» Blog » Suunto

Suunto Core recenze – Potřebujeme chytré hodinky?

Tagy: Recenze | Suunto | Chytré | Klasické

Matěj Urbaczka | 24.4.2023 | 6 MIN | 1x komentář

Výrobce těchto hodinek je titánem na poli sporttesterů, ale než přišly sporttestery, udělal outdoorový model Suunto Core, o kterém bude dnešní recenze. Ne, nejsou to chytré hodinky, ale potřebujeme v horách chytrost smartwatchů?

Pro ty, kteří hledají chytré hodinky, to opravdu není dobrá cesta. Tento "hlupáček" je spíše určený pro lidi, kteří hledají jednoduchost a outdoorový přístroj, který nebudou muset každou chvíli nabíjet.

Největší přednosti modelu:

  • ABC senzory
  • Bouřková výstraha
  • Východ a západ slunce
  • Reálná hloubka ponoření 30 M
  • Baterie (nemusíte nabíjet)

Proč si v dnešní době koupit takové hodinky a nejít rovnou do chytrých?

Když jsem začínal psát tuto recenzi, bylo mi jasné, že smartwatch by tyto hodinky převálcoval téměř ve všem. To slovo "téměř" je tam ale důležité a u těchto hodinek tvoří jednu věc, ve které chytré hodinky nebudou nikdy tak daleko, jako právě Suunto Core.

Baterie je ta věc, o kterou se jedná. Představte si, že odjíždíte někde na konec světa (pro každého je to jinde) a nemůžete si vzít dostatek power banek a elektřina je tam nedostatkové zboží. I ten nejlepší smartwatch bude po měsíci mrtvý a jste nahraní. Takové Suunto Core vám pojedou dva roky a horské důležité funkce máte stále u sebe a pokud chcete vědět výšku ve které se nacházíte, tlak anebo se orientovat pomocí kompasu, stále můžete.

Pro veškeré dobrodruhy, cestovatele a borce, kteří kašlou na GPS záznam a tepovku, jsou takové outdoorové hodinky jako stvořené a také bych jim je s klidem doporučil.

Mnoho kabátků, jedno srdce

Hodinky mají celkem tři designové varianty, které se sice ještě dále větví, ale tři jsou ty nejpodstatnější:

  • Core All Black / Regular Black – Tyto právě testuji. Základní model s plastovým řemínkem přímo napojeným na pouzdro, takže nemusí sedět na ruce úplně každému. Máme zde tedy dva modely, kdy jeden je celočerný s negativním displejem (světlé číslice, černé pozadí) a druhý je černý s pozitivním displejem (světlé pozadí, černé číslice). Černá varianta je o něco dražší, počítám že to bude díky luminiscenčním prvkům okolo displeje.
  • Core "nylon" – Další možností jsou Core na nylonovém řemínku. Ty mají tři modely, kdy dva jsou za stejnou cenu (žlutý a červený), a pak jeden s označením Alpha, o něco dražší. Vypadá stejně, ale nějaké malé rozdíly tam jsou.
  • Core Steel – Posledním modelem je celokovový model Steel – tvořen z oceli a osazen safírovým sklíčkem. Proto je také nazýván jako premium. Jak už ale materiál napovídá, hodinky jsou o dost těžší než další varianty.

Core All Black

Základní plastový model s ocelovou lunetou a vroubkovanými tlačítky pro přesné ovládání za jakýchkoliv okolností. Řemínek je silikonový a na mé ruce (obvod zápětí 16 cm) se nedá upnout tak, aby nejezdil a držel na místě bez vůle. Je to zapříčiněno pevným uchycením, které se nedá úplně ohnout a dopasovat okolo ruky.

Specifikace modelu je pak 49 mm na šířku a 14 mm na výšku. Váha je 64 g a na ruce se jinak chovají dobře. Nezavází, nejsou zbytečně těžké.

Core "nylon"

Tato verze mi je asi nejsympatičtější z celé modelové řady. Tvrdý nylonový řemínek je příjemný a rozhodně se jen tak neroztrhne. Pouzdro má stejné jako předešlá verze, akorát byly přidány pohyblivé nožky, které lze ohnout podle vaší ruky. Díky pohyblivým nožkám a nylonovém řemínku jsou hodinky o 3 gramy těžší, takže celková váha je 67 g.

Máme dvě barevné varianty –  žlutá a červená. Jelikož je dlouhodobě má oblíbená barva žlutá, přiklaním se k ní. :-)

3 790 Kč (doručíme do 26.4.)

Existuje ještě model s označením Alpha, který je o něco dražší. Na první pohled se těžko hledají rozdíly. Prvním rozdílem je červené podsvícení oproti klasickému zelenému. Červené světlo je totiž viditelní i přes noční vidění.

4 729 Kč nedostupné

Jako další zde máme fakt, že hodinky Alpha se prý celé vyrábí i konstruují ve Finsku, kdežto základní model je klasicky z Číny. Kromě toho jsou ale hodinky funkčně úplně stejné a tak záleží jen na vás, jestli je to pro vás něčím zajímavé.

Core Steel

Jak jsem již psal, tento model představuje pomyslnou premium variantu. Celoocelové pouzdro, safírové sklíčko a silikonový řemínek tvoří elegantně outdoorový vzhled, který zaujme na první pohled. Nožky jsou jako u modelu s nylonovým řemínkem pohyblivé, a tak si utažení lze přizpůsobit dle vašich preferencí.

7 119 Kč nedostupné

Parametry, až na váhu, zůstávají stejné. Váha se zvedla díky safírovému sklíčku a ocelovému pouzdru na nějakých 120 g, což už je relativně hodně na outdoorové turistické hodinky. Zase můžeme počítat s větší odolností pouzdra.

(Ne)omezená baterie – výdrž "jen" dva roky

Výhodou všech zmíněných modelů je určitě uživatelsky vyměnitelná baterie CR 2032, pro kterou stačí jen mincí (nebo čímkoli jiným) pootočit dýnko a vyměnit baterii. Voděodolnost je poté 30M reálné hloubky, ale Suunto má na svých ofiko stránkách napsáno, že freediving je doporučený jen do 10 metrů hloubky. Naší tlakovkou na 100M to prošlo, a tak bych se nebál.

Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám
14.3.2022 - Matěj Urbaczka
Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám

Baterie by pak v hodinkách měla vydržet okolo 2 let, ale řekl bych, že to bude hodně záležet na četnosti klikání a používání funkcí.

A i když se dostanete na konec výdrže baterie, vraťte se na začátek této kapitoly. Rozhodně někde na dlouhém treku je lepší mít jednu baterku CR 2032 než šest power banek.

Podbarvení displeje jako z Matrixu

Displej, který Suunto nazývá Matrix, je vlastně LED displej, který svítí permanentně a máte možnost ho podsvítit. Můžete si vybrat, jestli se podsvícení aktivuje jen při zmáčknutí tlačítka light (spodní vpravo) anebo při zmáčknutí jakéhokoli tlačítka. Jinak je za mě v pohodě čitelný a neměl jsem problém na něho vidět i za šera.

Na obrazovce jsou poté "natištěny" tři neměnné údaje – TIME, ALTI&BARO a COMPASS. Líbí se mi vychytávka, že když jste na jedné z obrazovek, udělá se kolečko okolo dané hodnoty.

Outdoorové senzory a funkce

Hodinky byly tvořeny do hor a proto obsahují přesně ty senzory, které jsou zapotřebí. Výškoměr, barometr, kompas a teploměr. Za zmínku stojí i hloubkoměr, který funguje do 10 metrů.

Častokrát lidi v horách nepotřebují vědět kolik kilometrů ušli, ale v jaké jsou nadmořské výšce, jestli nehrozí bouřka (Storm alarm) a v nejhorším použijí kompas. Ten je docela klidný a pracuje se s ním skvěle.

Suunto 9 Peak PRO recenze – Zmrtvýchvstání
31.10.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak PRO recenze – Zmrtvýchvstání

Super je taky funkce východu a západu slunce. Oproti mým hodinkám se liší východ o 10 minut a západ o 30 minut. Dalo by se ale říct, že podle Suunto hodinek se bude orientovat celkem dobře, protože ukazuje ± dobu, kdy se reálně setmí.

Barometr i výškoměr lze nechat přepínat automaticky dle situace a hodnoty celkem sedí s Garmin Fenix 7X. Hodně se mi líbí i funkce, že pokud spustíte stopky, ukazuje vám to nastoupané i sestoupané metry a aktuální výšku ve které se nacházíte. Tyto údaje se vám poté přenáší i do nějaké pomyslné historie tréninků / výšlapů, kde můžete mít až 10 záznamů.

Na co tedy chytré hodinky?

Tyto hodinky se rozhodně nedají nazvat jako chytré. Nemají GPS přijímač, tepovku ani další věci definující chytré / sportovní hodinky. Co se ale týče hodinek pro outdoor, kdy nepotřebujete vědět kolik přesně kilometrů ujdete a nepotřebujete si vést nějaký "tréninkový" deníček, jsou ideální.

Funkčně na horách obstojí a neruší vás žádné jiné metriky, které často ani nepotřebujete a jsou prostě navíc. Samozřejmě profi sportovce už tyto hodinky neoslní, ale doporučil bych je všem, kteří chtějí kvalitní základ, který je nezklame.

Pokud hledáte nějakou alternativu takových hodinek, mrkněte na řadu Casio Protrek anebo G-Shock, které mají velice podobné funkce a navíc třeba solární napájení anebo mechanické ručky.

Mohlo by vás zajímat:

Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán
10.1.2023 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-6900 recenze – Outdorový elegán

Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista
17.10.2022 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRG-340 recenze – Eco-Friendly turista

Casio PROTREK PRT-B50: Našlapaný základ
28.2.2020 - Radim Krčmář
Casio PROTREK PRT-B50: Našlapaný základ

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Standapřed 352 dny, reagovat
Kdysi jsem je měl All Black. Bohužel se mi stalo, že zůstávalo viset tlačítko od osvětlení. A baterka umřela děsně rychle. Nic nepomohlo. Takže už bych je nechtěl.

Hodinky zmíněné v článku

3 790 Kč (doručíme do 26.4.)
3 790 Kč (doručíme do 26.4.)
4 729 Kč nedostupné
7 119 Kč nedostupné
3 790 Kč nedostupné