Švýcarský strojek ETA 2824-2 a jeho sourozenci 28xx

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické | Tradiční

Martin Koňařík | 23.12.2018 | 4 MIN | 10x komentář

Pokud byste za svůj život měli poznat pouze jediný hodinkový strojek, pak by to určitě měl být švýcarský automat ETA 2824-2.

švýcarský strojek eta 2824-2

Spolu s jeho chronografickým kolegou ETA Valjoux 7750 jde o světově nejznámější a zároveň velice oblíbené a často používané hodinkové strojky (pánské hodinky se strojkem ETA 2824-2). Strojek ETA 2824-2 je konstrukčně tak dobře zmáknutý a spolehlivý, že se mnoho jiných výrobců rozhodlo postavit jeho téměř přesnou kopii. Patenty strojku 2824 už totiž expirovaly.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Strojek má průměr 25,6mm a tloušťku 4,6mm. Jeho setrvačka kmitá frekvencí 28.800 polokmitů za hodinu a při plném natažení pera vydrží kmitat přibližně 38 hodin. Automatickému strojku dodává energii v kuličkovém ložisku uložený rotor, který funguje efektivně, nezávisle na směru svého otáčení. Strojek ale můžete pomocí korunky taky natahovat ručně.

K jeho hladkému chodu přispívá 25 kamenných uložení (syntetických rubínů). Díky funkci hackingu (zastavení sekundové ručky při vytažení korunky) si můžete čas nastavit na sekundu přesně.

Hodináři a fanoušky na hodinářských diskuzních fórech je často nazývám "workhorse", čili tažný kůň, nebo dříč. Je to díky desetiletími prověřené odolnosti a spolehlivosti. Kořeny strojku ETA 2824-2 sahají až do roku 1955, kdy začal tikat jeho pradědeček Eterna. Od roku 1982 je v dnešní moderní podobě.

Úrovně strojku ETA 2824-2

ETA dodává strojky ve čtyřech úrovních. Standard, Elaboré, Top a Chronometre. Liší se kvalitou součástek, přesností a zdobením. První dvě varianty (standard a elaboré) mají systém redukující otřesy Etachocs, vlásek Nivarox-2 a pero Nivaflex-NO. Vyšší úrovně (top a chronometre) mají systém redukující otřesy Incabloc, vlásek Anachron a pero Nivaflex-NM. Čím vyšší úroveň, tím je propracovanější zdobení, seřizování ve více polohách a samozřejmě vyšší přesnost.

anti-shock vlásek pero max.odchylka
Standard Etachocs Nivarox 2 Nivaflex NO +/- 30 sec. za den
Elaboré Etachocs Nivarox 2 Nivaflex NO +/- 20 sec. za den
Top Incabloc Anachron Nivaflex NM +/- 15 sec. za den
Chronometre Incabloc Anachron Nivaflex NM -4/+6 sec. za den (COSC norma)

Sourozenci z rodiny 28xx

V rodině ETA 28xx je několik dalších podobných strojků, které mají různé úpravy a jsou všechny postaveny na základě strojku ETA 2824-2.

Machanické ETA 2801-2 a ETA 2804-2

Mechanické strojky s ručním nátahem, čili bez rotoru. Verze 2804-2 má oproti 2801-2 datumovku. Hodně očekávané a oblíbené hodinky roku 2018 se strojkem ETA 2801-2 jsou Hamilton Khaki Field Mechanical, vojenské hodinky o kterých jsme psali v našem magazínu.

hamilton khaki field mechanical

Hamilton Khaki Field s mechanickým ETA 2801-2

ETA 2825-2 s variabilní malou sekundou

ETA 2825-2 je ETA 2824 s malou sekundovou ručkou a úpravou, která umožňuje sekundovou ručku umístit na různé pozice. To je možné díky modulu, který má více předpřipravených dírek, pro volitelné polohování součástek soukolí resp. sekundové ručky. Designer hodinek má na výběr 13 různých poloh. Tato variabilita je vykoupená vyšší tloušťkou strojku. 6,6mm proti původním 4,6mm. Pánské hodinky se strojkem ETA 2825-2.

Tissot Le Locle Automatic

Tissot Le Locle, ETA 2825-2 s malou sekundou na pozici 5. hodiny

ETA 2826-2 s velkým datem

Varianta s velkou datumovkou. U hodinek s "běžným" strojkem 2824-2 je velikosti datumovky omezena velikostí datumového věnce, na kterém jsou natištěné data od 1 do 31. Aby se tam všech 31 čísel vešlo, musí být docela malé. Pro větší datum je třeba sofistikovanější řešení. To nabízí ETA 2826-2. Jak jde vidět na obrázku níže, pro zobrazení dne měsíce se používají dva věnce. S tím, že první má jednu pozici prázdnou a je přes ní možné vidět na druhý věnec. Řešení velkého data je více. Pánské hodinky se strojkem ETA 2826-2.

hamilton belowzero a strojek eta 2826-2

Hamilton BelowZero a jeho stroj ETA 2826-2 s velkým datem

Hamilton Khaki BeLOWZERO 1000M Automatic jste mohli vidět na ruce Matta Damona ve filmu Marťan a taky je měl Dwayne Johnson (The Rock) ve filmu Centrální inteligence.

ETA 2836-2 s názvem dne (Day Date)

ETA 2836 rozšiřuje standardní 2824 o den v týdnu. Hodinkám, které zobrazují jak datum, tak den v týdnu se říká Day-Date. Příkladem můžou být naprosto dokonalé Tissot Heritage Visodate Automatic. O jejich quartzové verzi Tissot Heritage Quartz jsme psali v našem blogu. Pánské hodinky se strojkem ETA 2836-2.

tissot visodate s ETA 2836-2

Tissot Visodate se strojkem ETA 2836-2

Ať už si vyberete jakýkovil strojek z rodiny ETA 28xx, určitě nešlápnete vedle. Je to sázka na jistotu.

Konkurence nespí

O probuzení a povzbuzení konkurece se postaral Nicola G.Hayek, CEO a předseda představenstva kolosu Swatch Group (vlastník společnosti ETA), když v roce 2002 oznámil, že ETA přestane dodávat strojky společnostem, které nepatří do uskupení Swatch Group.

Na tohle rozhodnutí si ale posvítil Švýcarský antimonopolní úřad a Swatch Groupu nařídil strojky dále třetím stranám dodávat a povolil jen plynulé a postupné snižování dodávek.

Značky mimo Swatch Group, které byly na strojcích závislé, se mohly dostat do problémů a nezbývalo, než začít zvažovat alternativy. Dnes si můžeme vybírat mezi Sellita SW200, STP1-11, Valanvron VAL-24, Hangzhou 6300 a Sea-Gull ST2130. Jestli se některý z těchto strojků stane legendou, stejně jako ETA 2824-2 ukáže jen čas.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

watch_funpřed 1916 dny, reagovat
chapu to sprqvne, ze ten oboustranny natak je jako u seika? ja myslel ze to ma jen seiko. pak nerozumim cim jsou lepsi ty vyssi urovne. je tam napsano ze jiny vlasek a tak. vlasek vim co je ale nerozumim tem vylepsenim.
Martin Koňaříkpřed 1914 dny, reagovat
Ano, oboustranný nátah funguje podobně jako u Seiko. Seiko tuto patentotvanou technologii zvládlo extrémně jednoduše pomocí jedné součástky, které říká Magic Lever. Vylepšené úrovně (elabore, top a chronometr) spočívají v použití lepších materiálů pro vlásek, hnací pružinu, dále lepší technologii chránící proti otřesům, lešpí přesností a vyšším zdobením. Ale všchny úrovně mají oboustranný nátah.
Ladislavpřed 1429 dny, reagovat
Děkuji, super článek. A můžete mi, prosím, dát informaci a Váš názor na strojky čínské, a pak mám možnost koupit hodinky se strojkem ST 3620. Mohu Vás poprosit o Váš názor? velmi děkuji za Vaši ochotu.
Martin Koňaříkpřed 1422 dny
Díky za pochvalu. U čínských strojků záleží na konkrétní značce. Čína je samozřejmě známá levnou produkcí, ale to neznamená, že neumí vyrobit kvalitní strojky. Konkrétně u zmíněného Seagul bych opravdu neměl strach. Jde o značku s více jak 60-ti letou historií a strojky už prošly "testem času". Seagul 36 je často označovaný jako klon Unitas 6497. Ten nosím ve svých Tissot Chemin des Tourelles a jediné co bylo překvapením byla jeho hlasitost. To ale vlastně není strojkem, ale skutečností, že hodinky jsou skeletony a zvuky se tak více šíří. Pokud jsou vaše mechaniky také skeletony, tak tohle bych zvážil, jinak nevidím problém. Mimochodem, mi ten slyšitelný tikot vyhovuje, protože hodinky nemám na denní nošení, ale jen při zvlášních událostech.
Denisapřed 1410 dny, reagovat
Dobrý den, pokud mám hodinky se strojkem ETA 2824-2 a vydrží po plném natažení pouze 32 hodin, nikoliv avizovaných 38. Je to již na reklamaci hodinek, bude mi uznána? Předem moc děkuji za odpověď.
Agáta Vřeskápřed 1410 dny
Dobrý den, Deniso, zkuste se přesvědčit, že hodinky jsou opravdu plně nataženy, třeba i ručně přes korunku, alespoň nějakých 40 natažení. Pokud ani pak hodinky nesplňují deklarovanou rezervu nátahu výrobcem, je to opravdu na reklamaci. Pak se na to musí podívat odborně hodinář, aby stanovil (opravil) příčinu :)
Vladimírpřed 1154 dny, reagovat
Dobrý den, mám s automatickým natahováním u ETA 2824 ještě větší problém. Rezerva je při "aktivním" nošení max. 22 hodin. U podstatně méně nošených Orientů Mako XL a dvou čínských strojků je 40 nebo dokonce bez problémů 50 hodin. Navíc při ručním natažení ( 20 otočení ) jdou cca 24 hodin přesně, pak se začnou zpožďovat až na - 15 - 20 s/24 hodin. Byly 2x na reklamační opravě a pokaždé byla odpověď, že jsou zmagnetované a podruhé je "promazali", něco upravili. Orienty a 2 čínské hodinky jdou navíc přesněji : +14, 10 a 2s. Obávám se, že při třetí reklamaci to dopadne stejně. Navíc jsem zjistil, že podobný problém i s reklamací mají v Česku i jiní.
Dominik Hokpřed 1154 dny
Dobrý den, Vladimíre. Takto na dálku vám asi nijak neporadím. Potřebuje to oko hodináře. Stavte se k nám na prodejnu, aby se na ně mohl pan hodinář podívat. Popřípadě se dají hodinky poslat poštou a nemusíte chodit. Obraťte se na naši zákaznickou linku 800 365 365 a tam s vámi vše vyřeší. :)
Petrpřed 812 dny, reagovat
článek je super. Včera se mi stala zajimavá věc, ukroutil se mi šroubek u rotoru, v závitu. takže rotor na volno a šroubek na dva kusy, asi naštěstí oba kusy volně v hodinkách, snad nic nepoškozeno. vyměnil jsem šroubek, snad to bude v pohodě. Jsou to Fortis flieger 595.11.46.3 a výše uvedený stroj eta. Chci se zeptat kolik by mě stál servis těchto hodinek. Jsou z roku 2014 a myslím že do dnes bez servisu. Jsou to mé první automaty. děkuji za odpověď.
Agáta Vřeskápřed 811 dny
Na to Petře bohužel takhle od stolu neodpovíme, hodinky by musel vidět hodinář, aby určil, co je třeba opravit :) Jinak běžný pravidelný servis u těchto strojků (tedy nějaké promazání strojku, seřízení atd.) vychází kolem těch 3tis., pokud je samozřejmě strojek jinak v pořádku, nechybí žádné komponenty apod.