinová ručička hodinky pěkně oživuje

Oranžová vteřinová ručička hodinky pěkně oživuje

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře