» Blog » Suunto

Suunto 5 Peak recenze – Byznys navenek, párty uvnitř

Tagy: Recenze | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 30.3.2022 | 6 MIN | 11x komentář

Suunto 5 Peak dokáže překvapit ve všech ohledech. Jak v tom sportovním, kde to moc člověka nepřekvapí, tak i v designovém. Hodinky doslova a do písmene změnily každou část oproti svému předchůdci.

Pamatujete předchůzce těchto hodinek? Z fleku by si staré pětky mohly zahrát v nějakém Star wars Trek filmu. Mimozemský design na to měly dost a ta stará fialová barva mohla vyděsit nejednoho občana. Na ty ale zapomeňte. Na trhu jsou nové pětky s označením Peak, které míří hodně vysoko.

Suunto 5: Otestováno Radimem
25.7.2019 - Radim Pochyba
Suunto 5: Otestováno Radimem

Co mě na nových pětkách nadchlo

Nenápadně elegantní design hodinek zaujme na první dobrou. Další věcí je výkonnost. Nikdo včetně mě nečekal, že hodinky budou takto vybavené a zvládat tolik věcí. Dá se říct, že hodinky umí to samé jako starší Suunto 9 ve verzi bez barometru. Jako velké plus ale beru, že hodinky i bez barometru dokáží v reálném čase sledovat nastoupané metry.

Stará dobrá klasika, co (ne)potěší

Jak už je zvykem, Suunto na některé věci prostě kašle a nezlepšuje je. Například rychlost systému uvnitř anebo snímač tepové frekvence, který zůstává stále stejně "skvělý". Poslední věcí je trošku tmavší displej, na který nelze tak dobře vidět.  Ale na jejich obranu, hodinky mají relativně nízkou cenovku a za ty prachy je to slušné pořízení.

Univerzální design pro všechny

Jak už jsem na začátku článku zmiňoval, staré pětky byly tak trošku... Řekněme velké a robustní. Pokud se ale podíváme na veškeré modely řady Peak, tady je vize úplně jiná. Tenké, lehké, aerodynamické pouzdro bez jakýchkoliv zbytečností navíc. Musím se přiznat, že minimalistické plastové pouzdro doplněné o ocelovou lunetu je vážně sexy. S designem pouzdra si vyhráli a skvěle odvedená práce jde vidět na první pohled.

Konečně si také finští návrháři uvědomili, že by bylo fajn tam strčit klasický řemen s Quick Releasem a ne nějaké šílené heblo. Takže 22mm řemen s Quick Release stěžejkami nalezneme i zde a je to paráda. Má ocelovou přezku a místo poutek je na konci takový "špunt", který strkáte do jedné z dírek na zapínání. Sedí skvěle, na ruce se nehýbe a dírky se špuntem licují přesně. Potěší mnoho barevných variant a obzvlástě jedna zajímavá, téměř limitovaná.

Celek dokupy váží s prominutím prd – tedy 39 g. Což je jen dobře. Spolu s rozměrem pouzdra 43 mm dělá tyto hodinky dostupné snad úplně všem, i dětem. Při běžném nošemí hodinky nelítají a díky lehčí a celkově menší konstrukci vůbec nevadí ani při náročnějších aktivitách.

Dětské sklíčko a transflektivní displej co zhasíná

Gramy (a korunky) se šetřily i na sklíčku. Model používá na smartwatch nezvyklé plastové sklíčko. Je lehké a pružné, což je super. Malá nevýhoda je v jeho poškrábání. To se může stát dřív, než se nadějete. Existují ale leštící pasty, kterými lze sklíčko zase uvést do skvělého stavu. Jenže leštit se také nedá do nekonečna...

[[218109]]

Displej od Nea (Matrix) mne trošku zklamal. Má skvělé transflektivní vlastnosti na slunci a venku není problém. Ale pro hůře vidící lidi to bohužel není. V místnosti je velice tmavý a nepomáhá tomu ani nízké rozlišení 218 x 218 pixelů. Prstenec okolo displeje mi přijde už téměř stejně velký jako displej samotný a z toho jsem trošku zklamaný.

Taky jsem si všiml jedné kuriozity. Displej se vždy po určitém časovém úseku vypne úplně do černa. Poté stačí poklepat na řemínek a rázem se hodinky proberou (semtam u toho stihnout i zablikat jako když zmáčknete tlačítko light).

4+1 senzorů

Krokoměr, výškoměr, tepovka, GPS plus jedna super věc. Výškoměr totiž umí ukazovat aktuálně vystoupané a sestoupané metry v reálném čase a ne až po vyhodnocení v telefonu. Což je výhoda pro většinu outdoorových nadšenců. GPS snímač má také novou vychytávku. Můžete použít vícero satelitních systému najednou a máte možnost si vybrat, které tři chcete namixovat. Hodinky podporují BeiDou, QZSS, GPS, Galilelo a GLONASS, kdy základ je vždycky GPS + další dva zvolené navigační systémy.

V GPS vidím veliký pokrok, který ukážou následující fotky. Černá barva značí Garmin Fenix 7X a červená Suunto 5 Peak.

Dle fotek jde vidět, že jednou Fenixy dostaly dokonce pomyslně na prdel.:-)

Internet Explorer v hodinkovém světě

Bohužel, jediné co se Suuntu moc nedaří je vnitřní softík, který je trošku zpomalenější, a tak musíte mít trošku pevnější nervy. Je skvělé, že nepoužívají dotykový displej, ale 5 mechanických tlačítek. Systém se proto seká o něco méně než na Suunto 9 Peak. Hodinky se jinak ovládají pohodlně a i logika uspořádání začíná být dobrá. Stejně jako kolegu Dominika, tak i mně štve, že pokud jste někde v menu a dojedete na poslední položku, po dalším stisknutí se nepřesunete na začátek, ale musíte si proklikat cestu zpět...

Suunto 9 Peak recenze – Velká síla v malém vydání
28.12.2021 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak recenze – Velká síla v malém vydání

Klasikou již zůstává osekané nastavení v hodinkách a plné nastavení hodinek až v telefonu.

Obvyklý Suuntí sportovec se SuuntoPlus

Suunto nikdy nemělo problémy se sportovním duchem. Naznačuje to také počet aktivit, který přesahuje číslo 80 a také 50 měřitelných hodnot, čímž se myslí rychlost, tempo, kilometry, nastoupaná výška atp. Líbí se mi přizpůsobení obrazovek, kdy Suunto už od začátku vše přizpůsobuje sportu, a tak třeba při aktivitě trailový běh (přespolní běh u Suunta) vidíte po jednom kilometru průměrný tep a nastoupané metry za ten kilometr. U klasického běhu vidíte zase tepovku a průměrné tempo.

Trošku mne mrzí, že v roce 2022, kdy už má tréninkové plány každý Číňan, tak v tomto bohužel značka zaostává. Má tréninkové rady, ale jsou vážně neurčité. Jako například trénink "35 minut – velice těžké". Popis tohoto tréninku je pak následovný: "Rozehřejte se a pak běžte tak, aby vám rychle bušilo srdce a měli byste cítit, že vás bolí nohy a je vám to nepříjemné." Asi je to fajn popis pro lidi, kteří netuší jak trénovat, ale v roce 2022 bych čekal trošku strukturovanější plán.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Tento nedostatek Suunto lehce vyvažuje elegantními pomocníky SuuntoPlus, které se nám v redakci líbí. Jsou to vychytávky, které vám zjednodušují trénink. Například virtuální partner, počítadlo kopců, pomocník při hubnutí. Tohle se značce vážně povedlo a veškeré SuuntoPlus vychytávky najdeme i v 5 Peacích.

Na Harvard to ještě není, ale posun tam vidím

Chytré funkce, to je u Suunta vždycky prekérka. Ale Suunto 5 Peak je výš, než byste čekali. Na Harvard to ještě není, ale určitě budete mít radost z příchozích notifikací, možnosti ovládat hudbu z telefonu a možností navigace po křivce z nahraného GPX souboru. Samozřejmostí je budík, stopky či časovač. A až to jednou přijde a v Suuntu najdeme platbu kartou, hudební přehrávač nebo dokonce mapové podklady, bude to pecka.

Skvělý fitness tracker

Většinu času se setkáme u levnějších modelů s osekaným měřením tepu a tak podobně. Zde je ale všechno full verze, kdy získáváme měření tepu, kroků a kalorií 24/7. Samozřejmostí je také podrobné hodnocení spánku. Rozhodně potěší i hlídání zátěže při tréninku, hodnota VO2 Max a také věk podle kondice.

Průměrný počin ze strany baterky

Hodinky vydrží běžet okolo 7 dní v režimu smartwatche a okolo 20 hodin v nejpřesnějším módu GPS po vtěřině. Za ty prachy asi dobrý, ale čekal jsem o trošku větší výdrž v GPS po vteřině. Určitě jim ubralo pár hodin to, že mají možnost spojit všechny tři satelitní systémy dohromady. Ale líbí se mi, že plní své předpoklady a vážně tyto hodnoty plní. Při rozumném týdenním tréninku jsem nabíjel z 2% po 7 dnech.

Suunto 5 Peak má rozhodně smysl

Nejste zrovna člověk, co potřebuje mít na ruce druhý telefon, platit s hodinkami a hrát na nich hry? Hledáte kvalitní sporttester s relativně dobrou výdrží baterky, který vás podrží za každé situace? Suunta 5 Peak jsou možná pro vás ty pravé. Kompaktnost rozměrů a skvělá váha se doplňuje se super-sporrtesterovskou funkčností a proto tyto hodinky mají rozhodně smysl.

Jako alternativu vidím rozhodně finského spolubojovníka Polar Vantage M2, který je stavěný velice podobně jako 5 Peak. Dokonce stejně jako Suunto měří nastoupané metry v reálném čase bez pomoci barometru. Americká alternativa by pak mohla být Coros Pace 2, který má o trošku větší výdrž baterie a kromě tepové frekvence zvládá při běhu i wattáž, čili výkon. Od Garminu bych doporučil mrknout na Instinct anebo Instinct 2.

Mohlo by vás zajímat:

SOUBOJ: Coros Pace 2 vs. Suunto 5 Peak
29.4.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Coros Pace 2 vs. Suunto 5 Peak

Polar Pacer Pro recenze – Drž tempo! Reinkarnace po 30 letech
11.5.2022 - Matěj Urbaczka
Polar Pacer Pro recenze – Drž tempo! Reinkarnace po 30 letech

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michal Vejmělekpřed 369 dny, reagovat
Zdravím, koupil jsem si 5 peak v pátek přes internet, tři roky jsem používal Ambit3, a některé funkce se mi nepodařilo dohledat. Především mám pocit, že displej je strašné tmavý, Na všech fotografiích je displej mnohem světlejší a barevnější, než mám já. Při běhu venku je viditelnost velmi dobrá, ale v místnosti je vidět hůře a v noci vůbec. Nenašel jsem možnost si displej rozsvítit tak jako u Ambit3, takže noční běhy na oválu se asi nekonají, a ani se v noci nepodívám, kolik je hodin. Je to jen můj pocit, nebo mám vadný kus?
Matěj Urbaczkapřed 368 dny
Zdravím, Michale, podscívení by se mělo rozsvěcovat automaticky při zmáčknutí tlačítka a mělo by na ně jít vidět. Zkuste otestovat a kdyby náhodou, pošlete na reklamaci.
Věra Matouškovápřed 336 dny
Dobrý den, mám stejný "problém", nikde nemůžu najít větší jas. Tak mě zajímá jestli jste to na hodinách dohledal. Děkuji za informaci, s pozdravem Věra
Michal Vejmělekpřed 336 dny, reagovat
Hodinky jsem reklamoval, po opravě svítí jak mají. V klidu jsou zhasnuté, při pohnutí se rozsvítí, nebo po stisknutí levého horního tlačítka. Podsvícení se dá vypnout v obecném nastavení a také v režimu nerušit se pohybem "neprobudí."
Martin Skálapřed 191 dny, reagovat
Dobrý den, mám nové 5 peak a potřeboval bych je vypnout. Při dlouhém zmáčknutí pravého horního tlačítka se jen uspí. Děkuji za radu.
Dominik Hokpřed 191 dny
Zdravím, Martine. Co vím, tak Suunta se vždy vypínala přes nastavení hodinek.
Petrpřed 176 dny, reagovat
Pekny den, koukam po nekterych suunto hodinkach, videl hodne recenzi, ale nikde nenarazil na dve veci. Kdyz vybehnu na kopec, nebo vlezu do baru a dam pauzu aktivity, jestli se aktivita po chvili schová jako u garminu, nebo tam sviti ve stopu treba hodinu… a dalsi, kolik je mozno nastavit na obrazovku datovych polí? 4? Nebo více? Zajimaji mě i nové modely jako Race! Diky moc za info!
Matěj Urbaczkapřed 176 dny
Zdravím, Petře, u Suunta je to tak, že ta aktivita zůstane stopnutá po jak dlouhou dobu chceš a nikam se neschová. Což znamená, že stále hodinky hledají satelity i po dobu stopnuté aktivity. Skrze datová pole se to má tak, že Suunto 5 má myslím maximum pět datových polí a nové Race mají až 7 polí.:-)
Petrpřed 176 dny, reagovat
super, díky. mám Grid-X pro, se stopem to funguje stejně, ze začátku mě to trochu rozčilovalo... ale zvykl jsem si, alespoň se snažím to moc nekouskovat :-) asi bych chtěl vyzkoušet ty suunto race. Chci amoled display, protože na polar ta tmavě červená barva (tepu) a modrá (rychlosti) prostě nejde vidět! Ty nové Vantage3 vypadají moc dobře, ale štve mě že nemají Safír! Kupovat si hodinky za 15litrů a mít je poškrábané po týdnu asi nechci... stejně tak lepit nějaké folie... No a ted jsem narazil na ty RACE s amoledem a safírem !
Danielpřed 81 dny, reagovat
Chtěl bych se zeptat, jestli tam jde nastavit aby se displej nevypínal po určité době ale aby byl pořád zapnutý jako to mají jiné hodinky s tímto typem displeje. Děkuji
Dominik Hokpřed 81 dny
Zdravím, tady jsem našel návod.

Hodinky zmíněné v článku

4 819 Kč skladem
4 819 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
7 629 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné
4 819 Kč nedostupné