» Blog » Swatch

Swatch x Centre Pompidou – Hodinky jako z pařížské galerie

Tagy: Recenze | Swatch | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 3.5.2022 | 6 MIN

Když Swatch v roce 1985 zahájilo dlouhou řadu spoluprací s umělci a galeriemi, bylo to právě s pařížským kulturním centrem Centre Pompidou. V roce 2022 se Swatch s uměleckou kolekcí Swatch x Centre Pompidou vrací zpět a opět nás zve na procházku touto legendární francouzskou galerií moderního umění. Jdete se taky kouknout? 

Každý nadšenec do umění už někdy jistě zatoužil navštívit prostory pařížského Centre Pompidou, moderní architektonické rarity napěchované ikonickými díly nejslavnějších umělců 20. století. Když jsem sama před několika lety stála před avantgardní ocelovou konstrukcí, přiznám se, že mě trochu vyvedla z míry. Bylo to něco dráždivého, nabourávajícího vzhled okolního prostoru a klid v duši konzervativců... Ostatně stejně jako to ve své době činila díla, jež se nachází uvnitř.

Centre Pompidou je kulturní centrum a galerie moderního umění v Paříži, v němž se kromě výstavních prostorů nachází také knihovna, obchody, kavárny, kinosály a další. Galerie obsahuje díla předních umělců 20. století, jako byl Pablo Picasso,Vasilij Kandinsky, Robert Delunay, Joan Miró, Marcel Duchamp, Jackson Pollock a jiní.

...

Sedmipodlažní skleněný palác obrůstá nosnou ocelovou konstrukcí, díky čemuž může celý vnitřek budovy "dýchat" – bez pilířů a opěr. Součástí konstrukce je také potrubí, které je odlišeno různými barvami: modré je klimatizační potrubí, zelené je vodovodní, žluté je elektrické vedení a červená je určena pro výtahy, eskalátory apod. Bílé trubky jsou větrání podzemních prostor.

Procházka nabídkou Swatch pak působí docela podobně, moderní, barevné a odvážné hodinky ční na pozadí horologického světa stejně jako Pompidou v Paříži. Rozhodně se netrefí do vkusu každého, ale volnomyšlenkářům, kteří k tomuto stylu tíhnou, se trefí přesně do noty.

Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Příběh firmy, která zachránila švýcarské hodinářství

U samotných hodinek pak ohledně technické stránky není moc co popisovat. Jsou to zkrátka obyčejné plastové Swatchy z řady Originals, ve kterých najdeme jen základ – quartz strojek na baterii, která se nachází vně zadní části hodinek, takže je výměna baterky opravdu jednoduchá (kvůli tomu, že se do hodinek nedá dostat a strojek je zalisován uvnitř) a 30M voděodolnost. Tady je zajímavé, že se údajně jedná o reálnou hloubku a hodinky dle výrobce nelze utopit.

To nejpodstatnější je samozřejmě ten originální umělecký design zobrazující oblíbené malby. A co je skvělé, Swatchky si díky cenovce můžou dovolit třeba i chudí studenti uměleckých škol, kteří kvůli nim nemusí omezit své finanční rezervy jinak dedikované hektolitrům kafe, podivnému oblečení a barvám na vlasy.

A teď už se pojďme podívat na šest ikonických maleb, které Swatch replikoval na číselník i silikonový řemínek hodinek.

Timex x The MET – 5 slavných děl přenesených na hodinky
30.11.2023 - Agáta Vřeská
Timex x The MET – 5 slavných děl přenesených na hodinky

(1) Frida Kahlo – The Frame

Nejvýznamnější dílo kolekce, Rám mexické malířky Fridy Kahlo z roku 1938, se nachází na hodinkách Swatch x Centre Pompidou SUOZ341.

Jedná se o jeden ze stovky slavných autoportrétů Fridy Kahlo vycházejících z jejího vlastního fyzického utrpení, které prožívala velkou část života, či romantických vášní. Nejsilnějším aspektem všech těchto děl je však výrazná barevnost, folklórní prvky a především její uhrančivý, sebevědomý pohled.

...

Frida namalovala tento obraz na hliníkový plech a umístila jej do reverzně malovaného skleněného rámu, který byl původně určen pro zrcadlo, fotografii nebo náboženský obraz.

Ke všem hodinkám z kolekce Swatch x Centre Pompidou pak dostanete parádní krabičku s motivem slavné malby.

(2) Vassilij Kandinskij – Blue Sky

Ruský umělec Vasilij Kandinskij se stal jedním z nejdůležitějších průkopníků revoluce v malířství, když záměrně opustil realistické zobrazování a přešel k abstrakci. V galerii v Centre Pompidou pak visí olejomalba Modré nebe z roku 1940, reprezentující Kandinského pozdní tvorbu. Swatch dílo prezentuje na hodinkách Swatch x Centre pompidou UOZ342.

Kandinskij zde na rozdíl od jiných dobových představitelů abstraktního expresionismu nesází na agresivitu a emoční napětí. Je to přesně naopak, Modré nebe na pozorovatele působí uklidňujícím dojmem.

Dílo je pozoruhodné také proto, že sice nereálné, avšak detailně propracované postavy by v tradičnějším pojetí stály jako ústřední motiv obrazu. Zde je však skutečným ústředním prvkem samotné pozadí a sytá modrá barva.

Čeho chtěl touto abstrakcí Kandinskij dosáhnout? Údajně šlo o to působit na diváka na emocionální a psychologické úrovni. Kandinskij ve svém spise o abstraktním umění také naznačil, že to nejvýraznější umění je většinou to méně souvislé, a když se u obrazu ptáme na otázku "co?", je to to, co živí ducha.

(3) Amedeo Modigliani – Portrait Of Dédie

Už první samostatná výstava bohéma Modiglianiho vzbudila takové pohoršení, že ji šéf pařížské policie nařídil po několika hodinách ukončit. Portrét melancholické Dédie Hayden z roku 1918 však působí tak něžně, že je až s podivem, jakou pověst měl jeho tvůrce. Swatch udělal dobrý krok, když krásnou Dédii orámoval růžovým pouzdrem a celkově hodinky Swatch x Centre Pompidou GZ356 zmenšil na vyloženě dámskou velikost 34 mm (předchozí dva modely mají 41 mm), a tak hodinky působí ještě jemněji.

Je zajímavé, že po přestěhování do Paříže původně italský umělec Modigliani převrátil vnímaní vlastní tvorby, téměř veškeré své předchozí práce zničil, protože to pro něj byly jen "dětinské čmáranice", a destruktivnost přenesl i do svého stylu života. Stal se tak jakousi pařížskou legendou, tragickou postavou prokletého umělce.

Malby s dívkami a ženami jsou charakteristické pro své protáhlejší linie, jemné erotično a tzv. nehybnou krásu, která na pozorovatele působí až podmanivým dojmem.

na zápěstí vypadají perfektně

(4) Robert Delaunay – Carousel

Francouzský umělec Robert Delaunay věřil, že barva sama o sobě může být předmětem malby, protože má svou vlastní sílu. A to přesně vidíme i u hodinek Swatch x Centre Pompidou GZ712 s motivem malby Kolotoč z roku 1922. Ty jsou se svým 34mm průměrem pouzdra menší, stejně jako předchozí hodinky s Modiglianim.

Robert Delaunay se inspiroval barvami a láskou k experimentování a jeho Kolotoč se stal jedním z jeho nejvýznamnějších děl. Kolotoč vyniká působivým použitím zářivých barev a tvarů, které na první pohled připomínají kaleidoskop. Hravý motiv pak Swatch umocnil i na hodinkách díky chytrému detailu fungujícímu na principu datumového věnce, kdy se ve výkroji na číselníku mění barvy, což vytváří ještě kaleidoskopičtější efekt.

(5) Robert Delaunay – Eiffel Tower

Robert Delaunay "propůjčil" Swatchi ještě jeden obraz – Eiffelovu věž z roku 1926: Swatch x Centre Pompidou GZ357.

Hodinky patří k nejdecentnějším z kolekce. Světle modré průsvitné pouzdro má menších 34 mm, číselníku je ponechána jednoduchost a ta pravá senzace se odehrává až na řemínku s barevným obrazem věže.

Obraz je součástí série pracující s živými barvami a geometrií a často je používán jako příklad toho, jak se rozvíjelo umělecké hnutí orfismu (jehož byl Delaunay spoluzakladatelem), které dodalo kubismu dynamiku a barevnost.

(6) Piet Mondrian – Red, Blue And White

Mondrianovi se podařilo dosáhnout až neuvěřitelného vlivu mezi umělci 20. století a jeho kompozice inspirují designéry a umělce po celém světě dodnes. Swatch si pro hodinky vybral jeho obraz Červená, modrá a bílá: Swatch x Centre Pompidou SUOZ344.

Nizozemský malíř Piet Mondrian proslul jako jeden z průkopníků abstraktního umění. Umění považoval za něco víc než realitu a často vyjadřoval přesvědčení, že je daleko více spojeno s duchovnem. Ve svých dílech se zabýval hledáním univerzální estetiky, přičemž nakonec dospěl k používání pouhých základních barev a vertikální či horizontální kompozice.

A Mondrianem si dovolím také ukončit naši dnešní prohlídku. Snad se vám líbila tak jako mně, protože na to, s jak omezeným prostorem značka musela pracovat, se jí klíčové motivy a celkový duch původních obrazů podařilo vystihnout na výbornou. A co na hodinky říkáte vy?

Mohlo by vás dále zajímat:

Swatch SPACE Collection recenze – Nejdostupnější hodinky podporované NASA
22.10.2021 - Agáta Vřeská
Swatch SPACE Collection recenze – Nejdostupnější hodinky podporované NASA

Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek
16.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budoucnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodinek

Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche
28.3.2022 - Eduard Tomas
Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku