» Blog » Suunto

Suunto 7: Finská tradice obohacená o chytrost Googlu

Tagy: Recenze | Suunto | Chytré

Dominik Hok | 11.8.2020 | 11 MIN

Smartwatch a Suunto. To jsou dvě slova, která podle mě vedle sebe nikdy nešlo napsat. Až doteď. Finské značce Suunto podal pomocnou ruku Google a společně přivedli na svět kombinaci chytrých a sportovních hodinek - Suunto 7.

Finské know-how s americkou omáčkou od Googlu

Suunto na poli sportovních hodinek úřaduje už dlouho, ale co se týče chytrých funkcí, tak trochu zaspali dobu. Přeci jen, i sportovci po svléknutí sportovního trikotu žijí životy obyčejných smrtelníků doceňujících funkce chytrých hodinek. Toto zaspání se snaží dohnat skrze model Suunto 7. Vlastně se smíchaly zkušenosti Suunta ohledně sportovních hodinek s operačním systémem Wear OS od Googlu dodávajícím chytré funkce.

Kdybych měl hned takto na začátek vyjmenovat pár podobných modelů, tak bych asi zmínil Samsung Galaxy Watch Active2, Fitbit Versa2 nebo Xiaomi Amazfit Stratos. Nicméně cenovka Suunto 7 je o dost výše než u vyjmenovaných modelů. Vyplatí se tedy jejich koupě?

„V dnešní době, bez ohledu na to, zda je sport vaší vášní nebo představuje relaxaci během přestávky, se jednotlivé složky našeho života vzájemně prolínají, takže potřebujeme technologického partnera, který nezaostává ve sportovních funkcích ani při běžném používání. Společnost Suunto se rozhodla tuto výzvu přijmout a vytvořit chytré hodinky s rozsáhlými sportovními i jinými funkcemi, které pomohou uživatelům si naplno užit sportovní aktivity i hektický běžný život," uvedl ředitel firmy Suunto Heikki Norta.

7 629 Kč Prodej ukončen

Robustní tělo Suunto 7 nově doplňuje dotykový OLED displej

Všechny sportovní i chytré funkce se schovávají v pouzdře z tvrzeného polyamidu doplněného o lunetu z nerezové oceli. Odolné pouzdro harmonicky doplňuje sytě barevný, dotykový 1,39" OLED displej s rozlišením 454x454 pixelů. Tento displej chrání Corning Gorilla Glass 3. O displeji hodinek se nedá říct, že by byl zapuštěný v pouzdře, ale jako menší ochrana slouží aspoň čtyři vystouplé části ocelové lunety po obvodu ciferníku.

Celé hodinky jsou na ruce připevněny na dotek příjemným, silikonovým řemínkem. Celkově mají hodinky průměr 50 milimetrů a váží zhruba 67 gramů, což není málo, ale ani příliš moc. Mně osobně na ruce během dne nevadily, ale zrovna toto je ryzí věcí názoru. Ale abych se přiznal, tak jsem s nimi nespal. Ciferník je značně vystouplý, takže mi to nebylo příjemné.

9 690 Kč Prodej ukončen

Dotykový displej a mokré prsty si příliš nerozumí. Na to Finové naštěstí mysleli

Odpůrci dotykových displejů rozhodně ocení fakt, že pouzdro hodinek po stranách doplňují čtyři tlačítka, které uživatel může používat během tréninku místo dotykového displeje. Dotykové displeje je trochu problém ovládat s mokrou nebo zpocenou rukou, což Finové rozhodně nezanedbali. Na spodní straně hodinek se (jako již tradičně) schovává optický senzor tepové frekvence.

Trochu překvapením pro mě bylo, že při běžném užívání senzor snímá tep každých patnáct minut. To je na dnešní poměry upřímně nedostačující. Během tréninku naštěstí hodinky snímají tep nepřetržitě.

Suunto 7 nabízí moderní design pro každou příležitost

Co si budeme povídat, Finové ten design prostě umí. Hodinky na ruce působí sportovně, ale přitom i tak nějak elegantně. Proto neurazí během trailového běhu, ale ani ve společnosti. Navíc výrobce tento model nabízí v pěti barevných variantách, takže si vybere téměř každý. Bohužel pouze v jedné velikost a proto upřímně nevím, jak by se s takovými hodinkami na ruce cítily dámy. Přeci jen, pěticentimetrový průměr hodinek není zrovna málo. Každopádně, co se týče vzhledu, tak hodinkám rozhodně není co vytknout. Prostě se povedly.

 

Finové pro budoucí uživatele připravili pět barevných kombinací.

Nové vymoženosti přinesly velkou oběť. Suunto 7 je potřeba dobíjet téměř každý den

Zabudování operačního systému Wear OS do finského těla zapříčinilo ztrátu jednoho z hlavních atributů této značky - výdrže baterie. Zatímco Suunto 9 se pyšní výdrží baterie přes týden, tak Suunto 7 dosahuje při běžném používání k pouhým dvoum dnům. Tedy aspoň podle výrobce. Mně vydržely většinou jeden den. Ale jak už jsem říkal, s hodinkami jsem v noci nespal, takže jsem je místo toho nechal přes noc dobíjet.

Při zapnuté GPS (hodinky přijímají signál také ze satelitů GALILEO, GLONASS, QZSS a BEIDOU) výdrž klesne na dvanáct hodin. Krátká výdrž baterie je samozřejmě způsobena náročným operačním systémem Wear OS, ale také neméně náročným OLED displejem. Výdrž se dá prodloužit až na 40 dní aktivováním úsporného režimu, který zobrazuje čas, datum, den v týdnu a stav baterie. Pozitivní však je, že hodinky se sice rychle vybíjí, ale taktéž nabíjí. Stovka procent se vám na displeji objeví za příjemných devadesát minut.

Jak je pro sporttestery (v tomto případě poloviční) s OLED displejem typické, tak displej se po nějaké době zhasne a není tedy permanentně zapnutý. Trochu obtěžující pro mě byla pětivteřinová prodleva mezi rozsvícením a zhasnutím displejem. Prodloužení této doby jsem marně hledal v nastavení. Ano, marně. Každopádně, hodinky mají možnost režimu displeje Always-on (permanentě rozsvícený displej), kdy displej sice ztmavne, ale nezhasne úplně. Toto možnost bych však nedoporučoval. S takovým nastavením by výdrž baterie ještě klesla. A to si tento model už nemůže dovolit.

Na druhou stranu musím vyzdvihnout velice silné podsvícení 1000 nitů, které z hodinek dokáže udělat také příležitostnou svítilnu. Důležitější je zmínit, že díky velice silnému podsvícení není žádný problém s viditelností na přímém slunci. S tímto se potýká velká spousta hodinek s OLED displejtem. Pro Suunto 7 však slunce není žádný problém.

Ani na přímém slunci Suunto 7 nemají žádný problém s čitelností.

Na úkor výdrže baterie Suunto 7 nabízí příjemné uživatelské prostředí

Pokud Suuntu odpustíte výdrž baterie, tak vám nabídne dobrou kompenzaci. Příjemné uživatelské prostředí a vymoženosti od Googlu - Google Play se širokou nabídkou aplikací a her, ale také Google Pay k pohodlnému placení hodinkami. Bohužel v tuzemsku zatím hodinkami nezaplatíte, ale snad se brzy dočkáme. Pokud pojedete například k polským sousedům, tak tam si platbu hodinkami už můžete vyzkoušet.

Jedny hybridní hodinky, tři potřebné aplikace

Kombinace Suunta a Googlu přinesla trochu zmatek v aplikacích. Hned při zapnutí vás hodinky vyzvou k nainstalování aplikace Wear OS sloužící k propojení s telefonem a základnímu nastavení hodinek (oznámení, uživatelské prostředí, ciferník atd.). Po spárování s telefonem dostanete upozornění k nainstalování aplikace Google Fit, která slouží k monitoringu denních aktivit (tepová frekvence, kroky atd.). Nakonec vás ještě vyzve ke stažení aplikace od Suunta sloužící k monitoringu sportovních aktivit. Stáhnout si tři různé aplikace na to, abych mohl používat chytré hodinky, je více než nezvyklé.

Když už byla řeč o monitoringu denních a sportovních aktivit, tak hodinky od výroby neumí monitorovat spánek a neumožňují připojení hrudního pásu. Oboje se dá naštěstí vykompenzovat aplikací z Google Play. Chybějící pulzní oxymetr a ukazatel hodnoty maximálního využití kyslíku (VO2 Max) však žádnou aplikací uživatel nevykompenzuje. Bohužel se bez těchto funkcí bude muset obejít.

Návod k použití Suunto 7 můžete zahodit

Recenze zatím působí poněkud negativně, tak teď z trochu jiného soudku. Když se mi hodinky dostaly do ruky, tak mě upřímně oslovily. Na první pohled vyzařují kvalitní zpracování a působivý design. Koneckonců, to stejné platí i pro uživatelské prostředí. Pestré a syté barvy OLED displeje se projektují do intuitivního uživatelské prostředí, ve kterém snad ani není možné se ztratit.

Hodinky se ovládají kombinací dotyku a stisku tlačítek. Stiskem levého horního tlačítka se dostanete na úvodní stranu s ciferníkem či do menu s aplikacemi. Pravým horním spouštíte monitoring sportovních aktivit od Suunta. Zbývající dvě tlačítka jsou vyloženě na vás. Je totiž možné jim přidělit libovolnou funkci. Já osobně jsem měl na prostředním pravém tlačítku ovládání médií a dole stopky.

Hodinky nabízí širokou škálu aplikací třetích stran a úložiště pro hudbu

Pokud se ocitnete na úvodní straně s ciferníkem, tak přesunem doleva se dostanete ke Google asistentovi. Pohybem doprava pak do čtyř různých obrazovek, které si můžete navolit (například měření tepové frekvence, týdenní souhrn aktivit, počasí atd.) Co nenajdete na těchto obrazovkách, tak rozhodněte najdete v menu či v Google Play se širokou nabídkou aplikací třetích stran (například Strava, Endomondo, Viber či Spotify).

Google asistentovi můžete zadávat jednoduché příkazy v angličtině.

Když už je řeč o Spotify, tak musím vyzvednout jednu maličkost. Pokud si pustíte hudbu přes telefon, tak v hodinkách ji můžete taktéž ovládat. Já jsem se v hodinkách ani nepřihlásil k účtu Spotify a stejně jsem mohl přepínat mezi skladbami. S tímto mi vývojáři Suunta 7 udělali velkou radost.

Pokud ale nejste fanoušek streamovacích služeb, tak podle výrobce hodinky nabízí úložiště 8 Gb pro aplikace, ale také hudbu. Zhruba 3,5 Gb však zabírá systém, takže pro vás zbude (stále slušných) 4,5 Gb. A párování s bezdrátovými sluchátky? Zhruba do tří vteřin bez problému hotovo.

Jako je tomu u chytrých telefonů, tak i tyto chytré hodinky nabízí horní a dolní lištu. V horní liště je možnost aktivovat úsporný režim, zapnout svítilnu, funkci Najdi můj telefon, ale také režim Nerušit (hodinky neupozorňují na příchozí notifikace), režim Kino (permanentně zhasnutý displej) a režim Letadlo (hodinky nepřijímají ani nevysílají žádný signál). Ve spodní liště se zobrazují veškeré notifikace z hodinek a telefonu.

Se Suunto 7 si na své přijdou roztleskávačky, surfaři či chodci na sněžnicích

Suunto 7 nejsou pouze chytré hodinky, ale také sportovní. Jak si tedy vedou na poli sportovním? Upřímně, jak už jsem jednou zmiňoval, chybějící pulzní oxymetr, ukazatel VO2Max, monitoring spánku, nemožnost připojení hrudního pásu a snímání tepu každých patnáct minut, mluví samo za sebe. Všechny tyto funkce mají hodinky i s nižší cenovkou.

Hodinky však na oplátku nabízí nadstandardních více než 70 sportovních aktivit. Kromě „klasických" sportů jako je třeba běh, cyklistika, plavání a chůze, si přijdou na své také „provozovatelé méně běžných sportů". Hodinky dokáží monitorovat například roztleskávání, motosporty, jízdu na koni, chůzi na sněžnicích, surfování, frisbee a mnoho dalších. Hodinky nenabízí například triatlon. Ale upřímně, než byste ho dokončili, tak by hodinky byly pravděpodobně vybité.

Rozbití hodinek se při sportu nemusíte bát. Hodinky jsou testovány ve Finsku a podle výrobce snesou nárazy, vodu, prach, déšť, bláto i sníh. Celé toto tvrzení je navíc podloženo udávanou voděodolností 5 ATM.

Během tréninku je možné hodinky pohodlně ovládat mechanickými tlačítky

Co se týče přímo sportovní aktivity, tak například u běhu, se na první obrazovce zobrazuje čas, uběhnutá vzdálenost, aktuální rychlost, průměrné tempo a na okrajích tepová frekvence. Na druhé obrazovce naleznete měření kol a na poslední mapu. U aktivity je velkou výhodou možnost ovládání tlačítky, kdy pravým horním tlačítkem trénink pozastavíte či zrušíte, prostředním se posouváte na další obrazovku a spodním zaznamenáváte kola.

Statistiky tréninku jsou víceméně stejné jako v předchozích modelech

Po tréninku hodinky vytvoří souhrn, kde se dozvíte dobu trvání, vzdálenost, statistiku zaznamenaných kol, odhad spálených kalorií, výstup a sestup, průměrnou kadenci kroků, průměrnou tepovou frekvenci, dobu zotavení, PTE (odhad vynaloženého úsilí a efektivity tréninku) a EPOC (vytvořený kyslíkový druh, který tělo potřebuje pro správnou regeneraci po cvičení).

Podrobnější informace se pak uživatel dočte v aplikaci od Suunta, kde nalezne GPS záznam trasy a podrobnější informace o tréninku. Například grafické znázornění tepové frekvence a tempa v průběhu tréninku.

Výrobce láká na podrobné mapy fungující i offline

Suunto do těchto hodinek nově zabudovalo také mapy. Užívat si jich nemusíte pouze přes Wi-Fi, ale dokonce i offline. Samozřejmě nebudete mít podrobné offline mapy celého světa či České republiky, ale máte možnost zvolit si bod na mapě a hodinky po připojení k nabíječce stáhnou radius 65 kilometrů okolo tohoto bodu. Mapu si můžete přiblížit až na deset metrů. Navíc se mapy pravidelně aktualizují po připojení k nabíječce.

Na mapě si zvolíte bod na mapě a hodinky stáhnou radius několika desítek kilometrů okolo tohoto bodu.

Na mapě si zvolíte bod na mapě a hodinky stáhnou radius několika desítek kilometrů okolo tohoto bodu.

Hledáte novou trasu na běh nebo jízdu na kole? Se Suunto 7 žádný problém

Zná to snad každý. Nebaví vás pořád běhat po stejné trase a chcete objevit něco nového. Tyto hodinky vám to trochu usnadní. A to se teď nebavím o klasických mapách. Suunto totiž nabízí tzv. Heat mapy, které zobrazují trasy kudy nejčastěji běhají uživatelé Suunto hodinek. Trasy jsou na mapě jednoduše vyznačeny oranžovou barvou. Čím je oranžová jasnější, tím více uživatelů tuto trasu využilo.

Trasy například pro běh a pro kolo se mohou lišit, takže hodinky nabízejí různé Heat mapy podle zvolené aktivity (možnost až patnácti aktivit). Samozřejmě to má více benefitů. Například, pokud jste fanouškem trailového běhu, tak vám hodinky mohou napomoci najít bezpečnou trasu.

Heat mapy se doslova staly dominantou celých hodinek, jelikož jsou také v pozadí základního ciferníku, kde se přizpůsobují vaši poloze. A upřímně, ta černo-oranžová barevná kombinace je pro mě snad vizuálně nejlepší ciferník sportovních hodinek. Navíc to je praktické.

Pro koho jsou hodinky vhodné?

"V dnešní době, bez ohledu na to, zda je sport vaší vášní nebo představuje relaxaci během přestávky," uvedl v citaci na začátku tohoto článku ředitel Suunta. Ano, přesně taková si myslím, že je cílová skupina těchto chytrých hodinek. Lidé milující sport, ale rozhodně ne vrcholoví sportovci. Absence několika důležitých sportovních senzorů a krátká výdrž baterie není nic pro ně. Pokud tedy nejste vrcholový sportovec a přežijete nízkou výdrž baterie, tak dostanete stroj, který vás doslova uhrane svým vzhledem, prvotřídním displejem a bude vás doprovázet při vaší denní rutině. Navíc si můžete hodinky přizpůsobit stažením aplikací, kterých je v nabídce velká spousta.

Na začátku jsem položil otázku, tak by bylo neslušné neodpovědět. Vyplatí se jejich koupě? Vnější zpracování rozhodně odpovídá cenovce. Hodinky jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a vyzařují jistotu, že snesou hodně. Ať už se jedná o déšť, prach, vodu i nárazy. Trochu mě mrzí, že nedotáhli do konce ani jednu z částí tohoto hybridu. Ze sportovní části postrádají několik funkcí a senzorů. Z té chytré části postrádají například možnost telefonování přímo z hodinek. Každopádně, já jsem stále neodpověděl na otázku. Možná to bude znít troufale, ale podle mě jsou Suunto 7 momentálně designově nejlépe zpracované hodinky, takže i když mají srovnatelné množství funkcí jako hodinky s nižší cenovkou, tak už jen ten vzhled za to stojí. A co si budeme povídat, spousta lidí vybírá podle vzhledu.

Pokud by vám vzhled za vyšší cenovku nestál, tak ideální alternativou může být Samsung Galaxy Watch Active 2 nebo třeba Xiaomi Amazfit Stratos. Nabízejí srovnatelné množství funkcí zabalené v příjemnější cenové relaci.

Klady a zápory:

nádherný design
intuitivní uživatelské prostředí
kombinace dotyku a mechanických tlačítek
široká nabídka sportovních aktivit
online i offline mapy
příjem signálu z pěti satelitů
vysoká odolnost

vysoká cena
absence pulzního oxymetru, ukazatele VO2Max a monitoringu spánku
od výroby nemožnost připojení hrudního pásu
tři různé aplikace pro ovládání hodinek
krátká výdrž baterie

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Rozbalené, sleva 17%
7 990 Kč skladem
9 690 Kč nedostupné
7 629 Kč nedostupné
12 290 Kč nedostupné