» Blog » Swatch

Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek

Tagy: Představení | Zprávy | Swatch | Klasické

Agáta Vřeská | 16.6.2021 | 7 MIN | 3x komentář

Švýcarské hodinky Swatch, které vnímáme jako synonymum pro levné plasťáčky s hlasitým tikotem, přichází s novým materiálem: biokeramikou. Swatch dokonce mluví o novém milníku v historii značky. Jaké jsou hodinky budoucnosti a jde jen o pár exemplářů, nebo se Swatch skutečně vydal na cestu ekologické udržitelnosti?

Udržitelný Swatch

Před časem můj kolega psal o historii Swatche a lehce tam nastínil i spekulaci nad tím, zda Swatch tak trochu neusnul na vavřínech. Zda od svého velkého uvedení v roce 1983 vlastně přišel s něčím novým.

Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství

Je totiž pravda, že se Swatch v hodinařině drží svého kopyta. Občas vyrukoval s nějakými jakože wow nápady (namátkou model Paparazzi, na kterém někdy v letech 2013/14 spolupracovat s Billem Gatesem, a který měl být velkým hitem nastupující éry smartwatchů, nakonec to ale skončilo propadákem), ale v základní sestavě šlo pořád o to stejné: vyrábět levné plastové barevné swiss hodinky.

Dostupné ceny, nikdy nekončící paleta barev a plast byly tři ingredience, které tvořily „second watch“. Pokud tedy můžeme mluvit o historickém milníku v historii Swatch, je to zřejmě právě teď. Běžný plast, který byl hlavním aspektem revolučních Swatchek od 80. let, se stává minulostí. A zdá se, že Swatch už našel svůj materiál budoucnosti: biokeramiku.

Bioceramic: z 1/3 biologický plast získaný z ricinového oleje, ze 2/3 keramika. Jejím základem je stále oxid zirkoničitý, bio-kouzlo je tedy díky kombinaci s bioplastem.

Nepůjde ale jen o to, že je to bio, ale také udržitelné. Základem je ricinový olej, který se získává ze semen stromu, jež se dá pěstovat. Swatch tak ve světě hodinářství aktivně šlape na problematiku ekologie, něco, co je dnes ve společnosti víc než aktuální. Pokud tedy Swatch někdy skutečně myslel na budoucnost (ať už svou nebo planety), bylo to právě při vymýšlení konceptu udržitelných zdrojů pro hodinky. Mimochodem na vzniku se údajně podílelo okolo 500 chytrých hlav z různých oblastí.

Za bioplasty jsou obecně považovány všechny materiály, které jsou buď biodegradovatelné nebo vyrobeny z obnovitelných zdrojů.*

Téma udržitelnosti navíc není ve Swatch Groupu nové. Vždyť to byl její zakladatel, Nicolas Hayek, který rozpohyboval myšlenku Eco-Friendly Car. Právě on přišel s prvotním nápadem na Smart Car ve spolupráci s Mercedesem, a to už na začátku 90. let.

Nicolas Hayek ve Smart Car. Zdroj: belenoscleanpower.com

Nicolas Hayek ve Smart Car. Zdroj: belenoscleanpower.com

Hlavní akvizicí Swatche jsou ale hodinky, takže byla otázka času, kdy dojde i na ně. A bylo to loni, na podzim 2020, kdy Swatch představil svou kolekci Born in 1983, Made in 2020.

Swatch na hodinkách designově inspirovaných prvními Swatchkami z roku 1983, představil materiál, který nazval BioReloaded – plast získaný z biologických zdrojů, konkrétně z ricinového oleje. Na první pohled byste ale bioplast nerozeznali od běžného plastu. Má podobné vlastnosti a díky tomu, že Swatch jede na sériovou výrobu, si může dovolit i ceny za bio-hodinky držet Swatchkovsky nízko.

V dubnu 2021 představil ještě další krok v této snaze. V oversize kolekci Big Bold představil nový materiál, který nazval bioceramic. Nechal si jej i patentovat a v tuto chvíli je vyhrazen pouze pro společnosti v rámci Swatch Groupu. Zda se v experimentování posune dál a začne se používat také v jiných značkách Swatch Groupu zatím není jisté, ale Swatch deklaroval, že jej v rámci hodinek Swatch začne používat ve všech stěžejních modelech do konce roku 2021.

Likvidace běžných plastů začíná být čím dál větší problém (neexistují podmínky, ve kterých by se daly přirozeně rozložit, spalováním vznikají toxické látky, skládky jsou nákladné a představují další ekologické problémy, nezanedbatelné množství drobných i větších úlomků z plastických předmětů je splavováno do oceánů, kde jsou přijímány spolu s potravou a putují výše v potravním řetězci). Proto se předpokládá, že snaha nahradit stávající plasty biologicky degradovatelnými bioplasty se bude zvyšovat.*

BIOkeramika. Je vážně lepší?

S novým materiálem nastává řada otázek. Tou první je, zda je to opravdu tak moc nové. Vlastně ani ne. Bioplasty se používají již dlouho, i když zřejmě ne dost. A také konkrétně biomateriál z ricinového oleje se již v praxi využívá v mnoha odvětvích, včetně lékařství či bytovém nábytku. V hodinářství jde ale o něco neobvyklého. Zvlášť v takovém množství.

Některé značky totiž uvedou jednou za čas zajímavou limitku, kterou upozorňují na problematiku toho či onoho – znečišťování oceánu, nerecyklovatelné materiály, ohrožené druhy na planetě a tak dále a tak podobně. Můžeme zmínit třeba modely Alpina Gyre, kde Alpina využívá pro výrobu plast vylovený z oceánů. V této oblasti se dost angažuje například skandinávská značka Triwa. Ale oprostit se zcela od plastů a přijít se sériovou výrobou hodinek, to je ve světě hodinek odvážný krok.

Swatch už nyní používá krabičky ze 100% rozložitelných materiálů. A tyto eko snahy se šíří napříč značkami Swatch Groupu. Například Certina plánuje používat rovněž recyklované krabičky, odpustit od papírových katalogů a nedávno představila hodinky DS-1 s textilním řemínkem, který se vyrábí zpracováním odpadů vylovených z oceánů.

Další otázkou je, zda je biokeramika dobrý materiál, zda bude dostatečně odolná a pevná. I když si totiž bioplasty zachovávají podobné vlastnosti jako běžné plasty, některé mají relativně krátkou životnost. Swatch se k samotnému tématu životnosti materiálu vlastně moc nevyjadřuje, i když v celku zábavně pojatém videu uvádí, že biokeramika by měla být dokonce ještě méně rozbitná než běžná keramika.

Zdá se tedy, že jde o kombinaci pružnosti plastů, vylepšenou o odolnost vůči opotřebení běžné keramiky. V každém případě jsou to Swatchky. Tam se neočekává, že půjde o rodinné stříbro děděné z generace na generaci.

Na to, jak se materiál zachová z dlouhodobého hlediska, si tedy musíme počkat. Nicméně zachovává skvělé vlastnosti jako pružnost, výbornou barvitelnost a stálost barev. Svou teplotou se přizpůsobí nositeli, takže nestudí a nemělo by jít ani o těžké hodinky. Navíc je nový materiál příjemný na dotek, dokonce se popisuje jako hebký, sametový – jako byste při dotyku ihned věděli, že jde o něco jiného.

Bioceramic Big Bold

Big Bold je kolekce hodinek Swatch, která vyniká svými velkými rozměry (průměr pouzdra je okolo 47 mm) a přesně proto ji zvolil jako předvoj pro BIOCERAMIC. Na velkých hodinkách se nejlépe demonstruje tento nový materiál, designově pak zůstávají velmi jednoduché, čisté. Tělo je vyrobené z biokeramiky, náramek, sklíčko a poutka pak z bioplastu z ricinu. Pocitově pak náramek připomíná běžný silikon. Spona je z hliníku.

Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder
13.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder

Běžná voděodolnost Swatchek je 30 M, což je hodnota, která je někdy vytýkaná jako poměrně nízká. U Swatchek to ale znamená, že zvládnou sprchu, plavání i šnorchlování. Utopit Swatchky je totiž díky konstrukci poměrně obtížné, takže hodnota 30 metrů se víc než běžnému označení odolnosti u hodinek bere jako téměř reálná hloubka.

Bioceramic Big Bold

Bioceramic Big Bold

Během představení uvedl Swatch 5 základních modelů: bílý, černý, šedý, růžový a světle modrý. Další se ale přidávají. Společnými znaky zůstává průhled na quartzový strojek a zajímavá hloubka číselníku. Dýnko, tedy zadní strana, je pak neprůhledné, ale s viditelnou baterií, kterou je tak možné jednodušeji vyměnit. Cena za BBB by se měla pohybovat okolo 3290 korun.

Osobně mě základní sestava Big Bold příliš neoslovila. Je pěkné oslavovat něco nového, něco významného silnými slovy a prezentovat ten čistý, nijak zdobený design jako záměr. Ale je to věc vkusu, a mě původní pětice, i přes teplé barvy, nechala chladnou. Minimalismus vítám, ale ne za cenu jisté funkčnosti a musím přiznat, že mi vadila například špatná čitelnost (hlavně u black & white, a přitom u modelu WhiteInJelly se to Swatchi podařilo vcelku vybalancovat).

Opakem se pak ale zdá kolekce SPACE, která má zajímavou myšlenku, pro Swatch typický hravý design a promyšlený barevný koncept. Předlohou pro design hodinek byly samotné skafandry astronautů NASA. Hodinky budou opět vyrobené z bioceramiky a plastů získaných z biologických zdrojů.

Swatch NASA v barvách podle skafandrů astronautů.

Swatch NASA v barvách podle skafandrů astronautů.

Myslím, že to není jen o použití biomateriálů, ale o vyjádření závazku. Swatch je první, komu se podařilo se sériovou výrobou „bio-hodinek“ a to je výrazný krok k udržitelnosti. Bezpochyby bude se svým novým materiálem ještě hodně experimentovat a bude zajímavé sledovat, jak jej implementuje do svých dalších kolekcí. Zjistit bychom to měli už v průběhu roku.

Swatch SPACE Collection recenze – Nejdostupnější hodinky podporované NASA
22.10.2021 - Agáta Vřeská
Swatch SPACE Collection recenze – Nejdostupnější hodinky podporované NASA

Jisté je, že s hodinkami Swatch Bioceramic vzniká nový příběh. Nová etapa Swatche. Už o nich nebudeme říkat, že jsou to „ levné švýcarské plasťáčky“, ale „hebké (stále dostupné) swiss bioplasťáčky“. Pro majitele budou hodinky na zápěstí vyjádřením postoje, i tématem u stolu. A pro Swatch je to krok, který se teď, kdy už byl udělán, zdá jako jediný správný.

* Zdroj a další informace k bioplastu: wikipedia.org

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Camillepřed 1015 dny, reagovat
Velice zajímavé modely na větší zápěstí
Natáliepřed 1010 dny, reagovat
Hodinky Swatch nikdy nezklamou,mám doma pár kousků a už se těším na nové modely ....
Janapřed 1009 dny, reagovat
Jsem pro ekologii, za mě tedy skvělý nápad a design taky pecka.