» Blog » Swatch

Blancpain x Swatch: Bioceramic Scuba Fifty – 50 barevných sáhů na dno 5 oceánů

Tagy: Představení | Swatch | Klasické

Aleš Pavelek | 7.9.2023 | 6 MIN | 4x komentář

A je to venku. Fa(n)tom unikl ze svého boxu. Hodinářský Blancpain a hravý Swatch odhalil svého zplozence ze dna oceánu. A opět je to hravé, barevné, zábavné a vlastně mnohem víc. A možná i mnohem víc, než byly původní MoonSwatche. Přivítejte další kontroverzní sérii hodinek, která ikonu přetavuje do biokeramického těla: Scuba Fifty.

Už pár dní se vědělo, že se něco chystá. Ale možná se nikdo neodvažoval hádat. Šifrované zprávy a náznaky nás měly navnadit. Zaháčknout na svou potápěčskou udičku a nepustit, dokud si znovu nevystojíme dlooouhou víkendovou frontu na další biokeramické Swatchky. Ale tentokrát z kolaborace Blancpain a Swatch.

Co na ně říkáme v redakci:

Ještě mám v živé paměti, jak se po pandemické vlně MoonSwatch spekulovalo, zda přijdou další. A pokud, kdo bude na řadě. Kdo si vytáhne barevného Petra. Znovu Omega? Uvidíme SwatchMastery? A kdy udeří? Letos by se to hodilo, protože model Seamaster slaví půlkulatiny...

Přes noc legendou: MoonSwatche.

Přes noc legendou: MoonSwatche.

Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche
28.3.2022 - Eduard Tomas
Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche

Ale když se objevilo logo Blancpain, úplně to změnilo hru, nemyslíte? Teda, ještě dva roky nazpět by tohle všechno bylo nemyslitelné. Ale teď nás to nechalo přinejmenším klidněji sedět zabořené do křesel a nejdřív se kochat, zvážit možnosti, než vyrazíme na lov. U MoonSwatchů to byla malá atomovka, ze které se hodně lidí stalo tak trochu náměsíčnými. To ale neznamená, že by SwatchPain (jméno ještě hledám) byl méně pozornosti hodný. Vlastně – možná právě naopak.

Teď už totiž víme, že ve žlutých boxech, které ukrývaly toto malé tajemství, bylo pět barevných hodinek vycházejících designově z modelu Blancpain Fifty Fathoms.

Vedle předlohy. Zdroj: Monochrome watches

Vedle předlohy. Zdroj: Monochrome watches

Skutečná ikona potápěčských hodinek, která chodí po světě už 70 let, (ano, legendy praví, že to jsou právě Fifty Fathoms, které si mohou nárokovat status prvních skutečných potápěčských hodinek), získala pouzdro z biokeramiky. Tedy ze dvou třetin keramika, z jedné třetiny bio ricinový olej. Z Biomateriálu je také sklíčko hodinek, které má navíc speciální vrstvu proti poškrábání.

Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek
16.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek

Všech 5 modelů má stejné rozměry: 42,3 mm v průměru, 48 mm od nožky k nožce a 14,4 mm tloušťku. Z toho se dá předvídat, že budou pro mnohé dobře nositelné, ale nebudou zrovna malé. A především, budou poměrně tlusté. Na stranu pohodlí se může překlopit nižší váha 44 gramů díky použitému materiálu a textilnímu řemínku.

Všechny mají překvapivě předvrtané dírky v nožkách pouzdra pro snadnější výměnu řemínku. NATO řemeny jsou pak vždy v odpovídajících barvách k danému modelu a jsou vyrobeny recyklací rybářských sítí vylovených z oceánů (přezky jsou opět z biokeramiky). To už není zrovna překvapení, když si vezmeme velké snahy o ochranu oceánů ze strany Blancpain.

Právě k oceánům se vážou i barvy a další drobné detaily jednotlivých modelů. Každý model je pojmenovaný po jednom z pěti světových oceánů:

Atlantik = modrý. Pacifik = žlutooranžově-černý. Arctic (Severní ledový oceán) = béžovo-oranžový. Indický = zelený. Antarctic (Jižní oceán) = bílo-šedý.

Zdroj: www.reddit.com/r/Watches

Zdroj: www.reddit.com/r/Watches

Tady pak vzniká prostor pro hravost vývojového týmu. Každá barva vychází z barev plžů, kteří žijí v daném oceánů. Tato skupina zvaná nahožábří je typická právě pro rozmanité tvary a barvy, které se staly inspirací pro SwatchPain Scuba Fifty. Jejich siluetu potkáme ukrytou ještě na jednom místě hodinek...

I když je pětice designově hodně podobná, neměly by vám uniknout některé zajímavé rozdíly. Například zelená, modrá a žlutooranžovo-černá mají datumové okénko, trojúhelníkové indexy, čtyři hlavní arabské číslice a moderní logo Blancpain v horní části spolu s názvem Scuba Fifty Fathoms 91 m/300 ft ve spodní části číselníku. Tyto tři modely odkazují na aktuálnější verze modelu Blancpain Fifty Fathoms.

Naproti tomu oranžová má oldschoolové prvky kulatých indexů a loga a ve spodní části číselníku „No radiation" výseč. Vrací se tak k historickému modelu Blancpain ze 60. let. A podobně u šedé varianty najdeme pro změnu indikátor vlhkosti, odkazující na model Fifty Fathoms z 50. let. A zajímavost na konec – u nových Scuba Fifty je indikátor rovněž funkční, takže pokud se do nich dostane voda, půlkruh zčervená.

Samotné číselníky jsou pak velmi detailně natisknuté, s postupným kouřovým přechodem.

Luneta má zaoblenou vložku s minutovou stupnicí a celkově se hodinky tváří trochu víc fancy než původní MoonSwatche. Právě zakřivení lunety, která je otočná ve 120 krocích, nás více a více odkazuje na původní předlohu. Na pouzdře je zboku vypálen název Swatch, na korunce pak společné logo Blancpain a Swatch.

Dýnko je průhledné a odhaluje další překvapení: automatický strojek. Méně překvapivé je, že jde o Sistem51, strojek vyvinutý Etou právě pro Swatchky. Šlo o revoluční automatický strojek, který byl vyroben a sestrojen na plně automatizované lince a který se proslavil počtem pouhých 51 komponentů a jediným šroubkem. A také rezervou chodu 90 hodin.

Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder
13.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Jak Švýcarsko vrátilo úder

Tím Blancpain dodržel závazek, že jeho hodinky nebyly a nikdy nebudou quartzové. Na rotoru pak můžete vidět ještě laserem vypáleného mořského tvora, který se pohybuje v daném oceánu. Jsou to již zmíněni plži a pro každou variantu byl zvolen jiný.

Dendronotus Frondosus pro Arktidu, zářivě žlutý Chromodoris Kuiteri pro Pacifik, modrý drak Glaucus Atlanticus pro Atlantik, zelený Nembrotha Kubaryana pro Indický a průsvitný Tritoniella Belli pro Antarktidu.

jako inspirace pro model Pacifik (výše). Zdroj: www.nudibranchdomain.org

Chromodoris Kuiteri jako inspirace pro model Pacifik (výše). Zdroj: www.nudibranchdomain.org

Hoďte si tato jména, která jste možná stejně jako já nikdy neslyšeli, do vyhledávače, a bude vám okamžitě jasné, odkud se vzaly barvy nových SwatchPain. Na dýnku je pak ještě série vzkazů. Nebo spíše odkazů na spojení značky Blancpain s ochranou oceánů a potápěčskou vášní.

Pohráli si s tím rozhodně pěkně, to musíte uznat. A myslím, že to by měl být i hlavní cíl těchto hodinek – přinášet trochu více hravosti a čisté radosti. Přesto, mnozí zřejmě opět nebudou souhlasit a podobně jako u Omegy prohlásí tuto spolupráci za dehonestaci hodinářské ikony...

TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch
24.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch

Nicméně, tato popularizace luxusních modelů vzbuzuje víc než tyto dva odvrácené pohledy. Swatch Groupu se ale nedá upřít, že je to dobře promyšlený tah. Nejen, že davové šílenství okolo MoonSwatch ukázalo, že lidé chtějí tyhle cenově dostupné alternativy (a chtějí je skutečně moc), ale také je to perfektní marketing.

Vsadím se o nové SwatchPain, že Omega zaznamenala rapidní zájem o model Moonwatch. A podobně to bude i u Blancpain Fifty Fathoms. Samozřejmě, že to budou Swatch verze, které se budou kupovat po krabicích, ale je to také skvělá reklama na jejich předlohu, která se tak dostane mnohem více do povědomí širší veřejnosti.

Už teď možná budete pátrat po detailech SwatchPain a tím se mimoděk dozvíte tolik nového o původních Blancpain Fifty Fathoms. Třeba že fathom, tedy sáh, je historická délková míra odpovídající roztaženým rukám dospělého člověka. Přesně je to 1,8288 metru (u nás je to o chlup méně). Ale co je důležité, 50 (fifty) sáhů je 91 metrů, tedy 300 stop, protože 1 sáh je 6 stop.

A nakonec – kolik budou stát a kde je bude možné koupit. Vzhledem k použitému automatickému strojku a přiznejme si i detailnějšímu zpracování, bude cena o něco vyšší než u MoonSwatchů. Stanovena je na 400 dolarů a k dostání budou pouze v buticích Swatch od soboty 9. 9. 2023.

I tady je třeba malé šťouchnutí pro ty, kteří by se vypravili na celovíkendový trip bez jistého vítězství – Scuba Fifty nejsou v limitované edici a budou volně dostupné. Není třeba sáhnout si kvůli nim na dno. Ani 50 sáhů. Stačí... počkat.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vít K.před 232 dny, reagovat
Děkuji za velmi dobrý článek. Všechny modely jsou krásné. Za mě nejpěknější varianta modrá a šedobílá.
Marekpřed 232 dny, reagovat
Dobrý pokus vychovať novú generáciu hodinkosnobov :)
Robert Š.před 223 dny, reagovat
Nevím, ta cenovka už je trochu mimo na Swatch. Ale je evidentní, ze to asi jen můj názor, protože když jdu městem tak jsou fronty jen na třech místech většinou. Jedna u hlavni kanceláře místního dopravního podniku, druhá paradoxně bývá před Luis Vuiton ( což nechápu ) a ta poslední je u Swatch butique. Sám mám Swatchky skinny v metalu a dívám se na další nějaké. Ale prostě za 400 euro už si raději koupím Seiko upřímně. Ale každému co jeho jest
Josef Klatpřed 220 dny, reagovat
MoonSwatch jsem si koupil, dokonce dvakrát, protože se mi to zdálo inovativní, hezké a věděl jsem co od toho můžu čekat. Tyhle se mi naštěstí dostaly do rukou dříve než bych je začal shánět. pocit, když si je vezmete do ruky je takový, jako by jste koupili v Kauflandu v automatu pro děti za 50 Kč. ty hodinky nemají duši a když je držíte v ruce, tak je chcete zahodit hodně daleko, ale jsou tak lehké že daleko nedoletí. Vyloženě levný šunt