» Blog » Suunto

Suunto Race recenze – Závodník s korunkou na správném místě

Tagy: Recenze | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 31.10.2023 | 7 MIN | 15x komentář

"Rychlost. Já jsem rychlost!" Suunto Race má jen jeden cíl: Být nejlepším sporttesterem na trhu. K tomu má dle specifikací dost blízko... Co ale dokáže v terénu? Pojďme to zjistit.

Poslední model, který od Suunta vyšel, byl spíše pro outdoorové dobrodruhy, kteří tráví v přírodě podstatnou část dne. Proto se u něj myslelo převážně na dlouhou výdrž baterie. Nový Suunto Race je trošku jiný. Profiluje se do městského / outdoorového modelu, který zvládne vše. Proč?

  • Suunto design obohacený o korunku
  • Titanové / ocelové pouzdro a dýnko
  • AMOLED displej
  • Senzorová výbava pro všechny příležitosti
  • Dvoupásmová GPS
  • Sportovní nadupanost
  • Mapové podklady
  • Noční variabilita srdečního tepu

Design? Naklání se trošku doprava

Pokud čekáte nějakou brutální změnu, tak vás zklamu. Hodinky vypadají, jako by se dva stávající modely (Coros Vertix 2 a Suunto Vertical) daly dohromady a vytvořily dítě – Suunto Race. Takže zůstala vroubkovaná luneta okolo displeje, pouzdro má 49 mm a přibyla 3 tlačítka na pravé straně, z čehož je jedno z nich mechanická otočná korunka. Co do vzhledu – v tom bylo Suunto vždycky jednička a tady se to jen potvrzuje. Krásné ocelové (nebo titanové) tělo s vygravírovaným logem... Opravdu radost se na to koukat.

10 960 Kč (doručíme do 10.5.)

U řemínku nechalo Suunto svou oblíbenou velikost 22 mm, kterou dává na všechny modely. Upřímně, nemyslím, že tady to je dobrá volba. Uchytit totiž na stejný řemínek například Suunto 5 a Suunto Race prostě a jednoduše moc nejde. S úzkým řemínkem totiž přichází problémy s otřesy a uchycením na ruce, aby hodinky opravdu seděly a nedělaly si, co chtějí.

Nicméně, váha ocelové verze je 83 g se silikonovým řemínkem. Titan je pak o 9 g lehčí. Přestože se ale hodinky na ruce opravdu trošku naklání doprava, usadí se na ruce poměrně dobře. Rozhodně lépe než Verticaly v oceli.

Suunto nasadilo AMOLED na sportovní model

Sportovní modely hodinek s AMOLED displejem se stávají v posledních dvou letech celkem hitem. A konkurence by byla hloupá, kdyby takové modely nezačala taky produkovat. Model Race má tedy AMOLED displej s rozlišením 466 x 466 pixelů a velikostí 1,43".

Displeji není co vytknout, stejně jako safírovému sklíčku. Všechno lícuje jak má a barvy jsou opravdu krásné a čitelné za všech okolností. Pro obzvláště opatrné lidi, kteří se bojí o poškrábání displeje, bych doporučil nalepit ochrannou fólii, protože je nad displejem maximálně 1 m-6.:-)

Ovládání bez chybičky

U ovládání předvedla značka posun, který Suunto Race zařadil mezi elitní modely. Bál jsem se rychlosti ovládání, ale bylo to zbytečné. Musím upozornit, že mám testovací software (který je na modelu před vydáním) a už tak je pohodlně rychlý.

Nicméně, korunka jako ovládací prvek funguje opravdu dobře a konstrukčně je hodně bytelná, a tak se s ní dobře manipuluje. Na základní obrazovce pomocí točení směrem dolů (dostaneme se nahoru) zobrazíme sportovní aktivity a točením nahoru (dostaneme se dolů) se dostaneme na widgety, které si lze upravit přímo v hodinkách. Korunka samozřejmě funguje i jako potvrzovací tlačítko na jakémkoli widgetu. Na základní obrazovce se po zmáčknutí korunky zobrazí zkratky, které se dají také jakkoli nastavit.

Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám
14.3.2022 - Matěj Urbaczka
Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám

Horní tlačítko slouží pro spuštění poslední aktivity a spodní (konečně!) jako mechanické tlačítko zpět. Při dlouhém podržení horních i spodních tlačítek je možné nastavit zkratky. Jako malé mínus beru nemožnost nastavení některých vibrací a zvuků + nemožnost zakrýt displej dlaní a tím ho vypnout. Umí to i čínské hodinky za tisícovku, tak by to mohly umět i tyto. Snad se dočkáme v aktualizaci.

Senzory více či méně kvalitní

Senzorová výbava na těchto hodinkách je stejná jako u všech ostatních. Akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, teploměr, snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr a dvoupásmová GPS.

Trošku mě mrzí, že Suunto na svůj model použilo starý snímač tepové frekvence, který nebyl tak kvalitní, jak by si lidé představovali. GPSka je dalším bodem zklamání, protože i když je dvoupásmová, tak sem tam řádně ustřelí a přidá dost metrů navíc. :-/

Modrá – Suunto Race (Multi-band), fialová – Garmin Fenix 7X PRO (všechny satelitní systémy)

Modrá – Suunto Race (Multi-band), fialová – Garmin Fenix 7X PRO (všechny satelitní systémy)

Upřímně nevím, čím to mohlo být. Tato aktivita byla v hodně pomalém tempu a hodinky měly dost času si trasu přelouskat...

Další mírnou nevýhodu vidím v nastavování GPS, kde není přesně stanovený mód, jaké satelity používáte, a opět stanovuje přesnost jen na: vynikající, dobrá, ok. A k tomu módy: výkon, vytrvalost, extrémní túra. Je ale super, že i když dáte režim baterie: extrémní (druhý nejšetrnější mód k baterce), hodinky stále snímají GPS co sekundu.

Snímač tepové frekvence a pulzní oxymetr si opět hodnoty víceméně vymýšlí... To hodinkám hodně ubírá na kráse. Prostě a jednoduše stále platí, že pokud chcete používat tento kvalitní sporttester, je třeba k němu opatřit i snímač tepové frekvence.

Modrá – Suunto Race, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Modrá – Suunto Race, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Můj kolega Dominik se mě při prvním pohledu na graf zeptal, jestli jsem tam nenahrál omylem dvě různé aktivity...

Abych jen hodinky nehanil, vše je možné vyřešit drobnými updaty, které to napraví a doufám, že se to opravdu stane.

Silná stránka je baterie

Ačkoliv AMOLED displej je většinou spojován s nižší výdrží baterie, hodinky vydrží ± 12 dní v režimu smartwatche a na nejlepší snímaní GPS až 40 h. V režimu GPS jsou na tom dokonce lépe, než Garmin Epix 2, 51 mm a to už je co říct.

Všiml jsem si pár zajímavostí. Jako například to, že když hodinky sundáte z ruky a někam položíte, tak samozřejmě zčernají (jak jinak), ale kromě toho se i po nějaké době odpojí od telefonu a připojí se až tehdy, když si je vezmete na ruku. Na jednu stranu je to dobrý "battery saver", ale na tu druhou je špatné, když například nevíte, kam jste si je odložili (stejně jako posledně já) a chcete si je prozvonit.

Nechám zde tabulku se srovnáním s prostředními Epixy a těmi největšími.

Suunto Race
Garmin Epix 2, 47 mm
Garmin Epix 2, 51 mm
Režim chytrých hodinek
12 dní (6 dní)
16 dní (6 dní always-on)
31 dní (11 dní)
Úsporný režim
26 dní
21 dní
41 dní
GPS 70 hod.
42 hod. (30 hod.)
82 hod. (58 hod.)
Všechny navigační systémy
50 hod.
32 hod. (24 hod.)
62 hod. (48 hod.)
Všechny navigační systémy + multifrekvenční příjem
40 hod.
20 hod. (15 hod.)
38 hod. (30 hod.)
UltraTrac
120 hod.
75 hod.
145 hod.
Expediční režim -
až 14 dní
až 27 dní

Suunto má viditelné problémy s vyvážením při klasickém používání v režimu smartwatche, ale jinak jim není co vytknout. A i tak, 12 dní je dostatečná doba bez nutnosti připojovat na nabíječku a hodnoty jim sedí přesně.

Sportovní režimy na vysoké úrovni

Pokud něco Suunto opravdu umí, je to sport. Pokud opomeneme x nesmyslných aktivit jen s časem, tepovkou a kaloriemi, dostaneme opravdu kvalitní sporttester s funkcemi, které člověk potřebuje.

Najdeme zde spousty běžeckých aktivit, které mají celkem slušně rozdělená datová pole podle typu aktivity. Pokud chcete tato pole upravit, musíte si vytvořit vlastní klon aktivity, protože přednastavené aktivity se nedají nijak upravovat. U "klonu" aktivity můžete mít až 7 datových polí na jedné datové obrazovce a přehlednost je na vysoké úrovni.

U běhu nechybí watty, převýšení, VO2 Max, doba regenerace, aerobní / anaerobní tepovka a další důležité parametry. V aplikaci vám pak hodinky vyplivnou i rychlost s korekcí kopce – čili tempo na rovinu, což je poslední dobou hodně používaná metrika a měla by za mě dostat ještě více prostoru. Doufám také, že hodinky tuto metriku dostanou i v reálném čase do hodinek, jako je tomu u ostatních výrobců.

Chytré funkce obohaceny o mapové podklady

Chytré funkce u Suunta zůstávají už nějakých pár let stejné. Najdeme tam základ v podobě notifikací (odpovědi pro Android telefony), budíků, stopek, ovládání hudby z telefonu a například kompasu.

Relativní novinkou jsou topografické mapy, které se poprvé objevily už u modelu Suunto Vertical uvedeného na jaře tohoto roku. Mapy jsou na bázi Openstreet Map, takže zde nenajdeme popsané ulice, značky, kopce atp, ale jsou dobře vykreslené. A navíc, na tom AMOLEDU je na ně radost pohledět. Za mě je trošku škoda, že Suunto nepomýšlí na přidání NFC placení a to, že hodinky jsou primárně sportovní, je v dnešní době už celkem chabá výmluva.

Skrze notifikace a další věci hodinky fungují dobře. Další takovou malou novinkou je pak možnost prozvonit z hodinek telefon, což už je taky běžné u náramků, ale jsem rád, že funkce přibyla. Naopak to bohužel není možné, protože hodinky se po sundání z ruky po nějaké době odpojí od telefonu a připojí se opět až hodinky nasadíte a rozsvítíte.

Fitness funkce v čele s HRV

U fitness funkcí je rozhodně největším posunem vpřed měření variability srdečního tepu společně s REM fází spánku. Pro sportovce je to hodně užitečná hodnota, které jsme věnovali celý článek.

HRV a spánek se vám přenáší i do telefonu

HRV a spánek se vám přenáší i do telefonu

Kromě těchto novinek tam máme klasiku v podobě kroků, kalorií, tepovky po celý den, spánku a třeba pulzního oxymetru. Opět mě trošku zaráží, když se ráno vzbudím a hodinky mi na obrazovce napíšou, že jsem spánek dneska neměřil, a za chvíli mi přijde: "Dobré jitro, váš spánek je...". Tohle inženýři z Finska moc nevychytali a trošku to kazí celkový pocit. Ale hodnoty ± odpovídají Garminu, a tak je to odpustitelné.

Vyplatí se nebo ne?

Pokud pominu chyby v softwaru, tak hodinky stojí za koupi. Budu doufat, že GPS se vyřeší při dalším updatu, stejně jako některé díry v softwaru. Jinak hodinky překvapují nadupaností funkcemi spolu se slušnou výdrží baterky a pohodlností v podobě nového ovládacího prvku – korunky.

Po celou dobu testování jsem celkem spokojený s výkonností a rychlostí a přijde mi, že Suunto se každým dalším modelem blíží konkurenci. A přeji si, ať pokračují v dobré práci.

Pokud se chcete mrknout na podobné hodinky, rozhodně doporučuji mrknout na Polar Vantage V3, který vyšel v podobný termín jako Suunto a řekl bych, že má trošku navrch u tepovky a GPS. Dalším modelem je určitě Garmin Epix, který je na trhu déle a víme, že Garmin má své kvality v kombinování premium sportovních funkcí a městské vybavenosti.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jaroslavpřed 201 dny, reagovat
Líbí hodně. Ještěže jsem si nestihl předobjednat Polar Vantage V3. Nevím, co teď :-D
Jirkapřed 200 dny
Sice hodně subjektivní názor, ale Suunto vypadají lépe :) jinak asi neuděláš chybu ani u jednoho modelu.
Jaroslavpřed 198 dny
Teď prakticky vybírám mezi tímto, novým Polarem a Corosem Apex 2 Pro. A uvidíme, jak to dopadne s Google Pixel Watch 2, i když tomu moc šancí nedávám. Poslední Amazfity (Balance a Cheetah Pro) asi odpadávají úplně. Samozřejmě uvidíme, jak dopadnou recenze Suunta a Polaru, ale na ně se asi Amazfit nechytá.
Martinpřed 201 dny, reagovat
No konečně, tak dlouho jsem čekal a nevěděl čím nahradit 9PP, že teď konečně vím :-D
Tomášpřed 201 dny, reagovat
Panika!!! Tvl chci Polary i Sunta :D
Davidpřed 198 dny, reagovat
Luxus hodinky, ani by mi nevadila absence NFC. Asi vyměním svoje Fenix 7 Solar. :D
Prochypřed 198 dny, reagovat
Dneska jsem je prinesl domu. Baleni je pekne. Velka krabice. Ktera je vsak z poloviny prazdna. Setrime. Setrime! ???? Telo hodinek je zvlast a reminek je slozeny v dalsi prihradce. Prekvapila me kvalita reminku. Jedna se o prvni dojem vuci jak garminum, tak ale i huawei ultimate a nebo apple watch ultra. Hodinky se zapnou podrzenim postranniho tlacitka a chvili to trva nez nabehnou. Oproti ostatnim hodinkam je videt jakasi ospalost systemu ihned od zacatku. Neni mi to vylozene neprijemne, naopak hned od zacatku vite na cem jste a system spis pozdeji pri brouzdani v menu muze jen prekvapit. Stale se ale bavime opravdu o zlomky vterin. Po zapnuti vidite hodiny, pod nimi stav hrv a ctl tedy kondice a tsb neboli stav treninku. Je to zkratka zas neco jineho nez garmin, a zatim nevim jaka data se zde zdruzuji. Predpokladam ale ze zde bude pocet treninku, spanek, ale i klidovy tep po treninku a pod. Vzhledem k celkem podrobnýmu sledovani zminenych udaju, bych celkem srovnal k garmin statusum. Zatim jsem nemel zadny trenink. Hodinky jsem aktualizoval a stale se jedna o lehky naznam pomalosti pri brouzdani v menu. To jen pro upresneni ze aktualizaci zrejme jiz neudelame hardware sviznejsim. Nabito z 75 procent po vyvaleni trvalo cca 30min do 100 procent. Potom jsem lehce brouzdal v menu a chvili to jeste potrva. Vse je tak nejak rozhazene. Po swipnuti nahoru se ukaze souhrn jednotlivych cviceni ale ponekud neusporadane. Nevim ale zda se mi to jen trefilo do vkusu, ale v podste jsem ihned narazil na cviceni co provadim pravidelne a tak ted vybehlo prespolni beh, silovy trenink, plavani a kolo. Nejspis ale algoritmus co lidi bezne delaji nejvic. Nevim zda jde usporadat. Po sjeti z hlavni obrazovky dolu listujete jiz v nastaveni, ale i ve slozkach hrv, treninku a i zde je v tom urcity chaos. Mozna se mi to jen zda a po Garminu holt nevim presne co kde hledat. Celkove ale pekny displej, jemnost rastru pekny, ale ze by byl lepsi nez ostatni to ne. Je to spis elegatni a decenti tak jak se na severany slusi. Bez nejakych vystrelku. Ostatne i hodinky samotne jsou jakesi elegantni. Nelze jim ale uprit dojem z vojenskeho nebo expedicniho naradi. Nevim jak lepe to vysvetlit. Ale pokud mam epixy 51mm nove generace tak si pripadam jak vojak. Tedy pokud nemate bilou variantu. Ale i potom jste vojak, jen se zimnimi doplnky. Haha. No a jakmile jsem si dal Suunta v celocerne ocelove, tak jsem razem potapec. Mozna je to historii znacky, ale zkratka i jakasi prakticnost, jednoduchost a lehkost s fortelnosti holt mate pocit ze mate na ruce neco zajimaveho. Jo a hodinky na prumerne ruce 90kg cloveka vypadaji akorat. Nekrici ale jsou videt. Vam neprekazi a uz ted vim ze pri cviceni i behu mi budou prijemnejsi nez garminy. A to je po pul dni na ruce vse. Zitra bude uz trenink a o vikend dam trip pod stan.
Frantapřed 197 dny
Aplikace k přehedu tréningu a výkonu je asi nezbytná. A v té aplikaci na mobilu se dá A) nastavit i vlasní seznam sportotvních aktivit a pak je procházení jednodušší (zkušenost s 9 Peak). B) doinstalovat k spotovní aktivitě ještě další funkce.
Prochypřed 197 dny, reagovat
Dnes prvni trenink a spanek. Takze. Usnul jsem ve 20:30 a kolem pulnoci jsem se vzbudil, mladej je marod a nemohl jsem pak zabrat. Zabral jsem kolem 02 a vstaval v 6. Hodinky vyhodnotili prvni spanel a druhe jako zdrimnuti. Dohromady pak spocitali ze jsem mel kolem 07hod spanek. Zajimave. Vecer kdyz sem se chtel podivat kolik je hodin, tak je musis probudit uplne komplet ze spanku a nelze je prilozenim dlane na displej ztlumit. Takze hodinky sviti jeste 15 vterin nez zhasnou. Na prd. Budik jsou jen vibrace. Bez tonu. To me neva. Trenink v posilovne. Po 17min se trenink prerusil. Proste mrknu a hodinky nic. Jen zakladni obrazovka. Nejsem si vedom ze jsem to omylem vypnul. Nikdy se mi to u jinych hodinek nestalo. Takze sem spustil znovu a poslednich 20min uz normalne az do konce. Celkove pak je lepsi na vse koukat v aplikaci. Ale to je vicemene vsude. Vyhodnoceni, stav po treninku hrv atd. Uz se rozkoukavam. Diky Franto za info ohledne nastaveni aktivit a vymazani jogy a pod :D. Hodinky jsou prijemne na ruce. Neobtezuji v noci a pri cviceni me nevadi. Maji takovy ten spravny tvar a material reminku, ze kdyz je mate lehce dotazene a vam se zvetsi zapesti pri treninku tak vas neskrti. Bravo. Ten zminovany slabsi reminek nevadi a hodinky se neviklaji. Zkratka material je super a doslova se pricicne na ruku a neni to neprijemne jako bezna guma. A ten chytry system docvaknuti volneho konce reminku nema chybu. Parada. Nejvic me stve preruseny trenink, pak pomalost systemu a taky asi moje lenost si cist v appce, co jake zkratky mimo HRV znamenají a nakonec vlastne i ta mala nabidka nepeknych ciferniku. To je ale docasne a za chvili stejne uz na hodinky nekoukam a je to fuk.
Dudypřed 195 dny, reagovat
Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jak dlouho vydrží v nejpřesnějším GPS modu a stále zapnutém displeji s mapovým podkladem :-) Díky
Matěj Urbaczkapřed 195 dny
Ahoj, zdravím, bohužel na tuto otázku nedokážu 100% správně odpovědět. Teď bohužel nemám v plánu běžet nějaké ultra, abych tuto hodnotu nějak mohl změřit a jinak je nezměřitelná. Cílil bych to tedy na maximální přesnost mínus 10 hodin.:-)
Prochypřed 191 dny, reagovat
Tak jsem je vratil. Vyse zminene mi zaclo vadit vic nez jsem cekal. Takze ted zkusim Polar Vantage V3 a uvidime. Kazdopadne za novy garmin epix pro 51mm se mi nechce davat 22 litru. Bez safiru
Filip Debrecenyipřed 183 dny
Zdravím, souhlasím, že model bez safíru za takovou cenu nedává tolik smysl. Zde už je lepší připlatit i za safír. V mnoha ohledech věřím, že i Polar V3 splní své :)
Tompřed 183 dny, reagovat
Epix 2pro nove generace nejsou ve verzi ocel a gorilla glas vs. titan se safirem?
Filip Debrecenyipřed 182 dny
Zdravím, Epix 2 Pro jsou v obou verzích. Jak v kombinaci oceli s Gorilla Glass, tak ve verzi titan a safír.

Hodinky zmíněné v článku

13 390 Kč skladem
10 960 Kč (doručíme do 10.5.)

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.