» Blog » Suunto

SOUBOJ: Suunto Vertical vs. Garmin Fenix 7X – Návrat Rockyho a Appola

Tagy: Souboj | Garmin | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 6.6.2023 | 7 MIN | 16x komentář

Souboj na život a na smrt, kdy Appolo, kterého představuje zkušený mazák Garmin Fenix 7X vítá do ringu Rockyho v podobě mladičkého Suunto Vertical. Dvě postavy z kultovní filmové série a dvoje hodinky, které tvoří to nejlepší, co firmy prozatím vyprodukovaly. Rocky anebo Appolo?

Levý hák dostává Suunto Vertical chytrými funkcemi od Garminu a pravým hákem zase kontruje Suunto výdrží baterie. A tak by to mohlo jít ještě nějakou chvíli. Ale aby to bylo trošku více spořádané, prvně mrkneme na společné rysy hodinek, a pak to probereme do hloubky.

Společné rysy:

  • Použití titanu na pouzdře
  • Dual-band GPS
  • Enormní výdrž baterie
  • Topografické mapy
  • Pokročilé tréninkové funkce
  • Solární napájení

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Suunto Vertical recenze – Outsider zpět mezi elitou
9.5.2023 - Matěj Urbaczka
Suunto Vertical recenze – Outsider zpět mezi elitou

Na vzhledu přece jen záleží

I sportovci chtějí mít hezké věci, a tak na vzhledu přeci jen zálěží. U designu je to hodně subjektivní a jelikož jsem dlouhodobě zvyklý nosit "klasiku" od Garminu v podobě Fenixu, tak se mi těžko hodnotí anebo přechází na jiný design. Suunto ale oproti okázalé lunetě od Garminu zvolilo úplně jiný směr. Luneta je okolo displeje hodně tenká a téměř splývá s pouzdrem hodinek. Má na sobě pár vroubku a asi mi hodinky od Suunta přijdou elegantnější. Outdoorový vzhled je ale určitě na straně Garminu.

U Suunta se mi hodně líbí použití kovu na 85 % pouzdra, kdy zbytek je tvrzený plast. Garmin má z titanu jen dýnko a lunetu a to bych řekl, že tvoří tak 10 %. Zbytek je plast. Velké překvapení pro mě bylo, když jsem zjistil, že Suunto v titanu váží 74 g se silikonem a Garmin pak 89 g. Překvapení to bylo spíše z důvodu, že ačkoliv je Garmin těžší o více než 10 gramů, tak na ruce sedí lépe. Je to z důvodu většího rozměru řemínku, který pouzdro kvalitněji drží na ruce.

14 680 Kč skladem

U této kategorie asi nemohu rozdat body já. Mně na ruce drží lépe Fenix, ale při použití nylonového řemenu na Suuntu se to taky celkem dalo. Takže design oba po jednom bodu.

Displej je stejný, ale úplně jiný

U displejů zde máme stejnou technologii transflektivního charakteru, stejnou úhlopříčku i rozlišení. Dokonce i materiál sklíčka je stejný – safír. Co stejné není, je čitelnost. U Suunta mi přijde čitelnost na přímém slunci o hodně lepší.

Jinak teda z technického hlediska je displej velký 1,4" a rozlišení má 280 x 280 px (u obou modelů). Zobrazovací schopnost dat je podobná, jediný rozdíl shledávám v aktivitě, kde Garmin může mít o jedno datové pole navíc, což je 8 možných datových slotů.

Suunto mělo vždycky jiné rozdělení a tohle se mi opravdu líbí

Suunto mělo vždycky jiné rozdělení a tohle se mi opravdu líbí

Pokud se jedná o ovládání, tak zde není moc o čem mluvit. Garmin je úplně někde jinde a o hodně lepší. Jak v ovládání dotykem, tak tlačítky. Má prostě vše promyšlenější. Zkratky, logiku, tak nějak vše. Třeba to Suunto zlepší ještě v aktualizaci. Ale prozatím máme jasného vítěze – Garmin Fenix 7X.

Senzory? Jsou tam

Jediný rozdíl vidím v senzoru okolního světla, který má navíc Vertical, protože nemá manuální ovládání světla, které mi přijde tak nějak lepší, ale rozhodnutí je na každém.

Z hlediska přesnosti je to ale jiné kafe a rozdíly tam vidět jsou. A třeba u tepové frekvence je to rozdíl "jako kráva".

Modrá – Suunto Vertical, fialová – Garmin Fenix 7X

Modrá – Suunto Vertical, fialová – Garmin Fenix 7X

Ta tepovka je bohužel k smíchu a je třeba si k Verticalům nutně pořídit hrudní pás anebo běhat na pocit, protože tepy se rozhodně řídit nedá. Abych měl od začátku skoro 200 tepů a v největším kopci okolo 40 až 55 minuty tepovku pod 100? To určitě ně.

U GPSky jsem ale žádný větší problém nezaznamenal až na ten fakt, že u všech outdoorových aktivit je puštěná napevno 3D vzdálenost, která o něco nadměřuje. Snad to Suunto opraví a bude možnost to vypnout.

Žlutá – Suunto Vertical, červená – Garmin Fenix 7X

Žlutá – Suunto Vertical, červená – Garmin Fenix 7X

Před a na vrcholu Smrku v Beskydech si Suunto vedlo o poznání lépe než Garmin. Suunto bylo spuštěné na obě pásma, Garmin měl jen všechny satelitní systémy.

Žlutá – Suunto Vertical, červená – Garmin Fenix 7X

Žlutá – Suunto Vertical, červená – Garmin Fenix 7X

Při seběhu byl pak trošku přesnější Garmin. Ale nic velkého, co by bylo třeba moc obkecávat.

Vítězem je za mě kvůli tepovce rozhodně Garmin.

Výdrž je u obou skvělá, ale Suunto je lepší

U této kategorie rádi používáme tabulku. A v dnešním článku to nebude jinak.

Garmin Fenix 7X Suunto Vertical
Režim chytrých hodinek
28 dní / *37 dní
30 dní / *60 dní
Úsporný režim
90 dní / *1 rok 60 dní / *1 rok
GPS 89 hod. / *122 hod.
Všechny navigační systémy
63 hod. / *77 hod. 90 hod. / *140 hod
Všechny navigační systémy + multifrekvenční příjem
36 hod. / *41 hod. 60 hod. / *85 hod.
UltraTrac
213 hod. / *578 hod. 140 hod. / *280 hod. (po vteřině)
Expediční režim 62 dní / *139 dní 500 hod / 30 dní

Celkem rozdíl, co? Ano, ačkoliv mělo Suunto více času na vývoj, tak Garmin přeskočilo skoro ve všech režimech. Největší rozdíl je asi u všech navigačních systémů. Ale tyto hodinky prostě můžete nechat běžet na nejlepší snímání GPS a furt jste v jakékoli situaci úplně v pohodě.

Superparádní je i výdrž v režimu smartwatche, kde už opravdu nemusíte nic moc řešit a musím říct, že tyto hodnoty jsou reálné a ne jen na papíru napsané.

Ve výdrži tedy jasně vede Suunto.

Zaostřeno na mapové podklady a navigaci

Mapové podklady najdeme u obou zařízení. A dá se říct, že u obou najdeme topografické mapy celého světa. Garmin těmto mapám říká TopoActive a Suunto vyloženě topografické.

Garmin má výhodou topovoucheru, který k hodinkám dostanete a na našem tuzemském území najednou získáváte přesnost skoro jako na Mapy.cz. Vidíme barvy turistických značek, cyklostezky, místní názvy a mnoho dalšího. U Suunta jsou ty mapy přesně o tyto věci ochuzené a vidíte vlastně jen pole, louky, lesy a cesty bez jakéhokoli značení.

Garmin má také větší možnosti navigace. Stačí klepnout do mapy a hodinky vám vypočtou trasu. Anebo můžete využít jednu z mnoha navigačních funkcí, jako je navigace dle trendline, místa na mapě, směru a tak podobně.

U Suunta je pak prozatím jediná možnost navigace a to nahrání GPXka z telefonu. Jelikož Suunto stále nemá Appku do PC, tak je nutno plánovat vše přes mobilní přístroj. Pro spoustu lidí asi pohoda, pro nás staromilce, škoda.

Takže, Garmin vítězí.

Sporty – Minimální rozdíly

U sportovních aktivit je asi největší rozdíl v tom, že Suunto jde cestou čínských hodinek. Čili co nejvíce sportovních aktivit, i když neměří nic podstatného. Garmin se spíše soustředí na kvalitu a metriky, které vám při konkrétním sportu pomáhají se zlepšit.

Pokud byste chtěli vědět nějaké konkrétní rozdíly, tak je to třeba animované cvičení, které Garmin nabízí u jógy či posilování anebo třeba tempo s korekcí sklonu v reálném čase. Tohle umí sice i Suunto, ale až v aplikaci při vyhodnocení tréninku.

Jinak se dá říct, že oboje hodinky jsou sakra kvalitní sporttester a pro běžce či bikery, tam nechybí žádné metriky. Ten základ, jako dobu regenerace, véódvojku a další věci samozřejmě najdete taky v obou hodinkách.

Nikdy mě nenapadlo udělat porovnání tréninku v aplikaci, kde musím říct, že Suunto své výsledky má lépe dosažitelnější. Což znamená, že při porovnání na telefonu se rychleji a na méně kliknutí dostanete k základním datům, jako kilometry, tepovka, nadmořská výška atp. Obě aplikace jsou přehledné, ale u Garminu musíte více scrollovat a překlikávat se na jiné obrazovky.

Garmin ale přináší pár funkcí navíc, co se tréninku (hlavně běhu týče). Jedna z nich je určitě Stamina, která se dá pěkně použít přímo v tréninku. Řekne vám "nabití" vašeho těla v tréninku a jestli je tempo reálné běžet tak dlouho, jak budete potřebovat na základě vaší tepovky. Další, vyhodnocovací funkce, je pak připravenost k tréninku, která vám zhodnotí váš aktuální stav a jeslti jste připraveni podávat výkony anebo byste měli jen tak klusat. Funkce jako doba regenerace či stav tréninku pak najdete v obou zařízeních.

Sportovně by se dalo říct, že to je plichta, kde má trošku navrch Garmin, co se tréninkových funkcí týče a Suunto co se aplikace týče.

Suunta jsou hloupější než Garminy

Suunto, kromě modelu Suunto 7, na který si vzalo pomoc od Googlu, nešlo do chytrých funkcí. V tomhle je Garmin zcela odlišný, který chytrý základ nabízí. Tím se myslí například placení kartou, hudební přehrávač podporující streamovací služby a další super funkce. U Suunta je teď největší haló, že přidali počasí přímo dovnitř hodinek. Což je trošku smutné, ale je tomu bohužel tak.

Úplný základ jako budík, stopky, kompas a další tyto handy věci najdete v obou.

Jasný vítěz je tedy Garmin.

Kroky, tepovka, spánek. A co dál?

Opět, základní veličiny mají hodinky stejné. Tím myslím kroky, tepovku, spánek, kalorie a všechny tyto fitness nutnosti. Jelikož chceme ale komplexní zdravotní funkce, tak Garmin přidal i variabilitu srdečního tepu, což je super.

V tomhle Suunto prozatím také ztrácí a variabilitu zatím umí jen skrze jejich hruďák. Někde na fóru jsem četl, že by snad měli pracovat i na své možnosti VSTčka z ruky, ale nevím, uvidíme.

Závěrem

Pokud si kupujete hodinky s vidinou čistých sportovních výsledků a chcete se v nich posunout. Oba modely jsou pro vás vhodné a určitě vás posunou v tréninku správným směrem. A jejich koupí neuděláte chybu.

Už jsem ale zhýčkaný chytrými funkcemi, a tak pro mě je vítěz jasný. Karta v hodinkách je pro mě to pravé. Neznamená to, že pro vás je to stejné. Takže proto Suunto rozhodně neodsuzuju a je to rovnocenný model s Garminem. Výdrž baterie, solar a další výhody, které má, jsou prostě super.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Miroslavpřed 318 dny, reagovat
Dobrý den. Dovilím si poopravit. Slovo stromilce se nepíše s y. Ono to není ovozeno od vyjmenovaného slova mýlit se. Spíš je to tak, že staromilcům je vše staré milé. ;-)
Pytlákpřed 312 dny
Dobrý den, dovolím si poopravit: slovo dovilím neexistuje, pouze slovo dovolím :-)
Libkapřed 309 dny
Dovolím si poopravit,slovo ovozeno neexistuje,pouze odvozeno.
Rostislav Zbořilpřed 316 dny, reagovat
Úplně slyším váš specifický hlas když to čtu. Taky jsem našel nějak divně napsanou větu : Suunto bylo spuštěné na obě pásma, Garmin měl jen všechny satelitní systémy. Jinak asi pořád zůstávám u F6x a mapy Vasa kde jsou lepší cyklostezky než u topo.
Jerrypřed 313 dny, reagovat
Suunto přehrává Garmin víceméně úplně ve všem, hlavně v designu, jsem zvyklý nosit Swiss Made automaty a na laciné pouzdro Fénixů jsem si ani po půl roce nošení stále nezvykl, to Suunto vypadá o parník lepší. Bohužel ten tepový senzor Suunto diskvalifikuje, protože to je u chytrých hodinek úplně základní věc.
Davidpřed 311 dny
Hh, ve všem? Výše najdete porovnání, kde Garmin přehrává (zcela suverénně) Suunta. Nota bene ten design? Ehm ehm… Suunta vypadají jako hračka a ne jako outdoor sportstester…
Mirekpřed 255 dny
Bohužel vzhled a display je to jediné v čem Suunto Garmin přehrává. Mám teď Suunta na ruce a budu (z) vracet. Počínaje pedometrem, přesností HR a konče prapodivným výpočtem spálených kalorií je Suunto spíš generátor náhodných čísel na úrovni hodinek za 4500,-. Jsou to fajn hodinky, ale ne za 19 kolíků. Garminy jsou pro změnu hnusný jak noc.. a pak si má člověk vybrat.
Jirkapřed 310 dny, reagovat
Ahoj, souhlasím se vším v článku kromě kvality tepovky. Mám Verticaly 14 dní, tepovka je zcela spolehlivá při trekkingu, běhu, na kole. Porovnával jsem s hruďákem, Polar Verity Sense na tricepsu a Garmin FR 955. Oproti FR 955 nevidím žádný rozdíl. Ta křivka v článku je tedy fakt hrozná. Já mám křivky pěkné, třeba mám štěstí. Ještě důležitá věc - pásek musí být docela dost utažený.
Matěj Urbaczkapřed 309 dny
Ahoj, Jirko, řemínky jsem zkoušel dokonce dva. Silikon v balení a nylon, který jsem tam přehodil a ten byl upnutý přesně na ruku.:-) Jinak Polar Verity Sense se také nedá brát za přesné měření, protože je to stále jen snímač, který měří na základě prosvícení žil a ne na základě elektické aktivity srdce.:-)
Jirkapřed 309 dny, reagovat
Ahoj Matěji. Tak bohužel, jakmile jsem dopsal příspěvek, byl jsem běhat. Prohodil jsem ruce (Vertical a FR 955) a Verticaly mi po dvou minutách na dvě minuty spadly o 50 tepu dolů, FR šly pořád pěkně s hruďákem. Jinak těch předchozích 6 aktivit bylo u Vertical opravdu perfektnich. Uvidíme, kdyžtak dám update. Co se týče Polar Verity Sense, vím, že to není hruďák, ale díky tomu, že je extrémně lehký a uložený mimo zápěstí (já ho nosím na tricepsu), tak je přesnější, než optické snímače na hodinkách na zápěstí. Beru ho vždy na kolo, (tam jsou hodinky hodně nepřesné) a na běh, když nechci hruďák.
Jirkapřed 192 dny
Ještě update po 4 měsících užívání. Po resetu již HR u Suunta na kole i při běhání OK (+- 1-2 tepy oproti hruďáku) jen trochu podstřelují nejvyšší hodnoty. Fr 955 jsou o vlásek lepší, dvoupasmová GPS u obou vynikající, barometr - výškoměr u obou rovněž velmi dobrý. Výdrž baterie u Suunta skvělá, jen je pravda, že jsou oproti Garminu významně "hloupější".
Petrpřed 192 dny, reagovat
Suunto jsou elegantní oproti Garmin, připadají mi jak běžné hodinky .
Petrpřed 110 dny, reagovat
Garmin má hlavně problém s konektory nabíjení, pot je úplně zničí.
Matěj Urbaczkapřed 108 dny
Zdravím, Petře. Již desátým rokem používám Garmin úplně všude a nikdy mi kontakty nezkorodovaly.:-)
Tomášpřed 87 dny, reagovat
Pozdravujem Vás, mám problem s mojimi Garmin Fenix 7X. Asi 2 týzdne dozadu mi prestali ukazovať minuty intenzivneho cvičenia, v noci z ničoho nič mi nameralo 9 min. aktivit. Pri cvičení vo fitku kde idem podla prednastaveného plánu, mi hodinky aj na minutku zamrznu (okolo displeay sa vyfarbuje modrý pás) Hodinky som aj resetoval do tovarenskych nastavením, ale žial nepomohlo. Mali by ste pre mňa radu? alebo senzor na ruke ozaj odchadza? nemam žiadne tetovanie. Hodinky mám 24 hodin na sebe. Ďakujem za váš názor a odpoved Reset som riešil takto : -najskôr treba hodiny odobrať z aplikácie garmin connect a aj z bluetooth zariadení v telefóne (nastavenia – bluetooth – zariadenia). Telefón si nemôže zariadenie pamätať. Z hodiniek sa všetko vymaže -vypnúť hodinky -zapnúť hodinky krátkym podržaním ľavého horného tlačidla, ešte pred tým ako sa niečo zobrazí na displeji, tak stlačiť a držať oba gombíky na pravej strane + ľavý spodný gombík. Po prvom pípnutí pustíte pravý horný gombík, po druhom pípnutí pustíte oba dolné gombíky -potom opäť pripojiť hodiny k telefónu
Matěj Urbaczkapřed 86 dny
Zdravím, Tomáši. Bohužel, kromě rady ohledně aktualizací na Garmin Expressu, pro Vás nemám další radu.:-( Takže zkuste aktualizovat přes PC a uvidíte.:)

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Březen
17 790 Kč skladem
Novinka Březen
17 690 Kč skladem
14 680 Kč skladem
14 680 Kč skladem
14 680 Kč skladem
14 680 Kč skladem
Novinka Březen
17 790 Kč nedostupné