» Blog » Suunto

Suunto Vertical recenze – Outsider zpět mezi elitou

Tagy: Recenze | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 9.5.2023 | 9 MIN | 10x komentář

Suunto Vertical je asi největším překvapením letošního roku co se sporttesterů týče. A opět se dotáhlo na špičku a elitní značky, které v posledních letech Suunto zastínily. Ale časy se opět mění a ten správný čas, vydat tento model, už opravdu byl.

Brali jste Suunto jako mrtvou značku, která už nemá sílu se zvednout? Chyba, modelem Vertical se vrací mezi nejlepší hodinky pro outdoorové aktivity a sport celkově. Co mě nejvíce ohromilo?

  • Dvě verze – Solar a bez solaru
  • Brutální výdrž baterie
  • Topografické mapy celého světa
  • Dvoupásmová GPS
  • Tréninkové funkce a Suunto Plus
  • Celková rychlost hodinek

Veškeré nové funkce se vypíchnout nedá, a tak na to pojďme mrknout pořádně.


Design zůstal tak nějak stejný, ale změnilo se vše

Znáte ten pocit, když si říkáte, že už jste něco viděli, ale vlastně tu věc vidíte úplně poprvé? I takto by se dal v kostce označit design nových Verticalů. Tento model si vzal to nejlepší z modelu Suunto 9 Peak Pro a přidal outdoorové prvky pro rozbití minimalismu. Ačkoliv minimalistická luneta zůstala, najdeme na ní ve třech místech vroubkovaní. Pod ní se nachází jako již tradičně 3 tlačítka pro možné ovládání hodinek.

Ten tvrdý outdoor a duše z oceli je prostě dominanta tohoto modelu. Tedy píše se, že je použit i polyamid se skelným vláknem uvnitř, ale pocit je opravdu celoocelový.

Suunto 9 Peak PRO recenze – Zmrtvýchvstání
31.10.2022 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak PRO recenze – Zmrtvýchvstání

Této myšlence odpovídají i rozměry, které se rozrostly na 49 mm v průměru pouzdra a 15,75 mm v otázce výšky. Výrobce udává 13,6 mm, což jsou prostě bludy osekané o tepák. Když jsme to nasadili na ruce kolegyni, úplně jí ty hodinky neseděly. Tyto hodinky jsou víceméně mužská záležitost. A celek dohromady váží nějakých 87 g se silikonovým řemínkem. Co si budeme, na ruce už je to docela znát. Ale zase ty hodinky něco vydrží a vždycky tam můžete hodit nylonový řemen.

SOUBOJ: Suunto Vertical vs. Garmin Fenix 7X – Návrat Rockyho a Appola
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Suunto Vertical vs. Garmin Fenix 7X – Návrat Rockyho a Appola

Ocelová varianta při běhu tak skáče, bolí to a vyrývá mi to otisk do zápěstní kůstky. Pro malá zápěstí to prostě není ok, a je třeba zvolit titanovou, lehčí verzi anebo tam dát nylonový řemínek, který lépe drží hodinky na místě.

Zdá se vám to prostě moc těžké a přehnané? Zvolte titanovou variantu.

Titan je úplně někde jinde a u něho je i rozeznatelná část, kde není použita ocel anebo právě titan. Je to miniaturní kroužek na kterém drží tlačítka (kovová). Solární verze má stejné parametry, jen se liší ve výšce, pravděpodobně kvůli solaru. Výška je tedy 16 mm, což je celkem hraniční. Co rozhodně musím vyzdvihnout u titanové verze, je luneta, protože ten mat je někde jinde a tak elegantní, že i já slintám.

Na této fotce je krásně vidět

Na této fotce je krásně vidět "sendvič" titanu a tvrzeného plastu

Celý design podtrhuje pak splnění vojenského standardu a operační teplota, která je u tohoto modelu -20 až 55 stupňů. Kromě těchto parametrů nadchnou Suunto i velkou variabilitou barev jak v titanové, tak ocelové verzi. A ačkoliv nemusím oranžovou, tak Vertical Solar Canyon je úžasná barva!

Levá strana – titan, pravá strana – ocel

Levá strana – titan, pravá strana – ocel

Solar v kombinaci se safírem poprvé u Suunta

Safírová sklíčka jsou u Suunta už taková klasika a u devítek už je k vidění nějaký ten pátek. Solar je ale úplně nová vychytávka, která těmto hodinkám opravdu sluší.

Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám
14.3.2022 - Matěj Urbaczka
Příběh značky Suunto – Od kompasů k hodinkám

U solaru je třeba dodržet stejné hodnoty jako u Garminu – tedy 50 000 luxů po dobu minimálně tří hodin přes den. Ale nepřídává 10 % jako Garmin, ale o hodně hodně více. Minimální přírust je totiž 41 %. U tréninku musíte mít příjem těchto luxů po celou dobu.

Pokud srovnáme Garmin Fenix 7X a Suunto Vertical, na první pohled je vidět, že viditelná část solaru je větší u Suunta a asi i proto by měl přidávat baterce o něco více. Jelikož ale při testování není moc slunečných dní, tak se těžko srovnává

Displej zůstal u technologie Matrix (transflektivní), kdy rozlišení je 280 x 280 a úhlopříčka je 1,4". Čitelnost je na obou verzích v cajku a pro "slepé" je to opravdu ideálka. Maximálně můžete mít v aktivitě 7 datových polí, které mají celkem slušné rozpoložení, že jde na všechny ideálně vidět.

GPS? Konečně dvoupásmová

Když loni v největším boomu dual-bandu vyšly Suunto 9 Pro bez něho, bylo to docela zvláštní a komentovali to skoro všichni recenzenti. Po roce je tady Vertical, už s dualní frekvencí příjmu GNSS. Znamená to, že přijímá jak satelity L1/E1 (starší, méně přesné), tak satelity L5/E5 (novější, přesnější). Maximální počet satelitů je pak 32.

Krom přesné GPS je zde klasika v podobě barometru, kompasu, tepovky, pulzního oxymetru a senzoru okolního světla pro přizpůsobení jasu. V hodinkách najdeme ale i hloubkoměr, kdy se s hodinkami můžete potopit až 10 metrů pod hladinu.

Snímač tepové frekvence zůstal stejně špatný

Snímač tepové frekvence zůstal stejně špatný

Co se přesnosti týče, u tepáku se žádný div bohužel neudál a hodinky mají opět "kvalitní" měření. Takže v klidu mi ukazují 120 tepů, kde Garmin má okolo 50. Jediné zlepšení vidím u Suunta při běhu po rovině, kde hodinky ukazují celkem solidně. Za to při trailovém běhu jsem při běhu do kopce měl 87 tepů a při seběhu 202, což vyrovnává mou Suuntí maximálku.

GPSka je na tom ale o poznání lépe. Dvoupásmová GPS jde opravdu poznat a přesnost je skvělá. Musím říct, že i odečítání tempa je o mnoho rychlejší a přesnější než bývalo a než je tomu třeba u Garminu, puštěného na jedno pásmo a všechny satelitní systémy. Jediné, s čím mělo Suunto problém byl běh okolo vysokých kovových konstrukcí, kde trasa je super, ale aktuální tempo se zbláznilo a házelo bludy. Garmin v tu chvíli ukazoval +- dobře.

Suunto Vertical – Modrá, Garmin Fenix 7X – Fialová

Suunto Vertical – modrá, Garmin Fenix 7X – fialová

Suunto Vertical – modrá, Garmin Fenix 7X – fialová

Suunto Vertical – modrá, Garmin Fenix 7X – fialová

Tady dostal Garmin těžce na prdel, kdy ujížděl na druhou stranu silnice. Suunto ukazovalo přesně.

Baterie je teď nejlepší ve světě sporttesterů

Ano, Suunto to opět dokázalo a vzalo si zpátky své prvenství, které mívalo, když byla řeč o baterii. Výdrž je opravdu slušná a velký palec hore. Hvězdičkou jsou označeny hodnoty se solarem.

Coros Apex PRO 2
Garmin Fenix 7X Suunto Vertical
Režim chytrých hodinek
30 dní
28 dní / *37 dní
30 dní / *60 dní
Úsporný režim
-
90 dní / *1 rok 60 dní / *1 rok
GPS 75 hod.
89 hod. / *122 hod.
Všechny navigační systémy
45 hod.
63 hod. / *77 hod. 90 hod. / *140 hod
Všechny navigační systémy + multifrekvenční příjem
26 hod.
36 hod. / *41 hod. 60 hod. / *85 hod.
UltraTrac
-
213 hod. / *578 hod. 140 hod. / *280 hod. (po vteřině)
Expediční režim -
62 dní / *139 dní 500 hod/ 30 dní

Co vy na to? Tabulka je trošku kouzlení, protože výrobce není schopen do hodinek dát přesné specifika snímání a vždy je na výběr jen přesnost – vynikajicí, dobrá a OK. Což je jako měření dynamiky běhu u Samsungu. Co ale vidět je, tak že kromě expedičního módu měří všechny ostatní GPS po vteřině. Jen u Ultratracu se vypne tepovka. Co mě trošku mrzí, tak ani u vlastního režimu si nelze nastavit, jestli tepovku chceme používat anebo ne. Ale tohle by se dalo vyřešit aktualizací, tak snad.

Solar má pak svůj graf, kde vidíte, jestli hodinky přijímají sluneční paprsky a kolik luxů aktuálně přijímáte.

Sport jako DNA hodinek

Je málo věcí, které hodinky změřit nedokáží a také málo sportů, které hodinky nemají. Tanec, frisbee, bowling... Chybí už jen pouštění draků.

Základní sporty jsou ale pro hodinky určitě běh, trail, cyklistika a turistika, které tam samozřejmě mají také své umístění. Datových polí a metrik umí opravdu hodně. U běhu je to například VO2 Max měřené po celou dobu výkonu, watty přímo ze zápěstí a dalších mega moc hodnot. Trošku mě mrzí, že trend se stále nemění a datová pole nelze měnit a je zapotřebí si vytvořit kopii aktivity a až v ní si navolit, jaká datová pole chceme. Tohle je trošku přežitek a udělat to tak u každé aktivity, tak se hodinky asi slušně zasekají.

Po aktivitě vám Suunto vyplivne v aplikaci ještě rozšířenější data, jako například tempo s korekcí sklonu, normalizované watty, training stress score, EPOC... V datech se Suunto opravdu rochní a pokud chcete dostat z tréninku maximum, sledujte hodnoty, které nabízí. Všechny jsou v aplikaci hezky popsané a není problém je pochopit.

Radost pohledět

Pokud vám chybí nějaká metrika anebo trénink, hodinky si můžete rozšířit o aplikace Suunto Plus, které se vám necpou hned od začátku, ale máte možnost si je zvolit. Přijde mi to jako ideální řešení. Najdete zde třeba speciální trénink na pálení kalorií, tréninky v kopcích, Strava relative effort a mnoho dalších užitečných miniaplikací.

K hodinkám můžete pro zpřesnění dat připojit hrudní snímač anebo například wattmetr. Jen dávejte pozor, hodinky podporují pouze Bluetooth snímače, takže se staršími ANT+ už si moc neškrtnete.

Novinkou pro Suunto je také možnost spojit bezdrátová sluchátka s telefonem, potažmo SuuntoApp a nechat si hlásit tepovou frekvenci a kilometry do uší.

Celkem mě překvapil wattmetr v hodinkách, který je nakalibrovaný velice podobně jako Stryd. Upřímně, tento trénink neměl Garmin asi nejlepší den a vůbec jim neseděly křivky se Strydem. Mrkněte sami.

Mordrá – Suunto Vertikal, fialová – Stryd, hnědá – Garmin Fenix 7X

Mordrá – Suunto Vertical, fialová – Stryd, hnědá – Garmin Fenix 7X

Topografické mapy v hodinkách

Ano, je to tady! Topografické mapy v hodinkách. A dokonce celého světa. Teda, ne úplně v hodinkách, ale máte možnost si je do hodinek stáhnout z appky a používat offline. A co si budeme, mapy jsou moc pěkné. Suunto používá platformu OpenStreet, takže nečekejte místní názvy a tak podobně.

Mapy se stahují přes aplikaci a Wi-Fi v telefonu. Trvá to celkem dlouho, a tak si připravte trošku času a také nabíječku, protože hodinky musí být celou dobu "pod proudem".

Hodinky jsou v mapě dostatečně rychlé jak dotykem, tak tlačítky. Nezaznamenal jsem žádné sekání anebo pomalé kroky a hodně to oceňuju, protože první mapy u Garminu byly dost pomalé.

Samozřejmostí je pak také možnost navigace po nahrané trase, funkce "Zpět na start" anebo třeba dle azimutu. Doufám, že později do hodinek přibyde možnost vyznačit bod na mapě a nechat se navigovat tam, protože to zatím možné není.

Novostaré rozdělení menu s obvyklými neduhy

Menu zůstalo v typickém podání od Suunta. Nahoře tedy najdeme aktivity a dole klasické menu hodinek, kde najdeme nastavení, vzhledy a widgety, které se nevlezly. Pohybem doprava a doleva procházíme widgety s tepovkou, spánkem, kroky, notifikacemi a dalšími. Tyhle widgety si konečně můžete nastavit plně podle vás. A dokonce z hodinek. Jako velký neduh vidím to, že menu není rolovací zpátky a proto je třeba vždycky, když se dostanete na konec nabídky, jet zpátky nahoru anebo se vrátit o krok zpět.

Hodinky lze ovládat jak dotykově, tak třemi tlačítky. Musím říct, že menu je rychlé, neseká se a celkový pocit z ovládání je dobrý. Trošku mě zmátlo, že jsem hledal nastavení jednotek a našel jsem ho pod nastavením "Jazyk", ale každý máme malé mušky.

Fitness a chytré funkce stále stejné

V těchto kategoriích často platí heslo: Proč měnit něco, co funguje. A právě proto zde najdete vše co potřebujete a žádné zbytečnosti navíc. U fitness funkcí to budou kroky, tepovka (každou sekundu), spánek a třeba kalorie. Musím pochválit měření pulzním oxymetrem, protože se hodnoty shodují s Garminem.

Z těch chytrých funkcí asi nejvíce oceníte notifikace, přednastavené odpovědi na ně (Android only) a ovládání hudby. Jinak je samozřejmostí budík, stopky, kompas a východ západ slunce. Suunto si řeklo, že udělá krok kupředu a přidalo do hodinek počasí. Super.

Pokud chcete ale s hodinkami platit anebo si pustit hudbu přímo z nich, tak zatím neuspějete. Není to hlavní focus Suunta a radši upřednostňuje kvalitu sportovních funkcí a baterku než chytré vymoženosti.

Možná mě trošku štve, že nezamakali ještě na testu variability srdečního tepu přímo v hodinkách a člověk musí mít hruďák. Za co zase musím body strhnout, je propracovanost funkcí. Spánek je neskutečně základní bez měření fází, měří jen tu hlubokou. Chápu, že nechtějí makat na chytrých funkcích, ale ten základ pro sport by mohl být ještě lepší. A vím, že hodinky testuji ještě před releasem, ale Verticaly vykazují stejné chyby jako Devítky Pro v plném provozu.

Například ráno, po probuzení, jsem najel na widget spánku a tam mi hodinky napsaly, že jsem dneska spánek nesledoval. Vytočeně klikám zpět a najednou hodinky zahlásí: "Dobré jitro!" a spánek mi ukážou.

Zhodnocení? Přímý konkurent Garminu a Corosu

Proč jít do Suunta? Baterka, sportovní funkce, mapy a věřím, že také znovunalezená Suuntí "držákovost". Proč jít do Corosu anebo Garminu? U Garminu dostanete podobnou výdrž baterie, ale vícero chytrých funkcí. U Corosu dostáváte navíc HRV test a možnost vybrat snímání satelitů (stejně tak u Garminu).

Suunto Vertical je opravdu přímý konkurent modelu Garmin Fenix 7X anebo například Coros Vertix 2 či Apex 2 PRO.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 353 dny, reagovat
Titulná fotka pri istení - hodinky pri skalnom lezení IMHO akože dosť zavadzajú... priekopníkom tohto product placementu za každú cenu je asi zrovna suunto - jeden z Huberov pri sólopreleze Cassina alebo čoho to už bolo tiež mal takéto buzoly a svietilo to asi ako päsť na oku :) Ale ináč ok pri pohybe v horách mnohé funkcie použitelné. Len aby si potom z tých horských výpadov človek pamätal aj niečo iné ako displej smartvočov :)
Jirkapřed 352 dny, reagovat
Obrovský posun vpřed. Evidentně se do Suunta od nového vlastníka vložily peníze, které tam chyběly. Ty hodinky mají vše, co sportovec potřebuje. Je škoda dvou věcí - snímače TF - ovšem většina z nás stejně používá HR pás a přehrávání hudby, když na to je konečně dost velká kapacita a jde jen o SW vybavení hodinek. Třeba to přijde v aktualizaci.
Tondapřed 337 dny, reagovat
Používám Suunto přes 10 let. Po ukončení webového rozhraní movescount a přesun všeho do appky je u mně nákup dalšího počítače Suunto málo pravděpodobný. Přitom ta tvrdá data to má a dokáže je i zpracovat. Prezentace tréninků na displeji telefonu je ale zoufalství. Nemyslím že je až takový problém odprezentovat tu databázi v pořádném denniku na PC. A propojovat to ze systémem třetí strany? Co bylo před cca 7 lety na suunto atraktivni byl právě ten propracovaný ekosystém. V té době nejlepší.... Ještě jim dávám chvili šanci, ale pokud nazraje čas a budu potřebovat nový sporttester a bude k dispozi jen suunto app, půjdu se podivat ke konkurenci. Instict 2 mám v merku delší dobu. Jinak Suunto 9 Peak Pro. Mapy v hodinkách mi nedávají vubec smysl. A to je používám z 90% na outdoor. Takže nové vlastnosti Verticalů pro mě nemají žádnou zvláštní hodnotu.
Matěj Urbaczkapřed 336 dny
Zdravím, Antoníne, asi Vás trošku zklamu, ale Suunto prozatím plánuje desktopovou verzi jen jako aplikaci na MacOS, ale na klasické PC se to neplánuje.:-(
Rosťapřed 335 dny
Je možné používat webové stránky http://sports-tracker.com/
Matěj Urbaczkapřed 333 dny
Zdravím, Rosťo, jde spíše o používání aplikace Suunto App pro vyhodnocení všeho, ne jen tréninků. Sports tracker je aplikace třetí strany podobná jako Strava.
Tondapřed 252 dny
Po delší době přidávám upřesnění k webové službě fungující se SUUNTO App uspokojivě i v neplacené verzi. Jedná se o Training Peaks. Vše je spárováno a přenos probíhá automaticky bez nutnosti jakýchkoliv dalších akcí. Možnosti systému v plné verzi jsou pro mne naprosto neuchopitelné. Má to z hlediska tréninku obrovské možnosti, kdy u většiny si ani nedovedu představit co vlastně dělají. V základní verzi máte k dispozici přehledný sportovní deník ve formě kalendáře a detailní pohled na absolvovanou aktivitu. Pohled se dá určitým způsobem v rámci neplacené verze konfigurovat. Abych to shrnul, tak toto řešení je pro mě dostačujícím doplněním SUUNTO App. Samozřejmě řešení od výrobce hodinek bych vítal více, ale když už nic nemají tak toto je alespoň nějaká náhrada.
Tondapřed 333 dny, reagovat
Díval jsem se na Sports tracker a nevím jak si mám vyložit větu:"Sports Tracker website doesn't support Suunto app or Suunto Watches." Takže bych měl další appku, která bude kamarádit s první appkou? :-) V telefonu? To mi nedává smysl. Zkouším Sports tracker, ale obávám se, že tam bude ve free verzi jen omezená funkcionalita. Kamarád mi ukazoval jak to má vyřešeno Garmin. To by asi šlo. Z principu k hodinkám za 17K bych byl rád za kompletní možnost vyhodnocení a ne jen aplikaci v telefonu, případně nutnost používat systém třetí strany a ještě za něj platit.
Instruktorpřed 291 dny, reagovat
Zdravím. Zajímalo by mě (velmi!) zda mají Automatic Shot Detection?! Nikde jsem to nedohledal. Nebo je to fičura jen u Suunto Traverse Alpha?! Případně mají to ještě nějaké jiné hodinky?! Děkuji.
Dominik Hokpřed 291 dny
Zdravím, zdá se, že tato funkce umře společně se Suunto Traverse Alpha. Vypadá to, že ve Vertical není.

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Březen
17 790 Kč skladem
Novinka Březen
17 690 Kč skladem
19 580 Kč (doručíme do 6.5.)
14 680 Kč skladem
14 680 Kč skladem
14 680 Kč skladem
14 680 Kč skladem
19 580 Kč (doručíme do 6.5.)
Novinka Březen
17 790 Kč nedostupné