» Blog » Suunto

Suunto 9 Peak PRO recenze – Zmrtvýchvstání

Tagy: Recenze | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 31.10.2022 | 8 MIN | 9x komentář

Hodinky byly před nedávnem představeny a slibovaly opravdu hodně. Přesnou GPS, přesnou tepovku a hlavně, celkovou rychlost. V mnoha ohledech splnily očekávání a v mnoha překvapily. Ale ano, Suunto 9 Peak PRO jsou první hodinky, které stojí za to.

Nebudeme dlouho obkecávat začátek. Suunto poslední modely hodinek nemělo úplně ideálně dochytané a ač měly být nekompromisní sporttester, tak nezvládaly správně ani to. Na tom, že chtějí být sporttester se nic nezměnilo a stále jsou tvořeny spíše pro outdoorové nadšence, než pro městské smartwatchisty. Co mohu ale s klidem na začátku říct, že konečně má cenu tyto hodinky pořídit a budou vám sloužit tak, jak mají.

Co je tedy nového:

  • Menu hodinek
  • Plynulost a rychlost v menu
  • Watty ze zápěstí + NGP (Normalized Graded Pace)
  • Možnost dohrání SuuntoPlus a SuuntoPlus Guides
  • Nový snímač GPS a tepu


Designová bomba jako vždy

Suunta byly vždycky buď totálně monstrózní anebo úplně minimalistické. V posledních letech se klaní spíše na stranu minimalismu a v tomhle duchu se nesou i nové Suunto 9 Peak Pro. A ten design je fakt povedený.

Minimalistická luneta okolo displeje budí elegantní a hodně bytelný vzhled, který není vůbec ničím rušený. Na pravé straně máme 3 kovová tlačítka a hned pod nimi navazuje kovové dýnko. Suunto prezentuje, že pouzdro je kombinace plastu a kovu, ale toho kovu je tam většina. K těm tlačítkům. Kolega Dominik poznamenal, že tlačítka mají docela srandovní zvuk při mačkání. Jako kdybyste mačkali staré stopky. Musím říct, že za mě to má něco do sebe a zvuk se mi líbí.

Pokud se mrkneme na rozměry – poudro o velikosti 43 mm a výšce 11 mm (s tepákem je to okolo 13 mm) sedí téměř každému tvorovi na této planetě. I vašemu Mopsíkovi. Materiálově si můžete vybrat mezi klasickou ocelí anebo titanem. Váhově je to pak 56 g v titanu a 64 g v oceli.

V otázce řemínků jsme zůstali prozatím na dvou stálicích – nylonu a silikonu. Suunto se chvástalo ještě nějakou novinkou, ale prozatím se na ni nedostalo. Jinak tady máme Suuntí klasiku, 22mm Quick Release řemínek s kovovou sponou a se zobáčkem místo poutek.

Vzhled hodinek je opravdu super a ani mě neruší nápis Suunto na spodní části lunety.

Zafrantoklackovský displej s tunou místa okolo

Jediné v čem se Suunto opravdu neposunulo je displej. Ačkoliv jsou hodinky jen o milimetr větší než Garmin Fenix 7S, ten displej je někde jinde...

Mezera přesně půl centimetru z každé strany je prostě zarážející a mě to opravdu štve. Co se parametrů týče, tak displej má rozlišení 240 x 240 pixelů a velikost 1,2". Abych tento "retro" displej jen nehanil, při sportovní aktivitě můžete zobrazit až 7 datových polí, která jsou krásně čitelná.

Hodinky mají kombinovaný displej, čili lze je ovládat jak dotykem, tak tlačítky. No a jak už je zvykem u prémiové série, hodinky disponují safírovým sklíčkem, které je téměř nepoškrabatelné.

GPSka nemá Multi-Band, ale i tak stojí za to!

Jak řekl jeden z největších (ne-li největší) recenzentů na světě – DC Rainmaker: "Vydat v roce 2022 bez Multi-Bandu, to chce koule." Suunto se bohužel nevydalo s proudem Multi-Bandu, ale přesto zpěsnilo GPSku na vysokou úroveň. Dokáže přijímat až 4 satelitní systémy najednou a až 32 satelitů naráz.

Při zatáčkách to není úplně ono, ale celková přesnost je v pohodě. Suunto - červená Garmin Fenix 7X - žlutá

Při zatáčkách to není úplně ono, ale celková přesnost je v pohodě. Suunto – červená, Garmin Fenix 7X – žlutá

Při prvním běhu jsem se trošku děsil, ale po kalibraci byla GPSka opravdu přesná a nezaznamenal jsem žádný výrazný problém.

Suunto - červená, Fenix 7X - žlutá

Suunto – červená, Fenix 7X – žlutá

Pokud se budeme bavit o dalších senzorech, tak je to klasika – barometr, akcelerometr, kompas, výškoměr a tepák.

Co opět nepřekvapilo a nepotěšilo je funkčnost tepovky. Želbohu, testoval jsem ho všude možně a přesnost tomu prozatím opravdu chybí.

Suunto - modrá, Garmin (hrudní pás Gamin HRM PRO+) - fialová

Suunto – modrá, Garmin (hrudní pás Garmin HRM PRO+) – fialová

Jde vidět ty skokové pásaže, kdy sem tam to Suunto trefí a sem tam prostě ne. Měl jsem hodinky i na pár intervalových "sessions" a tam to dopadlo bohužel ještě hůře.

Suunto - modrá, Garmin (hrudní pás Polar H10+) - fialová

Suunto – modrá, Garmin (hrudní pás Polar H10+) – fialová

Z grafu jde vidět, že hodinky se v tomto tréninku netrefily ani při rozklusu, ani na intervalech a ani při výklusu. Takže pokud Suunto, tak k tomu jejich úžasný hrudní pás Suunto! :-)

Baterie překvapuje snad nejvíc! Má to ale jeden háček

Baterie je velké překvapení a Suunto vrací na výsluní. Musím říct, že jim dávám pěkně zabrat, co se tréninku týče a hodinky si berou jen minimum baterie. Mám puštěné notifikace, hraju si s nimi a ne je vybít.

Přehledně pak v tabulce:

Garmin Fenix 7S (Solar)
Suunto 9 Peak PRO
V režimu smartwatche
11 dní (14 dní)
21 dní
Úsporný režim
38 dní (87 dní)
30 dní
Příjem signálu GPS
37 hod. (46 hod)
70 hod.
Příjem všech satelitů
26 hod. (30 hod.)
40 hod.
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
15 hod. (16 hod.)

Příjem všech satelitů + hudba
7 hod.

GPS (režim max. úspory)
90 hod. (162 hod.)
300 hod.

Co myslíte, to by celkem šlo, ne? Suunto má výhodu v tom, že při nečinnosti hodinek vypíná displej úplně do černa. Takže pokud hodinky odložíte, za chvíli se displej vypne a šetří se tím baterka.

Co rozhodně musím vzpomenout, je jejich super rychlé nabíjení. Za 10 minut hodinky nabijete na desetihodinový běh, což je neskutečné! Do 100 % pak nabijete za hodinu.

Malý háček ale vidím v klidové tepové frekvenci, kdy to Suunto sice neuvádí, ale ponížilo interval měření na 1 minutu. U čistokrevného sporttesteru mi to přijde jako hodně blbý nápad a škoda. Měření je pak hodně nepřesné a často mám na Garminech okolo 50 tepů a na Suuntech třeba 90.

Výkonný sporťák

Asi nebudu vyjmenovávat kolik "stovek" sportů tam máte, ale příkladem zbytečnosti může být určitě kriket, rybaření či americký fotbal. Ale tohle najdeme skoro ve všech chytrých hodinkách napříč značkami. Takže jim to nemám za zlé.

Normální sporty zde jsou stále a najdete tu vše potřebné. Mírnou nevýhodou je, že musíte tvořit vlastní sport, pokud chcete změnit datová pole. S novým systémem je ale vše přehledné a super jednoduché.

Dost mě překvapil způsob řešení intervalového tréninku na Suuntech. Navolíte si jaký typ intervalů chcete, poté v aktivitě musíte najít danou obrazovku, ze které jdou spustit intervaly. Po dokončení intervalů ale obrazovka nezmizí a intervaly se spouští stejným tlačítkem, jako se stopuje trénink. Takže místo toho, abych si zastavil trénink, spustil jsem další sadu intervalů...

Svůj tréninkový program můžete doplnit o chytré pomocníky, které si můžete stáhnout ze SuuntoPlus, což mi přijde super, protože si stáhnete jen to co potřebujete a nemáte tam plno ptákovin navíc. Trailové běžce potěší také nová funkce NGP – Normalized Graded Pace, které nám říká, jak rychle bychom běželi po rovině. Škoda, že tuto fíčuru najdete jen v přehledu v aplikaci a zatím se nepřenáší v reálném čase jako např u Corosu nebo Garminu.

Dočkali jsme se i měření wattů ze zápěstí, což je pro Suunto cenná metrika a přídává ji jako čtvrtá značka na světě. Trošku mě mrzí, že hodinky tuto metriku neukazují v základu a člověk si musí udělat novou aktivitu, aby wattáž viděl, ale to by nebylo Suunto, kdyby neudělalo nějakou takovou perličku. Co se týče wattů, vše funguje jak má a kolega Dominik o tom napsal krásný článek. Později se můžete těšit na článek porovnávající wattáž od jednotlivých výrobců, jelikož žádná naměřená hodnota není špatná.

VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)
29.7.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)

Příklad měření wattů. Suunto – modrá, Fialová – Fenix 7X

Příklad měření wattů. Suunto – modrá, Fialová – Fenix 7X

Suunto ale také zamakalo na režimu šnorchlování, kdy si prý o tento režim nejvíce řekli Číňané. Šnorchlování je tam asi populární sport. Nejvíce ten s cihlou u nohy... No, hodinky vám změří délku a hloubku ponoru, což může být zajímavé. Měří ale pouze jen do 10 m reálné hloubky.

Ultratrail Approved

Jak lépe vyzkoušet ultra hodinky, než na ultra běhu. S hodinkami jsem se proběhl nějakých 56 až 57 km z Ostrého na Lysou a zpět. Garminy měly okolo 56,34 km a Suunto 57,02 km. Hodinky se začaly mírně rozcházet s Garminy okolo čtvrté hodiny běhu.

Spokojenost v každém ohledu.:-)

Spokojenost v každém ohledu.:-)

Jinak po celou dobu Suunto měřilo veškeré údaje správně a nebyl s hodinkami žádný problém. Jediné, co by mohli inženýři z Finska ještě dodělat, tak je úsporný mód (něco jako "obnovit později" u Garminu), když si jde člověk sednout do chaty a nechce mít celou dobu načtenou GPS.:-)

Suunto = Internet Explorer. To už neplatí

Ano, Suunto 9 Peak PRO to dokázalo a vystoupilo ze svého stínu pomalosti. Nový systém švihá rychle a i přehlednost se zvedla o 100 %. Buď můžete ovládat tlačítky, kde se horním tlačítkem dostanete do výběru sportovních aktivit a spodním do menu hodinek, kde lze zobrazit některé hodnoty anebo nastavení. Pokud jste na hlavní obrazovce a stisknete prostřední tlačítko (anebo jen swipnete doprava či doleva) dostáváte se na widgety tepu, spánku atp... Widgety by měly jít později nastavit podle sebe, prozatím to ale nejde.

Za mě je rychlost dostačující a už nenastává žádné sekání systému, jen když spouštíte trénink. Tam je to trošku oříšek, protože klepnete a chcete spustit aktivitu a hodinky zůstanou zamrzlé

Chytré a fitness funkce zůstaly neměnné

Zde není moc o čem diskutovat. Změří to kroky, kalorie, spánek, či SpO2. Suunto základ rozšiřuje odpověďmi na zprávy (pouze Android), a možností ovládat hudbu z telefonu. Takže pohodlný základ, kde kdyby přidali platbu kartou, tak je to značka ideál.

Super věcí u měření spánku je ranní report, který vám hodinky vystaví ihned po probuzení. Popřejou vám dobrý den a řeknou vám kvalitu spánku v procentech, délku hlubokého spánku a průměrnou tepovku za celý den.

Novinkou pro Suunto je obchůdek s doplňky, jako aplikace třetích stran (Strava, Training Peaks atp.), které postupně přibudou do všech Suuntích hodinek.

Jo, tohle má cenu!

Suunto vyslalo tímto modelem do světa  jednu jedinou zprávu. Že se s ním musí nadále počítat a že ještě není mrtvé. Nové funkce, rychlost, GPSka. Musím říct, že to na mě udělalo velký dojem. Pár mušek v podobě tepovky anebo těch intervalů se našlo, ale jinak ty hodinky mohu, s klidným srdcem, zarytému sportovci doporučit. A to jsem doteď o Suuntu rozhodně říct nemohl. Za těch 11 dní, kdy jsem hodinky intenzivně testoval, jsem s nimi dal nějakých 17 hodin a 40 minut tréninku (jeden jsem omylem vymazal) a Suunto mě opravdu přesvědčilo, že stojí za to!

Pokud mrkneme na nějaké podobné modely z řad protivníků, první bude Polar Grit X PRO, který má velice podobné funkce, jen za mě o trošku lepší vzhled ale nižší výdrž baterie. Nemohu opomenout určitě jeden z nejoblíbenějších modelů od Corosu – Apex PRO, který zase vyniká v baterii i v přesnosti měření jak tepovky, tak GPSky.

Králem je pak samozřejmě Garmin Fenix 7 (alespoň pro mě), který je... Prostě Garmin.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Martinpřed 514 dny, reagovat
Díky za recenzi, jen mírná oprava: widgety lze upravit a konfigurovat přes aplikaci Suunto (android). Hodně zdaru ve vaší práci.
Matěj Urbaczkapřed 513 dny
Zdravím Martine, děkuji za komentář a máte pravdu, bohužel informace od výrobce byly na začátku jiné.:-)
Martin V.před 508 dny, reagovat
Zdravím, předem říkám, že pro Suunto mám už léta slabost a naopak nemůžu přijít na jméno Garminu. Proč je tedy Garmin prostě Garmin? V čem je tak výrazně lepší než konkurence? A pak ještě, proč srovnávat přesnost měření HR s jinými hodinkami s pásem. Měření na zápěstí a hrudním pásem nikdy v následujících letech nevyjde vítězně pro měření na zápěstí už z podstaty použité technologie. Vím, že je to pod grafem uvedeno, ale i tak je to dost zavádějící informace. Díky!
Matěj Urbaczkapřed 506 dny
Zdravím, Martine, Garmin je prostě Garmin už jen kvůli rychlosti systému, kvality snímačů a pokročilých běžeckých i chytrých funkcí. Co se týče srovnání hodinek z pásem, tak je to celosvětově uznávaná metoda srovnání, protože se srovnává něco méně přesněho se 100% přesným, kdy lze odhadnout odchylka. A takto porovnávámě veškeré chytré hodinky, i Garminy.:-)
Sherrypřed 229 dny
K tomu optickému měření mám poznatek s používám Suunto 9 Baro už min. dva roky: Při větším stažení pásku hodinek, aby se nemohly při pohybu, v mém případě téměř vždy běh, hýbat na ruce (vůči kůži), tak je měřená tepovka správná. Holt, když zapomenu hruďák, tak mi nesmí vadit trošičku horší prokrvení dlaně a prstů. ????
Sherrypřed 229 dny, reagovat
Trochu souhlasím s Martinem V. ohledně velké preference Garminů. Připadá mi, že jednou z motivací mít Garminy je být IN ve sportovní branži, minimálně v běžecké komunitě. Dost lidí si kupuje nejnovější model Garminu, když "vyjde" po cca roce, i když budou využívat stále stejné funkce v hodinkách. ???? Při tom srovnání Suunto 9 Baro/Peak/... s Garmin Fénix 7 chybí srovnání ceny, kde Garminy stojí o pár tisíc korun více než Suunto.
Matěj Urbaczkapřed 229 dny
Zdravím, Sherry, samo Suunto se srovnávalo s Garmin Fenix 7 ve všech svých poskytnutých prospektech, tak proč to nepoužít v recenzi.:-)
Sherrypřed 229 dny, reagovat
Garmin fēnix 7 (_/S/X/PRo) nejdou sehnat pod 12000 Kč :-( na "českém internetu", ale Suunto 9 Baro jdou koupit od 5990 Kč (jen hledání zboží na zbozi.cz). :-) Dvakrát lepší Garmin fēnix 7(S/X/...) opravdu nejsou než Suunto, podle mého názoru. Pro běžce hovoří u Fénixů více funkcí pro běh, třeba analýza-srovnání odrazů (dopadů?) levou a pravou nohou, věstavěný "trénér v hodinkách" (SuuntoPlus má trenérské rady v apce, případně pomocí TrainingPeaks...). A výdrž v aktivitě mají Suunta lepší, což je jasný +bod pro ultrabežce, co běhají závody nad 100 km, případně na 12 h, 24 h, ...
Jindřichpřed 20 dny, reagovat
Uvažuji o upgradu z Garmin vivoactive 3 music a na jednom cyklo-veletru jsem si tyto hodinky zkoušel. Opravdu mne zaujaly designem, odolnosní, opravitelností a funkcemi. Velká škoda, že nepodporují NFC platby.

Hodinky zmíněné v článku

8 270 Kč (doručíme do 24.4.)
8 270 Kč nedostupné
9 460 Kč nedostupné
9 460 Kč nedostupné
8 270 Kč nedostupné